TS: Historicky najväčšia investícia do fintech startupu v SR

18.03.2019  /  Redakcia

Bratislava, 18.03.2019 – LRJ Capital cez svoj fond GROWWS SICAV, a.s. podporil investíciou 1,5 milióna eur inovátora v inteligentnom investovaní – Finax. Ten využije investíciu na expanziu slovenskej inovácie do sveta a na ďalší technologický rozvoj.

Finax sa na partnerstve dohodol s významným venture fondom GROWWS SICAV, a.s., ktorého akcionárom je investičný holding LRJ Capital. GROWWS je profesionálnym venture fondom, ktorého predsedom správnej rady je Peter Irikovský. Ten vybudoval Slevomat Group (nedávno predaný za viac ako €60m) a dnes riadi jeden z najväčších slovenských technologických startupov spoločnosť Exponea.

Fond je okrem neho vlastnený Ivanom Chrenkom, majiteľom developerskej skupiny HB Reavis, ktorý je podľa rebríčka Forbes aktuálne najbohatším Slovákom žijúcim na Slovensku. Ďalším partnerom je napríklad Michal Pastier, ktorý spoluzaložil Zaraguzu alebo agentúru BigName.

Fond GROWWS vstupuje do Finaxu investíciou 1,5 milióna eur, čo predstavuje podľa našich informácii najväčšiu investíciu do fintech startupu v histórii Slovenska.

Zmluva s investorom bola podpísaná tento týždeň. Aktuálne je údajne podaná aj žiadosť na Národnej banke Slovenska, ktorá musí vstup investora schváliť. Po jej odsúhlasení môže dôjsť k spečateniu transakcie.

Čo znamená táto investícia pre Finax?

Expanzia – Finax chce expandovať do krajín Strednej a Východnej Európy. V prvom polroku vstupuje do Maďarska a Čiech. V druhej polovici roka plánuje ponúknuť služby v Poľsku. Ide o trhy, kde má investor silné zázemie a vie im s expanziou pomôcť kvalitnými ľuďmi, priestormi, či znalosťou trhu.

Corporate Finance – Skupina HB Reavis je dnes najväčším domácim emitentom firemných dlhopisov. S know-how HB Reavis chce Finax vybudovať najväčšie oddelenie corporate finance na Slovensku. Jeho cieľom bude prostredníctvom úpisov akcií a dlhopisov konkurovať bankám pri financovaní firiem malého a stredného podnikania.

Podpora inovačného prostredia Slovenska – Investor v poslednom čase investoval do rozvoja inovačného prostredia v Strednej Európe. HubHub je stelesnením inovácií. Finax chce podporovať významné startupy tým, že im pomôžeme s financovaním a hľadaním investorov.

Technologická expanzia – významná časť investície bude použitá na ďalší technologický rozvoj Finaxu. Finax chce byť naďalej lídrom v poskytovaní technologicky dokonalých služieb. Ich plánom je začať využívať nástroje umelej inteligencie na zlepšenie riadenia osobných financií.

Zakladateľ Juraj Hrbatý o partnerstve s GROWWS:

Spomedzi všetkých možností nám práve spojenie s GROWWS fondom dávalo najväčší zmysel v podobe synergických efektov. Osobne ma najviac oslovilo výrazné zvýšenie škálovateľnosti biznisu. Nehrať sa len na Slovenskom piesočku, ale stať sa lídrom v Strednej Európe.

Veľa ľudí nás chváli, že do našej práce dávame srdce a vášeň. Citeľne vnímame, že našimi produktmi otvárame ľuďom oči a ponúkame im konečne priestor lacno a efektívne budovať svoj majetok. Vďaka expanzii môžeme finančne pomôcť ešte väčšej skupine ľudí, ako sme pôvodne očakávali. K srdcu a vášni nám pribudli možnosti a nástroje. Dostali sme nový impulz a motiváciu, ktorá nás bude hnať vpred ďalšie dlhé obdobie.

V blízkej budúcnosti plánuje Finax ukázať ako investujú bohatí ľudia na Slovensku a ponúknuť im špecializované produkty práve pre nich. Už dnes ponúka investovanie s nulovým zdanením výnosov, čo práve mnohých podnikateľov veľmi nadchlo.

Informácie o Finaxe

Finax je obchodník s cennými papiermi, licencovaný subjekt Národnou bankou Slovenska. Ako prvý na Slovensko priniesol online robo-advisor platformu (online poradca). Ponúka portfóliá postavené na prístupe pasívneho investovania, tzn. cez indexové fondy ETF. Využíva pri tom dostupné daňové úľavy tak, aby klienti nemuseli zo zisku platiť žiadne dane a odvody.

Misiou Finaxu je sprístupniť a rozšíriť inteligentné investovanie do každej domácnosti na Slovensku. Chce zvýšiť finančnú gramotnosť Slovákov, naučiť ich pár základných pravidiel, ako správne investovať, ako zvýšiť príjmy z úspor, finančne plánovať a neplatiť dane tam, kde nemusia.

Chce zmeniť pohľad Slovákov na investície. Chce im dokázať, že investovanie je jednoduchý proces, že je to cesta, ktorá prináša ovocie a ktorá by sa mala stať neoddeliteľnou súčasťou ich života.

Prostredníctvom venture fondu vlastnia vo Finaxe podiel Ivan Chrenko, najbohatší Slovák, žijúci na Slovensku, Peter Irikovský CEO Exponea, či Michal Pastier CEO Zaraguza.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.