Zopár dobrých rád ako začať s investovaním

22.08.2017  /  Redakcia

Vedomie o tom ako investovať umožní vašim peniazom rásť. Ak investujete dostatočne efektívne, budete môcť z vašich rozhodnutí ťažiť do takej miery, že už nikdy nebudete musieť pracovať. Poradíme vám ako začať.

Vytvorte si núdzový fond

Vsadiť na jednu kartu je skôr riskantné ako rozumné. Preto si pred tým, než sa rozhodnete investovať, vytvorte núdzový fond – finančnú rezervu na 3 až 6 mesiacov, z ktorej by ste v prípade potreby mohli ťažiť. Neviažte všetky svoje peniaze do investícií, pokiaľ nebudete mať finančnú záchrannú sieť a priestranné tašky na notebook plné peňazí – obrazne povedané. Stať sa môže všeličo (strata zamestnania, choroba a pod.) a nebyť pripravený na takúto variantu by vás mohlo stáť veľa.

Vypíšte si svoje investičné ciele

Prečo investujete? Plánujete prilepšenie k budúcemu dôchodku alebo chcete absolvovať jazykové kurzy v Bratislave? Koľko peňazí by ste chceli zarobiť a ako rýchlo? Investičná stratégia sa priamo odvíja od cieľov, ktoré chcete dosiahnuť. Vaše ciele ale ovplyvnia aj to, či vaše investície budú konzervatívne alebo rýchle.

Čím je investícia rizikovejšia, tým vyššia je potenciálna výplata

To je jedno zo základných pravidiel investičného trhu. Dokážete ho prijať? Investície s veľmi nízkym rizikom, ako napr. dlhopisy, prichádzajú s veľmi malým výnosmi. Investície, ktoré ponúkajú vyššiu návratnosť, sú zvyčajne oveľa rizikovejšie, zároveň je tu ale vyššia šanca na zlyhanie a návratnosť zdrojov. Nájsť balans medzi prijateľnou mierou rizika a vysokou návratnosťou, aby váš plastový cateringový stôl bol vždy plný, je umením.

Diverzifikácia

Vášmu investičnému hniezdočku, pokiaľ je zle manažované, hrozí neustále riziko. Obmedziť ho môžete spôsobom diverzifikácie. To znamená, že doprajete vašim peniazom čas a priestor na vytvorenie reálnych ziskov. Profesionáli diverzifikujú podľa druhu investícií (dlhopisy, akcie, komodity, nehnuteľnosti aťd.) a tiež podľa odvetvia priemyslu a hospodárstva. Premýšľajte takto: ak vsadíte na jednu kartu, vaša budúcnosť závisí len od nej. Ak to vyjde, vyhráte. Ak nie, stratíte všetko. Ak ale vsadíte na 10 rôznych akcií, 12 dlhopisov a 24 komodít, výrazne tým obmedzíte potenciálne možné straty.

Investujte s dlhodobými cieľmi, najmä v prípade akcií

Veľa ľudí vidí v burze rýchlu možnosť ako zarobiť peniaze. To je síce možné, ale nie veľmi pravdepodobné. Keď na krátky čas napumpujete veľa financií do investícií s vidinou rýchleho zbohatnutia, vtedy v skutočnosti neinvestujete, ale špekulujete. Prečo je to tak?

• Trh je v krátkodobom horizonte v podstate nepredvídateľný. Aj skvelé spoločnosti s vynikajúcimi výhliadkami môžu mať zlé dni. Investor, investujúci dlhodobejšie, bude vždy napred pred „krátkodobým“ investorom, pretože trh je z dlhodobejšieho hľadiska predvídateľnejší.

• Každá kúpna či predajná akcia v sebe zahŕňa poplatky a dane. Jednoducho povedané, investori, ktorí kupujú a predávajú každý deň, platia oveľa vyššie poplatky ako tí, ktorí nechávajú svoje peniaze rásť.

Investujte do odvetvia, ktorému rozumiete

Investujete do toho, čomu rozumiete, pretože skôr rozoznáte kedy daná spoločnosť dobre funguje a kedy nie. Na margo tohto pravidla kedysi  známy investor a miliardár Warren Buffet povedal: „Kúpte akcie v podnikoch, ktoré sú tak úžasné, že ich môže spravovať aj úplný idiot. Pretože skôr či neskôr sa to aj stane.“ Či už sa jedná o poskytovanie sídla spoločnosti alebo predaj pomarančov, mali by ste mať k danému odvetviu vybudovanú dôveru na základe skúseností či overených poznatkov. Hoci ani tie vám automaticky niž nezaručia.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.