Prichádza najúspešnejší štvrťrok v roku

03.10.2017  /  Marek Šimo

Aj takto by sa dali charakterizovať posledné tri mesiace kalendárneho roka. Aspoň podľa výsledkov akciových trhoch v pokrízovom období. Akciové trhy rástli závratným tempom v poslednom štvrťroku 7 krát v ostatných 8 rokoch. To je už veľmi dobrá štatistika. Čo môže byť dôvodom? Teórií je viacero. Niektorí hovoria, že manažéri fondov sa snažia prilepšiť si pred vianočnými sviatkami, podniky majú vyššie zisky vďaka vyššiemu utrácaniu spotrebiteľov na darčeky alebo ide jednoducho o náhodu, ktorá sa začína každým rokom opakovať. Nech už je dôvod aký chce, prečo by nemohli akcie rásť aj tento kvartál?

Akciové trhy rastú už ôsmy kvartál po sebe. Ide tak o najdlhšiu ziskovú sériu, ktorá začala už v roku 2015. Výnimkou nebol ani tretí štvrťrok 2017. Veľmi dobrá výsledková sezóna korporácií sa podpísala pod ďalšie historické maximá. Nič na tom nezmenili ani udalosti ako napätie okolo Severnej Kórei, hurikány v Amerike, či rastúce politické trenice. Všetky hlavné americké akciové indexy – S&P 500, Nasdaq Composite Index, Dow Jones Industrial Average a Russell 2000 Index skončili september s ročným ziskom cez 9 percent. Poslednykrát, kedy boli zaznamenané takéto vysoké zisky bol rok 2013, kedy S&P 500 zaznamenal 9,9 percentný medziročný nárast.

S blížiacim sa koncom roka trhy špekulujú, koľkokrát ešte dôjde k zvýšeniu úrokových sadzieb. Samozrejme ostro sledovaný bude najmä Fed, avšak aj niektoré ďalšie centrálne banky by mohli prekvapiť. Nejaké to zvýšenie sadzieb by malo byť už v cene akcií započítané, takže tento moment by nemusel byť dôvodom na pokles. Otázkou je, akým spôsobom bude vplývať na cenu akcií postupné znižovanie bilancie Fedu. Tento proces by mal priniesť vyššie výnosy na dlhopisoch, čo by teoreticky mohlo znamenať pokles cien akcií.

Niektorí bankoví analytici sa domnievajú, že ohroziť vývoj na akciových trhoch by mohol aj pokles cien akcií veľkých technologických spoločností a bánk. Na druhej strane je potrebné povedať, že peniaze neutekajú z akciového trhu preč, ale sa len presúvajú do iných sektorov. Najzaujímavejšie momentálne vyzerajú akcie spoločnosti s nižšou kapitalizáciou tzv. small caps.

Asi nikoho neprekvapí rada investovať do akcií spoločnosti so spotrebiteľským tovarom (Amazon, Apple, Wal-Mart atď). Pred Vianocami pravidelne zažívajú tieto typy firiem boom v predajoch, čo očakávajú aj investori. Práve tieto spoločnosti by mohli potiahnuť akciové indexy k ďalším historickým maximám. Osobne to vidím na ďalší rast ku koncu roka.