Bitcoin na historických maximách

16.10.2017  /  Marek Šimo

Bitcoin sa vo štvrtok dostal cez magickú hranicu 5 000 dolárov. Viacerí analytici sa zhodujú, že po prekonaní tejto okrúhlej hranice nie je nič, čo by mohlo bitcoin zastaviť v ďalšom raste.

Najväčšia svetová kryptomena sa vo štvrtok ocitla na svojich historických maximách, keď vzrástla o 8,4 percenta na 5 209 USD. Pokračovala tak v raste, ktorý bol deň predtým len na chvíľu zastavený. Pri celkovom pohľade vidíme, že ešte pred desiatimi mesiacmi sa bitcoin obchodoval na úrovni 1 000 dolárov. Po necelom roku sme za hranicou 5 000 dolárov a stále rastieme. Je na trhu s kryptomenami bublina? Pravdepodobne áno, ale čo na tom záleží, keď všetci veria, že budú rásť naďalej.

Pritom pred mesiacom to vôbec tak optimisticky nevyzeralo. Po tom, čo Čína zakázala akékoľvek ďalšie nové kryptomeny a existujúce burzy rozkázala zatvoriť, to vyzeralo, že s rastom cien je koniec. Cena sa prepadala, prerážala dôležité technické úrovne a už už to vyzeralo, že ideme dole. Opak je však pravdou. Bitcoin a aj ďalšie kryptomeny sa spamätali a idú si ďalej svojim tempom.

Nálade na trhu napomáha aj fakt, že viaceré veľké hedžové fondy ohlásili, že v rámci svojich portfólií budú investovať aj do kryptomien. Či je to dobré alebo zlé rozhodnutie ukáže až čas, ale ako forma diverzifikácie investícií to nemusí byť na škodu.

Okrem hedžových fondov sa s otvorenou náručou k bitcoinu obracajú aj bankári z Goldman Sachs. V rámci svojho portfólia služieb už uvažujú aj o zaradení možnosti obchodovania s bitcoinami, čo jednoznačne umocňuje dobrú náladu na trhu.

Dôležité bude ďalej sledovať, akým spôsobom budú reagovať ďalšie štáty v otázke regulácie. Ak by sa aj ďalšie štáty začali pridávať k postoju Číny, nemuseli by to kryptomeny už zvládnuť. Najmenej 13 ďalších krajín sa už vyjadrilo, že uvažuje o prísnej regulácii obchodovania. Aj ruský prezident Vladimír Putin volá po prísnejšej regulácii, avšak vo svojom prehlásení sa vyhol tvrdým vyjadreniam, ktoré by znamenali úplný zákaz používania a obchodovania.

Či už obchodujete dlhodobo alebo krátkodobo, prípadne neobchodujete vôbec, trh s kryptomenami môže byť zaujímavý pre každého. Osobne by som asi preferoval skôr krátkodobé obchodovanie na jednej z mnohých búrz. Dlhodobá investícia však takisto môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Nikde nie je napísané, že za pol roka nemôžeme byť na úrovni 10 000 dolárov.