Ako dopadol Black Friday a čo nás čaká ďalej

29.11.2017  /  Marek Šimo

Obrovské zľavy sa na nás v piatok valili z každej strany. Takéto masové šialenstvá vplývajú aj na finančné trhy. Najvýraznejšie si v piatok polepšilo euro, ktoré však profitovalo najmä zo slabého amerického doláru počas celého týždňa. Zato akciové trhy rástli a opäť dosiahli historické maximá. V tomto prípade bol dôvodom najmä Black Friday.

Hlavný akciový index S&P 500 sa v piatok opäť dostal na svoje historické maximá k úrovni 2 602 bodov. Hlavnými ťahúňmi boli, nie veľmi prekvapujúco, najväčšie retailové spoločnosti v USA:

–          Macy’s +3.15%

–          Best Buy +0.5%

–          Amazon +1.7%

–          JC Penny +0.8%

–          Wal-Mart +0.3%

–          Kohn’s+1.7%

Dôvod nebol v podstate žiadny, ale ako sa hovorí na Black Friday, kupujte všetko, lebo zajtra to už bude drahšie. Toto isté zafungovalo pri cenách akcií týchto spoločností. Finančné trhy aj tak nemajú logiku, takže keď masa nakupuje, nakupujte s ňou.

Obrázok SPX

Piatkové orgie na akciových trhoch pomohli medzi iným aj akciám svetového gigantu Amazon. Ten si polepšil a bezmála 2 %, čo ešte viac upevnilo postavenie Jeffa Bezosa na čele rebríčka najbohatších ľudí na svete. Hodnota jeho podielu v Amazone tak prekonala 100 miliárd dolárov. Druhý najbohatší muž sveta Bill Gates už stráca viac ako 10 miliárd dolárov na prvé miesto.

Celkovo ukončili akciové trhy na celom svete týždeň v zelených číslach:

–          S&P 500 +0.65%

–          Nasdaq +1.4%

–          Toronto TSX +0.7%

–          FTSE 100 +0.4%

–          French CAC +1.3%

–          German DAX +0.5%

–          Nikkei +0.9%

–          Hang Seng +2.3%

Obrázok AMZN

Euro zakončilo úspešný týždeň štvrtým dňom v zelených číslach po sebe. Využilo tak pomerne pokojnú náladu na trhoch a slabosť amerického doláru a dosiahlo 2 mesačné maximá až k úrovni 1,19 EUR/USD. Pri pohľade na graf menového páru EUR/USD vidíme, že grafická formácia obrátená hlava a ramená bola prelomená. Bude to znamenať ďalší rast eura?

Pri širšom pohľade zistíme, že americký dolár je momentálne mimoriadne zraniteľný. Ďalší týždeň a najmä blížiace sa zasadnutie FOMC v decembri budú veľmi zaujímavé. Mohlo by ísť o tvrdý záver roka najmä pre býkov na americkom dolári, ktorí si už aj tak počas celého roka vytrpeli dosť.