Akcie môžu rásť v roku 2018 až o 27%

01.12.2017  /  Juraj Kišák

V poslednom období môžeme vidieť mnoho pozitívnych ekonomických a investičných správ, čo je dôsledkom dobrej ekonomickej situácie vo svete. Inak tomu nie je ani na svetových trhoch. Otázkou je ako dlho bude daný stav trvať a kedy nastane zvrat. Za týmto účelom mnohé agentúry vykonávajú prieskumy a analýzy, ktoré nasvedčujú optimistickým vyhliadkam aj do budúceho roka.

Index S&P 500 (SPX) môže do konca roka 2018 narásť nad rekordnú hodnotu 2 800 bodov, čo je viac ako 7,5% nárast oproti súčasnému stavu. Tento záver priniesla analýza agentúry Bloomberg, ktorá za týmto účelom oslovila deviatich trhových stratégov. Niektorí stratégovia predpokladajú, že akcie sa môžu zvýšiť svoju hodnotu až o neuveriteľných 27 percent. Ak by sa tieto predpoklady naplnili, bol by zaznamenaný najdlhší býčí trh. Kľúčové dôvody pre ďalší rast aj bez daňovej reformy, sú najmä vysoké korporátne zisky v USA a výrazný, konzistentný rast globálneho hospodárstva za viac ako desať rokov.

Mnoho z oslovených stratégov nezhrnulo plánovanú daňovú reformu do svojich prognóz. Najprogresívnejší scenár daňovej reformy ponúka stratég Keith Parker zo švajčiarskeho bankového gigantu UBS Group AG. Parker predpokladá dosiahnutie 2 900 bodov pre S&P 500 v roku 2018, čo je o 11,5% viac ako je jeho súčasná hodnota. V prípade zavedenia daňovej reformy to však podľa neho môže byť až 3 300 bodov, čo predstavuje nárast o  26,8%.

Vedúcimi spoločnosťami S&P 500, ktoré v súčasnej dobe tvoria asi 13,8% hodnoty Indexu sú spoločnosti Apple Inc.; Microsoft Corp.; Alphabet Inc.; Amazon.com Inc. a Facebook Inc. Tieto spoločnosti zaznamenali významný nárast už v roku 2017 a v ďalšom roku 2018 bude tento trend pravdepodobne pokračovať.

Investori by si však mali uvedomiť, že trhoví stratégovia majú dlhodobú tendenciu zaujatosti v prospech rastu trhov. Od roku 1999 v USA stratégovia sledovaní spoločnosťou Bloomberg nikdy nepredpokladali pokles trhu v nasledujúcom roku. Namiesto toho, predpovedali za celé obdobie priemerné ročné zisky vo výške 9%. Zvlášť známym prípadom bol rok 2008, kedy S&P 500 klesol o 39%. Prognóza analytikov však hovorila o náraste o 11%.

Na druhej strane stratégovia nevedia spoľahlivo odhadnúť ani býčie trhy. Dôkazom je práve tento rok, kedy vlaňajšie analýzy predpovedali 16 % zisky, avšak trh prekonal tieto predpoklady o približne 3,8 %.