Vyhliadky spoločnosti AT&T z pohľadu investora

11.12.2017  /  Juraj Kišák

Popri tom čo akciový trh bol v predchádzajúcom období v režime rally v súvislosti s daňovou reformou v USA, víťazom posledných dní sa stala spoločnosť AT&T Inc. (NYSE: T). Za posledný mesiac sa cena akcií zvýšila takmer o 10% oproti 2,5% nárastu indexu S&P 500.

Spoločnosť AT&T aktuálne začína robiť kroky v rámci pripravovanej akvizícii spoločnosti Time Warner Inc. (NYSE: TWX). Verejná bezpečná širokopásmová sieť FirstNet spoločnosti AT&T získava významnú podporu a investori začínajú byť nadšení nad 5G širokopásmovým pripojením. Toto všetko sú pozitívne informácie o spoločnosti, ktoré podporujú rozhodnutie investovať do jej akcií.

Sieťová neutralita sa blíži k zrušeniu, čím dáva poskytovateľom internetových služieb ako je AT&T, väčšiu právomoc pri riadení prístupu na internet. Zároveň táto spoločnosť úspešne nastúpila na najnovší trend v ponuke bezdrôtových technológií (zriadenie a využívanie zábavných kanálov prostredníctvom bezdrôtových technológií).

Na pozadí všetkých týchto pozitívnych faktorov majú akcie spoločnosti 5,4 % dividendový výnos a 7,3 % voľný peňažný tok. Dlhoročné vysoké dividendové výnosy a posilnenie fundamentov spoločnosti tak robia z AT&T zaujímavú investíciu.

Po tom čo regulátor skomplikoval akvizíciu spoločnosti Time Warner klesli akcie AT&T  na hodnotu cca 33 USD. Spoločnosť sa však pozviechala z tohto poklesu a postupne naberá na hodnote. V prvom rade podstúpila spoločnosť prvé kroky za účelom čo najrýchlejšieho prevzatia Time Warner. Táto spoločnosť drzí tituly(TNT, TBS, CNN, HBO atď.), ktoré môže AT&T využiť vo svoj prospech a akcionárom tak môžu priniesť významné zisky. Za ďalšie, širokopásmová sieť FirstNet pridáva do zoznamu zákazníkov ďalšie štáty v USA. V minulom týždni pridala svoj 34. a 35. štát, ktorými sú Vermont a Ohio. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že čoraz viac vecí sa stáva „smart“ a na ich ovládanie je nevyhnutné pripojenie k internetu, môžeme predpokladať, že túto spoločnosť čaká relatívne svetlá budúcnosť.  Potrebné je tiež zvážiť, že akcie spoločnosti AT & T sa aktuálne obchodujú na relatívne nízkej úrovni, ktoré zahŕňa takmer päťročný vysoký výnos z dividend.