Dividendové akcie pre býči aj medvedí trh

15.01.2018  /  Juraj Kišák

Na dosiahnutie lepších výnosov počas býčich a medvedích trhov by investori mali vyhľadávať akcie s najvyššími dividendovými výnosmi píše nová štúdia Dow Theory Forecasts. Štúdia zistila na základe analýz, že portfólio takýchto akcií porazilo široký akciový trh, meraný indexom S&P 1500, v priemere o 1,3 percentuálneho bodu ročne od roku 1990. Autori Dow Theory Forecasts veria v užitočnosť teórie Dow, ktorú vytvoril spoluzakladateľ Dow Jones & Co. Charles H. Dow, ako nástroj na analýzu a predikciu trendov na trhu. Ich výbery prekonali index S&P 500 (SPX) od roku 2003. Autor Mark Hulbert určil päť titulov, ktoré majú najvyšší dividendový výnos v S&P 1500 a ktoré odporúča aspoň jeden z najvýkonnejších reportov, ktoré sleduje. Na základe týchto predpokladov boli identifikované nasledujúce tituly:

Washington Prime Group Inc. (WPG) – fond obchodných a nákupných centier, ktorý vykazuje 14,2% dividendový výnos a P/E 35,7.

Consolidated Communications Holdings Inc. (CNSL) – poskytovateľ širokopásmového pripojenia, vykazuje dividendový výnos vo výške 12,3% a pomer P/E v hodnote 38,4.

Seagate Technology PLC (STX) – výrobca pamäťových zariadení s dividendovým výnosom 6,4%  a 9,4 P/E pomerom.

Hersha Hospitality Trust (HT) – hotelový fond nehnuteľností, ktorý vykazuje 6,3% dividendový výnos a pomer P/E -217,8

Macy’s Inc. (M), sieť obchodných reťazcov s dividendovým výnosom 6,3% a 9,7 P/E pomerom.

Vyššie uvedené údaje o akciách uvádza spoločnosť Thomson Reuters, tak ako ich vykazuje spoločnosť Yahoo Finance.

V priebehu rokov mnoho individuálnych akcií v teoretickom portfóliu analyzovaných Dow Theory Forecasts stratilo hodnotu, keď ich dividendy boli znížené alebo odstránené. Avšak vysoké výplaty dividend boli vo všeobecnosti dostatočné na kompenzáciu týchto strát. Spoločnosti s vysokým divdendovým ziskom sú však v poslednej dobe často v úzkych, ako napríklad spoločnosť General Electric Co. (GE) a sú zrelé na zníženie týchto vysokých dividendových výnosov. Teoretické portfólio, ktoré bolo vytvorené teóriou Dow predstavujú akcie s minimálne 8% dividendovým výnosom, čo samozrejme zvyšuje riziko a pravdepodobnosť zníženia dividend v budúcnosti. Podľa údajov spoločnosti FactSet Research Systems iba 24 akcií v S&P 1500 malo k 29. novembru dividendové výnosy nad 8%. Zároveň od roku 1994 bolo priemerne len 9 spoločností ktoré v jednom období vykazovali takto vysoký dividendový výnos.

Na druhej strane akcie, ktoré dosahovali viac ako 8% od októbra 2007, klesli k začiatku marca 2009 o 63,1% v porovnaní s 53,8% poklesom indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA). Dôvod? Tieto úžasné výnosy často poukazujú na rizikové spoločnosti s problémami, nie na konzervatívne investície. Štyri z piatich vyššie uvedených akcií mali svoje pekné výnosy z dividend čiastočne vykpompenzované veľkým poklesom svojich cien akcií za posledných 52 týždňov. Macy’s a Washington Prime sú členmi hlboko znepokojeného maloobchodného sektoru, čo je ďalším dôvod na dodatočnú opatrnosť.