Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (1)

17.01.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Od teraz Vám prinášame aj aktuálny sumár najzaujímavejších udalostí z krypto sveta za uplynulý týždeň!

Metropolitná banka (Metropolitan Bank Holding Corp.), prezývaná aj “Bitcoinová banka“, pozastavila poskytovanie akýchkoľvek transakcií vzťahujúcich sa ku kryptomenám. Banka bola jedným z hlavných poskytovateľov služieb, napr. pre americkú kryptoburzu Coinbaise. Ako predpokladaný dôvod ukončenia podpory kryptotransakcií sa uvádzajú obavy z prichádzajúcich tvrdších regulácií voči kryptomenám a problémom s overovaním majiteľov účtov. (fortune.com)

Jedna z najväčších kryptobúrz Kraken uskutočnila po množstve prísľubov dlho očakávaný celkový upgrade systému. Obchodníci neboli o takomto zásadnom upgrade systému informovaní ani emailom, ani oznamom na web stránke Kraken. Ten informoval iba tesne pred začiatkom odstávky na sociálnej sieti Twitter. Pôvodný časový plán upgradu sa natiahol z 2 hodín na viac ako 2 dni. Investori (hlavne tí, ktorí nestihli zatvoriť margin pozície) boli s pribúdajúcim časom čoraz nervóznejší a postupne sa začali na sociálnych sieťach šíriť rôzne teórie neustále sa odkladajúceho sa času spustenia: od sprenevery peňazí investorov, cez ukončenia činnosti až po hackerský útok. Za celým zdĺhavým procesom ale pravdepodobne bola len nepripravenosť softvérových inžinierov Krakena, ktorí museli „hasiť“ neočakávané chyby v systéme. Kraken pred nábehom systému zmazal všetky predajné aj nákupné objednávky v systéme a pozastavil likvidáciu otvorených margin pozícií. To spôsobilo divoký štart a výrazné výkyvy v cenách kryptomien. Ako odškodnenie tiež pre klientov ponúka do konca januára obchodovanie bez poplatkov.

Japonský e-commerce gigant DMM Group s desiatkami miliónov klientov spustil vlastnú kryptoburzu a obchodovanie zo siedmymi kryptomenami. Kryptoburzy sa stávajú v Japonsku výnosným biznisom, podľa analytikov stoja za 0,3% japonského HDP. (cointelegraph.com)

Tretia najväčšia kryptomena Ripple priniesla správu o partnerstve s americkým platobným gigantom MoneyGram pri cezhraničných platbách. Spoločnosť operuje vo viac ako 200 štátoch sveta. Pôvodná informácia hovorila o využití XRP tokenov v reálnej prevádzke, čo spôsobilo nárast ceny Ripple o viac ako 30%. MoneyGram následne na sociálnej sieti korigoval informáciu, že platobnú platformu Ripplu zatiaľ iba testuje. Cena sa tak opäť zosunula nadol. Ak sa MoneyGram vzhľadom na nižšie poplatky a veľmi krátke časy prevodov rozhodne reálne využívať XRP tokeny pri cezhraničných platbách, bude to prelomové tak pre Ripple, ale aj pre celý finančný sektor. (fortune.com, themerkle.com)

Kryptomeny ako trieda aktív dosiahli podiel 0,8% svetového HDP. (ARK Investment Management LLC, 2017)

Bank of England zrušila plány na vydanie vlastnej kryptomeny. (themerkle.com)

Harvardský profesor Kenneth S. Rogoff predpovedá, že bitcoin a ostatné kryptomeny časom skolabujú pod tiažou vládnych regulácií. Tie budú k tvrdým reguláciám donútené z dôvodu anonymity hlavne pri veľkoobjemových transakciách. (cointelegraph.com)

Poskytovateľ finančných služieb Visa ukončil pre nedodržiavanie pravidiel partnerstvo s Wave Crest, spoločnosťou zabezpečujúcou digitálne platby a kryptomenové debetné karty. Tento krok zasiahol milióny zákazníkov po celom svete. (ccn.com)

Kryptoburzy posledné týždne čelia obrovskému nárastu nových užívateľov. Kraken, Coinbase, Binance a iné veľké burzy denne zaregistrujú aj viac ako 100 000 nových užívateľov. Väčšina búrz však nie je na takýto nápor pripravená, či už softvérovo (výpadky systémov pri vysokej volatilite) alebo ľudskými zdrojmi (autentifikácia nových užívateľov, verifikácia platieb a help desk). (cointelegraph.com)

Čínska vláda si po zákaze obchodovania s kryptomenami minulý rok posvietila aj na ťažiarske farmy v krajine. Tentokrát však nejde cestou striktného termínu ukončenia činnosti, ale ťažiarov chce postupne donútiť, aby opustili krajinu sami. Podľa dostupných informácií pripravuje nariadenia ohľadom zvýšenia cien elektriny, prenájmu pôdy, ako aj vyššie daňové zaťaženie. Vzhľadom na to, že Bitcoin je vo veľkej miere ťažený práve v Číne, investori tento krok vnímajú veľmi citlivo. Z dlhodobého hľadiska je tento krok ale výhodný, nakoľko sa tým zníži centralizácia ťažby. Ako jedna z potenciálnych krajín s vhodnými podmienkami pre ťažiarov sa uvádza Kanada. (ethnews.com)

New Yorská burza NYSE aktuálne tlačí na regulátora ohľadom schválenia pákových a reverzných Bitcoin ETF. Aktuálne je stále veľmi málo možností ako „šhortovať“ Bitcoin a túto dieru na trhu chce NYSE využiť. SEC sa však stále bráni schváleniu akýchkoľvek Bitcoinových ETF. Vstupom Wall Street do kryptosveta je však lobing stále silnejší a je pravdepodobne len otázkou času, kedy sa SEC bankárom podvolí. (themerkle.com)

Počas minulého týždňa sa kryptosvetom prehnal ďalší pokles cien naprieč väčšinou kryptomien.

Prvým dôvodom bol pondelkový zásah webu Coinmarketcap do spôsobu výpočtu aktuálnych cien kryptomien. Celosvetovo sledovaný web portál, ktorý ponúka celkový prehľad o priemerných svetových cenách všetkých kryptomien, odstránil z kalkulácií priemerných cien hodnoty z najväčších Juhokórejských búrz. Krypto ošiaľ v Južnej Kórei totiž natoľko deformoval ceny na tamojších burzách, že rozdiel voči cenám vo zvyšku sveta sa pohyboval pri hlavných menách aj 20 a viac percent. Web túto informáciu oficiálne priniesol až niekoľko hodín potom ako upravil ceny, ktoré vďaka odlišnej metodike výpočtu výrazne poklesli. Investori nevedeli, čo stálo za poklesom cien a to spôsobilo veľkú nervozitu a panické výpredaje po celom svete.

Druhým dôvodom poklesu bol strach ohľadom možného zákazu obchodovania s kryptomenami v Južnej Kórei. Niektoré zdroje (ako napr. agentúra Reuters) priniesli informácie o úplnom zákaze obchodovania. Kórejské vláda sa obáva krátenia daní, špekulatívnych obchodov a hazardovania, a preto pripravuje zákon na prísnejšiu reguláciu kryptobúrz a postihy a zatvorenie anonymných obchodných účtov. Objavili sa aj informácie ohľadom spolupráce Číny, Japonska a Južnej Kórei pri tvorbe regulácií kryptomien. Vzhľadom na to, že Južná Kórea a Japonsko patria medzi najväčšie krypto trhy, táto situácia bude aj naďalej pozorne sledovaná investormi po celom svete. (themerkle.com, cointelegraph.com, ripplenews.tech)

Ethereum, aktuálne druhá najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie, dosiahla počas minulého týždňa nový vrchol, keď prekročila hranicu 1000$ a priemerná cena narástla až na 1400$.

Ripple podľa trhovej kapitalizácie poklesol z druhého na tretie miesto, keď jeho priemerná cena klesla o viac ako 30% z 3,5$ až pod 2$ po tom, ako americká burza Coinbaise (aspoň dočasne) vyvrátila špekulácie o blížiacom sa uvedení kryptomeny na jej obchodnú platformu.

Kryptomena Neo sa opäť dostala do TOP10 kryptomien podľa trhovej kapitalizácie, keď si za posledný týžden pripísala zisk viac ako 50%.

Dogecoin – kryptomena, ktorá vznikla ako žart, dosiahla trhovú kapitalizáciu 2 miliardy dolárov. Za rastom Dogecoin a jemu podobných kryptomien stojí vnímanie nových investorov, ktorí preferujú investície do „centových“ kryptomien namiesto „drahého“ bitcoinu. Očakávania, že všetky kryptomeny môžu dosiahnuť ceny 1 000 a viac dolárov, sú však často nereálne. Investori totiž ignorujú fakt, že každá kryptomena má iných počet mincí a nie je možné porovnávať či sú drahé alebo lacné len podľa ceny mince, ale aj podľa trhovej kapitalizácie. Ak by napr. Dogecoin dosiahol cenu 1 000 $ za mincu, jeho trhová kapitalizácia by bola 112 788 741 278 000 $ (112 biliónov dolárov).

Celková trhová kapitalizácia viac ako 1 400 kryptomien sa na konci minulého týždňa pohybovala nad 700 miliardami dolárov. Trhová dominancia Bitcoinu posledné týždne klesá a aktuálne sa nachádza na historických minimách – len okolo 33%.

Zdroje: fortune.com, cointelegraph.com, themerkle.com, ethnews.com, ccn.com, ripplenews.tech, coinmarketcap.com, ARK Investment Management LLC

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Nenesieme žiadnu zodpovednosť za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.