Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (4)

05.02.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Najväčší prepad Bitcoinu od roku 2013 a zákaz krypto reklám na Facebooku. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Klienti bánk J.P.Mogran, Bank of America a Citigroup už nemôžu nakupovať kryptomeny prostredníctvom kreditných kariet. Cieľom je snaha o ochranu klientov, ktorí chcú investovať do kryptomien nákupom na dlh.

Juhokórejský minister financií oznámil, že vláda neplánuje zákaz kryptomien. Jediným krokom bolo ukončenie anonymného obchodovania. Nervozita na trhoch z posledných týždňov, spôsobená aj práve strachom investorov zo zákazu obchodovania s kryptomenami sa tak opäť ukázala ako prehnaná. Keďže obchodovanie s kryptomenami je v krajine veľmi populárne, obava z možného zákazu spustila dokonca aj úspešnú petíciu proti tomuto kroku. V Južnej Kórei platí zákon, podľa ktorého sa vláda musí formálne zaoberať každou petíciou, ktorá má viac ako 200 000 podpisov získaných v priebehu jedného mesiaca.

Pre účely daňovej kontroly, Juhokórejské daňové úrady požiadali kryptoburzy v krajine, aby implementovali autonómny systém na posielanie transakčných detailov klientov, ktorí zobchodovali veľké finančné objemy.

Samsung oficiálne potvrdil, že koncom januára začal vyrábať ASIC čipy zamerané na ťažbu kryptomien. Spoločnosť tak stáva výraznou konkurenciou pre taiwanského výrobcu TSMC, ktorý doposiaľ pokrýval väčšinu trhového podielu.

Yamada Denki – jeden z najväčších japonských predajcov elektroniky spustil v niekoľkých tokijských predajniach možnosť platby Bitcoinom. Celý proces zastrešuje prostredníctvom lokálnej kryptoburzy bitFlayer. Pripojil sa tak ku konkurencii, ktorá už platby v Bitcoinoch umožňuje niekoľko mesiacov.

Facebook upravil svoju reklamnú politiku, kde sa zameral na zákaz klamlivej reklamy. Tento krok sa týka aj zákazu propagácie existujúcich a aj nových kryptomien (vrátane ICO promo marketingu). Facebook bol často využívaný ako dôležitý komunikačný kanál hlavne pre nové kryptomeny, ale aj podvodníkov lákajúcich investorov na rozprávkové možnosti zbohatnutia práve nákupom novovzniknutých, častokrát pochybných kryptomien.

ZAUJALO:

Vstupenky na zápasy tímu NBA Dallas Mavericks bude v novej sezóne možné nakupovať aj za Bitcoin.

TOP10 KRYPTOMENY:

Celková tržná kapitalizácia poklesla o 30 % a dostala sa až pod hranicu 400 milónov $. Dominancia Bitcoinu sa aj napriek prepadu celého trhu drží stále len okolo 35%.

Trhy zaznamenali výrazný prepad naprieč všetkými hlavnými kryptomenami. Cena Bitcoinu poklesla na 2 mesačné minimá a prepad sa zastavil až na 7800$. Najväčší pokles, viac ako -40% zaznamenali Cardano, EOS a NEM.

Prvá desiatka kryptomien je už tretí týždeň bez zmeny. Posun nahor zaznamenal iba Litecoin, ktorý sa dostal späť na šieste miesto, aj vďaka tomu, že sa mu podarilo najlepšie zvládnuť turbulentný týždeň a so stratou “len” -22% je najmenej vyklesanou hlavnou menou. Posunul tak za seba Stellar a NEO.

Turbulentný týždeň a výrazný prepad celého trhu nebol spôsobený v zásade žiadnymi novými zásadnými informáciami, ktoré by trh nepoznal už predtým. Dozvuky hackerského útoku na japonskú burzu Coincheck, ako aj zákaz anonymného obchodovania v Južnej Kórei, boli už dávno zacenené.

Ako hlavný spúšťač aktuálneho prepadu tak možno považovať veľké mainstreamové média, ktoré v snahe šokovať, zbytočne nafúkli, alebo chybne interpretovali niektoré informácie. Oficiálne predvolania predstaviteľov kryptoburzy Bitfinex a zástupcov kryptomeny Tether, aby verifikovali, že všetky Tethere sú zabezpečené rovnakým množstvom (aktuálne okolo 2,2 miliardy) dolárov, bolo americkým regulátorom CFTC odoslané už 6. decembra 2017.

Médiá tiež chybne interpretovali vyjadrenia indického ministra financií ako ohlásenie zákazu Bitcoinu a ostatných kryptomien v Indii. Minister však neposkytol žiadne nové informácie ohľadom regulácie kryptomien.

Opäť sa tak ukázala sila a vplyv mainstreamových médií a novinárov na správanie (hlavne drobných) investorov. Tak, ako médiá vyvolali senzačnými správami v decembri minulého roka nákupný ošiaľ, teraz zase šíria prehnaný strach a paniku. Keďže kryptomeny sú extrémne volatilný trh s množstvom drobných investorov snažiacich sa o rýchle zbohatnutie a väčšinou s minimom skúseností s obchodovaním na špekulatívnych trhoch, je veľmi  jednoduché zneistiť investorov. Na takýchto trhoch je práve preto extrémne dôležité, aby si investori informácie na základe ktorých obchodujú, dostatočne preverovali u viacerých zdrojov.

Zdroje: coinmarketcap.com, bloomberg.com, cointelegraph.com, themerkle.com, coindesk.com, ccn.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Nie sme zodpovední za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.