Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (5)

12.02.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Bitcoin sa odrazil od dna 6000 dolárov a prvý Forbes rebríček najbohatších ľudí v kryptoodvetví. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Čína si po zákaze ICO a lokálnych kryptobúrz v minulom roku a po odporúčaní pre ťažiarenské farmy opustiť krajinu začiatkom tohto roka posvietila aj na web stránky zamerané na kryptoodvetvie. Všetky domáce aj zahraničné ICO a web servery boli pridané do zoznamu veľkého čínskeho firewallu. Čína tak ukončila aj poslednú možnosť ako v krajine obchodovať alebo prevádzkovať kryptobiznis.

Singapur neplánuje podľa zástupcu premiéra zakázať kryptomeny a obchodovanie s nimi. Nenasleduje tak cestu Číny a Indonézie, nakoľko momentálne nevidí v kryptomenách riziko pre finančný systém v krajine. Pripája sa tak k Japonsku, ktoré je tiež stále veľmi otvorené kryptoinováciám.

Augur – kryptomena, ktorá vznikla v roku 2015, oznámila, že o niekoľko mesiacov chystá ostrý štart projektu. Táto mena postavená na technológii blockchain nepatrí medzi klasické kryptomeny ako Bitcoin, ale zameriava sa na decentralizovaný prognostický a stávkový trh. Ako prvú stávku chce projekt položiť otázku v štýle: „Je možné Augur hacknúť?“ alebo „Bude objavená kritická chyba v Augur protokole do určitého dátumu?“. Je to výborný, ale zároveň aj veľmi riskantný marketingový ťah. Veľmi zjednodušene popísané – stávka funguje tak, že zadávateľ otázky dá do banku určitý obnos Augur tokenov a položí otázku. Účastníci stávky potom môžu vsádzať na výsledok. Bank si po ukončení hlasovania rozdelí víťazná strana, čiže tí, ktorí hlasovali správne. Augur vývojári veria, že takýto štart pomôže odhaliť prípadné chyby v protokole.

LianLian International – najväčší čínsky poskytovateľ platobných služieb v oblasti e-commerce sa pripojil k RippleNet – platobnej sieti Ripple blockchainu. Spoločnosť zatiaľ testuje využitie Ripple systému xCurrent na vysporiadavanie medzinárodných platieb. Toto spojenie je dôležité, nakoľko umožní aj ostatným účastníkom Ripple siete prístup na čínsky trh. E-commerce trh dosiahol v roku 2017 v Číne tržby 672 miliárd dolárov (celosvetovo okolo 4 bilióny dolárov). V tomto roku sa predpokladá rast v Číne o 100%.

Jedna z najväčších obchodných krypto platforiem na svete Coinbase spustila novú platobnú lištu, ktorú si môžu obchodníci pridať do svojich eshopov. Pomocou nej môžu ich zákazníci platiť za tovar a služby kryptomenami Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum a Litecoin. Nákupný plugging je podobný tomu, aký používa napr. Paypal.

Arizona sa môže stať prvým štátom v USA, ktorý umožní od roku 2020 platiť dane rezidentom prostredníctvom Bitcoinu. Senát zákon schválil v pomere 16-13, ďalším krokom tak bude hlasovanie v Arizonskej snemovni reprezentantov.

Málo známa talianská kryptoburza BitGrail, oznámila, že “stratila zo svojej peňaženky” 17 miliónov tokenov kryptomeny Nano (pôvodný názov bol Raiblocks). Toto množstvo tokenov v čase zverejnenia správy predstavovalo hodnotu okolo 187 miliónov dolárov. Tokeny boli ukradnuté počas hackerského útoku. Majiteľ burzy požiadal programátorov kryptomeny Nano o úpravu protokolu. Tí však jeho žiadosť zamietli, nakoľko za chybu nemôže kód kryptomeny, ale samotná burza.

V utorok vypovedali pred senátnym bankovým výborom predsedovia amerických regulačných orgánov SEC (Securities and Exchange Commision) a CFTC (Comodity Futures Trading Commision). Témou bola regulácia kryptomien, ICO a ETF. Výsledok zasadnutia vnímali investori veľmi pozitívne a ceny kryptomien sa (aspoň nateraz) odrazili od dna. Americké regulačné úrady označili kryptomeny za novú digitálnu éru pre finančné trhy a neplánujú aktuálne žiadny zákaz kryptomien. Chcú sa zamerať hlavne na ochranu investorov pred podvodnými schémami a  ICO projektmi. Odhaduje sa, že 10% z vyzbieraných peňazí prostredníctvom ICO bolo stratených buď hackerským útokom alebo spreneverou. Zásadná bude aj otázka, či kryptomeny treba označiť ako meny, komodity alebo cenné papiere. V rámci regulácií oznámili, že vzhľadom na celosvetovú podstatu kryptomien, nie sú regulácie jednotlivých krajín dostačujúce. Celosvetový postup v oblasti regulácií sa preto očakáva na tohtoročnom zasadnutí skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires.

ZAUJALO:

Forbes uverejnil prvýkrát zoznam najbohatších ľudí v kryptobiznise. Do zoznamu sa dostali okrem investorov a tvorcov kryptomien aj vlastníci web platforiem alebo CEO rôznych veľkých kryptoprojektov. Za najbohatšieho človeka Forbes považuje Chrisa Larsena, spoluzakladateľa kryptomeny Ripple s čistým kryptomajetkom okolo 7,5 – 8 miliárd dolárov. Nasledujú Joseph Lubin, spolutvorca Etherea a zakladateľ Consensys s kryptomajetkom medzi 1 – 5 miliárd dolárov a na treťom mieste sa umiestnil Changpeng Zhao, CEO platformy Binance s čistý kryptomajetkom približne 1,1 – 2 miliardy dolárov.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Celkový počet kryptomien podľa portálu coinmarketcap narástol už na 1500. Začiatkom týždňa klesla celková tržná kapitalizácia len na 280 miliárd dolárov. Prepad ceny Bitcoinu sa po panických výpredajoch, čínskom zákaze kryptowebov a zákaze viacerých amerických bánk nakupovať kryptomeny prostredníctvom kreditných kariet zastavil na hranici 6000 dolárov. Bitcoin tak stratil od vrcholu 70% hodnoty. V utorok sa však trhy po pozitívne vnímanom vystúpení riaditeľov amerických regulačných úradov pred senátnym výborom otočili. Nasledujúce dni sa vďaka rastu dostala cena Bitcoinu až na 9000 dolárov, kde narazila na silnú rezistenciu a rast sa tak zastavil. Na konci týždňa sa Bitcoin obchodoval okolo 8300 dolárov.

Celková tržná kapitalizácia sa po prepade vrátila na úroveň z pred týždňa – 400 miliónov dolárov. Dominancia Bitcoinu sa stále drží len okolo 34%.

Poradie na prvých deviatich miestach zostalo nezmenených. Posun na desiate miesto zaznamenala IOTA, ktorá predbehla NEM.

Cena hlavných kryptomien zostala na týždňovej báze na približne rovnakej úrovni. Rástli len Ripple (+23%) a Bitcoin Cash (+10%).

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, ripple.com, coindesk.com, trustnodes.com, cointelegraph.com, forbes.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.