Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (6)

19.02.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Bitcoin opäť nad  11 000 dolárov a rakúska Bitcoinová pyramídová schéma. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Americká vláda zatiaľ nemá v pláne reguláciu Bitcoinu. Podľa vyjadrenia koordinátora Bieleho domu pre kyberbezpečnosť, pred prijatím regulácií je nutné najskôr dôkladne preštudovať možnosti kryptomien a blockchainu a plne poznať ich riziká a výhody.

Tether spustil po projekte USDT (dolárový tether) aj jeho euro verziu (EURT). Oba tokeny fungujú na blockchaine Ethereum. Princíp EURT aj USDT spočíva v tom, že každý dolár/euro, ktoré je vložené do Tether systému vygeneruje rovnaké množstvo digitálnych dolárov/eur. To znamená, že všetky digitálne doláre a eurá by mali byť kryté rovnakým množstvom reálnych dolárov a eur. Spoločnosť Tether čelí v posledných týždňoch podozreniu, že nie všetky digitálne doláre sú kryté reálnymi dolármi. Ak by tomu tak skutočne bolo, znamenalo by to, že Tether “tlačí” nekryté digitálne doláre. Tie potom užívatelia využívajú na nákup ostatných kryptomien, hlavne Bitcoinu.

Optioment – rakúsky investičný projekt pravdepodobne ukradol viac ako 12 000 Bitcoinov (okolo 116 miliónov dolárov v čase zistenia) od približne 10 000 investorov. Projekt ponúkal investorom výnos 1,5 – 4 % týždenne za to, že si v Optiomente uložili svoje Bitcoiny. Investori boli tiež odmeňovaní za prevedenie nových užívateľov. Tento “súkromný Bitcoinový investičný fond” mal sídlo v Kostarike. Vyplácanie skolabovalo ešte v novembri 2017. Aktuálne je už nefunkčná aj web stránka projektu. Investori sa s pomocou Interpolu pokúšajú vystopovať pohyb zakladateľov tejto pravdepodobne pyramídovej schémy.

Kryptoplatforma Coinbase v posledných dňoch užívateľom účtovala viackrát poplatky za nákup kryptomien. Spoločnosť oznámila na sociálnej sieti Reddit, že tento problém je spôsobený platobným systémom VISA, ktorý opätovne zúčtovával poplatky za transakcie. VISA problém priznala a postupne vracia neoprávnene naúčtované platby späť na účty užívateľov. Mnohí zákazníci sa však už medzitým stihli dostať na svojich bankových účtoch do nepovolených prečerpaní, a tak žiadajú aj finančné odškodnenie.

Americké regulačné úrady SEC a CTFC spustili whistleblower projekt na oznamovanie veľkých “pump-and-dump“ schém. Akékoľvek originálne informácie, ktoré by mohli viesť k sankciám nad 1 milión dolárov, môžu byť odmenené vo výške 10 až 30 %.

Wester Union formálne potvrdila, že ich Ripple blockchainový testovací systém bude zahŕňať aj integráciu XRP tokenov. Wester Union tak na rozdiel od ostatných spoločností testujúcich platby prostredníctvom Ripple blockchainu testuje systém xRapid namiesto xCurrent. Rozdiel v tom, že xRapid využíva na platby tokeny XRP, kým xCurrent používa FIAT meny. Ripple blockchain je vytvorený tak, že na uskutočnenie platobných operácií nie je nutné využívať aj ich token XRP. Motiváciou k jeho využívaniu sú však o 30% nižšie poplatky ako pri použití xCurrent a klasických FIAT mien.

Ripple tiež oznámil partnerstvo pri cezhraničných platbách s UAE burzou sídliacou v Abu Dhabi – svetovým lídrom v globálnych platbách.

Prezident ECB Mario Draghi oznámil, že regulácia Bitcoinu nie je zodpovednosť ECB. Draghi tak pokračuje v rovnakom tóne vyhlásení ako na jeseň minulého roka, kedy povedal, že ECB sama o sebe nemá silu regulovať Bitcoin a že kryptomeny majú stále len limitovaný vplyv na svetovú ekonomiku.

ZAUJALO:

Prieskum technologickej spoločnosti Citrix u 750 britských IT spoločností ukázal, že iba 7 % z nich investuje exkluzívne iba do Bitcoinu. Až 93 % spoločností sa snaží diverzifikovať svoje portfólio. 53 % vlastní aj Litecoin, 43 % Ethereum, 33 % Ripple a 29 % vlastní Dash.

Zaujímavé je aj zistenie, ako chcú spoločnosti kryptomeny využiť. 40 % spoločností chce kryptomeny použiť na platby, až 32 % chce nimi platiť zamestnancov, 27 % ich chce využívať na smart kontrakty, ďalších 27 % na tréning a podporu nových projektov a 17 % ich využíva na študijné a vývojové účely.

Spoločnosti nepodceňujú ani bezpečnosť kryptomien. 36 % má kryptomeny uložené na hardvérových alebo offline úložiskách a 36 % z nich tiež využíva viac peňaženiek.

35 % spoločností si myslí, že kryptomeny môžu padnúť na nulu a 18 % si myslí, že v prípade veľkého krachu nebudú schopné včas premeniť svoje kryptomeny na hotovosť.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Celková tržná kapitalizácia opäť po niekoľkých týždňoch prekročila 500 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu sa po tohtotýždňovom oživení zvýšila z 34 % na 37 %.

Do obchodovania v minulom týždni nezasiahli žiadne extrémne udalosti, a tak celý trh pokračoval v raste po minulotýždňovej stagnácii. Vo štvrtok Bitcoin opäť prekročil magickú hranicu 10 000 dolárov. Rast sa zastavil až na 11 300 dolároch a na konci týždňa sa obchodoval okolo 10 800 dolárov. Bitcoin si tak pripísal týždenný rast 31 %.

Podieľ na naštartovaní rastu ceny Bitcoinu môže mať podľa reportu BitInfoCharts aj to, že neznámy nákupca nakúpil pri cene okolo 8 400 dolárov Bitcoiny v hodnote približne 344 miliónov dolárov! Na danej bitcoinovej adrese sa aktuálne nachádza už 96 000 Bitcoinov. Aj táto situácia ukazuje, že cenové pohyby Bitcoinu môžu veľmi ľahko ovplyvniť veľký hráči. Vzhľadom na to, že bitcoinový trh je z globálneho pohľadu stále veľmi malý, je aj ľahko manipulovateľný.

Celkové denné objemy obchodovania všetkých kryptomien sú stále len okolo 20 – 25 miliárd dolárov, čo je výrazne menej ako 50 – 70 miliárdové denné objemy počas decembra a januára.

V minulom týždni rástlo všetkých desať najväčších kryptomien podľa tržnej kapitalizácie. Najväčší rast si pripísal Litecoin (45 %) a dostal sa tak na piate miesto, z ktorého odsunul Cardano. To zaznamenalo najnižší nárast ceny iba 5 %. Okolo 20 % nárastli aj Bitcoin Cash, Stellar a Neo.

Zdroje: coinmarketcap.com, cnbc.com, zehohedge.com, cointelegraph.com, coindesk.com, ccn.com, ctfc.gov, bitinfocharts.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.