Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (12)

04.04.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Až 81% veľkých ICO projektov boli podvody a zákaz kryptoreklám na Twitteri. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Bitmain – spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a predajom čipov a ťažiarskych zariadení pre kryptomeny oznámila, že ich najnovší model ASIC Antminer X3 umožní ťažbu privátnej kryptomeny Monero. Vývojári Monera sa však obávajú, že Bitmain by týmto krokom mohol ohroziť decentralizovanú sieť Monera, keďže ich ťažobné zariadenia by veľmi rýchlo mohli pokrývať viac ako 51% hashrate (celkového ťažobného výkonu). To by mohlo viesť k potenciálnemu zneužitiu siete, napr. k tvorbe falošnej transakčnej histórie, dvojitému použitiu mincí alebo cenzúrovaniu platieb, atď. Niektoré takéto praktiky používali veľké ťažiarske “pooly“ aj minulý rok pri “vojne o skutočný Bitcoin“ medzi Bitcoin Cash a Bitcoinom. Aktuálne je možné Monero ťažiť aj na bežných komerčných notebookoch. Vývojári Monera zareagovali vydaním úprav algoritmu tak, aby nebolo možné ťažiť Monero novým zariadením od Bitmainu.

Satis Group LLC publikovala analýzu kvality kryptoprojektov, ktoré prostredníctvom populárnej metódy získavania zdrojov pre novovznikajúce projekty (Initial Coin Offering, v skratke “ICO“) vyzbierali viac ako 50 miliónov dolárov. Na základe analýzy aktuálneho stavu týchto projektov sa zistilo, že približne 81% projektov boli podvody, 6% projektov zlyhalo, 5% projektov uskutočnilo zamýšľaný projekt, ale nikdy sa nezačali obchodovať na kryptoburzách. Len 8% z projektov vytvorilo produkt/token, ktorý sa začal aj reálne obchodovať. Z týchto 8% len 3,8% je možné podľa metodiky výskumu označiť za úspešné (majú transparentnú roadmap projektu na web stránke, majú pravidelnú aktivitu na GitHub, majú minimálne test/beta verziu blockchainu alebo produkt/platformu vo forme aplikácie alebo tokenu). Aj táto analýza tak ukazuje oprávnené obavy regulátorov a zákazy ICO reklám na Google, Facebook, Twitter a iných spoločností v snahe ochrániť investorov a verejnosť pred investovaním do podvodných ICO projektov.

Zákulisné informácie, o ktorých sme už písali pred dvoma týždňami sa potvrdili – Twitter minulý týždeň oznámil zákaz kryptoreklám. Pripojil sa tak k Facebooku, Google, Alibabe, Baidu, a ďalším spoločnostiam v snahe predchádzať potenciálnym podvodom a chrániť investorov. Zákaz sa vzťahuje na promovovanie ICOs, ako aj na promo kryptobúrz, ktoré nie sú verejne obchodované na určitých akciových burzách. Promovanie kryptomien je tak už zakázané na približne 70% svetového digitálneho reklamného trhu. Aktuálne sa kryptoreklama presunula hlavne na Bing – vyhľadávač Microsoftu.

K zákazu sa pridala aj marketingová automatizačná a emailová platforma Mailchimp. Tá zatvorila všetky účty súvisiace s kryptomenami, ICOs, kryptoburzami, novinkami, knihami ako aj podujatiami týkajúcimi sa kryptomien.

CBOE – chicagská opčná burza sa nevzdáva snahy o schválenie bitcoinového ETF. Jej prezident Chris Concannon zaslal list ohľadom udelenia povolenia pre vytvorenie ETF predstaviteľom americkej komisie pre cenné papiere (SEC). Komisia sa ešte v januári vyjadrila, že v záujme ochrany investorov nepovolí vytvorenie ETF pokiaľ nebudú pokryté hlavné riziká – oceňovanie, bezpečnosť a uskladnenie Bitcoinu. Predstavitelia CBOE sa domnievajú, že Bitcoinové ETF by boli v zásade rovnaké ako iné komoditné ETF, a preto je väčšinu rizík spojených s Bitcoinom možné pokryť aktuálnymi reguláciami komoditných fondov. Vytvorenie takýchto ETF by podľa CBOE práve investorom pomohlo sprehľadniť a zlepšiť dostupnosť investovania do Bitcoinu.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia kryptotrhu sa opäť znížila a z predošlých 280 miliónov dolárov klesla až pod 250 miliónov dolárov, aby týždeň zakončila na úrovni okolo 260 miliónov dolárov. Dominancia Bitcoinu vzrástla a dostala sa nad 45,6%.

Cena všetkých top kryptomien po predchádzajúcom raste opäť poklesla. Bitcoin sa počas týždňa postupne zosúval a dostal sa až k hranici 6 500 dolárov, kde sa postupne cena začala otáčať nahor. Na konci týždňa sa Bitcoin obchodoval tesne pod hranicou 7 000 dolárov a za týždeň tak stratil okolo 19% hodnoty. Investori sú ohľadom vývoja ceny Bitcoinu rozdelení, časť očakáva pád až na úrovne 3 500 – 5 000 dolárov, kým druhá časť investorov verí v obrat po dvojitom dne ceny Bitcoinu.

Trhy sú aktuálne veľmi volatilné kvôli nedostatku likvidity a nízkym objemom obchodovania. Aktuálna korekcia Bitcoinu je tretia najväčšia v histórii, po dvoch 80% korekciách v rokoch 2013 a 2014. Každá z týchto korekcií trvala skoro 12 mesiacov.

Najlepšie ustáli minulotýždňový pokles EOS a Stellar (-13%) a tiež Monero (-15%), ktoré sa tak vrátilo do top10 na úkor IOTA.

Najväčšiu stratu utrpel Bitcoin Cash, keď časti investorov začína dochádzať s tou kryptomenou trpezlivosť. Cena poklesla za minulý týždeň až o viac ako 32%.

Zdroje: coinmarketcap.com, reuters.com, recode.net, cointelegraph.com, coindesk.com, medium.com, ccn.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.