Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (16)

30.04.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Plánovaný predaj najstaršej kryptoburzy Bitstamp a inštitucionálny investori sa chystajú najbližšie mesiace investovať do kryptomien. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Podľa reportu web stránky cryptoground.com, bolo z peňaženiek skrachovanej kryptoburzy Mt. Gox presunutých 16 000 Bitcoinov (BTC) a rovnaký počet Bitcoin Cashu (BCH). Pri aktuálnych cenách BTC a BCH to predstavuje sumu približne 175 miliónov dolárov. Tieto bitcoinové adresy spravuje japonský správca konkurznej podstaty – Nobuaki Kobayashi. Ten už v čase medzi decembrom 2017 až marcom 2018 odpredal Bitcoiny  v celkovej hodnote okolo 400 miliónov dolárov. Obrovské množstvo predaných Bitcoinov vtedy prispelo k poklesu ceny Bitcoinu, kedže trh nedokázal vstrebať tak obrovské množstvo Bitcoinov v ponuke. Celý kryptotrh je tak opäť v pozore, či Kobayashi opäť odpredá Bitcoiny naraz a spôsobí tak pád ceny Bitcoinu, keďže ešte v marci Kobayashi povedal, že jeho cieľom je predať Bitcoiny za čo najvyššiu cenu. Bitcoin už niekoľko dní atakuje hranicu 10 000 dolárov a pokiaľ sa bude táto hranica zdať príliš silná, môže to spustiť vlnu výpredajov. V prípade, že trh prerazí 10 000 dolárovú hranicu, môže byť 16 000 Bitcoinov od Kobayashiho vstrebaných pri rastovej vlne kupujúcimi bez výraznejších cenových výkyvov. V bitcoinových peňaženkách Mt. Gox sa ešte stále nachádza približne 146 000 Bitcoinov.

Nedávno sme vám priniesli neoficiálnu informáciu o chystajúcom sa predaji najstaršej a najväčšej európskej kryptoburzy Bitstamp. Podľa zdrojov blízkych burze, táto populárna luxemburská kryptoburza pravdepodobne finišuje dohodu s juhokórejským herným gigantom Nexon. Odhadovaná cena za predaj by mala byť okolo 350 miliónov dolárov. Bitstamp bol založený už v roku 2011 a aktuálne je to šesťnásta najväčšia kryptoburza podľa denných objemov obchodovania. Bitstamp je jediná licencovaná kryptoburza v Európe a má viac ako 3 milióny registrovaných účtov a približne 500 000 aktívnych užívateľov. Nexon – spoločnosť zaoberajúca sa tvorbou mobilných a počítačových hier, je kótovaná na japonskej burze s aktuálnou trhovou kapitalizáciou 12,7 miliardy dolárov. Nexon ani Bitstamp predaj oficiálne nepotvrdili, no ani nevyvrátili. Ak sa predaj potvrdí, burza bude predaná o 50 miliónov dolárov lacnejšie ako konkurenčná kryptoburza Poloniex, a to aj napriek tomu, že Bitstamp má vyššie denné objemy obchodovania a tiež umožňuje obchodovať kryptomeny voči fiat menám.

Podľa prieskumu spoločnosti Thomson Reuters plánuje začať obchodovať kryptomeny v najbližších 12 mesiacoch až 20% veľkých finančných inštitúcií. Až 70% opýtaných spoločností plánuje začať obchodovať Bitcoin v najbližších troch až šiestich mesiacoch. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 400 finančných inštitúcií vrátane manažérov veľkých správcovských spoločností, hedge fondov, brokerských spoločností ako aj veľkých bánk.

V ďalšom prieskume od spoločnosti Fundstrat Global Advisors, až 82% inštitucionálnych investorov verí, že cena Bitcoinu dosiahla v minulom mesiaci dno. 53% opýtaných investorov tiež verí, že cena Bitcoinu sa na konci roka 2018 bude pohybovať medzi 10 000 až 20 000 dolármi, a dokonca až 43% opýtaných uviedlo, že cena Bitcoinu na konci roka 2018 bude medzi 20 000 až 30 000 dolármi. Dve tretiny opýtaných tiež neverí, že Ethereum bude klasifikované regulátormi ako cenný papier. Investori naopak veria, že prvou veľkou bankou, ktorá začne ponúkať kryptoobchodovanie pre inštitucionálnych investorov bude Goldman Sachs. A nakoniec, polovica opýtaných neverí, že sa americkému finančnému regulátorovi SEC podarí do konca roka 2018 dokončiť zákony k reguláciám kryptomien.

Adena Friedman, CEO burzy cenných papierov Nasdaq, v rozhovore pre CNBC uviedla, že Nasdaq je otvorený možnosti stať sa aj kryptoburzou. Podľa Friedmanovej je len otázka času, kedy kryptotrh dospeje a budú prijaté dostatočné regulácie zo strany amerického regulátora SEC. Potom už vraj nič nebude brániť Nasdaqu k otvoreniu kryptoburzy.

Ethereová peňaženka MyEtherWallet.com oznámila, že niektoré Google DNS serveri boli hacknuté a presmerovávali webovú doménu peňaženky na phishingovú stránku. Užívateľom ethereovej peňaženky, ktorí sa prihlásili na presmerovaný link, boli odcudzené Ethery. Presmerovávanie DNS serverov je stará hackerská technika, za ktorou nestojí chyba samotnej webstránky, ale hackeri nájdu zraniteľné miesta na verejných DNS serveroch. Ako ochrana pred takýmto hackerským útokom by si mali užívatelia kontrolovať doménu na ktorú sa prihlasujú, napr. či pri webovej adrese je zelená ikona zámku a či je platný SSL certifikát, a či je vystavený spoločnosťou, na ktorej stránku sa užívateľ pripája.

V kóde Ethereových smart kontraktov objavili ďalšiu chybu. Kryptoburzy vrátane Okex, Poloniex, Coinone a Hitbtc suspendovali depozity ERC-20 tokenov. Správa prišla len týždeň po tom, ako ethereová komunita hlasovala proti obnove stratených Etherov, ktoré sú stále zamrazené kvôli chybe kódu v Parity smart kontrakte z minulého roka, ktorá zamrazila užívateľom Ethery v hodnote približne 320 miliónov dolárov. Aktuálna chyba v smart kontraktoch umožňuje útočníkom generovať obrovské množstvo nových tokenov a presunúť ich na normálne adresy. To robí veľa ERC-20 tokenov zraniteľnými na cenové manipulácie útočníkov.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu opäť pokračovala v raste aj minulý týždeň a dostala sa najvyššie od začiatku marca, až na úroveň 441 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu klesala už druhý týždeň v rade v dôsledku pokračujúceho silného rastu “altcoinov” a z 38% klesla na 36,7%.

Celý trh pokračoval v raste už tretí týždeň v rade. Denné objemy obchodovania sa v stredu dostali až na úroveň 41 miliárd dolárov, najvyššie od začiatku februára.

Bitcoin pokračoval v raste z predošlých dvoch týždňov, a po prekonaní rezistencie 9 000 dolárov sa mu v stredu podarilo dostať až na úroveň 9 750 dolárov. Následná menšia korekcia sa zastavila na 8 750 dolárov a jeho cena sa cez víkend vrátila na úroveň okolo 9 500 dolárov. Bitcoin si tak za minulý týždeň pripísal zisk +5%. Najbližšie dni sa dá opäť očakávať útok býkov na magickú hranicu 10 000 dolárov, ktorej prekonanie by mohlo posunúť cenu Bitcoinu až na 11 700 dolárov, čo je vrchol posledných dvoch rastových vĺn z februára a marca tohto roka.

Najviac sa minulý týždeň darilo EOSu, ktorý si po raste 38% v predošlom týždni pripísal tento týždeň zisk až 79%. Za mesiac apríl sa tak cena EOSu zvýšila z 5,5 dolára až na 22 dolárov. Za rastom ceny stojí hlavne očakávané spustenie hlavnej siete v máji a čiastočne aj problémy konkurenčnej kryptomeny Ethereum, ktorá posledné mesiace bojuje s preťažením siete a s chybami v kódoch smart kontraktov. EOS je u časti investorov vnímaný ako možný nástupca Ethereovej siete a je tak možné očakávať aj ďalší nárast ceny EOSu, nakoľko jeho trhová kapitalizácia je stále štyrikrát menšia ako Etherea.

Darilo aj kryptomene Tron, ktorá sa týždenným rastom o 60% dostala prvýkrát do TOP 10 kryptomien podľa tržnej kapitalizácie. V solídnom raste naďalej pokračovalo aj Cardano so ziskom 27%. Najslabším altcoinom bol minulý týždeň Ripple, ktorý stratil 2,6% hodnoty a nedarilo sa veľmi ani Litecoinu s týždenným ziskom len 1,8%.

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, coindesk.com, marketwatch.com, cnbc.com, bitcoin.com, reddit.com, bitcoinist.com, coinspeaker.com, reuters.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.