Ďalší názor, že akciový trh by sa mal prepadnúť

06.05.2018  /  Redakcia

V poslednom období sa na internete množia články na tému, či sa už náhodou nenachádzame v medveďom trhu. Nedávno sme vám priniesli článok, v ktorom sme sa zaoberali touto otázkou (link: https://ako-investovat.sk/clanok/1468/mozu-byt-uz-akciove-trhy-v-medvedom-trhu). Diskusia na túto tému je iste veľmi zaujímavá, a preto prinášame ďalší názor, tento krát obchodníka Toma McClellana. V krátkosti aj jeho dôvody pre prítomnosť medvedieho trhu…

Obchodník Tom McClellan očakáva príchod silného „medveďa“ na americké akciové trhy. Na základe svojho cenového oscilátora tvrdí, že medvedí trh mohol začať už v utorok 24. apríla. Ako sám tvrdí, na svoj vstup do short pozície čakal na vysoký pokles cien akciových indexov koncom apríla, čo sa aj vyplnilo. Očakáva síce, že poklesy môžu byť na krátku dobu tlmené a pozastavené, ale podľa jeho názoru by nakoniec mohli pokračovať až do konca augusta.

Spomenutý oscilátor, je indikátor založený na technickej analýze, ktorý využíva exponenciálne kĺzavé priemery zatváracích cien. Graf nižšie porovnáva vývoj cien indexu S&P 500 a uvedeného cenového oscilátora.

Zdroj: www.marketwatch.com

To, že sa hodnota indikátora nachádza pod 0 naznačuje McClellanovi, že ceny indexov sú schopné vytvárať ďalšie poklesy. Na druhú stranu ak sa hodnota indikátora rýchlo obráti (nad 0), znamenalo by to, že indexy by nemuseli čeliť spomenutému medvediemu trhu. Avšak túto situáciu „rýchleho obratu“ obchodník neočakáva.

Medvedí trh je niekedy definovaný ako 20% pokles od cenových maxím. Ak by sme sa pozreli na akciové indexy, tak index S&P 500 stratil približne 8,3% od svojich maxím a index Dow Jones  približne 9,1%  (od 26. januára do 24.apríla). Podľa pravidla prepadu 20%, sa teda akciové indexy nenachádzajú v medveďom trhu. S percentuálnym definovaním však McCellan nesúhlasí a zastáva názor, že samotné akcie sa už teraz nachádzajú v medveďom trhu.

McCellan taktiež poukazuje na trvajúcu nedostatočnú výkonnosť high-yield korporátnych  dlhopisov, čo chápe ako varovný signál v kríze  likvidity, čo sa nakoniec odrazí aj na akciových indexoch. Inými slovami problém vidí v nízkych cenových zmenách indexu iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond oproti volatilite akciových indexov, čo môžeme vidieť v nižšie uvedenom grafe. Z dôvodu defaultného rizika sú korporátne dlhopisy na trhu obchodované s vysokou likviditou, a preto tak nízku výkonnosť oproti akciovému trhu vidí McCellan ako problém.  Pre porovnanie The iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF (ticker: HYG) za posledných 12 mesiacov poklesol o 2.9%, zatiaľ čo Dow Jones narástol o 14.8%.

Zdroj: www.marketwatch.com

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.