Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (21)

08.06.2018  /  Redakcia

EOS spúšťa vlastnú blockchainovú sieť a na úspešný hackerský útok stačí milión dolárov. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Binance – najväčšia svetová kryptoburza podľa denných objemov oznámila vznik nového investičného fondu. Burza  vloží do fondu nazvaného „Community Influence Fund“ 1 miliardu dolárov v 10 fázach po 100 miliónov dolárov, a prostriedky budú využívané na financovanie kryptomenových a blockchainových startupov. Fond bude naviazaný na kryptomenu platformy Binance – Binance Coin.

Podľa prieskumu konzultantskej spoločnosti deVere Group, až 35 percent vysoko príjmových jednotlivcov plánuje alebo už investuje do kryptomien. Prieskum bol realizovaný na vzorke viac ako 600 osôb z USA, UK, Kataru, Spojených arabských emirátov, Austrálie, Hong Kongu, Španielska, Nemecka a Francúzska. Podľa CEO deVerge Group je to dobrý signál, že bohatí ľudia si už nemôžu dovoliť ignorovať kryptomeny, ktoré sú stále bližšie mainstreamovému rozšíreniu.

Podľa amerického univerzitného profesora Emina Gün Sirera, väčšina kryptomien fungujúca na princípe proof-of-work (PoW) vyžaduje menej ako 1 milión dolárov denne na úspešný 51% útok. Takýto útok umožní hackerom prevzatie kontroly nad blockchainovou sieťou danej kryptomeny, a tým dokážu vytvárať ďalšie mince danej kryptomeny. Platforma 51crypto na svojej web stránke uvádza, že v prípade útoku na Bitcoin, by náklady na útok trvajúci 1 deň boli okolo 13 miliónov dolárov. Úspešný útok na Ethereum by stál okolo 10 miliónov dolárov denne. Pri útoku na populárnu anonymnú kryptomenu Monero by bolo potrebných len 580 000 dolárov denne.

Tento rok zažili takéto útoky napr. kryptomeny Verge a Bitcoin Gold. Verge bol cieľom hackerov tento rok už tretíkrát. Hackeri boli schopní ťažiť 25 blockov za minútu (v tom čase 950 dolárov za minútu) a podarilo sa im pri každom útoku ukradnúť viac ako 1 milión dolárov. Pri 51% útoku na Bitcoin Gold hackeri ukradli približne 18 miliónov dolárov.

EOS – jedna z najväčších kryptomien, by mala spustiť v najbližších dňoch vlastnú blockchainovú sieť. Po rok trvajúcom ICO (Initial Coin Offering), počas ktorého sa vlastníkovi EOS tokenu Block.one podarilo od investorov vyzbierať 4 miliardy dolárov, bola v sobotu ukončená distribúcia EOS tokenu na ethereovom blockchaine. EOS je novou generáciou kryptomien, ktorá je na rozdiel napr. od Etherea schopná lepšie zvládať problémy ohľadom rýchlosti, škálovania a flexibility. EOS tiež na rozdiel od Etherea nie je možné ťažiť a má v sebe zabudovanú 5 % ročnú infláciu. Vo štvrtok, iba 2 dni pred zamrazením obchodovania tokenu na Ethereovom blockchaine, čínska bezpečnostná spoločnosť Qihoo 360 oznámila, že našla v kóde EOS-u niekoľko veľkých bezpečnostných chýb.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu v minulom týždni po utorkovom poklese k 300 miliardám dolárov postupne rástla a na konci týždňa sa držala okolo 350 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu poklesla z 39 na 37,5%.

Bitcoin začiatkom týždňa pokračoval v poklese až na 7 100 dolárov, v stredu sa situácia otočila a cena začala postupne rásť. Týždňové obchodovanie Bitcoin zakončil na 7 730 dolároch, čím si pripísal týždenný zisk 5,1%.

S výnimkou kryptomeny Tron, ktorá stratila minulý týždeň 12% hodnoty, rástli všetky ostatné TOP 10 kryptomeny. Najväčší zisk si pripísala IOTA (+24,8%) vďaka partnerstvu s najväčšou nórskou finančnou skupinou DNB ASA. Nasledovali Bitcoin Cash (+18%) a EOS (+17,7%) vďaka ohlásenému štartu vlastnej blockchainovej siete.

Zaujímavosťou bol pondelkový prudký pokles ceny Etherea z 576 na 525 dolárov v priebehu 2 hodín, za ktorým pravdepodobne stál EOS, ktorý sa pred odchodom z Ethereovej siete zbavoval už zbytočných ethereových tokenov, ktoré získal prostredníctvom ročného ICO.

Zdroje: coinmarketcap.com, investopedia.com, coindesk.com, medium.com, crypto51.app, newsbtc.com, blockexplorer.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.