Merck a Pfizer profitujú

31.08.2018  /  Juraj Kišák

Technologickému sektoru sa dostáva v poslednom období veľká pozornosť, pretože naďalej vedie býči beh na akciovom trhu. Dobre sa však darí aj spoločnostiam v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorým sa navyše pripisujú pozitívne výhľady po zvyšok roka.

Napriek prudkému nárastu akcií v oblasti zdravotnej starostlivosti – Health Care Select Sector SPDR ETF (XLV) od začiatku roka zvýšil svoju hodnotu o 10,5%, existuje predpoklad na ďalší rast v tomto sektore. Tento názor zverejnila banka Morgan Stanley vo svojich analýzach. Platí to najmä v prípade veľkých farmaceutických spoločností Merck & Co. Inc. (MRK) a Pfizer Inc. (PFE).  Mnoho investorov navyše presúva svoje pozície z technologických oblastí do firiem pôsobiacich v oblasti zdravotníctva.

Nedeje sa tak iba z dôvodu obáv z možnej krízy a snahy presunúť pozície do viac bezpečných segmentov.

Analytici tvrdia, že výsledky druhého štvrťroka, ktoré mnohé zo spoločností v oblasti zdravotnej starostlivosti výkazali nad očakávania zvyšujú dôveru investorov v tento segment. V sektore zdravotnej starostlivosti boli tržby v druhom štvrťroku v porovnaní s druhým štvrťrokom minulého roka vyššie takmer o 9% . Zmeny daňových zákonov, ktoré podpísal prezident Donald Trump koncom minulého roka, tiež posilnili výsledky tohto sektora.

V dôsledku optimizmu analytikov, banka Morgan Stanley zvýšila svoj cenový cieľ pre spoločnosť Merck na 74 dolárov z pôvodných 68 dolárov. Z toho vyplýva, že akcie by mohli získať približne 9%. Doteraz v roku 2018 narástla hodnota akcií spoločnosti Merck o viac ako 20%. Banka zároveň zvýšila svoj cenový cieľ pre spoločnosť Pfizer na 45 dolárov z predošlých 43 dolárov, čo znamená, že tieto akcie by mohli získať ešte ďalších 7%. Akcie spoločnosti Pfizer od začiatku roka 2018 narástli o viac ako 16%.