Zhrnutie konferencie Kapitálový trh 2013

06.06.2013  /  Admin

Hneď po návrate z konferencie Kapitálový trh 2013 píšem krátky report z akcie. V prvom bloku sa pokúšali páni z ministerstva financií, centrálneho depozitára, ARDAL-u, AOCP, ADSS a BCPB resuscitovať slovenský kapitálový trh. Nepodarilo sa.

Nasledujúca prednáška od Gabriella Hinzellera z private equity skupiny Skyside bola o IPO a private equity. Veľa grafov a štatistík ohľadom toho, ako sa vyzerajú IPO vo svete, kde sa robí najviac emisií, kto emituje nové akcie a aký podiel na nových emisiách majú private equity skupiny. Gabriel Hinzeller tiež trošku načrtol, ako sa financuje SKYSIDE, ako vydáva dlhopisy a že využili aj české fondy kvalifikovaných investorov. Vcelku gut prednáška.

Gabriel Hinzeller Skyside

Gabriel Hinzeller Skyside

Nasledoval Miron Zelina z Privat Banky, ktorý rozprával o slastiach a strastiach privátneho bankára. Akých klientov obsluhujú, čo si s nimi vytrpeli (klienti aj bankári), čo ich zaujíma a čo nie. A nikoho zrejme neprekvapí, že najlepšie sa predávajú korporátne bondy zo skupiny Penta. Miron Zelina vysvetlil, prečo ich bondy nemajú ratingy a prečo majú taký výnos do splatnosti, aký majú. Dal vlastne všetky odpovede na moje otázky (ktoré som ani nepoložil), tak z toho možno urobíme kratší samostatný článok.

Miron Zelina, Privat banka

Miron Zelina, Privat banka

Po chutnom obede sme si dali Vladimíra Baláža zo SAV-ky. Ako zákusok. Jediný užitočný ekonóm zo SAV-ky mal prednášku opäť o demografii. Pekné grafy, čísla, projekcie a toto všetko zasadené do kontextu. A ešte k tomu aj vtipne. V skratke – okrem toho, že nám populácia starne, tak aj daní a odvodov je málo (menej na západe, takže nás ani pekné HDP nezachráni). A po večeroch namiesto rozmnožovania sedíme pri počítači.

Vladímír Baláž, SAV

Vladimír Baláž, SAV

Peter Bálint z Infinity Capital mal prednášku o špeciálnych dividendových štruktúrach – REITs, MLPs a BDCs. REITs všetci poznáme ako realitné fondy obchodované na burze. Okrem klasických equity REITs, ktoré investujú priamo do nehnuteľností, existujú aj hypotekárne-mortgage REITsy, ktoré nakupujú balíky hypoték a s veľkou pákou dosahujú v dobrých časoch vysoké výnosy. V zlých časoch si to investor samozrejme vyžerie. Hybridné REITs spájajú equity aj mortgage.

MLPs je opäť pomerné známy nástroj – špeciálne entity vyplácajúce dividendy, ktoré väčšinou prevádzkujú napríklad plynovody a za prepravu energií inkasujú poplatky. Posledná kategória je BDC –  Business Development Companies, tú som nepoznal. Sú to akoby malé fondy, ktoré požičiavajú a financujú malé a stredné podniky. Niečo ako venture capital a private equity fondy, ale dostupné aj pre malých investorov. Ponúkajú atraktívny dividendový výnos, ale z podstaty biznisu sú cyklické. Preto treba v zlých časoch rátať s vysokým poklesom ich ceny (investori jednak predávajú BDCs a tiež defaultujú malé firmy, ktorým BDC požičalo).

Peter Bálint, Infinity Capital

Peter Bálint, Infinity Capital

Tomáš Martinec z Metatronu hovoril o vplyve makroekonomického prostredia na jednotlivé triedy aktív. Celkom zaujímavá prednáška o makroprístupe v investovaní, konkrétny popis, kde sú short a kde long, z čoho vystupovať a kam nastupovať, ne-mainstreamové úvahy. Podľa mňa najlepšia prednáška konferencie, aj keď nie každého oslovila, lebo rečník nestihol zájsť na kurz rétoriky.

Tomáš Martinec, Metatron Capital

Tomáš Martinec, Metatron Capital

Vladimír Gešperík z Capital Markets porozprával, aké najčastejšie chyby robia ich klienti – kupujú často padajúce akcie a dúfajú v ich obrat a rast. Namiesto toho, aby sa sústredili na kvalitné firmy v období, keď trhy rastú. K tomu niekoľko príkladov a základ technickej analýzy.

Radim Dohnal, Saxo bank

Radim Dohnal Saxo bank

Nakoniec Radim Dohnal zo Saxo Bank s negatívnym pohľadom na zlato. Zlatu a Saxo banke sa povenujeme v samostatnom článku, takže nakoniec len niekoľko zhodných názorov na niektoré triedy aktív.

Čo sa mi v hlave uloží, to ešte spracujem do samostatných článkov, keď mi prídu prezentácie s obrázkami. A teraz všetci ihneď vypnime počítače a poďme sa venovať rastu populácie…

Ostatné články evidované pod administrátorom webu, autorsky nezaradené. Máš chuť prispievať aj ty? Neváhaj nás osloviť.