Neotvárajte si reštauráciu, radšej vytvorte web alebo appku Ako-investovat.sk .


Myslel som si, že Pohlreich a Žídek väčšine ľudí ukážu, že gastro biznis nie je sranda a že polovica občanov Čiech a Slovenska si z hlavy vymaže svoj sen o otvorení reštaurácie. Televízne relácie o varení a reštauráciách však mali úplne opačný efekt. Amatéri si naotvárali ešte viac podnikov a konkurencia sa zvýšila. Tržby v sektore nejako zázračne nerastú, čo znamená, že na jeden gastro podnik pripadá menej tržieb ako v minulých rokoch (lebo sa zväčšil počet podnikov).

 

Nie je to jednoduché, ani ked nie ste amatér. Pospíšilova reštaurácia (kde bol iba šéf, nie majiteľ) je zatvorená napriek tomu, že mala byť najlepšou oceňovanou reštauráciou. Pohlreich tiež už zatvoril jeden podnik, kde bol spoločníkom. Pospíšil sa zase netají, že jeho predchádzajúca super mega ohviezdičkovaná reštaurácia v Nemecku bola celý čas stratová, a tak ju musel zatvoriť.

 

Fluktuácia podnikov na hociktorej ulici v hlavnom meste je dosť vysoká. Menia sa každých pár rokov. Napriek tomu sa nájdu ďalší blázni, čo si ten priestor prenajmú a 2 - 3 roky to skúšajú. Koľko môžete na takej reštaurácii zarobiť, ak prežijete a ste naozaj dobrí?

 

Medusa Group hovorí, že je slovenská gastro jednotka. Ich podniky pozná každý Bratislavčan, Medusa začína pomaly expandovať do zahraničia a možno pôjde aj do regiónov. Každý závidí Petrovi Šteckovi jeho zisky z niekoľkých podnikov a chcel by sám mať aspoň jednu takú diskotéku, reštauráciu alebo aspoň malú kaviareň. Lenže pri takýchto, pre publikum atraktívnych podnikateľoch vždy ich mediálny obraz predbieha podnikateľove reálne čísla.

 

Takže - koľko by ste zarobili, ak by ste boli slovenská gastro jednotka? Čísla za Medusu máme len za rok 2011, ale na ukážku toho, koľko by ste zarábali ako jedni z najlepších v sektore, to stačí. 

 

Výsledky troch gastro firiem Petra Štecka:

 

Podrobne si tieto tri firmy môžete pozrieť na Finstate:

  1. Presto - klikni a pridaj do porovnania zeleným tlačítkom PLUS vedľa IČO firmy
  2. Gastronix - tiež pridaj do porovnania
  3. Medusa  - tiež pridaj do porovnania
  4. Mali by ste vidieť podobnú žltú tabuľku, ako je hore

 

Presto, Gastronix a Medusa prevádzkujú niekoľko reštaurácií, diskoték a jedální Petra Štecka. V roku 2011 mali spolu 7,7 milóna eur tržieb a 5,6 milióna eur aktív. A z toho iba 187-tisíc eur zisku. Čiže návratnosť aktív je len niečo málo nad 3 % a zisková marža je pod 3 %. Inak povedané, za veľa práce, veľa námahy, stresu a rizika pomerne málo peňazí.

 

Nie že by 187-tisíc eur bola malá suma. To nie. Ale ak to porovnám s počtom zamestnancov, počtom podnikov, výškou tržieb a aktív, tak to nie je žiadny zázrak. A pritom Peter Štecko bude jeden z najlepších manažérov v gastro biznise. Ak ste amatér alebo biznisovo neschopný šéfkuchár, tie vaše čísla budú ešte oveľa horšie (pravdepodobne červené).

 

Ešte k dvom možným námietkám. V účtovníctve nemusia byť vidieť všetky príjmy a za nízky zisk môže aj daňová optimalizácia. Ak by zisk bol aj dvakrát väčší, tak to nie je žiadne veľké terno. Hlavne, ak to porovnám so ziskami technologických a interenetových firiem, kde si pri oveľa menšej námahe a nižšom potrebnom kapitáli prídete na milióny.


Už som myslel že ma trafí šľak hneď na začiatku číatania. No na konci ta osvietilo slovo daňová optimalizácia. Ale si veľmi naiviný ak si myslíš že zoptimalizovali iba 50% skutočného zisku a teda 180 tisíc €. To si myslíš že aj OVB ktorého tržba bola 31 miliónov € kde 95% tržieb tvoria provízie bol čistý zisk iba 2,5 % ?

Bitch plase .... Pridal: Michal dňa 22.08.2013 o 17:00

presne ako pises. Ak ide v OVB 95% trieb na provizie, tak logicky OVB ani nemoze mat ziskovu marzu vyssiu ako 5%. 2,5% je potom uplne realne cislo. Pridal: filip glasa dňa 22.08.2013 o 17:27

Filip to si snáď robíš srandu.
Ja som napísal že 95% príjmov OVB sú provízie a teda sú to peniaze ktoré dostanú od bánk poistovní a podobných organizácii za sprostredkovanie produktu.
Nepisal som o tom kolko z toho vyplatia dalej ale odhadujem to tak na 50 az 70%.

U Medusa Group si zabudol tiež na jeden velmi doleziy faktor a to je plat konatelov / vlastnikov ktory je zapocitany vo vydavkoch a je ich dost podstatnou polozkou + samozrejme treba zapocit % na expanziu. Pridal: Michal dňa 22.08.2013 o 19:52

Michal, ak chce niekto vybrat peniaze z firmy, tak to nebude robit formou mzdy. To je asi ta najmenej vyhodna forma. Pridal: eda dňa 22.08.2013 o 22:42

OVB - zle som pochopil tu tvoju formulaciu. To ze ich trzby tvoria provizie od poistovni je vec jasna uplne kazdemu, nenapadlo ma ze zrovna to nejako musis zdoraznovat.

Co sa tyka optimalizacie, expanzie a platov (manazmentu) - to je sice pekne ze ked to odpocitas tak ti vyjde vyssia ziskova marza.
Lenze toto robia vsetky firmy v kazdom sektore. Danova optimalizacia (a akykolvek z argumentov) je vec, ktoru vedia,mozu a robia aj firmy z inych sektorov. NIe len v gastre.
Ak teda porovnavam odvetvia medzi sebou, tak nemozem na to ist stylom, ze v gastro odpocitam taketo vplyvy ale v IT to necham tak a bude mi to jedno.

Co chcem povedat, ze aj v IT optimalizuju, platia drahi manazment (drahsi ako v gastro) , expanduju (davaju cast trzieb na dalsi rast a pri tom s v IT ako odvetvi ziskove marze nasobne vyssie ako v gastro.

Cize v gastre (v priemere) budes za ovela vyssiu namahu dostavat menej penazi ako keby si zacal robit nejaky zaujimavy sektor.
Nehovoriac o tom, ze ten sektor aj mimo ziskovej marze, je dost neatraktivny (celkove trzby v SR takmer nerastu atd.). Pridal: filip glasa dňa 23.08.2013 o 07:31

V tom súhlasim bez debaty ze ak sa hocikto spyta ci mam otvorit restiku alebo zacat web co ja viem o vysivani alebo hocicom inom tak mu doporuicim web. O tom ziadna diskusia. Mne skor islo o te ze beries vykazany zisk ako meritko uspesnosti firmy. Pridal: Michal dňa 23.08.2013 o 16:12

V gastro biznise sa optimalizuje na strane príjmov. Náklady sú reálne, tak k tržbám treba pripočítať cca 60% nákladov niekde aj viac. Je to veľmi neprehľadný biznis. Isto nie na investíciu bez osobnej účasti. Pridal: Rado dňa 23.08.2013 o 16:42

vykazy beriem ako meritko uspesnosti firmy ak porovnavam viacero firiem. Kde aj ine firmy optimalizuju, maju drahy manazment, reinvestuju do rastu atd.
Ved som aj pisal ze Medusa je jedna za nejlepsich na Slovensku (minimalne v tom raste). Ale ze to zdaleka nie je take easy a ze oproti takemu Azetu su to strasne male peniaze za velmi vela driny. Pridal: filip glasa dňa 23.08.2013 o 17:35

Rado - ked mas bufet na stanici mozes predavat bez blockov. Ked mas 40 restauracii + jedalne + zavodne stravovanie pre VW, tak tam vela cernoty na tejto urovni nenajdes.
Nehovoriac o tom, ze ak kvoli rastu potrebujes uvery, tak nepriznavanie trzieb ide proti tebe.
Dalsia vec je ze ak naucis zamestnacov odrbavat (predavat nacierno), tak velmi rycglo zacnu klamat aj oni teba. Pri tak velkej prevadzke ako ma Medusa by si isiel proti sebe ak by si to robil.
Do buducna by si ani nemal sancu najst slusneho investora, ale exitovat - a to si myslim ze je aj Steckov ciel.
Pridal: filip glasa dňa 23.08.2013 o 17:40

Článok si, ale nepísal o 40 reštauráciách a ani ja som nemyslel na taký počet. Písal si ho všeobecne a všeobecne to nie je pravda. Raz som dostal ponuku na otvorenie reštaurácie - franšízu. Ziskové to bolo iba v prípade, že sa ako investor staneš zároveň aj majiteľom. Musíš tam jednoducho sedieť. Získať úver pre firmu prevádzkujúcu reštauráciu je skoro nemožné. Majú peniaze aj zisk, ale nie na papieri.
Ako majiteľ musíš do biznisu vidieť. Keď mi dodávateľ gastro zariadení vysvetlil zopár spôsobov ako ťa oberú zamestnanci, tak ma prešla chuť. Neznalý pomerov príde o gate. Pridal: Rado dňa 24.08.2013 o 18:14

No len ja som písal o Meduse, ktorá má kopec podnikov a jedální. Nie jednu reštauráciu. Pridal: filip glasa dňa 24.08.2013 o 18:59

by ma zaujimalo ked niekto otvori krcmu/ restauracia tak po slovensky ... alkohol pofiderneho povodu ale laik vacinou nepozna rozdiel, maso od miestneho farmara,funguje vo vacsine bez blockov ... a dolezite je poznamenat ze takyto ludia nemaju ambicie vyrast ako medusa maximalne si otvoria dalsie 2-3 krcmy / restiky zase na druhej cim viac tito ludia odvedu do spolocneho tym vacsi priestor na kradnutie davaju politikom takze nech sa im dari ... Pridal: p dňa 26.08.2013 o 13:09

preklep sorry by ma zaujimalo na ake percenta sa dostanu ked funguju tak ako som pisal ... urcite je to viac ako pisal Filip Pridal: p dňa 28.08.2013 o 12:07

Len pre zaujimavost, tak vcera zverejnila vysledky ALDENTE s.r.o., co je firma Pavla Bencika, byvaleho spolocnika Petra Stecka s ktorym budovali Pro Gastro Group a neskor sa rozdelili.
NO a vysledky su tu:
http://finstat.sk/35882841 Pridal: filip glasa dňa 29.08.2013 o 07:28

Dobry den.

Dovolte mi len kratky komentar, resp. otazocku v tejto suvislosti:
Ak prevadzky pana Stecka vykazuju takyto relativne maly zisk (skutocne nejde o ziadne zavratne sumy): Ake moze mat potom ine prijmy? Z ktorych si moze dovolit mimoriadne exkluzivny vozovy park a extremne lukrativne byvanie? Vari novy, velky, moderny dom v Starom Meste stoji 100 000 eur a nove ferrari 50 000 eur? Zrejme nie. Alebo si takymto velmi nakladnymi hnutelnostami a nehnutelnostami znizuje danovy zaklad? Zrejme nie.
V podstate cely clanok bol velmi usmevny a posledna cast o moznej 50-percentnej optimalizacii bola skutocne velmi humornym zlatym klincekom.
Ak by sa statu podarilo poodchytavat 50 percent takychto optimalizantov, tak podla mna mame minimalne 50-percentnu pravdepodobnost, ze budeme mat klucky minimalne z 50-percentneho zlata. Tak na 50 percent som si isty.
Len tolko.
V kazdom pripade dakujem za pobavenie. Pridal: Jakub dňa 15.12.2014 o 15:11

No s tym neblokovanim, resp. predavanim na cierno to takéto vačšie firmy mali vyriesené priamo v pokladnici a vobec to neriesili so zamestnancami.
Proste kasa bola nastavená tak aby po 17-tej hodine vydávala len nefiškálne účtenky. a v závislosti od typu podniku bolo v priemere takto výdávaných asi 50 percent blocekov. neviem ale ako to je teraz. ci to je este mozne. Pridal: Juraj dňa 08.04.2015 o 13:39
Meno:
E-mail
(nebude zverejnený):
Komentár:
Antispam:
Počet dní v roku:



16 Komentáre Galéria (1)

Súvisiace články

Martinus vs. Gorila - kto robí marketing lepšie?

thursday
14.11.2013
Podnikanie | Filip Glasa

Súkromie súkromných firiem, FinStat a Open Data

sunday
06.10.2013
Podnikanie | Filip Glasa

Originálny nápad na malom trhu - smrteľná kombinácia

wednesday
07.08.2013
Podnikanie | Filip Glasa

V čom začať podnikať?

tuesday
06.08.2013
Podnikanie | Filip Glasa

Zisky slovenských internetových firiem

monday
19.08.2013
Podnikanie | Filip Glasa

Najnovšie články

Koniec WSM robotov? Kubíčka si odviedli policajti. Pred podvodom sme varovali.

friday
24.03.2017
Investície | Redakčný článok

Rozhovor o fonde Infinity Enhanced Equity

thursday
23.03.2017
Hedge fondy | Redakčný článok

To najlepšie z rozhovoru s Petrom Bálintom

sunday
19.03.2017
Hedge fondy | Redakčný článok

FED zvýšil sadzby

wednesday
15.03.2017
Trhy a makro | Ing. Marek Šimo

Warren Buffett – list akcionárom 2

friday
10.03.2017
Akcie | Dávid Súkeník




Prihláste sa na odber
noviniek od ako-investovat.sk

E-mail:

Nájdi si finančného poradcu

Chcem investovať
Chcem sa poistiť
Katalóg poradcov a finančníkov


Ďalšie články tejto kategórie

Finančná kalkulačka

Vklad: €/mes.
Úrok: % p.a./rok
Obdobie: rok(ov)