Ako a kam investovať v začiatkoch?

10.03.2014  /  Admin

Ako začať s investovaním? Jednoduchá otázka so zložitou a dlhou odpoveďou. Na začiatok však postačí, ak si urobíte prehľad investičných možností, ich výhod a nevýhod.

Do čoho môžem investovať?

Aká je ponuka pre bežného investora na Slovensku s pár tisícmi alebo desaťtisícmi v kufríku?

Bankové vklady

Aj keď chcete začať investovať, nezahoďte do koša klasické termiňáky a sporiace účty. Na začiatok dodržujte pravidlo: nebuďte zbrklí investori. Než si poriadne naštudujte a vyskúšate „skutočné investičné možnosti“, treba mať peniaze niekde uložené.

Ideálny je sporiaci účet, z ktorého si môžete kedykoľvek vytiahnuť peniaze a zainvestovať ich. Alebo niekoľko termiňákov s rôznymi dobami viazanosti. Napríklad 4 – 5 rôznych termínovaných vkladov s viazanosťou od pol roka do troch rokov, ktoré vám budú postupne končiť a vy môžete peniaze postupne a s rozvahou zainvestovať.

Zaistené vklady a fondy

Zaistené vklady a fondy ešte nikdy nikomu nič nezarobili. Ponúkajú síce garanciu istiny a teoreticky neobmedzený výnos, ale v realite drvivá väčšina z nich zarobí menej ako termínovaný vklad s rovnako dlhou viazanosťou.

Zaistené vklady aj fondy sú postavené ako skladačka konzervatívnej zložky a špekulatívneho opčného mechanizmu. Konzervatívna zložka (napríklad dlhopisy) slúži na to, aby zachovala garantovanú sumu – zaistila investíciu zospodu. Špekulatívna časť je zložená z opcií (alebo investičných certifikátov) a slúži na to, aby zarobila s potenciálom vysokého výnosu.

V praxi však zaistené vklady a fondy dokázali len jedno: veľmi dobre sa predávali, pretože u klientov bánk vyvolali ilúziu vysokého výnosu s garanciou. Keďže v realite garantované ilúzie nezafungovali, nič sa nestane, ak na túto skupinu „investícií“ zabudnete.

Podielové fondy

Podielové fondy sú zatracované z dvoch dôvodov. Po prvé ich čiastočne nahradili ETF fondy a po druhé ľudia majú s fondami zlú skúsenosť:

Poplatky podielových fondov sú často kritizované. Netreba však paušalizovať. Sú fondy, ktoré sú lacné, potom drahšie a nakoniec aj skutočne predražené fondy. Tým najdrahším sa vždy vyhnite. Pri porovnaní podielových fondov s ETF fondami zistíme, že podielové fondy sa najviac oplatia pri nižších investovaných sumách a pri pravidelnom investovaní:

ETF fondy

ETF fondy nahradili to, čomu sa niekedy hovorilo indexové podielové fondy. ETF fondy sú zvyčajne akciové indexové fondy, ktoré sa obchodujú na burze. Nekupujete ich teda od sprostredkovateľa, ale na burze. Ich hlavnými výhodami sú:

Fixná výška poplatku je výhodná pri vyšších sumách. Či investujete 1000 eur alebo 5000 eur, ak má online broker poplatok 5 eur, platí pre obidve investované sumy. Z toho tiež vyplýva, že ETF fondy sa neoplatia pri nižších sumách (rádovo pod 1000 eur) a pri pravidelnom sporení malých súm.

Možnosť zarobiť alebo prerobiť je pri ETF fondoch v podstate rovnaká ako pri akciových fondoch. Musíte si vybrať správny trh (správny index) a musíte mať dobré načasovanie (neinvestovať na vrchole). ETF fondy vám teda nedávajú výhodu v zmysle kvalitnejšieho a výnosnejšieho produktu. Výhoda je len v rýchlosti vysporiadania pokynu a v štruktúre poplatkov.

Akcie

Akcie sú oproti podielovým a ETF fondom „čistá forma investovania“. Pri akciových fondoch investujete kolektívne – správca fondu nakúpi akcie za vás. Ak kupujete akcie priamo, beriete na seba zodpovednosť za ich výber, čo môže byť výhoda v prípade niektorých investorov, ale pre väčšinu ľudí to bude skôr nevýhoda. Nemusíme si nahovárať, že by väčšina ľudstva mohla mať lepšie investorské schopnosti ako priemerný manažér fondu.

Akcie obchodované na burze nie sú nič iné ako podiely vo firmách. Akciová spoločnosť vstúpi na burzu (ako napríklad Facebook, Tesla, Linkedin v nedávnej dobe) a jej podiely sa na nej začnú obchodovať. Podiel vo firmách obchodovaných na burze si teda môžete kúpiť aj vy vo forme akcií (akcie – akciovej spoločnosti). Akciová burza je miesto, kde sa dajú ľahšie kúpiť a predať podiely vo firmách.

Nielen bežní ľudia, ale aj podnikatelia na Slovensku väčšinou nemajú radi investovanie do akcií. A to napriek tomu, že ide iba o podiely vo firmách. Rovnako ako oni samotní majú podiely v súkromných firmách, a tak môžu na burze kúpiť podiely vo verejne obchodovaných spoločnostiach.

Dôvody, prečo Slováci nemusia akcie, sú podobné ako pri fondoch. Od skončenia socializmu mali Slováci s akciami tri nepríjemné skúsenosti:

V krátkej dobe sme zažili tri negatívne udalosti a akcie si spájame hlavne s nimi. Na druhú stranu ako investori by sme nič nenamietli proti investícii do podielu v súkromnej firme. Pritom aj súkromná spoločnosť môže byť teoreticky vytunelovaná alebo môže klesnúť jej hodnota.

Podstatný rozdiel medzi akciami na burze a súkromnými firmami je vo volatilite cien. Ceny akcií na burze lietajú hore dole niekedy až desiatky percent. Naproti tomu podiel v súkromnej firme sa nikde neobchoduje a má len takú hodnotu, akú mu prisudzuje jeho majiteľ, prípadne záujemca o kúpu firmy.

Najväčšie dva rozdiely medzi akciami na burze a podielom v súkromnej firme sú:

Pre čistého investora-nepodnikateľa môžu byť tieto dva rozdiely veľkou výhodou. Volatilitu, teda výkyvy cien, môžete využiť tak, že pri poklese cien akcií na burze môžete výhodne investovať. Ak ste skôr investor ako manažér a podnikateľ, bude vám vyhovovať, že podniky obchodované na burze majú svoj manažment, ktorý firmu riadi. Vy sa nemusíte rozhodovať, kam firma smeruje. Nemusíte riadiť jej zamestnancov ani jej  každodenný chod. Akciový investor má len dve hlavné úlohy:

1.       Rozhodnúť sa, či je cena akcií podniku výhodná a následne investovať

2.       Následne firmu sledovať a rozhodovať sa, či budete akcie naďalej držať alebo ich predáte

Ak porovnám akcie a akciové fondy, tak fondy sú pre človeka, ktorý nechce vyberať jednotlivé akcie sám a rád prenechá túto činnosť správcovi fondu. Akcie sú pre investora, ktorý má viac času a chuti skúmať firmy obchodované na burze.

Poplatkovo sú akcie drahšie ako fondy aj ETF fondy hlavne pri malých sumách. Cez online brokera kúpite jeden titul s poplatkom približne 5 – 10 eur. Ak chcete kúpiť spolu 20 titulov, na poplatkoch za nákup necháte 100 eur a viac. Z hľadiska poplatkov sa do akcií oplatí investovať pri sumách od 10 000 eur.

Dlhopisy

Dlhopisy (nazývané aj obligácie) sú veľmi podobné akciám, až na ten rozdiel, že kúpou dlhopisu sa nestávate podielnikom vo firme, ale jej veriteľom. Firme teda ako majiteľ dlhopisu požičiavate peniaze (neposkytujete kapitál za podiel na zisku ako pri akciách).

Dlhopisy sú na Slovensku pomerne obľúbená investícia. Slováci sa jej neboja zrejme preto, lebo s dlhopismi ešte nezažili žiadnu významnú negatívnu udalosť. A na prvý pohľad sa dlhopisy zdajú byť veľmi jednoduché a bezpečné.

Investícia do dlhopisu pripomína termínovaný vklad. Investujem 5000 eur na 5 rokov s vyplácaným kupónom 5 % ročne. Jednoduché nie? Treba si však uvedomiť, že keď kúpim dlhopis, tak som fakticky požičal konkrétnej firme 5000 eur za 5-percentný úrok.

Ako mám zistiť či je 5-percentný úrok dostatočne vysoký? Ako mám zistiť, aké kreditné riziko nesie dlhopis? V akej finančnej kondícii je emitent dlhopisu, ktorému mám požičať svoje peniaze za 5-percentný úrok?

Ak som hovoril, že investícia do dlhopisov je veľmi podobná investícií do akcií, myslel som na to, že pri oboch by ste si mali urobiť finančnú analýzu. Predtým, než sa rozhodnem investovať do akcií alebo dlhopisov konkrétnej firmy, túto firmu by som si mal zanalyzovať. Pri dlhopisoch sa musím rozhodnúť, či je ponúkaný úrok dostatočne vysoký vzhľadom na kreditné riziko spoločnosti. Ak totiž emitent nebude schopný plniť svoje záväzky, investovanú sumu na konci obdobia neuvidím. Emitenti dlhopisov občas bankrotujú. Tak ako aj iné firmy.

Na Slovensku sú pre malých investorov dostupné hlavne podnikové dlhopisy miestnych firiem neobchodované na burze alebo obchodované na nelikvidnej bratislavskej burze. Viac o týchto dlhopisoch sa dočítate článkoch o dlhopisoch.

Nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sú u Slovákov obľúbenou formou investície.  Ako by vyzerali investície do nehnuteľností na Slovensku za posledných 11 rokov, si môžete prečítať v tomto článku. Do roku 2008 ceny realít u nás stúpali. V roku 2009 však klesli zhruba o 12 % a odvtedy každý rok mierne klesajú.

Rast alebo pokles ceny však u realít nie je jediná zložkou výnosu. Pokles od roku 2009 sa mohol investorovi vrátiť cez inkasované nájomné. Oproti akciám majú nehnuteľnosti jednu nevýhodu. Ak z akcií dostanete dividendu, táto dividenda je už očistená od všetkých nákladov, drahý manažment firmy a podobne. Dividendový výnos je skrátka váš „čistý zisk pred zdanením“.

Ak inkasujete výnos z prenájmu nehnuteľnosti, z hrubého nájmu ešte musíte odpočítať:

A to sme ešte nezapočítali čas a prácu strávenú pri týchto činnostiach. Nehnuteľnosti sú prácnosťou náročnejšie ako investícia do akcií, ale zároveň menej časovo náročné ako podnikanie (prevádzkovanie penziónu, hotelu a podobne).

To, či sa v investovaní prikloníte k nehnuteľnostiam alebo skôr k akciám alebo fondom, závisí viac od emócií ako od rozumu. Ľudia si zvyčajne vyberú takú investíciu, ktorá je im sympatickejšia. Nech vám už city (alebo rozum) radia ktorýkoľvek smer, na začiatok investujte radšej pomalšie a s rozvahou.

Ostatné články evidované pod administrátorom webu, autorsky nezaradené. Máš chuť prispievať aj ty? Neváhaj nás osloviť.