Komodity ukazujú svoju znovu získanú silu

31.03.2014  /  Saxo Bank

Potom, čo sa komodity v polovici mesiaca nevyhli kolísaniu cien, ukazujú svoju znova získanú silu, meď zo seba striasla 3, 5 ročné minimum – vďaka nádejam na štátnu podporu čínskej ekonomiky. Pondelkové správy o stave zásob a budúcej výsadbe udajú obilninám smer pre druhý kvartál.

Zatiaľ čo v polovici marca predviedli komodity veľmi váhavé výsledky, s blížiacim sa koncom kvartálu sa im podarilo nájsť silu. Posledný marcový týždeň tak priniesol pozitívne výsledky takmer u všetkých sektorov. Výnimkou boli iba vzácne kovy, ktoré sa nevyrovnali s prepadom dopytu po tzv. bezpečných prístavoch a tiež s nedávnym ostrým postojom americkej centrálnej banky. V budúcom týždni sa potom pozornosť opäť sústredí na vývoj vzťahov medzi Ruskom a západnými mocnosťami a tiež na mesačnú štatistiku amerických miezd, ktorá vyjde v piatok.

Energetickému sektoru sa dostalo podpory vďaka ďalšiemu poklesu zásob v oklahomskom Cushingu, ktorý je dopravným uzlom pre ropné futures obchodované v New Yorku. A pomohli aj prebiehajúce výpadky dodávok z Líbye a Nigérie. Chuť predávať ropu je totiž vzhľadom k politickej neistote prameniacej z krízy na Ukrajine v tejto chvíli nízka. Priemyselné kovy potom podporili nádeje, že Čína napumpuje do ekonomiky nejaké peniaze. A meď sa vzhľadom k vyhliadkam možného zvýšeného dopytu nakoniec nesmelo vzdialila zo svojho 3, 5 -ročného minima.

Prudkého rastu sa pritom dočkali hlavne poľnohospodárske komodity. K tomu prispeli aj špekulácie o potenciálnom vplyve klimatického javu El Niño na mäkké komodity, ktorý by sa mohol dostaviť na konci roka a dodať podporu cukru a káve. Plodinové trhy sa navyše pripravujú na dve veľmi dôležité vládne správy, ktoré majú byť zverejnené v pondelok a zvyčajne so sebou prinášajú nezanedbateľnú volatilitu.

Väčšinu negatívnych výsledkov komodít vytvárali v uplynulom týždni vzácne kovy. Najprv došlo k prepadu cien zlata kvôli zníženiu dopytu po tzv. bezpečných prístavoch a žltému kovu neprospela ani razantná stratégia americkej centrálnej banky. Následne sa slabé výkony preniesli aj na paládium – keď sa mu nepodarilo prekonať hranicu 800 dolárov za uncu, prišla likvidácia dlhých pozícií zo strany fondov, ktoré pôvodne vsádzali na obmedzené dodávky z Ruska – kvôli sankciám – a tiež Juhoafrickej republiky – kvôli štrajkom. Oba tieto faktory však budú paládium naďalej skôr podporovať. Najmä ak vezmeme do úvahy dôležitosť oboch producentov tohto kovu. Lenže zároveň je potrebné brať do úvahy jeho obmedzenú likviditu, ktorá je často jeho najväčším nepriateľom, predovšetkým počas korekcií.

Cena zemného plynu sa potom vrátila na pôvodné hodnoty. Jeho celkové zásoby v podzemných skladovacích zariadeniach totiž prudko poklesli až na najnižšiu hodnotu od roku 2003, konkrétne pod 900 miliárd kubických stôp.

Cukor ťaží z javu El Niño

Cukru sa podarilo poriadne spamätať z výpredajov z polovice mesiaca. Za tými stála likvidácia dlhých pozícií, ktorá prišla po tom, čo suchom sužované brazílske pestovateľské regióny zavlažil dážď. Za obratom stáli obavy, že by sa mohol na konci roka vrátiť klimatický fenomén El Niño a sťažiť podmienky pre pestovanie u hlavných producentov tejto suroviny na južnej pologuli. Podporu pritom cukru dodávajú správy o zvýšenom dopyte z Indie a suchšie podmienky ako obvykle v Thajsku. Tzv. jav El Niño stojí za abnormálnym otepľovaním Tichého oceánu, ktoré potom vedie k suchám niektorých oblastí a súčasne záplavám inde. A to všetko v čase, keď ceny svetových poľnohospodárskych komodít najazdili v tomto roku na silnú rally – vďaka suchému počasiu vo veľkých pestovateľských oblastiach od Brazílie a Kalifornie až po Juhovýchodnú Áziu.

Správy o stave zásob a budúcej výsadbe udajú obilninám smer pre druhý kvartál

Americké ministerstvo poľnohospodárstva sa v pondelok 31. marca chystá zverejniť dva kľúčové vládne reporty – prvý sa týka budúcej výsadby a druhý štvrťročného stavu zásob. A ak sa potvrdí nedávny vývoj, možno u sójových bôbov a kukurice očakávať impozantné predstavenie. Štvrťročné čísla o stave zásob naznačia, aké tempo nabral aktuálny dopyt v sezóne 2013/2014. A správa o budúcej výsadbe (Planting Intentions Report) potom poskytne prvý prehľad o tom, aké plodiny a na akej ploche americkí farmári zasejú počas sezóny 2014/2015.

Čo sa týka kukurice, zverejnenie minulých troch správ viedlo k denným pohybom cien u futures kontraktov na máj o 5 percent vyššie. Súčasné odhady agentúry Reuters naznačujú, že dôjde k výsadbe 90 až 94 miliónov akrov pôdy práve kukuricou, zatiaľ čo jej zásoby sa pohybujú medzi 7 až 7,5 miliardy bušlov. A keďže tieto prognózy počítajú s príliš veľkým rozsahom, mohli by sme sa dočkať aj vyššej volatility. Rizikom k poklesu je však terajšie zvýšené množstvo špekulatívnych čistých dlhých pozícií, a to hlavne u kukurice a sójových bôbov. Doteraz sme však neboli svedkami žiadnych väčších známok likvidácie dlhých pozícií – hedgeové fondy a peňažní manažéri totiž našťastie udržujú býčiu stratégiu. Najmä v prípade kukurice a sójových bôbov, kde čisté dlhé pozície sú buď na, alebo v blízkosti maxím za viac ako rok.

Cena ropy je podporená situáciou v Cushingu a geopolitickými rizikami

Rope typu WTI sa podarilo prekonať technickú hranicu podpory na 100, 30 dolára za barel, a jej cena sa tak vyšplhala na najvyššiu hodnotu za viac než dva roky. Pôvod takto žiarivého výkonu pritom môžeme nájsť v hlavnom prekladisku americkej ropy, oklahomskom Cushingu. Vďaka zdokonalenej infraštruktúre ropovodov vedúcich z Cushingu smerom k rafinériám na pobreží Mexického zálivu totiž spadli zásoby ropy až na dvojročné minimá. Práve hromadenie zásob totiž v minulých niekoľkých rokoch spôsobovalo, že sa ropa WTI obchodovala oproti Brent na dvojciferných hodnotách. Súčasný vývoj pomáha rope WTI tak prekonávať jej severomorský variant. A to napriek tomu, že Brent – teda súčasný benchmark svetových cien ropy – ťaží podporu z výpadkov dodávok a geopolitickej neistoty. Terajší rastový potenciál oboch typov ropy však môže narušovať výrazné hromadenie zásob v oblasti Mexického zálivu, ktoré sú teraz na rekorde 200 miliónov barelov, ale tiež uvoľnenie amerických strategických rezerv plánované na apríl.

Cena medi vďaka špekuláciám o stimule rastie, zatiaľ čo u zlata sa býčí sentiment otriasol v základoch

Cenu vysoko kvalitnej medi zrejme pomôžu stabilizovať špekulácie o tom, že by Čína mohla prikročiť k ďalšiemu kolu stimulačných opatrení na povzbudenie ekonomického rastu. Meď sa pritom počas marca prepadla až na 3,5 ročné minimum, pretože správy a ekonomické dáta prichádzajúce od najväčšieho svetového konzumenta priemyselných kovov sa neustále zhoršovali. Striebro potom nasledovalo zlatý kov a jeho cena klesala, ale oproti zlatu mu rast medi nahrával. Pomer XAUXAG sa nakoniec znížil až na 65, 4, zatiaľ čo ešte na začiatku týždňa dosahoval najvyšších hodnôt za posledných sedem mesiacov.

Cena zlata za necelé dva týždne klesla až o 100 dolárov, čo otriaslo býčím sentimentom prevládajúcom na trhoch od začiatku tohto roka. Dopyt po bezpečnom útočisku a momentum najprv pomohli žltému kovu až nad 1 300 dolárov za uncu, teda na 18-mesačné maximum. Lenže potom nasledoval ostrý príhovor z úst americkej centrálnej banky Fed na poslednom zasadnutí Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC), ku ktorému sa pridal nedostatok fyzického dopytu. Mnoho špekulatívnych obchodníkov sa teda rozhodlo zahojiť svoje rany a znížiť svoju expozíciu. Zlato preto čakal pád späť pod technicky dôležitý 200-denný kĺzavý priemer a teraz opäť hľadá nejakú podporu. Tú by podľa nás mohol nájsť v rozmedzí cien 1 280 a 1 262 dolárov za uncu.

Autor: Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank