Trading vs. investovanie

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 26 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Chcem kupit akcie Operi, zaciatocnik.

Príspevok od používateľa Ladis »

Pette
ludia skor nechapu, ze Buy and Hold je pre velkych hracov. Tych, co si mozu dovolit kupit cele firmy alebo majoritne podiely.
Lidi to nechápou, protoze to neni pravda. Vzdyt je to zcela jedno, zda si lidé koupí akcie za 1 miliardu euro nebo za 1 tisíc euro. Výsledek je stejný. Akorát miliardári nebo miliardové holdingy mohou koupit firmu celou a malý akcionár investuje jen nekolik tisíc euro.

Jak rostly ty staré velké líné akcie z nemeckého indexu DAX v letech 2003 az 2007 v záverecných kurzech na burze Xetra:
Bayer +539%, Thyssen Krupp +565%, Fresenius +781%, Deutsche Börse +786%, MAN +1 062%, Salzgitter +2 522%. 2003-2008 Volkswagen +3 197%. 2002-2007 Commerzbank +608%. 2000-2008 K+S = Kali + Salz +3 031%.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
Jan_Traxler
Active Member
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

Pratele, od tematu akcie Opery jsme se dostali k debate, zda je lepsi strategie buy and hold, nebo trading.
Ne ze by to nebyla zajimava debata, ale nechcete to resit v samostatnem vlakne?
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
jan
Gold Member **
Dátum registrácie: So 15 09, 2007 7:54 pm

Príspevok od používateľa jan »

Vacsina investorov si mysli, ze na spravne investovanie staci poznat niekolko dobrych fundamentalnych udajov.
Je to uplne jednoduche a jednoznacne, pretoze kazdy si dokaze navolit potrebne udaje v screeneri a skontrolovat niekolko dalsich dolezitych podmienok.
Potom staci len kupit, drzat a akcia bude rast az do skoncenia sveta.

Problem nastava, ked sa zacnu menit podmienky vo firme, v sektore alebo v celej ekonomike.
Ti sikovnejsi to rozoznaju dostatocne skoro a vystupia so ziskom.
Ti disciplinovanejsi to rozoznaju neskor a vystupia so stratou.
Ti menej schopni to zial nerozoznaju nikdy a budu si stale nahovarat, ze staci len prikupovat a prikupovat.
Pri prikupovani im prestava vadit, ze fundamenty a vyhliadky uz davno nie su take ako tie odporucane v knihach.

Postupne si zacnu nahovarat, ze len strategia buy and hold bola v historii najuspesnejsia, ved je overena najlepsimi investormi.
No zabudaju na to, ze najlepsi investori rozoznaju zmenu podmienok dostatocne skoro a dostatocne skoro z akcie vystupia.
Tych zasadnych zmien je v poslednej dobe ovela viac ako byvalo, preto strategia kup a desatrocia drz funguje stale menej.

Toto je podla mna najvacsia pasca pri investovani.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

chcelo by to zmoderovat vlakno
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

robopol napísal:Rado1, jugller má isto pravdu. Využíva iba základný model riadenia rizika investovania kapitálu. A to keď sa mu darí zvyšuje riziko, naopak keď sa mu nedarí tak znižuje. Vieš v množstve je sila. Ak ty urobíš jeden obchod a máš rovnako silný systém, tak ty si niekde v rádoch 10% zvýšil kapitál, no juggler s tým istým systémom „výkonnosti“ môže byt na úrovni 100-1000% zhodnotenia. Je to iba záležitosť riadenia rizika. To je sakra dramatický rozdiel. Teda ja považujem trading za oveľa efektívnejší pokiaľ máš výhodu a dokážeš byt ziskový.
No tak myslím, že ti tvoja matematika nevychádza. Mýliš si trading s investovaním. Ak ja urobím jeden obchod, tak to neznamená, že zoberiem 10% zisk a čakám celý rok na ďalšiu príležitosť. Tak to funguje v tradingu až na ten čas. 100 - 1000% p.a. výkonnosti portfólia sú sci-fi. Ak Buffett a jemu podobní dokážu spraviť cca 20% p.a. v priemere, tak by už veľa traderov bolo ďaleko pred nimi. Ak sa pozriem na úspešných ľudí z môjho okolia, tak všetci nakupujú aktíva, ale žiaden sa nevenuje tvrdému obchodovaniu. Peniaze na zhodotenie potrebujú čas. Buy and hold je o tom, že kúpiš niečo z vnútra zdravé mimo aktuálny záujem investorov. Takých príležitostí však na trhu nie je veľa. A ten čas, kým sa investícia zhodnotí jednoducho musíš vysedieť.
Aby si to videl aj na príklade, že metóda buy and hold dokáže spraviť viac ako 10%, tak tu máš môj vstup z 23.3. PDS som kupoval za 2,49$. Aktuálnu cenu si môžeš skontrolovať. Money manažment nerobím. Strčil som do toho všetko, čo som mal voľné. Predávať nemienim.
To, že mám posledné vstupy také úspešné tiež neznamená, že robím 100 a viac % p.a. To je blud.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jan
Gold Member **

Aby si to videl aj na príklade, že metóda buy and hold dokáže spraviť viac ako 10%, tak tu máš môj vstup z 23.3. PDS som kupoval za 2,49$. Aktuálnu cenu si môžeš skontrolovať. Money manažment nerobím. Strčil som do toho všetko, čo som mal voľné. Predávať nemienim.
:lol:
Sorry Rado1, nehnevaj sa, ale toto nema ani najmensiu hodnotu. Je uplne jedno, ci je to pravda alebo nie.
Ak chces davat dokazy o svojom uspesnom investovani, vytvor si vlakno so zivymi obchodmi.
Teda ked v realnom case nakupujes ohlasis na fore vstup. Nebude vadit, ak das do neho nieco iba 2-3x za rok.

Tiez som spravil uzasne obchody tento rok, ale pride mi smiesne sa nimi chvalit, ked ich neuvadzam v realnom case.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2468 times
Been thanked: 2850 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jan napísal:Vacsina investorov si mysli, ze na spravne investovanie staci poznat niekolko dobrych fundamentalnych udajov.
Je to uplne jednoduche a jednoznacne, pretoze kazdy si dokaze navolit potrebne udaje v screeneri a skontrolovat niekolko dalsich dolezitych podmienok.
Potom staci len kupit, drzat a akcia bude rast az do skoncenia sveta.

Problem nastava, ked sa zacnu menit podmienky vo firme, v sektore alebo v celej ekonomike.
Ti sikovnejsi to rozoznaju dostatocne skoro a vystupia so ziskom.
Ti disciplinovanejsi to rozoznaju neskor a vystupia so stratou.
Ti menej schopni to zial nerozoznaju nikdy a budu si stale nahovarat, ze staci len prikupovat a prikupovat.
Pri prikupovani im prestava vadit, ze fundamenty a vyhliadky uz davno nie su take ako tie odporucane v knihach.

Postupne si zacnu nahovarat, ze len strategia buy and hold bola v historii najuspesnejsia, ved je overena najlepsimi investormi.
No zabudaju na to, ze najlepsi investori rozoznaju zmenu podmienok dostatocne skoro a dostatocne skoro z akcie vystupia.
Tych zasadnych zmien je v poslednej dobe ovela viac ako byvalo, preto strategia kup a desatrocia drz funguje stale menej.

Toto je podla mna najvacsia pasca pri investovani.
SÚHLAS.

ALL:
Filip nás určite separuje do iného vlákna.
Toto sú poučné debaty a zaslúžia si zvláštne vlákno.

LADIS:
Tebe som vyčiernil pasáže, ktoré sa na teba hodia.

A zapametaj si jedno:
TY NIE SI MOJ NEPRIATEĽ.
I napriek tomu, že si na mňa zaútočil, nazval ma klamárom a gamblerom a spochybňuješ trading, i napriek tomu si ťa ako človeka vážim a želám ti všetko najlepšie.

A nemám problém si s tebou hocikedy podať ruku, keby sme sa niekedy stretli , tak ako napríklad na poslednej perfektnej akcii na Orave (kde boli i trejderi z Čiech).
Týmto ťa aj pozývam na hociktoré stretnutie naživo.

Ja ťa neohováram, nevymýšlam si a neklamem.

Proste ja vnímam tvoju stratégiu a portfólio ako prepadák.
A zbytočne sa vyhováraš, že to sú investície na 30 rokov.
Čítam tvoje príspevky už asi 5 rokov (na traders aj predtým ako si zmenil nick), priniesol si medzi nás ,,buffetológiu,, a správne prezentuješ teóriu ( a máš pravdu aj v tom, že pre masy radšej buy and hold, ako zlý trading) ale:

V PRAXI SI TOTÁLNE ZLYHAL

Menil si názory od buka do buka, vyzýval ľudí aby nakupovali akcie, ktoré majú držať do roku 2010 a realita je taká, že tie akcie stratili 50-80% svojej hodnoty.
Ako guru, ktorý nasleduje Buffeta si úplne zlyhal vo fundamentálneh analýze, urobil školácke chyby v diverzifikácii a prognózovaní trhu.
Neuznal si svoje omyly, ale začal si klamať, dávať na web grafy časových úsekov, kde akcie iba rástli, cigániť o dokupovaní ( na webe je presne to, čo ti vypočítal Jogobela - veľkosť tvojej investície a pomer dokupovania) a na svojej stránke odmietaš akúkolvek kritiku - dal si si tam len samé chvály,

a pritom mnoho ľudí stratilo kvôli tebe peniaze a nadávajú na teba.

Mne je to všetko jedno, každý je strojcom svojho šťastia, len nechápem, že nemáš sebareflexiu, nedokážeš si priznať chyby a ospravedlniť sa tým nešťastníkom, ktorým si poradil veľmi zle.

A tak sa nehnevaj, ale ja vravím to, čo vidím. To, čo vnímam ako pravdu. To, čo potvrdzujú aj iní.
Pre mňa za mňa, ži si v svojom omyle a stratách, len kým to budeš vydávať za úspech - ja budem vravieť pravdu.

A keď si myslíš, že ja klamem - tak si môžeme na najbližšie stretnutie zobrať laptopy.
A ukážeš mi online na účte cez account history, koľko % si zarobil za celý svoj život.
A ja ti ukážem ako sa za tie isté roky dajú v tradingu urobiť tisícky %.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Jan, to som nepísal, aby som sa chválil, ale ako reakciu na tvoje tvrdenie, že takto sa to dá zhodnotiť o 10% a tradingom o viac ako 100%. Takú demagógiu nemám rád zvlášť, ak tvoje tvrdenie nemáš ničím podložené. That's all.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Trading vs. investovanie

Príspevok od používateľa Pette »

Nevytahujte do principialnej debaty konkretnych ludi - ano, Juggler vie zarabat tradingom, ano iny clovek vie zarabat jednoduchym buy and hold...

V principe, zarobit sa da vsade, kedze existuje asymetria informacii. To je cela podstata ci uz podnikania, investovania, tradingu, zamestnania.

Ak sa chceme bavit o tom, co je lepsie v globale, tak si zoberme dve veliciny - cas a peniaze.
Profi trader stravil 5 rokov kazdodenneho studia a prace, aby zacal stabilne zarabat. OK, zivi sa tym, povazuje to za skvele, je to super.
Profi investor stravil rovnakych 5 rokov casu (ci uz naraz, alebo po 2 hodinach denne) studiom, ako nato, do coho dat peniaze atd - OK, zivi sa tym.
Podnikatel stravil 5 rokov budovanim firmy, OK, zivi sa tym.
Zamestnanec chodi 5 rokov do prace, OK, zivi sa tym.

Hovorit, ako je jednoduche a najlepsie na svete napr tradovat je blbost.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Filipe, kdyz jsi zacínal toto fórum pred lety, tak jsem ti s tim moc pomohl a byl jsem tvuj zástupce a vicepresident zde.
díky za všetko .

Ja nespochybňujem value investing, len si myslím Ladis, že zrovna ty neinvestuješ týmto spôsobom. Myslíš si že si druhý Buffett, ale od spôsobu investovania value investorov máš podľa môjho názoru ďaleko. Nehľadáš hodnotu, ale pekné čísielka. A ak ti tie pekné čísielka niekto podstrčí cez finančné portály, tak im veríš a nerobíš si námahu s dôkladnejšou analýzou.
kubik
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 06 03, 2008 7:42 pm

Príspevok od používateľa kubik »

Rado,já si pamatuju,žes kupoval PDS,ale také si pamatuju že jsme spolu kupovali RBS (já potom ještě i HBOS) a tam jsem na 1/20 počáteční investice,počítám že ty také.Potom jsem po tom fiasku raději nic nedokupoval a držím dodnes,protože se bojím,že poplatky za prodej budou vyšší než prodejní cena.Kdykoli se mě někdo zeptá(ani se ptát nemusí) tak říkám že to bylo na popud Ladise,nikdy by mě samo od sebe nenapadlo takto blbě investovat a jak píše Juggler,Ladis udělal chybu a tu si nepřizná,a nejhorší je,že po propadáku UK bank začal propagovat citinu a ta šla taky do kytek,ted zase propaguje nějaké akcie eu a usa,akorát já se bojím,že ten největší boom skončil a možná se budou akcie plácat na místě několik roků(eu,usa),ale nenapadne ho jak p. Traxlera třeba jít do BRIC,které asi ještě půjdou nahoru a zase na jeho popud spousta lidí bud přijde o peníze nebo aspon je budou mít umrtvené několik let.On nemá vůbec žádné vědomosti,inteligenci či vyčuranost,nehledá žádnou výhodu,co ho čtu ty dva roky,tak omílá pořád stejné věci dokola a dokonce se rozdvojil či roztrojil nebo se i naklonoval vícekrát a pod různými nicky spolu hovoří na svém foru http://akcie.webz.cz/k.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ,což hraničí s paranojou.Proto říkám,že aktivní blbec je horší jak třídní nepřítel.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Príspevok od používateľa jonatanus »

Lance napísal:Jonatanus,pekne si to napisal,pekny clanok pre zaciatocnikov,myslim,ze by im to dalo pekny obraz ako to fici a aka to je drina.To co si vymenoval myslim ,ze na na prve miesto by som dal psychiku ,tie dalsie sa uz nejako daju aj obohrat.
na toto som este zabudol.. toto je podla mna jeden z hlavnych mytov okolo trejdovania. vela trejderov si mysli/tvrdi ze hlavny je money management/schopnost dodrzovat obchodny plan a ten zvysok to uz pojde nak samo..

TRT MAKOVY

zvladanie stresu/money management/schopnst dodrzat obchdony plan je asi taky zaklad, akoze nepojdes hrat futbal v sandaloch. pretoze ked pojdes hrat futbal v sandaloch mozes byt aj najlepsi futbalista na svete bude ti to prd platne. takisto je traderovy prd platne ked ma dobru analyzu ale nedokaze dodrzat plan alebo sa racionalne zachovat v stresovej situacii..

mysli si snad ale niekdo ze na to aby bol clovek dobry futbalista si staci kupit kopacky a neist hrat v sandaloch? bohuzial nestaci.

TREBA MAT EDGE

treba mat konkurencnu vyhodu. nieco objektivne co zomna spravi toho kdo bude oskubavat tych co to nemaju.

kdo si nevie zopdpovedat co je jeho edge, nazaklade coho bude oskubavat tych ostatnych co maju edge mensi ako on (90% ziadny), moze ist rovno do kasina..

je trader co ma:
iq 200
kopu kapitalu
najlepsi software
najlepsie data
najlepsie analyzi
najlepsie informacie
nervy zo zeleza..

a je druhy trader, co ma
iq 100
par dolarov
software zadarmo
mizerne data
dokopy ziadne informacie
nervy moze mat jake chce

kdo bude oskubavat koho? to je otazka za milion korun... akorat si to nechce nikdo priznat a dufa ze na tej druhej strane jeho trejdu sedi vyber z pomocnej skoly mokrohajska 3
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 198 times
Been thanked: 457 times

Príspevok od používateľa jogo »

jonatanus napísal: uz som to tu viac krat pisal.. s akciami sa zaoberam od 2004.. 2005+2006 som spravil dokopy +100%
Jonatanus, ale ved si mal zhodnotenie uctu 25% p.a pocas troch slabo-trendujucich rokov s velkym uctom ako pises. To sa ti zda malo?
Ja by som bol spokojny s vynosom 25% rocne,ak by som trejdoval cele uspory.
Ake velke si mal poklesy uctu?
Ten 100% zisk si vybral, alebo si ho nakoniec stratil?

P.S: Mozno si uspesny trader a ani o tom nevies. :wink:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Rado1 napísal:Aby si to videl aj na príklade, že metóda buy and hold dokáže spraviť viac ako 10%, tak tu máš môj vstup z 23.3. PDS som kupoval za 2,49$. Aktuálnu cenu si môžeš skontrolovať. Money manažment nerobím. Strčil som do toho všetko, čo som mal voľné. Predávať nemienim.
To, že mám posledné vstupy také úspešné tiež neznamená, že robím 100 a viac % p.a. To je blud.
Rada uz dlhsie poznam z inych for,tak verim,ze ten dokup tam urobil.
Rado, ty ale predsa nemozes pocitat vynos tejto investicie od posledneho dokupu.
Pametam sa, ze si PDS kupil na 15$, potom ti vyrastla na 30$. Ked prisiel pokles ropy,tak stiahol dole aj tuto akciu.A ty si ju nepredal.
Problem investora je to, ze ma priemernu nakupnu cenu vzdy dost daleko od dna,lebo postupne dokupuje v prepade.Preto tazko dosiahne zhodnotenie radove 1000%.
Trader sa trafi blizsie ku dnu, ale zase casto straca na SL.Takze tiez 1000% nedosiahne.To by musel vediet predvidat korekcie.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

jogobela napísal:Jonatanus, ale ved si mal zhodnotenie uctu 25% p.a pocas troch slabo-trendujucich rokov s velkym uctom ako pises. To sa ti zda malo?
2005 22%
2006 65%
2007 mala cast uctu +/- 0 (to uz som netrejdoval, len drzal jednu akciu)
2008 by som mal urcite stratu (v akciach nemam ani halier)

moc velky ucet to nebol, zacinal som s 1.5milionom a skoncil s 3.
Ten 100% zisk si vybral, alebo si ho nakoniec stratil?
investovany v nehnutelnostach...
tam to vyzeralo najprv velmi dobre, chystali sme zmluvu (predaj) na +90%... odmietli ponuky za +40%
potom prisla kriza a teraz sa toho neviem zbavit. asi taky genius som :lol:
Ake velke si mal poklesy uctu?
co si pametam..

prva akcia co som kupil bol SWIR, asi za 3 dni padla -40% (earnings) :lol:
druha akcia co som kupil bol SSFT (dnes NUAN) za 3.nieco, nedavno isla po 22.. predal som za 3.nieco :lol:
prve mesiace som bol -20% - nevedel som vobec nic
dalsie mesiace som to otocil na +20% celkovo - tiez som nevedel vobec nic
2006 som sa viezol na emerging markets
2008 som prisiel nato ze nic neviem, aj ked by som nebol plne nalozeny v akciach pred krachom, urcite by som zacal nakupovat omnoho skorej jak prislo dno..
pametam si na dni -$5000, ked padala burza
pametam si ked som trejdoval naku IPO akciu, neaktivovala sa mi stopka a asi za 5 sekund takehoto pozerania :shock: som prisiel o $1000
pametam si jak som prisiel o $2000 koli dodrbanej platforme (dal som order, ten ostal vyset v platforme, nevedel som ze sa zrealizoval, tak som dal este jeden order a pri -5% som zistil ze mam dvojitu poziciu :lol: )
pametam si na moj prvy trejd na IB - short AAPL.. OMYLOM :lol: stalo ma to nastastie asi len 30$, ale bola to prima panika, pretoze som len tak smatral po platforme, kukam, kukam a zrazu shortujem :lol: ani som to nevedel poriadne zatvorit..
P.S: Mozno si uspesny trader a ani o tom nevies. :wink:
mal som stastie. to je vsetko
jogo
VETERAN MEMBER *****

Ladis napísal: Nikdo s nimi peníze neztratil, kdo je neprodal.
Ladis: Fundamentalna strategia, ktora neodhalila najvecsiu krizu bank za 80-rokov ani po roku jej trvania je nanic. Treba si priznat chybu a upravit ju.
A najhorsie je, ze podla tej istej strategie radis nakupovat dalsie podniky.Ktovie, ci o 10 rokov nebudes zase pisat, ze kvoli najhorsej krize za poslednych 90-rokov zleteli akcie tebou doporucenych akcii na 10% povodnej hodnoty.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 92 times

Príspevok od používateľa Myk »

jonatanus napísal: pametam si na moj prvy trejd na IB - short AAPL.. OMYLOM :lol: stalo ma to nastastie asi len 30$, ale bola to prima panika, pretoze som len tak smatral po platforme, kukam, kukam a zrazu shortujem :lol: ani som to nevedel poriadne zatvorit..
:roll: :roll:
Máme podobný zážitek. Taky jsem v roce 2005 šmátral po platformě TWS a asi po 15ti minutách mi došlo, že jsem v ostré pozici na ropě a mám v account statementu futku (možná to byly dokonce dva kontrakty) za 60000 dolarů bez stop lossu. Už nevím, jestli to byl long nebo short, naštěstí se to moc nehýbalo a stálo mě to 200$. Njn, kdo nečte manuál a klikne na to nenápadné T....
:oops: :oops:
robopol
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 20 01, 2009 11:59 am

Príspevok od používateľa robopol »

Rado1

Jan, to som nepísal, aby som sa chválil, ale ako reakciu na tvoje tvrdenie, že takto sa to dá zhodnotiť o 10% a tradingom o viac ako 100%. Takú demagógiu nemám rád zvlášť, ak tvoje tvrdenie nemáš ničím podložené. That's all.

RE:
Demagóg si akurát ty. Po prvé píšem rádovo 10% - to znamená desiatky percent pre slabších, to môže byť aj 50%, 80%. Samozrejme tu máme časovú škálu. Na rozdiel od teba dobre viem, že „rovnako hodnotný systém“ pri 3 obchodoch za rok a napr.100 nie je zďaleka v stave rovná sa. Aj keby si ty dosiahol pri troch obchodoch skoro rovnaké zhodnotenie ako niekto pri tradingu v počte 100 (konštatná veľkosť investície), potom „riadením veľkosti investovaného kapitálu do ďalšieho obchodu“ vzniká znova výhoda lepšieho zhodnotenia. To je ako mať peniaze na úrok, najskôr máš úrok z vkladu, potom aj úrok z toho úroku atď.
Honzajs
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 13 01, 2007 9:58 am

Príspevok od používateľa Honzajs »

Jak jsem napsal do jiného fóra, léčí se důsledky, ne příčiny.
Pokud se krize neprohloubí v roce 2010 (v což nevěřím - Alt-A hypotéky, komerční hypotéky, kreditky...) - tak další minimálně srovnatelná je tady ne za 70-80 let,ale do 5 let.

V takovém prostředí není podle mě možné budovat pozice s delším než pětiletým horizontem. Pokud ano, musí být investor připraven na rychlou reakci (vědět kdy a co) a nesnažit se situaci vysedět. Náklady obětované příležitosti by byly v takovém případě snahy situaci vysedět enormní.

Strategie Buy and Hold se časem vrátí, ale až po vyřešení systémových problémů. Do té doby nemá podle mě cenu, bude totiž s velkou pravděpodobností nutné podle přehodnotit parametry.
Coudy
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Pi 22 06, 2007 9:14 pm
Has thanked: 35 times
Been thanked: 6 times

Príspevok od používateľa Coudy »

JUGGLER napísal:...žijem v tom pomaly desať rokov, prežil som dve svetové krízy a najmenej desať vlastných...

Ahoj Juggler, mohol by si tie vlastné krízy popísať, ak to nie je tajné? Zaujíma ma to z psychologického hľadiska. Dík.
Lance
Silver Member *
Dátum registrácie: St 08 07, 2009 2:35 pm

Príspevok od používateľa Lance »

Jonatanus,samozrejme,ze je potrebne urobit dobru analyzu mat dobry plan a dodrzat ho.Ono je to takto jednoduche napisane,ale dodrzat to je sakra problem.Ono ten zaklad mozno nedodrzi prave ta vacsina tych neuspenych.Tie kopacky si obut nie je az tak jednoduche ako sa zda.Ako ho npr.nicia straty,tak ma na hovno plan.No a pre mnohych ludi npr. uz len pocit sediet sam samucky cele hodiny pred PC a kukat na grafy moze byt pekne tazke.Mozno to zvladaju mesiac,no potom ich to nici a tak moze byt genius a moze mat plan aj tak to pujde do kytek.Ako si to napisal,tak podla teba trader musi byt uplny genius,inak nema ani najmensiu sancu.No je mi jasne,ze mas kopec skusenosti a by si ma strcil do vrecka,no mam pocit ,ze to prilis komplikujes.Myslim,ze to je biznis ako hociktory iny ,na ktory sa tiez kazdy nehodi a nemoze ho robit.No uspesny traderi su normalny smrtelnici:))).Myslim,ze si to nevyzaduje nic extra,skor si to vyzaduje dodrzat ten zaklad a vobec kupit a obut si tie kopacky a nehrat to v sandaloch.Myslim,ze kto ma tie kopacky,tak uz ma dost velku vyhody,cize edge a presne ako si povedal,to je len ten zaklad.
robopol
Silver Member *

Jonataus All.

Ak kto tu má edge? kde je tých 10%?

To je presne to, že všetci "nadejní traderi si myslia, že ho majú". Boja sa, že ich sklame psychologia a pod. ALE bez edge TO AKURAT ZHODIA POTOM NA PSYCHIKU.

Je to jak v materskej školke, každý tú píše o edge, že také je a pod. Len ja som ešte u nikoho edge nevidel. :) akurát tak, že jugller nejaké má a to nie je ničím vynimočné ale má 10 rokov skúsenosti a dobrý odhad.

:)
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

robopol napísal:Je to jak v materskej školke, každý tú píše o edge, že také je a pod. Len ja som ešte u nikoho edge nevidel. :) akurát tak, že jugller nejaké má a to nie je ničím vynimočné ale má 10 rokov skúsenosti a dobrý odhad.:)
juggler ma edge premarket+earnings+volatilita.. trejduje proti najvacsim blbcom na burze (do premarketu sa nezmesti fond ani velky trader)..

a okrem toho aj preto je jediny trader ktoreho poznam o ktorom si myslim ze mu to pojde aj za 5 rokov.. lebo na jeho ihrisku je jednooky medzi slepymi..

ale ak by mal trejdovat $bln a pouzival metody ako pouzivaju ostani co trejduju $bln (ne-blbci), tak nema sancu. to myslim ze uzna aj sam..

inak povedane, ak niekdo trejduje sposobom ktory je skalovatelny na $bln, nic mu nebrani v tom aby sa stal najbohatsim clovekom na svete v relativne kratkom case... a to asi nemoze byt imbecil, to snad kazdy uzna.. uvedomte si ze to je najlepsie platena industry na svete.. top hedge fond je na urovni nobelovej ceny.. a staci pozret do temy vysnosy TOP investorov sveta ze jak im to ide, jak je to asi jednoduche... zamestnavaju najlepsich vedcov, maju milion analytikov, insider info.. aj tak im to je prd platne..
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

mimochodom, na forach co boli mozno najtalentovanejsi traders, tak skoncili v dlhoch... o 2 pripadoch viem, boli istu dobu geniovia, az sa ukazalo ze nestaci byt ani skoro-genius..
robopol
Silver Member *

Veď to sa ani nikto nerpie, že obchodovať velké čiastky je to isté ako malé. Viem ale jedno výhodu musí mať a objektívnu , aby prežil a zarobil, to je edge, bez neho je to iba take snivanie s otvorenými očami.

Napr. sa dajú robiť atké finty zo štatistickej maatematiky "miera, interval spoľahlivosti toho systému". Mne osobne budú stačiť aj 3-5% výhody, lenže nájsť takú objektívnu výhodu je ťažke.

Nie jonataus netreba byt genius, vypočtami sa k tomu nedopatras, proste ked nieco niekto objavi je to vec náhody, pripravenosti a hľadania.
Napr. black jack a počítanie kariet, je to úplne triviálne, keď si uvedomíš, že pravdepodobnosť súvisí s tým, že balíček má obmedzené množstvo kariet, získaš výhodu, to je edge.
Naposledy upravil/-a robopol v So 05 12, 2009 6:02 pm, upravené celkom 1 krát.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

robopol napísal:Veď to sa ani nikto nerpie, že obchodovať velké čiastky je to isté ako malé.
to praveze vobec neni... jedno slovo: likvidita
robopol
Silver Member *

Asi je tom moc komplikovane napísané :). Nie je to isté, súhlasím :)
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

robopol napísal:Nie jonataus netreba byt genius, vypočtami sa k tomu nedopatras, proste ked nieco niekto objavi je to vec náhody, pripravenosti a hľadania.
istym sposobom genius byt musi.. mas iq test, mas tam poradie cisel a snazis sa najst suvislost...

sledujes cely den burzu, sledujes cisla, sleduje ako reaguje trh... to iste jak iq test.. snazis sa najst nejake suvislosti.. niekdo nato ide cisto matematicko-data-miningovo-backtestovo a niekdo si proste vypestuje instinkt. ale instinkt si neobacktestujes a v krize ti moze byt naprd, lebo ti psychika "rozhodi system" a instinkt ktory ti hovoril "kupuj", ti bude zrazu hovorit "radsej vsetko predaj a utekaj prec..." program ti da ten isty signal v strese aj bez stresu.
robopol
Silver Member *

Veď iste to je ta pripravenosť, nehovorím, že nejaký iq imbecil nájde výhodu, lenže z iných oblasti to tak funguje, jednoducho drtiva väčšina nápadov prichádza ako keby odnikadial. taký je ľudský mozog, nemáš postup ako nájsť riešenie v tomto smere "nápadov".
No a určite veľa mozgov sa snaží nájsť tu objektívnu výhodu. Zoberme si to ale tak, že ak ju niekto nájde a zverejní sa, zacnu ju používať na trhu tak zvyčajne je po výhode.

Ale bez výhody ísť na burzu je ako ísť do kasína. Proste burza je velké kasíno, ktoré láka "veď trading je povolanie a pod. básničky".
Lance
Silver Member *
Dátum registrácie: St 08 07, 2009 2:35 pm

Príspevok od používateľa Lance »

Jonatanus ono vlastne staci len toto:Just follow the trend = follow the money =going with the flow = barking with the big dogs.

a toto:You have to detach yourself emotionally from the money...that is the hard part...stop seeing it as money, and look at it as numbers.
Also, don't play with money you can't afford to lose...or alternatively, put the money aside and tell yourself that it is already lost. You MUST detach yourself from the money.

A na zaver toto:Most people are trading for the adrenaline rush rather than the boring concept of just maximising profits

Az je trader obuty v tychto kopackach,tak moze hrat a bud si isty,ze to zahra moc moc dobre!!!Ono vlastne mas pravdu je to genialne prave tym,ze je to tak jednoduche a zaroven tak tazke. :wink:
jan
Gold Member **

Just before the holidays, The Wall Street Journal published an article noting that the first 10 years of the 21st century was the worst performance period for U.S. stocks in their 200 years of recorded history. It's a shocking, but statistically supported conclusion. From the end of 1999, the New York Stock Exchange's tickers have dropped roughly 0.5% in value annually.

From Dec. 31, 1999, to Dec. 29, 2009, the Dow Jones Industrial Average lost 8.3%. The S&P 500 lost 23.3%. The Nasdaq, creator and destroyer of technology stock wealth, was down 43.8%.
http://www.smartmoney.com/investing/sto ... nd-losers/" onclick="window.open(this.href);return false;
jan
Gold Member **

tu je este nieco k 10-rocnej vykonnosti indexov + vykonnost asi 20 indexov za rok 2009.

Napríklad Briti, ktorí nakúpili pred desiatimi rokmi akcie, majú dnes ešte stále stratu. Podľa hlavného indexu FTSE 100 dosahuje asi 22 percent. Lepšie na tom nie sú ani Američania, ktorí majú podľa indexu S&P 500 aj po desiatich rokoch stratu 24 percent, podľa technologického indexu Nasdaq ich strata dosahuje až 44 percent. Japonci na akciách po desiatich rokoch strácajú asi 45 percent.

Nových milionárov vytvorili burzy v juhovýchodnej Ázii, Latinskej Amerike a východeurópskych krajinách vrátane Ruska. Index ruských akcií má po desiatich rokoch zisk viac ako 720 percent, brazílske akcie zarobili 300 percent, indické asi 250 percent a čínske viac ako 130 percent. Burza v Prahe za desaťročie zarobila viac ako 120 percent.

http://peniaze.pravda.sk/vlani-akcie-vy ... orenie_p01" onclick="window.open(this.href);return false;
jan
Gold Member **

"Z mesačných hodnôt indexu by sme dostali celkom 866 desaťročných periód, z ktorých 88 % malo kladnú výkonnosť."
"Všetky dlhšie stratové periódy začínali niektorým z mesiacov v rokoch 1928 až 1931.
Najdlhšia stratová perióda v histórii akciového indexu S&P500 trvala 25 rokov. Začala 30.8.1929 a skončila 31.8.1954."

http://www.finance.sk/spravy/finance/31 ... odnotenie/" onclick="window.open(this.href);return false;
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"