jan napísal:Vacsina investorov si mysli, ze na spravne investovanie staci poznat niekolko dobrych fundamentalnych udajov.
Je to uplne jednoduche a jednoznacne, pretoze kazdy si dokaze navolit potrebne udaje v screeneri a skontrolovat niekolko dalsich dolezitych podmienok.
Potom staci len kupit, drzat a akcia bude rast az do skoncenia sveta.
Problem nastava, ked sa zacnu menit podmienky vo firme, v sektore alebo v celej ekonomike.
Ti sikovnejsi to rozoznaju dostatocne skoro a vystupia so ziskom.
Ti disciplinovanejsi to rozoznaju neskor a vystupia so stratou.
Ti menej schopni to zial nerozoznaju nikdy a budu si stale nahovarat, ze staci len prikupovat a prikupovat.
Pri prikupovani im prestava vadit, ze fundamenty a vyhliadky uz davno nie su take ako tie odporucane v knihach.
Postupne si zacnu nahovarat, ze len strategia buy and hold bola v historii najuspesnejsia, ved je overena najlepsimi investormi.
No zabudaju na to, ze najlepsi investori rozoznaju zmenu podmienok dostatocne skoro a dostatocne skoro z akcie vystupia.
Tych zasadnych zmien je v poslednej dobe ovela viac ako byvalo, preto strategia kup a desatrocia drz funguje stale menej.
Toto je podla mna najvacsia pasca pri investovani.
SÚHLAS.
ALL:
Filip nás určite separuje do iného vlákna.
Toto sú poučné debaty a zaslúžia si zvláštne vlákno.
LADIS:
Tebe som vyčiernil pasáže, ktoré sa na teba hodia.
A zapametaj si jedno:
TY NIE SI MOJ NEPRIATEĽ.
I napriek tomu, že si na mňa zaútočil, nazval ma klamárom a gamblerom a spochybňuješ trading, i napriek tomu si ťa ako človeka vážim a želám ti všetko najlepšie.
A nemám problém si s tebou hocikedy podať ruku, keby sme sa niekedy stretli , tak ako napríklad na poslednej perfektnej akcii na Orave (kde boli i trejderi z Čiech).
Týmto ťa aj pozývam na hociktoré stretnutie naživo.
Ja ťa neohováram, nevymýšlam si a neklamem.
Proste ja vnímam tvoju stratégiu a portfólio ako prepadák.
A zbytočne sa vyhováraš, že to sú investície na 30 rokov.
Čítam tvoje príspevky už asi 5 rokov (na traders aj predtým ako si zmenil nick), priniesol si medzi nás ,,buffetológiu,, a správne prezentuješ teóriu ( a máš pravdu aj v tom, že pre masy radšej buy and hold, ako zlý trading) ale:
V PRAXI SI TOTÁLNE ZLYHAL
Menil si názory od buka do buka, vyzýval ľudí aby nakupovali akcie, ktoré majú držať do roku 2010 a realita je taká, že tie akcie stratili 50-80% svojej hodnoty.
Ako guru, ktorý nasleduje Buffeta si úplne zlyhal vo fundamentálneh analýze, urobil školácke chyby v diverzifikácii a prognózovaní trhu.
Neuznal si svoje omyly, ale začal si klamať, dávať na web grafy časových úsekov, kde akcie iba rástli, cigániť o dokupovaní ( na webe je presne to, čo ti vypočítal Jogobela - veľkosť tvojej investície a pomer dokupovania) a na svojej stránke odmietaš akúkolvek kritiku - dal si si tam len samé chvály,
a pritom mnoho ľudí stratilo kvôli tebe peniaze a nadávajú na teba.
Mne je to všetko jedno, každý je strojcom svojho šťastia, len nechápem, že nemáš sebareflexiu, nedokážeš si priznať chyby a ospravedlniť sa tým nešťastníkom, ktorým si poradil veľmi zle.
A tak sa nehnevaj, ale ja vravím to, čo vidím. To, čo vnímam ako pravdu. To, čo potvrdzujú aj iní.
Pre mňa za mňa, ži si v svojom omyle a stratách, len kým to budeš vydávať za úspech - ja budem vravieť pravdu.
A keď si myslíš, že ja klamem - tak si môžeme na najbližšie stretnutie zobrať laptopy.
A ukážeš mi online na účte cez account history, koľko % si zarobil za celý svoj život.
A ja ti ukážem ako sa za tie isté roky dajú v tradingu urobiť tisícky %.