skusenost - Vectorvest.com

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
matko106
Dátum registrácie: Ne 11 03, 2012 11:16 am

skusenost - Vectorvest.com

Príspevok od používateľa matko106 »

Zdravim Vas.
Uz 2 roky mam nakupene akcie a som v zisku. Mam otazku na platene sluzby od Vectorvestu. Stoji to za to? Ma niekdo z Vas s tym dobre skusenosti? Skusal som nejake akcie ohodnotit cez free stock analysis a na moj mail to vypluje zaujimave info. Pozeram, ze su uz dlhe roky na trhu a nie su to nejaky novacikovia. A same pozitivum okolo toho. Neviem, neviem. Lebo zaplatit cca 650 usd rocne neni malo. A uz o akciach mam precitane tisice stran mudrych knih a nieco mi na vectore smrdi. :)

Dakujem za odpovede.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2479 times
Been thanked: 2858 times

Re: skusenost - Vectorvest.com

Príspevok od používateľa JUGGLER »

matko106 napísal:Uz 2 roky mam nakupene akcie a som v zisku.
Tak načo Ti je VectorVest?
Na buy and hold sa VV určite neoplatí platiť.

Ja som z VV začínal pred 12 rokmi. A dovolím si tvrdiť, že zo mňa urobil trejdera.

Trhy ale boli v tej dobe špecifické. Všetko letelo dole. Praskala dot.com bublina.
VV - to boli pre mňa základy FA. A pochopenie, že v tradingu musíš mať stratégiu.
Pozdejšie som prišiel aj na to, že k načasovaniu vstupov a výstupov je nutná TA.

VV bol podľa mojích skúseností v tej dobe najlepší platený stock screener pre USA.
To, čo sa mi na ňom páčilo, že mal iný pohľad. Napríklad na P/E...hlúpy a nepraktický ukazovateľ, ktorý sa dá jednoducho nahradiť % mierou zisku. Alebo na základ základov, že cena akcie sa hýbe podľa odhadu budúcnosti, nie podľa hodnotenia minulosti.

OK. Aby som nefilozofoval. Ja som platil VV asi 3-4 roky. Cez neho som filtroval cca 100 najlepších akcií na trhu USA ( podľa mojích kritérii ) a tie som potom nakupoval po dobrých správach. Velmi jednoduchá stratégia. Trafila sa do vyklesaného a vypredaného trhu tak dobre, že som prvé tri roky nepoznal slabšie zhodnotenie ako 100 až 300% p.a.
Cez VV som potom experimentoval s ďalšími stratégiami. Mal som kopu pozorovacích portfólii a na nich som sa učil, ako sa hýbe cena akcií...

Záver: neviem na akej úrovni je VV teraz. Pre mňa to bol odraz. Štart kariéry. Výborne sadol na moju povahu, ktorá uznáva tri druhy analýz: fundamentálnu, technickú i psychologickú.
Pre niekoho, kto uznáva len TA je VV asi zbytočný. Je kopa iných screenerov. Zadara.
Pre takého, čo chce kúpiť a držať ... pre screening raz za rok sa to neoplatí platiť.

Podľa mňa sa VV oplatí platiť pre AKTÍVNY SWINGTRADING a budovanie STRATÉGIÍ.

To čo ti na ňom smrdí je zrejme to, že VV nie je holy grail. Nedáva jasný návod...oni len zbierajú informácie a umožňujú podľa toho screenovať a špekulovať. Kopa predvolených stratégií tam vyzerá super, ale prax je krutá: 1. rozhodnutia musíš robiť sám 2. trh sa neustále mení.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
matko106

Vdaka za za pekne rozpisanu odpoved. :) Jasne. Spravne si odhadol, som typ investora ,,buy and hold,, a v portfoliu mam len zdrave a podhodnotene spolocnosti.
Ked hladam, tak sa snazim analyzovat sam a vcelku sa mi dari. Juggler, len vies co je zaujimave. Neviem ci to bolo aj tak pred 12 rokmi. Napriklad dal som si cez nich len tak
analyzovat spolocnost CP(Canadian Pacific Railway ), tu mam kupenu pred rokom a stale ju drzim, aj pekny zisk mam. :) Ide o to, ze vectorvest hodnoti zakladne 3 veci,
hodnota, bezpecnost a odporucanie. Cena jednej akcie je 118 USD a vectorvest mi vyhodilo, ze je nadhodnotena a ferova hodnota by mala byt 75 USD, co je pekny velky rozdiel,
potom mi tam napisalo, bezpecnost je velmi dobra a odporucanie je ,,BUY,,(??) :) zaujimave, ze na vyrazne nadhodnotenu akciu daju odporucanie kupit. Aj ked nevidim dovod ju teraz predavat,
ked je takto vysoko hore. Len ma to trochu prekvapilo. Este takto podobne rovnako mi vyhodilo na svajciarsku spolocnost Nestle, ktoru tiez mam v portfoliu.
Len chcel by som sa trochu posunut hore s tymi vynosmi( 60-80 percent p.a.) a nemam problem kupovat male ziskove spolocnosti. Mal by som predstavu, ze raz za polroka az rok kupim napriklad 3 akciovky a potom ich predam, a zas kupim
nejake 3, potom predam....Ci sa da cez nich vyskladat alebo najst take agresivnejsie portfolio? Daytrading moc nepreferujem, to je uz pre mna ina liga, a na to treba silne srdce. Ale vynosy su tam velmi pekne. :)
Vela mi dala perfektna, asi aj najlepsia kniha Inteligenty Investor od B. Grahama. To som precital, este pred tym ako som si zalozil obchodny ucet( aj dobre som urobil!). Zaujimave info a typy sa sa daju najst v casopise Forbes, co mam
aj predplateny a je to zaujimave citanie. Take na motivaciu. :)
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

matko106 napísal: Len chcel by som sa trochu posunut hore s tymi vynosmi( 60-80 percent p.a.) a nemam problem kupovat male ziskove spolocnosti.
Nechcem ti brať ilúzie, ale investovaním sa k takým výnosom ročne na celý účet nedostaneš. Na tvojom mieste by som radšej ako meniť úspešnú stratégiu pridal vypisovanie call opcií na tie tituly, ktoré už držíš. Ak sa bude cena pohybovať do strany resp. mierne hore, tak môžeš mať dividendu každý mesiac. Jediné na čo si daj pozor je, že takto svoje akcie prenajmeš, ale je to prenájom s predkupným právom.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

ze na vyrazne nadhodnotenu akciu daju odporucanie kupit.
pozri si napriklad Buffettove portfolio a skus tam najst apon jednu podhodnotenu spolocnot. Myslim ze zistis, ze skoro vsetky akcie su nadhodnotene (drahe). Za kvalitu sa priplaca.
Len chcel by som sa trochu posunut hore s tymi vynosmi( 60-80 percent p.a.)
Na to mozes zabudnut - to nerobi buffett, ani graham to nerobil ani nikto iny (dlhodobo v podstate nie je mozne).
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2479 times
Been thanked: 2858 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To je úplne normálne, že všetky výborné akcie sú nadhodnotené. Hlavne teraz, keď sú trhy vysoko a prekúpené. Všetko treba brať z rezervou. Žiadna analýza ani dobré čísla nie sú zárukou. Niektoré akcie trh miluje, niektoré sú v nemilosti. Niektoré miluje stále, niektoré sú celé roky v nemilosti. A niektoré sú milované dlho a len čo sa čísla zhoršia už sú v nemilosti.

Buy and hold, tak ako to berie Ladis ( držanie na celý život ) je podľa mňa anachronizmus.
To sa hodilo do minulého storočia, keď trh ovládal investičný kapitál. Dnes trhom hýbe špekulatívny kapitál.
Aktívny investing, alebo trading je podľa mňa jediná cesta ako sa dajú prežiť novodobé turbulencie. Je volovina držať akcie úplne pasívne a nechať ich padnúť o 50-90%, keď sa trhu alebo sektoru nedarí ( viď technológie 2000-2003, banky 2008-2009, školy 2010-2013 atď.. ).
Celý trh padol v tomto storočí už dvakrát o viac ako 50%...

Screening je vynikajúci na vyhladávanie akcií, ktorým sa zlepšujú fundamenty, ale trh ich ešte neobjavil ( s technického hľadiska čakajú na uptrend ). Ked sa o nich hovorí, už sú obyčajne desiatky až stovky % hore. Keď amatéri uvažujú o nákupoch, profíci už striehnú na vyberanie ziskov! A trejderi vedia, že vtedy zarobia len podľa TA - teda správneho načasovania vstupu a výstupu.

Takže screening je bohovská zbraň pre toho kto nevie ako začať z tradingom. Fundamentálne dobrú akciu môžeš objaviť a kúpiť skôr ako ju objaví a dvihne trh a horšie akcie môžeš shortovať, čiže hrať na pokles skôr ako ich začne vypredávať trh. Keď to všetko dokážeš skĺbiť s celkovým trendom na trhu a v sektore - staneš sa úspešný AKTÍVNY INVESTOR.

A ked ti to pôjde, môžeš začať skracovať timeframe ( nedržať celé roky, mesiace ) a už sa stávaš aktívny trader - pozičný, alebo swingtrader. Ten drží mesiace, týždne, alebo len dni a rovnaké % zarobí oveľa rýchlejšie.

Kým pasívny investor sníva o 8-10% p.a. ( a v tomto storočí zatial nezarobil nič !), aktívny investor sa snaží o 10-20% p.a., swingtrader o 30-50% a daytrader ešte o viac. Denné grafy sa ako vajce vajcu podobajú na týždenne, mesačné, ročné... Tých istých 10% môžeš zarobiť za rok, alebo aj za mesiac. Čím viac však skracuješ timeframe, tým viac sa musíš vyznať a riskovať.

Ľudia s totálnou averziou k riziku nevedia nič iné ako kúpiť, držať a modliť sa.
Tí múdrejší však pochopia, že aspoň minimálna miera aktivity - časovanie investícií a riadenie rizika ( stop lossy a vyberanie ziskov ) im môže ušetriť nemalé peniaze a v dlhodobom horizonte pekne navýšiť zisky. A to je podľa mňa jediný prístup hodný 21 storočia. Storočia v ktorom triliardy špekulatívneho kapitálu nečakajú na dlhodobý rast, ale snažia sa zarobiť na akomkolvek pohybe - na raste, na poklese, na manipulácii s trhom, na programtradingu atď.

Nechcem kaziť radosť tým, čo majú teraz nakúpené a tešia sa s pekných ziskov. Z trhu, ktorý je pár rokov v uptrende. Len mám silný dojem, že to opäť nepotrvá dlho.
Peniaze, čo sa vliali do trhu podľa mňa čoskoro zmenia majiteľov. Naivní investori odovzdajú zisky tým, čo dokážu špekulovať. To je burza 21. storočia.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 198 times
Been thanked: 457 times

Príspevok od používateľa jogo »

Matko, len jedno upozornenie. Tie dva roky, co investujes, je trh v uptrende.Cize vsetky akcie su viac-menej tlacene hore naladou na trhu, tak ako boli v roku 2008 tlacene dole naladou na trhu. Daj pozor, aby si neprecenil svoje vysledky zo strategiou kup a drz a vyberom dobrych akcii.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
matko106

Dakujem vsetkym za odborne odpovede. :wink:
Urcite si z Vas zoberem priklad.

Este raz dik...
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"