Rozhodol som sa registrovat na tomto fore, lebo som tu nasiel zaujimave nazory hlavne v oblasti nehnutelnosti, tak som si par dni niektore temy pozeral a mam v plane postupne trosku prestudovat aj ostatne. Ale k veci
Som student a dostal som pred 2-3 rokmi od stareho otca urcity kapital, mozeme to nazvat "start do zivota", celkovy objem okolo 50 000 E. Zo zaciatku som peniaze mal klasicky na terminakoch, ale po case som zistil, ze len tejto cesty sa drzat nechcem. Aby sme sa nechapali zle, je to pre mna dost penazi, ale snazim sa mat oci otvorene. Drzat peniaze cash predstavuje hlavne slobodu, ze clovek moze cakat na vhodnu investicnu prilezitost a popritom sa vzdelavat. Studovat budem este minimalne 2 roky.
Preco prave nehnutelnosti?
Priblizne pred rokom som realizoval moj uplne prvy obchod - jedna sa o garazovy priestor v novostavbe (BA IV), kde sa developer dostal do exekucie. Vzhladom na trhove ceny v danej lokalite sa jednalo cca o 30% diskont. Garaz som prakticky hned prenajal a teraz mi to robi v cistom takmer 8,5% p.a. Zatial to teda vyzera dobre,.. mozno to skusim onedlho hodit obratom na predaj za "moju" cenu. Ak nebude zaujem, tak podrzim. Temu garazove statia v BA by som mozno v buducnosti rad skusil spracovat a pripadne vytvoril samostatnu temu. Preto oblast nehnutelnosti, lebo ma to jednoducho bavi a vo volnom case analyzujem realitny trh v urcitych lokalitach - tak som nasiel a zrealizoval aj spominany obchod.
Ciel a investicny horizont
Mojim cielom je po ukonceni skoly zacat pracovat na realizacii vlastneho byvania. Momentalne byvam s rodicmi v rodinnom dome, takze cas ma netlaci, ale keby som dovtedy stihol dat dokopy nejake peniaze a mal po skole nejaku stabilnejsiu pracu mozno by som sa snazil vyuzit hypoteku pre mladych s fixom a byt prenajat cca na 2 roky, potom byvat. Spolu s povodnymi prostriedkami by sa nejaky 2izbak v novostavbe realizovat dal (BA IV, Stupava ..)Dalsia moznost je to, ze za domom mame zahradu (necelych 10arov), v susedstve je viacero perspektivnych parciel vyuzivanych ako zahrada (chybaju IS a pristupova cesta).
Moja otazka v pripade dobudovania IS a moznosti stavebneho pozemku znie takto. Isli by ste do stavby mensieho rodinneho domu na vlastnom pozemku s hypo, alebo by ste pozemok predali, kupili si pekny byt a volne zdroje vyuzili na dalsie investicie? Vzdy som sa chcel zadlzit len vtedy, ak by som na tom zarobil .. ale viem, ze predaj pozemku by ma (nas) podla vsetkeho s odstupom casu mrzel. Pozemok bude vzdy hodnota, navyse sa jedna o pomerne lukrativnu lokalitu na okraji BA (cena za m2 s IS priblizne 180-220E).
Moje otazky, resp. predmety diskusie su taketo: Akym sposobom najlepsie zatlacit na vybudovanie IS na pozemku za domom v spolupraci so susedmi (samospravou ?) Aky je podla vas idealny model vyuzitia zdrojov na realizaciu byvania v mojom pripade (pomer vlastne uvedene zdroje, potreba dalsich uspor, hypo) v teoretickej rovine po skole s platom cca 1000-1200 E? Bolo by pre mna zaujimave sa popozerat po lacnejsich nehnutelnostiach v drazbe (mimo BA)v spolupraci s odbornikom - rekontrukcia, prenajom, predaj atd .. ? V sucasnosti mam vacsinu volnych zdrojov na terminovanom vklade, <10% nehnutelnost, nejake zdroje uvazujem dat na realitny fond v tatrabanke, alebo momentalne na fond bankovych vkladov (VUB), mozno by som skusil akcie typu CEZ s par sto eurami (priklad). Som konzervativny, lebo peniaze budem potrebovat a nemozem si dovolit stratu, skor naopak. Cenim si hlavne doveru rodiny, ze mi dali moznost disponovat v ramci veku pomerne velkymi financnymi zdrojmi, nerad by som sklamal. Trading ma fascinuje, ale v sucasnosti este ani len nepomyslam o mojej realizacii v tomto smere. Zakoncim to citatom od Cicera - Setrnost predstavuje velky prijem
Dakujem vsetkym za precitanie a zaujimave postrehy.