jonatanus: tymto juggler trafil klinec po hlavicke ... otazka znie naco nam su futbalisti -> t.j. aby bol niekto plateny za to, ze kope do malej gulatej veci ... alebo za to ze niekto spieva ariu ... alebo maluje ... alebo hra pocitacovu hru ... podla tvojej logiky naprd ... jaka je pridana hodnota kultury pre spolocnost ? ... ak som nejaky robos co 10 hodin maka vo fabrike a potom idem na pivko a futbal, tak tym, ze sa odreagujem v konecnom dosledku budem schopny podat vyssi vykon na dalsi den v robote jak keby som cumel do stropu, tym, ze sa vykricim na futbale potom mozno nemam potrebu vytahnut nozik a ist sa zabavat inak ...JUGGLER napísal: Nakoniec by sme takto mohli odpísať športovcov, umelcov...atd.
tym ze som manazer a pozvem milenku do divadla na operu, tak jej dam najavo, ze mam prachy, mozem ich vyhadzovat von oknom a teda som zabezpeceny, lebo mam na hovadiny a nemusim urobit nejaku inu sprostost aby som ukazal jaky som macho -> vola sa to social signaling ... je to nieco podobne, jak ze staci, ze ma dajaky jelen vacsie parohy a ten co ma mensie tak ustupi a nemusia sa porvat do krvi ... naco ten jelen boha vraza energiu do toho aby mal vecsie parohy ... to lebo vacsie parohy v konecnom dovode setria energiu a zivoty ( parohy u jelena
a teraz spat k tradingu ... jaku pridanu hodnotu ma datrader a high frequiency trading hedge fund ... taku ze absolutne nenormalnym sposobom nafukuju likviditu ... ze mas kazdu chvilu milion ludi na oboch stranach bidu a cena sa hybe takmer spojito ... cim mozes pouzyvat rozne strategie na hedging, a hlavne urcit presnejsie ceny dlhopisov, nelikvidnych assetov a roznych derivatov ... okej, a na co su nam doprdele derivaty, sak sposobili krizu ... no na to, ze cez derivaty mozes efektivnejsie preniest riziko na inu party, ktora sa specializuje tomu, aby bola schopna to riziko lepsie zmerat a manazovat ... na to, ze keby nebolo derivatov, tak by nebolo tolko kapitalu na burze ktory sa da zainvestovat do tych novych rizikovych firiem co hladaju lieky na rakovinu, microprojektory, lion baterie do aut co nevazia tonu ale 20kg, slnecne kolektory a sparatka do zubov ... na to ze keby nebolo tej likvidity od daytraderov a high frequency hedge fondov, tak sa ti vsetky velke banky a long term investory vyseru na nakup tych pidi firiem, ktore potrebuju kapital aby mohli daco uzitocne vymysliet, lebo ich tiez nebavi cakat 3 dni na to aby predali akcii za 1 milion dolarov ... lebo by jednoducho v konecnom dosledku stupli naklady na financovanie firmam ....