Ako-investovať - diskusia

Diskusné fórum - ako investovať do akcií, fondov, nehnuteľností, komodít.
Práve je St 09 08, 2010 1:42 am

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 96 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: umelecké predmety ako investícia
OdoslaťOdoslané: Po 04 05, 2010 5:52 pm 
Neprítomný

Založený: Št 04 12, 2007 3:02 am
radvan napísal:
ak sa tomu chces venovat, tak uz je lepsie vybrat si jedno a venovat sa tomu naplno (vino, umenie, znamky, numizmatika, starozitnosti, akcie, komodity, nehnutelnosti) ... ak budes skakat hore dole medzi tym, tak budes tak akurat dobry na to, aby ta niekto okradol ...

suhlasim... a teraz je otazka, povedzme ze nechces day/tradovat ale sedet na pinakolade a relativne bezpracne zhodnocovat prachy. vyberes si pasivne investovanie do akcii, kde ked budes aj majster galaxie tak mas market risk jak svina, alebo to potom zkoncentrujes do 3 akcii a potom ti tam vybehne naky uctovnicky fraud, alebo sa troska nezadari a si vprdeli.
ono pasivnym investovanim do akcii v podstate nemas sancu.
SPY (alebo microcap ETF) na 1.5 leverage a postupne dokupovanie je podla mna tak max. co dokazes vyrieskat z akcii pokial nemas insider info. ono dokonca aj ked si odbornik na nieco tak samo-osebe ti to v investovani moc nepomoze, viem troska nieco o IT/internete/atd. ale keby som mal vsadit prachy nato kde bude microsoft, google, apple, alebo naky startup za 10 rokov... absolutne nemam paru..

Citácia:
plus obrovsky problem vidim v tom celom s likviditou ... ze sice mozes mat nejaky super obraz (flasu vina, kus syra), ktory ma podla teba cenu x ... ale musis mat niekoho, kto ti uveri, ze ten obraz je pravy a potom ti bude ochotny to x zaplatit ... tie bid/ask spready su podla mna nasobne vecsie ako pri najmenej likvidnych akciach na burze ...

na daytrading to urcite nebude..
ale kdo ma lepsie sance na dlhodobe zhodnotenie - expert na buy&hold v akciach (gladis) alebo expert na vino, znamky, umenie?

Citácia:
plus nerozumiem moc tomu, preco by mala cena nejakych obrazov (indexu ako celku) rast o viac ako o inflaciu (podla mna by to malo byt to iste co komodity napr., kde sa cena za poslednych 200 rokov v realnom vyjadreni takmer nepohla) ...

bohati bohatnu rychlejsie jak inflacia...

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 7:59 am 
Neprítomný

Založený: Ne 05 20, 2007 8:26 am
jonatanus napísal:
suhlasim... a teraz je otazka, povedzme ze nechces day/tradovat ale sedet na pinakolade a relativne bezpracne zhodnocovat prachy. vyberes si pasivne investovanie do akcii, kde ked budes aj majster galaxie tak mas market risk jak svina, alebo to potom zkoncentrujes do 3 akcii a potom ti tam vybehne naky uctovnicky fraud, alebo sa troska nezadari a si vprdeli..

suhlas ...

jonatanus napísal:
ono pasivnym investovanim do akcii v podstate nemas sancu.
SPY (alebo microcap ETF) na 1.5 leverage a postupne dokupovanie je podla mna tak max. co dokazes vyrieskat z akcii pokial nemas insider info.

zavysi co je tvoj ciel ... ak ti staci 7-10% p.a. tak mas sancu velmi slusnu (a nepotrebujes na to 40 rocny horizont ako pri akciach, pri ktorych treba ten horizont aby si mal jaku taku istotu, ze to bude aspon 3% p.a.) ... su aj ine techniky ...

v podstate pri pasivnom investovani ide o to maximalne znizit poplatky, minimalizovat riziko, ze chytis nejaky negativny tail a co najlepsie diverzifikovat ... takze nakupis X asset classov ktore sa daju kupit nejako relativne inteligentne (v podstate cokolvek hoc aj to vino, znamky, syry), navazis ich medzi sebou (v podstate je jedno co pouzijes, aj equal weight je dobre) a zavedies nejaky simple risk management - tot je dolezitejsie jak sa na prvy pohlad zda (napr. akykolvek debilny 12m moving average na mesacnych datach urobi svoje) ... pozor - ten risk management tam neni na to, aby ti pridal na vynosoch, ten je tam na to aby odrezal za nejaku cenu vo vynose negativne fat taily - taze ak maju akcie ~ 10% pa.a tak ak tam das nejaku risk management formulku, tak ti pojdu vynosy na 7% (ked si mimo trh, tak rataj vynosy cashe, kedze vtedy si realne v cashy a to je celkom nezanedbatelny vynos - toto nie je trading ale investing, tak tu mas cash slusnu vahu) a drawdowdny z -80% na -30% napr. ... ak to takto namiesas z X asset clasov, tak mas pokoj a sedis si na pinakolade ...

ked sa nudis, tak si to skus, data pre akcie a bondy mas ten shillerov graf napr. (ak chces vediet, jak prerobit yield data na price dlhopisovy index, tak mi napis PM) ... data na komodity mozes pouzit napr. http://research.stlouisfed.org/fred2/se ... IDC?cid=31 (PPI index, ceny priemyselnych komodit na strane predajcov) ... to mas tri assety ... dalsie datove serie su vacsinou platene, ale aj na tychto troch je pekne vidno point ...

jonatanus napísal:
ale kdo ma lepsie sance na dlhodobe zhodnotenie - expert na buy&hold v akciach (gladis) alebo expert na vino, znamky, umenie?

podla mna maju tak 50:50 :)

jonatanus napísal:
bohati bohatnu rychlejsie jak inflacia...

moc nesuhlasim, ak by to bola pravda, tak sucasny najbohatsi ludia, by boli nasobne bohatsi ako bohaci v minulosti (opak je skor pravda, rockefeler aj rotschild mali kedysi v sucasnom vyjadreni nasobne viac prachov jak ma dnes buffet s gatesom dokopy)

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 9:09 am 
Neprítomný

radvan napísal:
podla mna maju tak 50:50 :)

to nesuhlasim, ved si staci zobrat te jugglerove obrazy.. v diverzifikovanych akciach pasivne nemas sancu dosiahnut take vynosy, ani kratkodobo.. a ked to rozmazes po x aktivach, aj tak jednak pride 2008 a pojde dole vsetko a za druhe ti to da len velmi priemerny vynos.

da sa dosiahnut pasivnym investovanim napr. 20% ked si expert na nieco?
bud sa to da - a potom sa chcem stat expert nato, alebo sa to neda a nakupim SPY na 1.5 alebo poskladam nake asset classy, s cielom 10% p.a.

Citácia:
moc nesuhlasim, ak by to bola pravda, tak sucasny najbohatsi ludia, by boli nasobne bohatsi ako bohaci v minulosti

Obrázok

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 9:56 am 
Neprítomný

jonatanus napísal:
to nesuhlasim, ved si staci zobrat te jugglerove obrazy.. v diverzifikovanych akciach pasivne nemas sancu dosiahnut take vynosy, ani kratkodobo.. a ked to rozmazes po x aktivach, aj tak jednak pride 2008 a pojde dole vsetko a za druhe ti to da len velmi priemerny vynos.

miesas hrusky s jablkami ... v diverzifikovanych obrazoch neurobis 20% ... ak kupis 5 obrazov tak to neni diverzifikacia, to robis "art" picking (vyberas obdobie, vyberas maliara, vyberas styl ...atd.), to je jak kupit 5 firiem a to ma daleko od pasivity ...

p.s. aj v diverzifikovanych akciach si urobil 10tky % rocne (emerging market, technology bubble. komodity stocks) ... je otazne co volas diverzifikacia ...

jonatanus napísal:
da sa dosiahnut pasivnym investovanim napr. 20% ked si expert na nieco?
bud sa to da - a potom sa chcem stat expert nato, alebo sa to neda a nakupim SPY na 1.5 alebo poskladam nake asset classy, s cielom 10% p.a.

no toto je tazka otazka ... ja ti nevim karle ...

co definujes jak pasivne investovanie - to ze tomu venujes cca par hodin do mesiaca - alebo to, ze sice pasivne neco kupis raz za rok, ale venujes tomu 12 hodin denne? ... ak je podla teba moznost c. 2 "pasivne" investovanie tak sa da urobit 20% p.a. (ale to uz mozes robit stock picking) ... ak je to moznost c.1 tak tomu neverim a neveris tomu ani ty :)

jedna vec co som si isty vsak je, ze ak sa to da v jednom assete - tak rovnako obtiazne sa stat expertom to bude aj v inom ... takze mas jedno na co sa stanes expert ... mozno sa ti art zda teraz lahsie, lebo sa okolo toho nemotas x rokov ako okolo akcii, tak nevidis vsetky problemy ktore okolo toho su ... kym pri akciach to co sa moze posrat vidis odhora dole ...

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 10:21 am 
Neprítomný

radvan napísal:
miesas hrusky s jablkami ... v diverzifikovanych obrazoch neurobis 20% ... ak kupis 5 obrazov tak to neni diverzifikacia, to robis "art" picking (vyberas obdobie, vyberas maliara, vyberas styl ...atd.), to je jak kupit 5 firiem a to ma daleko od pasivity ...

ale obraz ti neskrachuje, obraz nema uctovnictvo, atd. 5 obrazov, pokial kupis originaly a neni to uplna blbost...
v akciach potrebujes diverzifikaciu lebo kupujes macku vo vreci...

Citácia:
co definujes jak pasivne investovanie - to ze tomu venujes cca par hodin do mesiaca - alebo to, ze sice pasivne neco kupis raz za rok, ale venujes tomu 12 hodin denne? ... ak je podla teba moznost c. 2 "pasivne" investovanie tak sa da urobit 20% p.a. (ale to uz mozes robit stock picking) ... ak je to moznost c.1 tak tomu neverim a neveris tomu ani ty :)

kdo vie spravit stock pickingom 20% p.a.?

pasivne premna znamena to ze, ze nebudem muset sedet o 15:30 kazdy den na burze... ak ma to bude bavit, mozem tomu venovat 100 hodin denne, mozem si citat katalogy umenia na pinakolade :D , kdezto tazko mozes daytradovat na pinakolade..
pasivne premna = bez stresu, bez toho aby som nieco "musel"...

Citácia:
jedna vec co som si isty vsak je, ze ak sa to da v jednom assete - tak rovnako obtiazne sa stat expertom to bude aj v inom ... takze mas jedno na co sa stanes expert ...

nesuhlasim, v akciach mas konkurenciu $triliony, najvacsi fond vo vinach mas $150 milionov.. => vo vinach je slabsia konkurencia.

ak vies spravit pasivnym investovanim do akcii 20% p.a. tak si najbohatsi clovek na svete lebo si mozes zalozit fond a spravovat triliony (pokial nenakupujes pinkshity)... ak si borec v znamkach alebo vinach, tak su ti triliony na figu...
a urcite existuje milion inych veci docoho sa da investovat (jak te syry), co nas len tak nenapadne, ale je tam daleko vacsia sanca uspiet jak to co vidi kazdy - akcie, nehnutelnosti, atd.. (napr. te slnecne kolektory...)

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 10:32 am 
Neprítomný
admin

Založený: Št 11 30, 2006 8:31 pm
v obrazoch potrebujes diverzifikaciu lebo kupujes macku vo vreci.

Profil Odoslať e-mailovú správu  

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 10:37 am 
Neprítomný

filip glasa napísal:
v obrazoch potrebujes diverzifikaciu lebo kupujes macku vo vreci.

ked je to original, znamy obraz od znameho autora, co je natom macka vo vreci? sa ten obraz vypari zo dna na den ako enron?

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 10:51 am 
Neprítomný
admin

to či je to original, znamy obraz od znameho autora, si nemôžeš byť istý ani tak dobre, ako či je nejaká akcia Enron.

V ČR a SR sa predalo odhadom až 30% falzifikátov a to aj v galériách, na uakciách a s posudkom znalca.

Ďalšia vec je to, že aj keď je to originál, tak naozaj nevieš ani len približne povedať ako laik, akú to má hodnotu. Musíš zhltnúť to, čo ti povie "odborník".

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 11:00 am 
Neprítomný

filip glasa napísal:
to či je to original, znamy obraz od znameho autora, si nemôžeš byť istý ani tak dobre, ako či je nejaká akcia Enron.

rozdiel je v tom ze k tomu obrazu mas vsetko co potrebujes - ten samotny obraz. pri akciach NEMAS ANI PRD, casto nevies ani ci ta firma vobec existuje a ak existuje uctovnictvo tej firmy moze byt uplne hocico.. a to nemyslim len enron, x % akcii ma problemy s uctovnictvom a ojebavanim. NEMOZES MAT kompletne informacie (legalne) aby si vedel vyhodnotit ci to uctovnictvo je realne alebo neni. pri obraze mas obraz. a mozes si zaplatit 10000 posudkov a neviem co vsetko, MAS kompletne informacie (legalne).

Citácia:
Ďalšia vec je to, že aj keď je to originál, tak naozaj nevieš ani len približne povedať ako laik, akú to má hodnotu. Musíš zhltnúť to, čo ti povie "odborník".

to je take iste riziko ako kupit akcie v bubline.. ak kupis diverizifikovane portfolio v roku 2000, tak ti ta diverzifikacia prd pomoze.

riesim sancu -100%. tu pri akciach z principu nemozes eliminovat - koli 2 dovodom: krach a fraud. pri obrazoch mas jediny faktor - falzifikat.

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 11:08 am 
Neprítomný
admin

falošný nemusí byť len posudok o pravosti, ale aj posudok o cene obrazu. Znalci sú minimálne rovnako skorumpovateľní ako auditori v prípade akcií firiem.

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 11:11 am 
Neprítomný

filip glasa napísal:
falošný nemusí byť len posudok o pravosti, ale aj posudok o cene obrazu. Znalci sú minimálne rovnako skorumpovateľní ako auditori v prípade akcií firiem.

sak ale ja sa nebavim o investovani do umenia typu "dobry den ujo, poradte mi co mam kupit.. ano tento obraz hovorite ze bude mat hodnotu miliardu pozajtra? dobre tak mi ho zabalte a este hentu krajinku, ta sa mi paci.."

ale za sa na to umenie stanes EXPERT. ak sa stanes EXPERT na akcie - pasivne investovanie ti prd pomoze. ak sa stanes EXPERT na umenie, vino, znamky, syry, solarne kolektory, atd.. mas daleko lepsie moznosti.

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 11:19 am 
Neprítomný

jonatanus napísal:
riesim sancu -100%. tu pri akciach z principu nemozes eliminovat - koli 2 dovodom: krach a fraud. pri obrazoch mas jediny faktor - falzifikat.

mas faktor kradez .. ak mas obraz za melon zaveseny v panelaku a niekto sa dozvie, ze ho mas na stene v panelaku, tak ho tam coskoro nebudes mat ...

jonatanus napísal:
pasivne premna znamena to ze, ze nebudem muset sedet o 15:30 kazdy den na burze... ak ma to bude bavit, mozem tomu venovat 100 hodin denne, mozem si citat katalogy umenia na pinakolade :D , kdezto tazko mozes daytradovat na pinakolade..
pasivne premna = bez stresu, bez toho aby som nieco "musel"....

to je stockpicking jak svina, mozes si citat vyrocne spravy firiem, auditorske spravy, hrabat sa im v uctovnictve ... co chces ... na NYSE mas 9000 firiem, nemas tolko hodin aby si to cele precital :) ... sak ta nikto nenuti aby si kupoval firmy jak enron, co maju SPEcka a derivatov 80% balance sheetu ... mozes si citat o firmach co vyrabaju toaletny papier ... a ked to je firma, co je kotovana v europe, tak sa na tu firmu mozes ist aj kuknut, ci na tom sklade ma naozaj toaletny papier ...

Citácia:
nesuhlasim, v akciach mas konkurenciu $triliony, najvacsi fond vo vinach mas $150 milionov.. => vo vinach je slabsia konkurencia

ak vies spravit pasivnym investovanim do akcii 20% p.a. tak si najbohatsi clovek na svete lebo si mozes zalozit fond a spravovat triliony (pokial nenakupujes pinkshity)....

o to prave ide, pri stockpickingu budes tazko kupovat google ... tam mas edge ~0 ... alebo ak nieco urobis voci indexu pri nakupe large capov, tak to bude +0,5% ... budes kupovat microcapy, pink sheety, local listing company a podobne veci (~ to co nakupuje gladis a on nema nakupeny amazon) ...

co myslis, ze budes kupovat v umeni ... tiez to nebude warhol a da vinci, ale nejaky minimalne znamy autori aby ti to spravilo tych 20% ...

ja nehovorim, ze citat vyocne spravy microcapov a hrabat sa im v uctovnictve je lepsie nez citat katalogy umenia :) ... ja hovorim, ze to je nastejno, ide o to co ta bavi ... bavilo by ta citat katalogy umenia ? :) ... ak hej, tak mas svoj investing ... mne by z toho hrablo, ja budem radsej citat radsej daco ine :)

OdoslaťOdoslané: Ut 04 06, 2010 11:34 am 
Neprítomný

radvan napísal:
mas faktor kradez ..

jasne ze by som to mal v banke (na stenu si vylepim radsej naky pekny tank jak te carbanice)

Citácia:
mozes si citat o firmach co vyrabaju toaletny papier ... a ked to je firma, co je kotovana v europe, tak sa na tu firmu mozes ist aj kuknut, ci na tom sklade ma naozaj toaletny papier ...

potom co som videl firmu co predava sunar, kde ceo vlastnil vyse 50% podiel vo firme :!: a vyskocili im tam uctovne cachry uz len tak niecomu neuverim...

Citácia:
budes kupovat microcapy, pink sheety, local listing company a podobne veci

to som si tiez myslel az som si spravil statistiku microcapov a vyslo to uplne priserne.. malych firiem co spravi "+1000%" je naproste minimum.. a skrachuje "kazda druha"...

Citácia:
(~ to co nakupuje gladis a on nema nakupeny amazon) ...

a este aj cestuje po tych firmach a vysledok = prd. tudy cesta nevede

OdoslaťOdoslané: Po 04 12, 2010 7:13 am 
Neprítomný

nieco nove do diskusie :

http://kultura.sme.sk/c/5323812/dejiny- ... iazmi.html

OdoslaťOdoslané: Po 04 12, 2010 9:53 am 
Neprítomný
admin

Citácia:
David Thompson sa vo svoje knihe, ktorá vyšla vo vydavateľstve Kniha Zlín pod názvom Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů, zaoberá stovkami diel a ich osudom v dražbách, kde sa mnohým darilo menej, než sa všeobecne verí.

kto chce objednať túto knihu? Práve som jednu pre seba objednal a zaradím ju aj na policu.

OdoslaťOdoslané: Po 04 12, 2010 12:41 pm 
Neprítomný

filip glasa napísal:
kto chce objednať túto knihu? Práve som jednu pre seba objednal a zaradím ju aj na policu.

ja ja ja ja.. kolko to ma stran? dufam ze ne 1000

OdoslaťOdoslané: Po 04 12, 2010 1:11 pm 
Neprítomný
admin

http://www.polica.sk/jak-prodat-vycpane ... -8850.html

380 strán

OdoslaťOdoslané: Po 04 12, 2010 1:17 pm 
Neprítomný

filip glasa napísal:
http://www.polica.sk/jak-prodat-vycpaneho-zraloka-za-12-milionu-dolaru-8850.html

380 strán

gut

OdoslaťOdoslané: Ut 05 04, 2010 9:56 am 
Neprítomný
admin

asi potrebuje nieco popredat:
http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-do ... iardy.html
:lol:

OdoslaťOdoslané: Ut 05 11, 2010 6:17 am 
Neprítomný
admin

http://kultura.sme.sk/c/5368791/zlate-c ... menie.html
Citácia:
na Trafalgarskom námestí zadarmo vidieť najzaujímavejšie kúsky z depozitára galérie, o ktorých by mnohí najradšej nehovorili.

Odhady sa rôznia, ale aj tak sa počet falošných umeleckých diel v podobných galériách odhaduje až na dvadsať percent. Čo jedna generácia galeristov nakúpi v dobrej viere, že ide o originál, nasledujúca detailne skúma a často nájde podvrhy či omyly.

Čítajte viac: http://kultura.sme.sk/c/5368791/zlate-c ... z0naxN5bqm

OdoslaťOdoslané: Ne 07 25, 2010 1:49 pm 
Neprítomný
admin

Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů - už to máš prečítané? Ja som to čítal až teraz. Velice dobrá knižka: dosť lahko sa to čítalo, autor mal triezvy/realistický pohlad a bolo tam kopec zaujímavých historiek.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 96 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Kto je prítomný