mainstream vs niche

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

mainstream vs niche

Príspevok od používateľa jonatanus »

an ebook on birds made $500,000?! the bob dunlap interview

toto je zajimava tema, ze ci robit biznis pre "stred", teda vo velkej tlacenici ale zaroven vo velkom trhu, alebo si spravit niche market, kde sice mozem byt sam, ale je otazne ci taky trh vobec existuje, resp. ci ma uzivi.

v tej knizke co som si nedavno kupil od filipa sa pise ze stred je naprd, ze stredne auta, letenky, atd. maju problemy zatial co maybach (~$500k auto) sa predava uzasne (uz ne), low cost letenky sa predavaju uzasne (uz ne), teda ze priemerny produkt za priemernu cenu je zly napad a zmysel ma bud lowcost alebo luxusny vyrobok. co ale podla mna neni tak uplne pravda, vid volskwagen.

nepaci sa mi moc lowcost bzinis, ale musim uznat ze ikea, walmart, atd. su daleko uspesnejsi jak nejaky megaluxusny nabytok/potraviny. zas bloomberg je "luxury" finance a kdo je uspesnejsi?

pri lowcoste treba mat obrovsky podiel na trhu a modlit sa aby to nespravil naky cinan lacnejsie, kdezto tych bloomberg terminalov staci predat par (ale zato musia byt poriadne)..

a je zajimave aj jak sa tieto veci menia v case.. napr. pocitacova grafika (3d), pred 10 rokmi stal slusny software $15tisic a stacilo spravit bar jaku blbost a vypitat si zato spustu penazi. dneska? dneska podobny software stoji $200, dokaze 10x viac a "bar jaku blbost" spravi student zadarmo, co ani neni dovod robit, lebo to ten software za $200 uz vie.
ten kdo robil lowcost pred 10 rokmi je mimo biznis, ten kdo robil high-end software ho dneska predava za par $.. a na celom trhu v podstate ostala jedna firma (autodesk) co pokupovala konkurenciu..
neviem ci toto je specialny pripad alebo sa to deje aj inde.. (okrem hardware, tam je to jasne)..
mozno napriklad u brokerov, poplatky co ma dneska IB boli pred par rokmi totalne scifi.
naproti tomu napr. ameritrade ma spustu klientov a vobec im nevadi ze platia spustu penazi "za nic".

tak co je lepsie, lowcost, stred alebo luxus?
logicky by mal byt natom najlepsie luxus, lebo ma (mal by mat) najlepsie marze, akorat to neni tak jednoduche
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: mainstream vs niche

Príspevok od používateľa Pette »

Najlepsie je mat vsetko:) Dnes ludia kupuju znacky, teda v oddelenych znackach sa da predavat vo vsetkych segmentoch.
Vid Volkswagen. Ma - VW, Skoda, Seat - teda stredny segment. Ma low cost pod znackou VW - Lupo, Polo - brazilsky trh atd. Ma Audi - premiovu znacku. Ma Bentley - luxus. Bugatti - supersporty pre par sto ludi na svete.
Samozrejme, to takejto pozicie sa treba dostat casom, neda sa to inak.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Príspevok od používateľa jonatanus »

Pette napísal:Najlepsie je mat vsetko:) Dnes ludia kupuju znacky, teda v oddelenych znackach sa da predavat vo vsetkych segmentoch.
Vid Volkswagen. Ma - VW, Skoda, Seat - teda stredny segment. Ma low cost pod znackou VW - Lupo, Polo - brazilsky trh atd. Ma Audi - premiovu znacku. Ma Bentley - luxus. Bugatti - supersporty pre par sto ludi na svete.
Samozrejme, to takejto pozicie sa treba dostat casom, neda sa to inak.
a co z toho je najlepsi biznis? bugatti asi ne, bentley je myslim ok, aj ked tam uz tiez predavaju "socialnejsi" luxus (gt & flying spur) na opacnej strane polo netusim jak im ide..

a napriklad jaguar to s x-type rozhodne nevyhral - prd toho predal a poskodil znacku.

jasne ze najlepsie je robit vsetko, akorat tazko tak zacnes, resp. musis mat x roznych (co najviac oddelenych) znaciek..
radvan
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa radvan »

moj osobny nazor - vsetko ma svoje plus a minus, musis vediet, kde sa lepsie citis, ci lamat nejakeho sejka a j&takov na nejaku predrazenu srandu a robit zo seba pajaca aby si im predal jednu vec ktora ta na rok vyhoji ... alebo opacne ficat na lowcoste a zbierat ohorky zo zeme ale nakladiakom ... samozrejme je to obrazne ... podla mna to zavysi od toho co ti sedi lepsie osobnostne ...

ale podla mna to neni ani tak len o lowcost alebo o luxusnych veciach ... ja sa napriklad lepsie citim na tom niche trhu, ktory som napr. schopny obsadit sam a je velmi uzulinko specializovany ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

každá výhoda a diera na trhu je dočasná. Takže aj spomínané trhy mimo stredu sú finančným trhákom len nejakú dobu. Zase až taká diverzifikácia medzi segmentami ako má VW nemusí byť to pravé orechové. Diverzifikáciou sa blížiš viac k stredu čo sa týka výnosov.
Luxus môže mať vysoké marže, ale na druhú stranu aj vysoké náklady.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 606 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Ja mam s tym osobnu skusenost.Kupoval som luxusny vyrobok dovazany k nam z USA, isiel som do firmy a zacal sa s majitelom dohadovat na cene, samozrejme som si zistil predtym cenu v USA a cenovy vyvoj vyrobku za poslednych par rokov u nas.Argumentoval som vyraznym oslabenim dolara/ vtedy EUR/USD 1,5 /,cenou vyrobku v USA.Skratim to natahovali sme sa dost dlho, pretože ta cena bola asi s marzou 150%.Vysledok ? Nakoniec ked som ho uz vytocil vyslo z neho, ze oni tie vyrobky na zaciatku svojej cinnosti aj zlacnovali, ale zistili, ze predaj im s nizsou cenou nestupol.Predalo sa to iste mnozstvo,pretoze je to luxus.Takze dalej predavaju na nasom trhu za nadhodnotene ceny.Maly trh mala konkurencia.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

pretože ta cena bola asi s marzou 150%
to je taký priemer napr. v textile, nie je to nejako extrémne veľká marža.
A to čo hovoril je klasika. Zlacnením tovaru nie vždy dosiahneš vyšší predaj. To funguje len pri vysokokonkurenčných a ľahko porovnateľných tovaroch (elekronika, mobily, pc, knihy).
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Vyplniť dieru na trhu, alebo ísť stredným prúdom?

http://ako-podnikat.sk/index.php/vyplni ... nym-prudom
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"