Chcel by som zhrnut moje skusenosti s tradingom po roku a par mesiacoch.
V roku 2008 som si po 4 mesiacoch ucenia sa, skusania na necisto a backtestov myslel, ze som macher a bude zo mna po par obchodoch milionar. Otvoril som si ucet u XTB, vlozil 140 000,- SKK a isiel naostro. Ake pekne vytriezvenie prislo ked som v piatok 21.11.2008 potom ako sa mi za cely den podarilo zarobit okolo 5 000,- SKK otvoril graf indexu S&P 500 a bez rozmyslu otvoril kratku poziciu a ked to rastlo tak som otvaral dalsie. Ved to predsa musi ist potom dole vravel som si ale nastastie som mal aspon tolko rozumu, ze po 50 minutach som to pozatvaral so stratou okolo 58 000,- SKK aby to nebolo otvorene cez vikend (inac by som bol asi vymazal aj cely ucet). Pretoze som uz nemal dost penazi na ucte, musel som vypnut aj svoj automatizovany system. Celkovo som ukoncil rok 2008 v strate -85 851,88 SKK.
V roku 2009 som to chcel dohnat a co najrychlejsie, tak som sa nasmeroval len na forex (EURUSD) a chcel som robit co najmensie obchody na 5 minutovom timeframe aby ma neboleli straty a az ku koncu roka som si konecne otvoril oci a zistil, ze to je pre mna cesta k nenapadnemu a pomalemu vymazaniu konta (jednotlive straty su male a teda velmi nebolia, je tam vela strat na spreadoch a zisky mizive). Konecne som aj uznal, ze forex nie je pre mna a zatial nan vobec nemam a nerozumiem tomu. Obchody som robil cisto bez pripravy, len aby som sa odreagoval od prace a trochu si zdvihol adrenalin. A hlavne co je najvacsia chyba, chcel som dohnat vzdy este v ten isty den stratu a tak som si ju urobil vacsinou este raz taku velku. Nevenoval som sa dostatocny cas trhom a nebol som s nimi "zosynchronizovany". Az koncom roka som ich zacal zasa sledovat vaznejsie a pravidelnejsie a kludnejsie vyckaval. Koncom oktobra som otvoril poziciu na plyn a v decembri som mal za ciel touto poziciou pokryt celorocne straty a skoncit priblizne na nule (no nestihol som zavriet tam kde som planoval). Celkovo bez otvorenej pozicie na plyn (
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 974#p28974" onclick="window.open(this.href);return false;) a dalsich pozicii, ktore som otvoril na Silvestra som bol v strate 324,91 EUR. Velmi lutujem, ze som plyn nezavrel minuly rok ale uz to nenapravim.
Dlhsie som sledoval zlato a akcie IBM, takze na Silvestra som mal pocit, ze sa deje uzatvaranie pozicii na poslednu chvilu kedze to bol posledny obchodny den v tyzdni a zaroven aj posledny obchodny den v roku a to stiahlo ceny dolu (mozno sa mylim, ze to bolo prave tym) a tak som otvoril dlhe pozicie. Na tych som skoro dorovnal stratu z roku 2008. Vcera rano som este dokupil plyn, lebo som vedel, ze porastie ale chcem uz mat chvilu klud a preto som to dnes zavrel (urobil som taku istu chybu ako pisem v odkaze vyssie, ze som dal trailing SL 45 pips ked som odchadzla od PC a stratil som tym 130,- EUR). Zajtra vychadza tyzdenny report stavu zasob a minuly tyzden sa po nom cena prepadla.
Celkovo som od zaciatku ostreho tradingu v strate 2 525,25 EUR. Vela veci som sa naucil, este viac som spoznal seba a svoju psychiku a spoznal som aj novych ludi, vdaka tomuto foru. A musim sa podakovat Coudymu a Kocinavimu ktori mi prizvukovali, ze sa mam vykaslat na 5 minutovy timeframe. Teraz pozeram H4, D1 a W1 a dava mi to ovela vacsi zmysel a uvidim ak s tym vydrzim (nemam pevnu volu), mozno budu aj dalsie dobre obchody.