Sporenie 200-500 EUR/mesiac

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Sporenie 200-500 EUR/mesiac

Príspevok od používateľa filip glasa »

ahoj
kedze si mi uz niekolko krat dobre poradil, obraciam sa na teba s dalsou otazkou.
hladam dake sporenie, kde by som zhodnotil dake mesacne vklady vo vyske od 200 do 500 € mesacne dajme tomu aj s viazanostou na dva az tri roky. co je momentalne asi tak najvyhodnejsie?
zaujima ma tvoj nazor, ako nazor odbornika :wink:
dakujem
prijemny den
Neviem či som dobre pochopil, že to chceš na 2-3 roky, alebo chceš len viazanosť na 2-3 roky.

1. ak by to malo byť na krátku dobu v horizonte niekoľkých rokov, tak nič lepšie ako kombináciu termínovaných vkladov a sporiacich účtov nevymyslíme. Na takú krátku dobu nie je dôvod riskovať. Tretinu môžeš dávať na najvýnosnejší sporiaci účet (Zuno) tretinu na ročný termiňák a tretinu na 2-3 ročný termínovaný vklad. Prípadne to posledné vymeniť za stavebné sporenie.

2. ak by to bolo na dlhšiu dobu, rádovo 10-20 rokov, tak by si mohol uvažovať o pravidelnom sporení do akciových fondov.
senor valasco
Silver Member *
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 12:32 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Sporenie 200-500 EUR/mesiac

Príspevok od používateľa senor valasco »

najviac by ti podľa mňa vyhovoval sporiaci účet od čsob 2 % úrok, mesačný vklad do 500 € http://www.csob.sk/sporiaci-ucet-s-extra-urocenim
hegiivo
Dátum registrácie: Pi 01 04, 2011 9:01 pm

Príspevok od používateľa hegiivo »

senor valasco napísal:najviac by ti podľa mňa vyhovoval sporiaci účet od čsob 2 % úrok, mesačný vklad do 500 € http://www.csob.sk/sporiaci-ucet-s-extra-urocenim
uz som sa pozeral aj na toto sporenie, len nechapem preco tam garantuju tu urokovu sadzbu len na taku kratku dobu
hegiivo

[quote="filip glasa"][quote]ahoj

Myslel som viazanost na dva az tri roky avsak sporenie by mohlo byt aj dlhodobejsie no max. 10 rokov. Prečo rozdeliť vklad na tri casti? A aky terminovaný vklad vyuzit?
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

pretože úrokové sadzby sa pravdepodobne zmenia smerom nahor. Ak sa zafixuješ na príliš dlhú dobu, tak sa ti môže stať, že úroky stúpnu, ale ty budeš zafixovaný na tie nižšie. Preto je lepšie dať niečo aj na kratšie viazanosti a nie všetko rovno na 3-4 ročné termiňáky s najvyšším úrokom. O rok ten najvyšší úrok môže byť ešte vyšší, ale ty sa fixneš pri starých sadzbách.
Okrem toho ak budeš chcieť tie peniaze dať niekam inam (do inej banky), tak výber pred ukončením viazanosti je väčšinou pokutovaný. Ak máš niečo aj na sporiacom účte, alebo na ročnom termiňáku, tak je to variabilnejšie.
hegiivo

mam sporiaci ucet vo VUB, ale tam sa mi po prekroceni 10000 € urokova sadzba znizila o polovicu tj. 0,5 % a neviem ci tam peniaze ponechat alebo preniest niekam inam. ako som pozeral ten sporiaci ucet od zuno moze byt celkom fajn. Co je vyhodou stavebneho sporenia oproti termin. uctu?
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

neviem ci sa najde vela terminovanych vkladov, ktore by boli od 200 Eur. Do terminovaneho vkladu sa totiz neda "prikladat", kazdy vklad je novy terminak. Takze toto nevidim ako nejaku realnu moznost. Bolo by to aj administrativne absolutne neprakticke. Ked terminak, tak vyssie jednorazove sumy.

Ten sporiaci ucet co sem postol senor valesco vyzera byt taky hybrid medzi terminakom (vypovedna doba sedem dni) a sporiacim uctom.

Stavebko vs. sporiaci ucet. Na sporiacom ucte sa asi cez 1,8 % (Zuno) teraz nedostanes. Navyse urocenie sa ti moze menit zo dna na den. Na stavebnom sporeni mas vynos v podstate dopredu dany. Ovplyvnuje ho iba znizovanie statnej premie, resp. ak by ju uplne zrusili. Inak mas v stavebku pri terajsich podmienkach zhodnotenie na 6 rocnom horizonte nejakych 5 %. Ale iba ak tam davas idealnu sumu = nieco nad 60 Eur, ani viac, ani menej.

Sporenia do akciovych fondov mas bez viazanosti. Napr. http://www.mfc.sk/?Manazovane_sporenia" onclick="window.open(this.href);return false;
Sporenie si mozes dat na taku dlhu dobu aku chces, ale pristup k peniazom mas kedykolvek, bez sankcii. Ale musis sa zmierit, resp. musis akceptovat trhove riziko. Tak ako mozu akciove trhy rast, tak mozu aj klesat, takze nikto ti nemoze garantovat, ze za 3 roky budes v pluse. Z toho co si zatial napisal to vyzera tak, ze ta zaujima garancia istiny, ze nechces podstupovat riziko. Vynos a riziko su vsak priamo umerne, cim vyssia istota, tym nizsi vynos a naopak cim vyssie riziko, tym vyssi potencial vynosu.

Pripadne si este pozri toto:
http://www.mfc.sk/?Sporenia_do_target_click_fondov" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mfc.sk/?Sporenia_do_fondov_a ... eho_vynosu" onclick="window.open(this.href);return false;
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

mam sporiaci ucet vo VUB, ale tam sa mi po prekroceni 10000
práve tých 10 000 EUR môžeš dať na 2-3 ročný termínovaný vklad napr. v Zuno banke: 3,5 - 4 %.
calculator
Active Member
Dátum registrácie: Ut 22 02, 2011 8:35 am

Príspevok od používateľa calculator »

na stavebnom sporení, ak beriem do úvahy PSS, je aj v najideálnejšom prípade, teda pri sporení vo výške presne takej aby sa dosiahla štátna prémia (suma mesačného vkladu 55eur), čistý výnos pri 6 rokoch len necelých 3,1%, čiže ekvivalent v banke na termínovanom by bol 3,8% (pred zdanením). A to je sadzba, ktorá sa dá dnes zohnať pri 3-ročných viazanostiach na TV. A pri stavebku sa ešte uvažuje, že štátnu prémiu dajú len sporiteľom, ktorí ju využijú na stavebné účely.

P.S. Ale teda pozabudol som, že sa jedná o diskusiu pravidelného sporenia :D takže jasné, že TV je nereálny na použitie. Len som chcel napísať, že to asi nie je tých 5% ako písal Peter.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

ja som renditu uz dlhsie neratal, takze hadat sa urcite nebudem, nie som prave velky fanusik stavebneho sporenia :) Len este podotykam, ze skoro kazdu chvilu (aj teraz) je nejaka akcia, ktora ponuka urokove bonusy a tie renditu zvysuju. Co sa tyka toho vyuzitia iba na stavebne ucely .. znamena to iba viac papierovaciek, cesta sa vsak zrejme najde. Teraz sa ucel dokladuje, tak, ze mozes dolozit aj 6 rokov stare blocky .. stacia kopie.
calculator
Active Member
Dátum registrácie: Ut 22 02, 2011 8:35 am

Príspevok od používateľa calculator »

si robia zo sporiteľov srandu pri súčasných podmienkach, zo 66 eur prémie po odčítaní 18 eur ročného poplatku a 1% poplatku z CS (čo je 110eur/6rokov=18,3e) ostane 30eur, pričom ročný úrok je len 2%. A ten ich úrokový bonus, ktorý ponúkali, pri mesačnom vklade 55eur vynesie cca 24 eur za 6 rokov :D čo je smiešne, a mimoriadny vklad sa tam neoplatil, lebo na tak dlhú dobu sporenia sa peniaze na TV zhodnotia oveľa lepšie. Ale od teba Peter som čítal pár článkov o Stavebnom sporením, ty sa v ňom vyznáš, takže tebe nemusím vysvetľovať svoj postoj :D
slimak
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 08 12, 2008 9:11 pm

Príspevok od používateľa slimak »

Poplatky su velke, kvoli nim by som zavrhol SS. Ale minuly rok som na poplatkoch 4 zmluvach usetril po 8 eur. ziskal 66, pre svoje ucely na psolednu chvilu spravil dve zmluvy po 5000e, bez poplatku. Predtym na detske som vyvalil 2x po 150 eur. Ale bral som to nieco ako poistenie. Ale ja nikdy nedostanem uver, ci hypo. Takze tento produkt mi vyhovuje. Pr. dvaja SZCO, maju vysledky ake maju obaja lepsie ako ja a z banky nedostali nic. Ja ked budem chciet, mi ich daju.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

prehľad sporiacich účtov:
http://financie.etrend.sk/banky/sporeni ... etrom.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ouip
Dátum registrácie: St 11 05, 2011 9:56 pm

Príspevok od používateľa ouip »

no nic mily calculator a tvoj pologramotny vypocet stavebneho sporenia :D

skus excel, pomaha. Na tvoj prispevok som reagoval uz inde ale skusim aj tu.

v pripade, ze by som daval do zuna 682 (664 + 18) Eur rocne 1.1. kazdy rok, tak verim, ze aj excelovsky analfabet si dokaze prepocitat ze, keby som to robil 6 rokov po sebe pri utoku 4 % minus dan a dalsi rok vklad, urok a dan z uroku atd, tak som na konci 6 rocneho obdobia na sume 4.575,54 Eur. Keby som to iste robil na stavebku a kazdy rok na konci si pripisal premiu a zhodnocoval to 2 % a k tomu 18 Eur poplatok, tak po 6 rokoch mam 4.615,72 Eur. Ten rozdiel je maly, resp cca poplatok za zalozenie stavebka ALE ....

Stavebko viem vyuzit na byvanie a to je benefit, co Zuno nikdy neda. Moznost cerpania tak lacneho uveru ako pri PSS navyse bez dokladovania prijmu !!! ...

takze ak drahy calclator chces, poslem Ti excel s prepoctom, nech tu pls nepises kraviny. Takyto poloanalfabeti ma zabijaju s ich fiktivnymi cislami ;)

ZA DALSIE: uroky v bankach na TV odporuju akejkolvek logike. Vzhladom k tomu, ze zakladna urokova sadzba ECB bola uz zvysena z 1 - 1,25 % v tomto roku a ECB ohlasilo este 2-3 zvysenia v tomto roku a dalsie v buducom, logika hovori o tom, ze pri sucasnej sadzbe budu uroky na terminakoch male a budu narastat. Faktom zostava, ze banky ocakavaju zvysenie, takze tym, ze si zaviazu ludi teraz na 3 roky, tak na tom mozno aj zarobia a koniec koncov aj peniaze na hypoteky treba.

Ked mi niekto povie, ze chce investovat peniaze na 10 rokov, tak sa ho spytam ako rizikovo a 200-500 Eur mesacne rozhadzem medzi stavebko, terminak, dlhopisy a akcie podla preferencii klienta. Pretoze 10 rokov je MOC resp. VELMI MOC dlha doba na blby terminak. Existuju programy pravidelneho investovania napr. Pioneer Investments program rytmus a kopu dalsich, ktore maju sluzit na ciastocne kompenzovanie kolisania trhu, ked clovek pri pravidelnom investovani pri poklese trhov sice straca hodnotu docasne ale na druhej strane investuje lacno a tym padom pri opatovnom naraste trhov ziskava viac.
http://www.pioneerinvestments.sk/Rytmus/Uvod.asp" onclick="window.open(this.href);return false;

Ale ziadne riesenie, ktore tu bolo navrhnute doteraz seriozne neodpovedalo otazku, ktory ten clovek na zaciatku polozil, resp. odpovedalo asi takou kvalitou, aka je kvalita financneho poradenstva v SR.

prajem pekny den a dalsie otazky na CALCULATORA (ktoremu sice nesedi matematika alebo kalkulacka ;-) ) alebo na mna. peter.janovec13@gmail.com
ouip
Dátum registrácie: St 11 05, 2011 9:56 pm

Príspevok od používateľa ouip »

jo BTW a P.S. to najdolezitejsie!!!

kde sa dany clovek nachadza??? ma rodinu, chce peniaze pre seba, chce to na byvanie, chce to na rekonstrukciu, alebo len niekde odlozit a zhodnocovat??? a asi dalsich 300 otazok ohladom situacie cloveka predtym, nez zacnem hadzat pojmy ako Terminovany vklad, Sporiace ucty v CSOB atd atd atd

odporucam zadavatelovi otazky si najst niekoho naozaj seriozneho, kto s nim vsetko prejde a uprimne poradi.

s prianim pekneho dna
Tibor
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tibor »

Ja by som pre pravidelné sporenie rádovo stoviek euro mesačne odporúčal termínované vklady u Zuno banky. Každý mesiac si založíš nový 2, č 3 ročný termínovaný účet (momentálne úrok 3,5 resp. 4%). Tak, ako budeš postupne termiňáky zakladať, tak ti budú postupne (po 2-3 rokoch) aj končiť. Plus samozrejme peniaze máš kedykoľvek k dispozícii, termiňák môžeš zrušiť, späť dostaneš celú vloženú sumu, nedostaneš však žiadny úrok. Ja osobne som skeptický ohľadne nejakého zvyšovania úrokových sadzieb do budúcnosti. Ak by sa však aj úroky zvyšovali (a zvýšilo by aj Zuno), tak by si ďalší termiňák mal už zo zvýšeným úrokom.

S stavebné sporenie veľmi silne neodporúčam. Zisk je tam silne závislý na politických rozhodnutiach. Štáty sú na tom finančne hodne zle, a šetrenie na podpore stavebka chcú robiť v Čechách aj na Slovensku.
Verím, že trh je prirodzený, existuje aj v Severnej Kórei. A preto verím, že raz sa presadí aj v EÚ a v USA
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

pokračovanie témy o stavebnom sporení je tu:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... f=7&t=3169" onclick="window.open(this.href);return false;
au-zlato
Dátum registrácie: Pi 20 05, 2011 8:21 pm

Príspevok od používateľa au-zlato »

ked rozmyslas o investovani na dlhsie obdobie a rozkladas investiciu na postupne investovanie využivaš value avarege efekt, cca rovnaka suma investovana do rovnakeho produktu. Tym sa vymažu rozdiely spôsobovane volatilitou toho čo kupuješ,toho do čoho investuješ. V dnešných časoch tlačenia penazi je strategia investovať do ničoho z realnou hodnotou, barel ropy , alebo tony pšenice si domov nekupis, ale strieborne, zlate mince, investicne zlato, .... tu ani nemusiš rozmyslat o zhodnoteni v desiatkach percent ako posledne roky, ale o uchovani hodnoty. To čo si teraz kupiš za uncu zlatam kupiš si aj o tri roky. To čo si dnes kupiš za 1000 € alebo 1000 $ bude mať vo flat peniazoch inu cenu , a nech tieto meny ešte o 3 roky existuju a nech to tlačenie peňazi nepremeni ich hodnotu na hodnotu papera.
au-zlato
Dátum registrácie: Pi 20 05, 2011 8:21 pm

Príspevok od používateľa au-zlato »

Tibor napísal:Ja by som pre pravidelné sporenie rádovo stoviek euro mesačne odporúčal termínované vklady u Zuno banky. Každý mesiac si založíš nový 2, č 3 ročný termínovaný účet (momentálne úrok 3,5 resp. 4%). Tak, ako budeš postupne termiňáky zakladať, tak ti budú postupne (po 2-3 rokoch) aj končiť. Plus samozrejme peniaze máš kedykoľvek k dispozícii, termiňák môžeš zrušiť, späť dostaneš celú vloženú sumu, nedostaneš však žiadny úrok. Ja osobne som skeptický ohľadne nejakého zvyšovania úrokových sadzieb do budúcnosti. Ak by sa však aj úroky zvyšovali (a zvýšilo by aj Zuno), tak by si ďalší termiňák mal už zo zvýšeným úrokom.

S stavebné sporenie veľmi silne neodporúčam. Zisk je tam silne závislý na politických rozhodnutiach. Štáty sú na tom finančne hodne zle, a šetrenie na podpore stavebka chcú robiť v Čechách aj na Slovensku.
:? najlepšie na tom je ten okamžity pristup k vkladu
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"