Maatej napísal:
Cize vyvratenie modelu napr CAPM neznamena vyvratenie teorie efektivnych trhov (EMH). Mozno sa ti nepaci fakt, ze EMH sa vlastne ani neda vyvratit prave kvoli joint hypothesis problemu. Cize akykolvek vysledok o nadpriemernych vynosoch fondov po analyze pomocou napr Three-Factor modelu sa da vysvetlit ako zlyhanie modelu a nie vyvratenie EMH...
jop jop ... EMH je negative preposition hypothesis a ako taka sa neda nikdy dokazat (obrazne by si musel dokazat, ze vsetky labute su biele) ... tak sa to obide tak, ze sa povie, ze vsetky labute su biele a ziadne ine ... a ked sa objavy zelena labut, tak sa povie, ze vsetky labute su biele a zelene a uz ziadne ine ... a tak donekonecna ... toto je podla mna absurdne ...
takze mali sme na zaciatku model, ktory mal v sebe ako jediny faktor market betu, ked sa zistilo ze to nestaci, tak sa pekne pridavali dalsie risk faktory ... model je naprd, ale teoria drzi jak svaty gral ... toto sa mi nepaci ...
a teraz postavme modelovu situaciu ... ak som pred x rokmi, ked kazdy krical ze trhy su efektivne a neda sa porazat trh, postavil portfolio, ktore bolo povedzme equal weight madzi dvoma faktormi (value a market napr.), tak podla vtedajsej logiky som dosiahol vyssi risk adjusted return, pri porovnani voci trhu (kedze bol len standardny CAPM model s jednym risk faktorom) ... preslo 40 rokov, vieme, ze mame value faktor a milion dalsich, tak kukneme do historie a porovname dane portfolio voci napr. three factor modelu a vyjde nam, ze portfolio nemalo ziadnu alphu ... mozeme tvrdit ze EMH drzi, ziadna alpha nebola, manazer je mantak, treba kupit indexove portfolio (aj ked ziadny investovatelny indexovy fond nebol v tom case a 3ja ludia robili systamticky danu strategiu a tito to risk faktor asi ani nevolali) ...
strasne to znevyhodnuje manazerov, ktory mali v tom case skill v tom, ze boli schopny dane risk faktory objavit, systematizovat a zakomponovat do investicneho procesu ... EMH je super v tom, ze niektore veci systematizovala, ale cela tato hra na alphu a betu je des niekedy ...
Citácia:
Kolko bolo takych manazerov doteraz?
kvantum ... manazeri hedgovych fondov napr.?
Citácia:
A ako dlho bude trvat, kym na to vznikne index? Myslim ale, ze tento argument si protireci. Ak sa vystavi risk faktoru ako moze zvysit risk adjustedvynos? Prijal len vyssie riziko, bol za to odmeneny. Ale nie je to alfa - ta je riskfree a zvysila by risk adjusted vynos.
cele to je debata o tom co je alpha ...
ak postavim portfolio ktore equal weight navazi value, momentum, small cap a market faktor tak sa tvrdi, ze dosiahnem nulovu alphu voci benchmarku ... problem je co je benchmark ... ak v case ked toto urobim este ani neexistuje predstava, ze momentum faktor by mal byt v nejakom benchmarku, lebo to je systematicky risk faktor, tak som dosiahol alphu ...
ak niekto v 50tych rokoch zacal robit merger arbitrage a investoval do komodit a miesal to so standardnym pristupom kde drzal akciove a bondove portfolio, tak dosahoval alphu voci svojim peer fondom aj ked teraz po 50tich rokoch mozeme povedat, ze jedine co urobil je, ze pridal dalsie asset classy do portfolia ...
ja nerad pouzyvam vyrazy alpha a beta, existuje niekolko systematickych risk faktorov, ktore su relativne slusne popisane ... a potom velke neznamo okolo ...
Citácia:
Quote:
na kvantum risk faktorov este nemas dobre indexove fondy (ak chces pure risk faktor)
Ktore?
napr. skusme najst dobry indexovy fond na timber ... je problem vobec najst akykolvek fond, ktory investuje do pure drevnej hmoty a lesov (su asi 3) ... jak by mal taky indexovy fond napr. vyzerat? ... bude tam mat len borovice, alebo aj buky a smreky? ... a bude ten pomer podla toho ako rychlo rastu alebo podla toho po kolkych rokoch sa zotnu tie stromy? ... alebo to bude podla toho ake je pomerove zastupenie stromov na svete? ... a budu tam aj stromy z brazilie, chiny, ruska alebo len z US?
takychto prikladov sa da davat kvanta (catastrophic bondy, umenie atd. atd.) ...
Citácia:
Quote:
problemom je navazenie jednotlivych risk faktorov
Preco by to bol problem?
problem to je preto, ze podla mna je problem vobec urcit co je pure risk faktor ... uz len obycajny market factor ... ako ma byt navazeny indexovy fond pre US market faktor? ... podla market cap? podla fundemantalneho indexingu? ... ako ma byt navazeny svetovy market stock index? ... podla market cap trhov, podla velkosti ekonomiky, podla vyspelosti ekonomiky podla poctu ludi na jednotlivych trhoch, podla ich kupnej sily? ... podla predpokladanej buducej diskontovanej market cap celeho daneho lokalneho trhu?
Citácia:
Sucasne modely rataju aj s tymto. Da sa z toho vytazit alfa ako pises, ale neverim, ze to niekto dokaze. Tak ako je dlhodobo nemozny stock picking a market timing, tak je dlhodobo nemozny aj style picking - predpovedat, ktoremu stylu (risk faktoru) sa teraz bude darit a ktoremu nie. Ak by sa to dalo, pozorovali by sme daleko viac manazerov porazajucich trhy ako je tomu dnes...
ak existuje momentum v risk faktoroch (a nie je malo studii ktore to naznacuju) tak co to je ? ... predpovedanie? ... samostatny risk faktor ? ... pred 50timi rokmi sa tvrdilo, ze nie je mozne systematicky dosahovat lepsi risk adjusted vynos ako trh, lebo nemozes predpovedat trh ... prislo momentum/value ako samostatny risk faktor, kde systematicky rebalancujeme porftolio a tym sa dosahuje vynos a uz to neni predpovedanie trhu ale uz to je risk faktor ... tak ako to je ?
Citácia:
A co sa tyka Buffeta, ten je dnes uz demystifikovany. Dostat pri kupe spolocnosti podmienky ako on nik z nas nemoze (moze postupovat podla rad Benjamina Grahama kolko chce), standardna odchylka akcii jeho fondu Berkshire Hathaway je porovnatelna s emerging markets fondami, gro jeho vynosov pochadza zo zaciatkov podnikania, ked investova do malych neznamych spolocnosti, spolocnosti na pokraji krachu, vypisoval opcie a z ich premii kupoval spolocnosti (
http://indexfunds.sk/2010/02/25/the-man ... en-buffet/)... Praktiky hedgoveho fondu, ktoreho rizikovost standardna odchylka nepokryje. Na to treba poriadne dlhu historiu dat a vyssie statisticke momenty ako je len variancia ci kovariancia.
buffeta som dal jak priklad ... ano, to co buffet robil nie je value, buffet mal a stale v principe vedie hedgovy fond ... v case ked Buffet zacinal EMH zacinala a investovat pre 90% ludi znamenalo do celeho portfolia kupit 50% akcie AT&T a 50% akcie US Steel ... teraz na to spatne pozreme a povieme, ze sak buffet LEN vypisoval opcie, LEN robil M&A arbitraz, LEN robil distressed value a LEN sa venoval activist investingu ... len vtedy takych ludi bolo 5 a pol a to bol ten edge ...