Investovanie do fondov v malom.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Investovanie do fondov v malom.
Ahojte,
rád by som investoval pravidelne do nejakého index fondu - podklad akcie MSCI world.Prípadne aj indexy banských spoločnosti a podobne.
Najlepšie malé čiastky cca 10-20/ Eur mesačne, kde keď uznám za vhodné môžem pridať aj niečo viacej.
Čo som si pozeral, väčšina brookerov má minimalne zostatky na obchodných účtoch, pripádne tí zahraniční veľké poplatky za prípadný prevod z obchodného účtu.
Ďakujem za každú radu.
rád by som investoval pravidelne do nejakého index fondu - podklad akcie MSCI world.Prípadne aj indexy banských spoločnosti a podobne.
Najlepšie malé čiastky cca 10-20/ Eur mesačne, kde keď uznám za vhodné môžem pridať aj niečo viacej.
Čo som si pozeral, väčšina brookerov má minimalne zostatky na obchodných účtoch, pripádne tí zahraniční veľké poplatky za prípadný prevod z obchodného účtu.
Ďakujem za každú radu.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
Re: Investovanie do fondov v malom.
hlavne poplatky za nakup a predaj su pri takych mesacnych ciastkach neunosne. Cez brokera sa 20 Eur mesacne sporit neda
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Využi klasické pravidelné sporenie do podielových fondov. Nájdeš tam jak klasické globálne akciové fondy, tak aj nejakých ťažiarov (pokiaľ si teda myslíš že je to dobrý nápad).
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2485 times
- Been thanked: 2866 times
To je téma, ktorá ktorá sa často opakuje. Nedávno sa to preberalo:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... f=3&t=4877" onclick="window.open(this.href);return false;
Chlapík chcel vtedy sporiť po 30€ a dostal radu:
..Fondy si vyber niektory zo sporiacich planov. Bud Rytmus alebo toto od nas, cez EIC: http://www.mfc.sk/?manazovane_sporenia" onclick="window.open(this.href);return false; ....
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... f=3&t=4877" onclick="window.open(this.href);return false;
Chlapík chcel vtedy sporiť po 30€ a dostal radu:
..Fondy si vyber niektory zo sporiacich planov. Bud Rytmus alebo toto od nas, cez EIC: http://www.mfc.sk/?manazovane_sporenia" onclick="window.open(this.href);return false; ....
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Ak by tá suma časom narástla dajme tomu na nejakých 500 eur za kvartál, tak má význam rozmýšľať o nejakých ETF. Ale pri malých sumách sú výhodnejšie podielové fondy. A sú aj jednoduchšie - z účtu ti odchádza platba s variabilným symbolom a za to sa automaticky dokúpia podiely fondu.
Pri ETF by si si musel poslať peniaze k brokerovi a potom ešte tie ETF ručne kúpiť zadaním príkazu. ETF sa hodia skôr pri väčších sumách a ak s tým chceš aktívnejšie pracovať - pravidelne rebalancovať portfólio a podobne.
Pri ETF by si si musel poslať peniaze k brokerovi a potom ešte tie ETF ručne kúpiť zadaním príkazu. ETF sa hodia skôr pri väčších sumách a ak s tým chceš aktívnejšie pracovať - pravidelne rebalancovať portfólio a podobne.
Prosím vás, môžete mi poradiť nejaké ETF v EUR, ktoré vypláca dividendy ?? Ďakujem !
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
iShares Dow Jones Select Dividend ETF
wisdomtree dividend ex-financials etf
PowerShares International Dividend Achievers ETF
wisdomtree dividend ex-financials etf
PowerShares International Dividend Achievers ETF
Ahojte, aby som nezakladal nove vlakna tak vlozim moj prvy prispevok sem (snad spravne). Nedavno ma oslovili pani z E&S, ohladne investovania do podielovych fondov. Zacal som guglit a tak som sa dostal az sem kde som sa docital, ze vlastne vyberaju dvojite poplatky, (ten vstupny poplatok je dost velky - 2100 eur na zalozenie vlastneho uctu niekde v Lichtenjstansku). Cize vdaka tomuto foru ma to skor odradilo aby som investoval cez nich, ale investovat by som chcel len neviem ako. Mam ist do banky a nakupit podielove fondy tam, alebo mozem ist nejak na priamo? Na nete som nasiel program Rytmus od Pioneer investments, mate niekto skusenosti s nimi? Je tu nejaky poradca, ktory by mi pomohol ako sa zaregistrovat u nich, formality a tak? Alebo odporucate nieco ine, rad si necham poradit.
Tu je moj plan: mesacne mam volnych cca 150 az 400 eur ktore mi len tak zostavuju na ucte cize tieto peniaze by som pravidelne chcel investovat. Planujem investovat dlhodobo 7-10 rokov a viac, bez nutnosti vyberat a nevadilo by mi ist ani do nejakych dynamickych fondov.
Vopred dakujem
Tu je moj plan: mesacne mam volnych cca 150 az 400 eur ktore mi len tak zostavuju na ucte cize tieto peniaze by som pravidelne chcel investovat. Planujem investovat dlhodobo 7-10 rokov a viac, bez nutnosti vyberat a nevadilo by mi ist ani do nejakych dynamickych fondov.
Vopred dakujem
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
ahoj, v Rytmuse si nemozes vybrat konkretne fondy, iba typ portfolia. Su aj lepsie sporiace schemy. Napis mi email a odporucim ti konkretne fondy. Samozrejme ti to aj velmi rad sprostredkujem 
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 57 times
Mas v zasade 2 moznosti:sakalnr napísal:Ahojte, aby som nezakladal nove vlakna tak vlozim moj prvy prispevok sem (snad spravne). Nedavno ma oslovili pani z E&S, ohladne investovania do podielovych fondov. Zacal som guglit a tak som sa dostal az sem kde som sa docital, ze vlastne vyberaju dvojite poplatky, (ten vstupny poplatok je dost velky - 2100 eur na zalozenie vlastneho uctu niekde v Lichtenjstansku). Cize vdaka tomuto foru ma to skor odradilo aby som investoval cez nich, ale investovat by som chcel len neviem ako. Mam ist do banky a nakupit podielove fondy tam, alebo mozem ist nejak na priamo? Na nete som nasiel program Rytmus od Pioneer investments, mate niekto skusenosti s nimi? Je tu nejaky poradca, ktory by mi pomohol ako sa zaregistrovat u nich, formality a tak? Alebo odporucate nieco ine, rad si necham poradit.
Vopred dakujem
1) Rytmus - mas na vyber rozne portfolia zlozene z fondov Pioneer
2) EIC - mozes si vyskladat lubovolne portfolia z fondov viacerych spravcov, resp. to moze niekto spravit za Teba.
Rytmus ma podstatne lepsi servis a prehladnost IT podpory (vynosy, operacie, atd.), v EIC mas vacsi vyber (niekomu moze byt na skodu).
Jedina slabina Pioneeru su akciove fondy Emerging Marketov (rozvijajuce sa trhy), tam sa daju vybrat aj lepsi spravcovia.
Celkovo by bolo dobre to individualne nastavit tak, aby to plnilo viac parametrov. Jednym emailom sa to neda vybavit...
Napis pripadne spravu.
Vela stastia
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
Pioneer ma tych slabin v ponuke fondov ovela viac. Okrem americkych akcii najdes v kazdej triede lepsie alternativy ako ma Pioneer.
V EIC mozes prestupovat medzi spravcami, v Rytmuse nemozes. V EIC je mozna "aktivna" sprava, tz. v pripade potreby switch do konzervativnejsich fondov alebo aj na zberny ucet a po case naspat. V Rytmuse si to dost dobre neviem predstavit.
Okrem EIC su alternativy Conseq, Atlantik, VIP od AIG, Tempo od AXA .. v podstate kazda spravcovska spolocnost ma nejaku svoju alternativu.
V EIC mozes prestupovat medzi spravcami, v Rytmuse nemozes. V EIC je mozna "aktivna" sprava, tz. v pripade potreby switch do konzervativnejsich fondov alebo aj na zberny ucet a po case naspat. V Rytmuse si to dost dobre neviem predstavit.
Okrem EIC su alternativy Conseq, Atlantik, VIP od AIG, Tempo od AXA .. v podstate kazda spravcovska spolocnost ma nejaku svoju alternativu.
-
incognito
- Gold Member **
No kedze Rytmus je cely od 1 spravcu, tak prestup medzi spravcami je irelevantnypeter.cmorej napísal:Pioneer ma tych slabin v ponuke fondov ovela viac. Okrem americkych akcii najdes v kazdej triede lepsie alternativy ako ma Pioneer.
Presne rovnaka "aktivna" sprava sa da robit aj v Rytmuse.
Rozdiel medzi Conseq-om a EIC velmi nevidim, VIP od AIG je drahsie a celkovo (minimalne jemne) odlisne konstruovane, AXA by musela mat lacnejsie fondy a pridat v transparentnosti... servis (co do IT a informovanosti) ma podla mna najlepsi Pioneer. Ak by malo EIC rovnako kvalitny IT system a servis, vobec by som nevahal. Takto to vnimam ako doplnenie veci, ktore mi inde chybaju...
Co sa tyka fondov, europsky akciovy (Euroland Equity) je jeden z TOP, pri US akciach je to jasne... co do dlhopisov, porovnatelne fondy by sa zrejme nasli, (vyrazne) lepsie asi tazko. Slabina v EM je jasna, nikto ju ani nepopiera, mimo toho s nimi nemam najmensi problem.
Pani dakujem za vase postrehy, budem uvazovat a poslem vam emaile.
Este par postrehov:
1. myslite, ze dnesna doba je vhodna na taketo investicie, vyzera ze je po krize, ako sa budu spravat trhy v nasledujucich rokoch?
2. co si myslite o novych fondoch, totiz to zaujala ma ponuka z vub na novovzniknuty fond (otvoreny 1.
so 100% zlavou na pri vstupe? Vstupili (by) ste niekedy do takehoto fondu?
Este par postrehov:
1. myslite, ze dnesna doba je vhodna na taketo investicie, vyzera ze je po krize, ako sa budu spravat trhy v nasledujucich rokoch?
2. co si myslite o novych fondoch, totiz to zaujala ma ponuka z vub na novovzniknuty fond (otvoreny 1.
-
incognito
- Gold Member **
Z fondov bankovych spravcov by som nebral nicsakalnr napísal:Pani dakujem za vase postrehy, budem uvazovat a poslem vam emaile.
Este par postrehov:
2. co si myslite o novych fondoch, totiz to zaujala ma ponuka z vub na novovzniknuty fond (otvoreny 1.so 100% zlavou na pri vstupe? Vstupili (by) ste niekedy do takehoto fondu?
Co sa tyka nacasovania, ide o to kam a ako. Nemusi byt zla doba... kazdy mame nejako info, casto podobne, akurat si ho rozne interpretujeme
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2485 times
- Been thanked: 2866 times
Pri takej zlave ihneď!sakalnr napísal: zaujala ma ponuka z vub na novovzniknuty fond (otvoreny 1.so 100% zlavou na pri vstupe? Vstupili (by) ste niekedy do takehoto fondu?
P.S. Len pre srandu...ked ti to už núkajú bez vstupného poplatku ..prečítaj si o kolko ťa ošklbú na ostatných poplatkoch.
K otázke 1: To nikto nevie. Ani bankári. Zatial je 21 storočie celkom zaujímavé. 2 x pokles o viac ako -50% a očistene o infláciu by si v júni 2014...tramtarará..tramtarará... BOL v ZISKU !
Ale neteš sa...
Vypočítaj, kolko by si očistene o infláciu skončil v strate, keby si odovzdával bankárom 2% ročne na poplatkoch a porovnaj tvoj zisk a zisk bankárov. Následne prehodnoť aké riziko podstupuješ ty a aké riziko banka.
-
incognito
- Gold Member **
Ano, lebo nevies, co mozes od neho ockavat. A nemyslim tym priamo vynosy... najdlezitejsie zameranie/zlozenie fondu a portfolio manazer so svojim teamom... zalezi aj od Spravcovskej spolocnosti. Taky Pioneer/BNP/FT nebudu zakladat nejaky shit, bankovy spravca skor ukuje nejaku lumparnu... aj ked aj motyka moze vystrelitsakalnr napísal:OK a novo vziknute fondy vseobecne, je to riziko?
Poplatky su dolezite, netreba ich brat zasa nejako tragicky - JUGGLER ma v zuboch viac-menej vsetkych financnikov a fin. institucie
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 155 times
Ano, poplatky su dolezite a treba ich brat tragicky. Ja som v zivote neplatil fondu poplatok a ich rezia bola obycajne okolo 1%. Preco?
1 Euro investovane 50 rokov pri 8% vynose narastie na 47
s 2% poplatkami narastie na 18
s 3% inflaciou mas dokopy 4.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
doplnim co uz bolo napisane: podstatny nie je vstupny poplatok ale priebezne poplatky.
Ja by som tych vynimiek zopar u bankovych spravcov nasiel, ale aj tak by som volil schemu, cez ktoru mozes kombinovat investovanie u roznych spravcov.
Ja by som tych vynimiek zopar u bankovych spravcov nasiel, ale aj tak by som volil schemu, cez ktoru mozes kombinovat investovanie u roznych spravcov.
-
incognito
- Gold Member **
A to 1% bolo co? Nie nahodou poplatok?Rokosák napísal:Ano, poplatky su dolezite a treba ich brat tragicky. Ja som v zivote neplatil fondu poplatok a ich rezia bola obycajne okolo 1%. Preco?
Ako je pisane vyssie, klucovy je priebezny poplatok (management fee) a este lepsie TER (celkove naklady).
http://www.finez.cz/odborne-clanky/fond ... du-neresim" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja osobne vnimam vstupny poplatok za nastavenie celeho portfolia (jednoraz./pravidelne) a celkovy servis okolo toho.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 155 times
Investicny fond je organizacia ci inymi slovami firma. Ako taka ma naklady. Medzi ne patria transakcne naklady, organizacne naklady, reklama a odmena manazerom portfolia. Bez tych nakladov fond nemoze existovat. S vynimkou mozno reklamy. To vsetko ja nazyvam reziou.
Okrem rezie niektore fondy uctuju poplatky navyse. Tie ja nie som ochotny platit. Nastastie na vyber je plno co sa v anglicko hovoriacom svete nazyva "No Load Funds".
Okrem rezie niektore fondy uctuju poplatky navyse. Tie ja nie som ochotny platit. Nastastie na vyber je plno co sa v anglicko hovoriacom svete nazyva "No Load Funds".
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
ahoj
ja potrebujem nieco co my dovoli kazde 2-3 mesiace vlozit trebars 2-3000 euro ale taktiez raz za pol roka dovoli spätny odkup trebars 1000 euro. a s čo najväčšou istotou uroku . v podste to nie je ani investovanie ale skor taky "bezny ucet" s lepsim urokom a par tisicovym pohybom za 2-3 mesiace urok okolo 3 p.a (samozrejme nie 100 % istota ....-) je celkom fajn ,zaujalo ma
http://www.pioneerinvestments.sk/Rytmus ... neInfo.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
extra konzervativna P4
poplatky
http://www.pioneerinvestments.sk/Fond/P ... SK_PAM.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
cielova suma nad 10000 euro vopred pre P4 je 0,36%
co vravíte ...???
ja potrebujem nieco co my dovoli kazde 2-3 mesiace vlozit trebars 2-3000 euro ale taktiez raz za pol roka dovoli spätny odkup trebars 1000 euro. a s čo najväčšou istotou uroku . v podste to nie je ani investovanie ale skor taky "bezny ucet" s lepsim urokom a par tisicovym pohybom za 2-3 mesiace urok okolo 3 p.a (samozrejme nie 100 % istota ....-) je celkom fajn ,zaujalo ma
http://www.pioneerinvestments.sk/Rytmus ... neInfo.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
extra konzervativna P4
poplatky
http://www.pioneerinvestments.sk/Fond/P ... SK_PAM.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
cielova suma nad 10000 euro vopred pre P4 je 0,36%
co vravíte ...???
-
incognito
- Gold Member **
To portfolio Ti 3%p.a. nespravi, nie v dnesnych podmienkach... skus skor sporiaci ucet od mBank alebo este lepsie AXA EUR Konto:
https://www.axa.sk/podielove-fondy/konz ... eur-konto/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vynos okolo 0,5-1,0%p.a. vynos "pripisovany" mesacny, s moznostou "InternetBankingu", bez poplatkov...
https://www.axa.sk/podielove-fondy/konz ... eur-konto/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vynos okolo 0,5-1,0%p.a. vynos "pripisovany" mesacny, s moznostou "InternetBankingu", bez poplatkov...
-
incognito
- Gold Member **
Rokosák napísal:Investicny fond je organizacia ci inymi slovami firma. Ako taka ma naklady. Medzi ne patria transakcne naklady, organizacne naklady, reklama a odmena manazerom portfolia. Bez tych nakladov fond nemoze existovat. S vynimkou mozno reklamy. To vsetko ja nazyvam reziou.
Ked si vies portfolio vyskladat sam, no-load funds su pre teba idealne... kolko ludi by to zvladlo samo?