Ahoj Sufo,
ďakujem za poučenie ohľadom MT4. Ja na backtestovanie používam
http://www.forextester.com" onclick="window.open(this.href);return false; a zatiaľ mi vyhovuje, aj keď je to náročnejšie, ale už som si zvykol. Určite uvedená prednáška nebude v tradingovej akadémii, jedine, že by si ju robil ty.

Okrem toho momentálne bežia na TRIM Broker k tejto téme webináre, ktoré vyzerajú veľmi zaujímavo, takže nie je potrebné robiť 2x to isté.
Ad Mika)
Ja chápem, že by bolo ideálne, ak equity krivka rastie exponenciálne a drawdown je minimálny, lenže podľa mňa takáto stratégia neexistuje, tak ako neexistuje ideálny manžel. A kto optimalizuje krivku a drawdown, tak podľa mňa plytvá časom a skončí preoptimalizový, tak ako ten chalan s Lottom. Straty patria do obchodovania, a pre mňa je dôležité, že drawdown mi nevymaže účet a na konci obdobia mám viac ako na začiatku... A aj preto používam forextester, lebo môžem vidieť ako sa správal každý obchod samostatne, nielen celkový výsledok... na mojom webe je to tabuľka F (v súbore invictus.zip), kde sú vizualizované aj samotné
obchody a ich výsledky a môžem si porovnať nielen
obchody, ale aj podľa nastavení SL/TP. Asi to dokáže aj MT4, ale mne viac vyhovuje forextester a excel.
Všetci
dobre poznáme príbeh L. Williamsa, ktorý v roku 1987 urobil z 10T viac ako 1,1M.... ale málokto vie, ako sa u neho vyvíjala equity krivka. Neviem to teraz narýchlo nájsť, ale bolo to asi tak, že v 4 mesiaci mal 800T, potom pokles na 350T (takže drawdown 60%), potom v 8 mesiaci mal 2,2M a následne pokles na 800T (takže zase drawdown 60-70%) a nakoniec to uzavrel na 1,1M.... nepamätám si presne mesiace a čísla ale bolo to asi tak približne.... dôležite je, že uzavrel rok s 1,1M.... a o to ide aj mne. Pokiaľ účet ustojí drawdown a ja to psychický ustojím, že prídem o 60% účtu, tak som v pohode, pokiaľ nakoniec výsledok stojí za to..., takže mojim cieľom je maximalizovať zisk a cesta k nemu ma trápi, lebo každá strata je bolestivá, ale konečný výsledok je dôležitý.
Pre mňa je z tejto diskusie dôležité:
1. MT4 dáva obdobné výsledky ako forextester, takže je to v poriadku, a pri backtestovaní na forextesterí nerobím žiadnu chybu;
2. Ako som spomínal už na začiatku, otváranie o 4:00 hod. dáva lepšie výsledky ako o 8:00 hod., čo potvrdil aj Sufo, takže tiež som v tomto mal svoju pravdu;
3. Takže Mika sa mýli, keď tvrdí, že otváranie o 8:00 hod. je dobré preto, lebo otvára Frankfurt, resp. o 9:00 Londýn a výsledky sú ovplyvnené rannou volatilitou...
4. Otázka môže znieť, prečo sú
obchody o 4:00 hod. výhodnejšie a čo spôsobuje, že sú lepšie ako o 8:00 hod.?
Týmto ja za seba uzatváram túto diskusiu k tejto nedôležitej, nepodstatnej a vtipnej statégii a ďalšie diskutovanie k bezvýznamnej stratégii považujem za zbytočne. Keď chcete, tak sa môžeme baviť o Invictovi alebo inej stratégii, môžete sa k tomu vyjadrovať, ale k pivnej stratégii Color ja končím.
Človek má často pri svojej práci pochyby, či to robí správne, a či to má zmysel. Ja ďakujem všetkým diskutujúcim za ich názor, aj keď s niektorými názormi nesúhlasím, ale ako hovorila Ivkova stará mať: "Keď do Vás kopú, nadávajú Vám, závidia Vám, tak to je
dobre, lebo ste vpredu, a len na Vás záleží, či sa necháte znechutiť, alebo nie".
Vážení priatelia, želám Vám veľa úspechov pri tradingu.