duves napísal: ↑Pi 29 09, 2023 8:23 pm
Joki napísal: ↑Pi 29 09, 2023 11:37 am
To môžme rovno pridať do porovnávania výsluhové dôchodky, či odvádzajú dosť do systému a či to je spravodlivé…
Poznám pripady, že požiarnik si odpracuje 24h. službu a potom má mať dva dni voľno, ale on ide ešte do inej práce alebo poberá výsluhový a ďalej pracuje.
Pracujem v bankovnictve, s retailovými úvermi. Vyhodnocujem žiadosti, príjmy žiadatelov..... Ludia, v tejto republike je taky bordel, že neverím, či existuje nejaká podobná krajina.
Chlapik, do 50 rokov, vysluhovy dochodok, zamestnany v štátnej sprave (dobre čítate, nie v biznise - žiadna a.s., s.r.o., či u živnostníka), takže sa mu ako platci daní skladame
na další príjem. Vysluhovy cez tisic, mzda cez tisic.
Už som mal aj takého, že výsluhový, starobný zo SP a príjem zo štátnej správy (mzda).
Alebo ma potom irituju tí poberatelia invalidných dôchodkov. Nárok
na ID vznika asi po ročnej PN, urobí sa divadielko, ide sa pred lekarsku komisiu a tá mu prizná, že
jeho/jej schopnosť pracovať je znížená. No a ten dostane a potom sa zamestná. Bežne, teda dosť často vidím ID 9**€ a mzdu 9**€.
Na ten ID sa poberateľovi skladaju/skladame všetci, čo platíme invalidné poistenie.
Kto toto uprace a kedy?
Otazne je, ci toto nie je v celej EU, alebo len u nas..
Ale aby niekto dosiahol ID 900, tak musel aj robit par rokov, nie? Co ja poznam zopar ID, tak maju tak 200-300eur mozno mesacne a seriozne robit nemozu, mozno tak
na polovicny uvazok, ale to malokto strpi, "lebo vela neurobi" (resp neviem preco, ale je tych ponuk podla ich slov pomenej)
Inak, poznam jedneho, kamarat, vek 35, (mesto neuvediem, ale nie je to zapadakov, ani rodina nie je socialny pripad), vystudoval 2 vysoke skoly (!) optometrik a este nejaku diplomaciu. Cez znamu si vybavil miesto
na (statna sprava), a uz si mädli ruky
na dochodok po 15 rokoch "za pocitacom"... Ked sa ho pytam, naco si robil tie narocne VS, tak odpoved je, "takto mi to viac vyhovuje"..
Ja nikomu nic nezavidim, ale.. je to zaujimave
Potom poznam jedneho migranta, vek 35, prisiel do Nemecka ako student IT, chcel si zalozit firmu, a zacat podnikat, neberie ziadne davky, ale kruti hlavou, ze ako je mozne, ze tu mame taky bordel a tolko nerozrovnalosti s DPH (medzistatne a svetovo).. On chce len predavat svoju sluzbu, ale musi platit 20% VAT (pripadne ako komu fakturuje), a potom dan z prijmu, (podla toho, kolko zarobi a kde si "hodi" rezidenciu).. vychadza to tak, ze pod 40% sa nedostane, ani keby je u nas, kde mame dane pre s.r.o pomerne benevolentne..
Zisk 100
-DPH
zostane 83.33
zdani to -21%, dividendy -7%
= 61.22 mu zostane..
Ako zamestnanec by to mal este horsie.. so "slubom" ze "stat sa o dochodok postara"..
Pricom on nema zaujem daň obist, alebo neplatit nic, ale toto sa mu zda jednoducho silna kava..