ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Ahojte, volam sa vtierka a budem u vas byvat! :D

Vdaka tejto stranke som si uvdomil ako dolezite je vediet spravovat si svoje peniaze a nespoliehat sa len na klasicke bankove produkty. Po par mesiacoch samovzdelavania som cast svojho kapitalu vlozil do P2P pozickovych spolovnosti (10-12% P.A ale so znacnym rizikom), cast do korporatnych dlhopisov (v ceskych korunach za 3.5% + kurzovy vynos z ukoncenia intervencie) a cast by som chcel pravidelne investovat v ETFkach. Sporit si na horsie casy ked budem stary a skaredy... Strategia by mala byt nieco v style kupit a drzat aby s tym bolo co najmenej starosti. Horizont planujem teda cca 30 rokov. Takze vsetko akcie, ziadne dlhopisy kedze tie uz mam poriesene extra.

Uvedomujem si ze indexy su momentalne na maximach a ze teraz nie je prilis vhodny cas zacat investovat. Co sledujem toto forum korekcia sa ocakava uz dobrych par rokov, ale ktovie kedy skutocne pride. Nechcem cakat zbytocne dalsie roky hlavne ked planujem investovat pravidelne a nie jednorazovo. Som ochotny prijat na zaciatok urcite straty vymenou za skusenosti.

Vsade sa spomina ako benchmark S&P 500 tak by bolo asi najvhodnejsie kupit ETFko trackujuci tento index, tym by som snad nemal nic pokazit.
Ako protihodnotu potom nejaky europsky napr DAX? V eurach
Do tretice planujem kupit akcie BRK v dolaroch
Casom by som mozno dokupil aj ine...

Co si myslite o mojom samotnom vybere ako aj nacasovani a vyberu meny? Je lepsie to diverzifikovat medzi dolare a eura, nie su to zbytocne kurzove naklady na vymenu za dolace?
Je lepsie vybrat ETFka ktore dividendy vyplacaju alebo nevyplacaju? Ta 7%-na dan z dividendov plati aj ked ETF drzim viac ako rok?
Mal by som mat nejaku exit strategiu? ak ano pri kolkopercentnych prepadoch? alebo len drzat a drzat a maximalne po prepadoch dokupovat?

Dakujem vsetkym za rady
MFT
Príspevky: 50
Dátum registrácie: Ne 26 03, 2017 2:12 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa MFT »

Urcite by som na tvojom mieste siel do ETF, ktore dividendy reinvestuju a nevyplacaju...tak sa vyhnes zdaneniu pri drzani nad 1 rok, co sa tyka vyberu samotnych ETF tak ja by som asi uprednostnil SP500, mozno svet MSCI, ale v Europe si moc rastom isty nie som, ak tak chabym... uvidis co napisu a odporucia miestny profici... 8)
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa demorez »

s tymi dividendami je to pomerne zlozite. myslim si ze daniam sa nevyhnes. aj ked kupujes etf ktore dividendy vyplaca je vysoka pravdepdobnost ze zrazkovkovu dan ti stiahne broker a na slovensku uz dane neplatis. ked kupujes ETF co dividendy reinvestuje tiez tam nejake dane su, len tie su stiahnute sposob ze to nevidis. ale nespoliahal by som sa na to ze ETFka reinvestujuce dividendy ti usetria dane a budes mat vyssi vynos.

co sa tyk konkretnych ETF a ich poctu musis si vyjasnit aj to kolko planujes mesacne investovat. lebo ak do toho planujes dat napr 200 eur mesacne tak tazko sa ti budu kupovat 4 etfka s cenou 150 eur/kus. najjednoduchsie je mat MSCI world a mat vsetko v jednom ETF s peknou diverzifikaciou. US trhy su mozno najviac prepalene zo vsetkych, ale nikto nevie ci rast nebude pokracovat. ja ked som sa rozhodoval tak som pozeral aj podla toho v com mam druhy pilier a pozerat sa akokeby na celkove portfolio (aj ked je mi jasne ze druhy pilier za celkom vlastne prostriedky povazovat nemozem)
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Melisko napísal:
1. Co si myslite o mojom samotnom vybere ako aj nacasovani a vyberu meny? Je lepsie to diverzifikovat medzi dolare a eura, nie su to zbytocne kurzove naklady na vymenu za dolace?
2.Je lepsie vybrat ETFka ktore dividendy vyplacaju alebo nevyplacaju? Ta 7%-na dan z dividendov plati aj ked ETF drzim viac ako rok?
3.Mal by som mat nejaku exit strategiu? ak ano pri kolkopercentnych prepadoch? alebo len drzat a drzat a maximalne po prepadoch dokupovat?
1. Pri dlhodobych investiciach je lepsie diverzifikovat ako nediverzifikovat. Casovanie vyzaduje vidiet do buducnosti a tu schopnost ziadna ludska bytost nema.
2. U americkych ETFiek nie je danovy rozdiel medzi vyplacanymi ci reinvestovanymi dividendami. Dane sa platia. Otazka je kolko, ale to je na dlhsiu diskusiu.
3. Pri sucasnych vykyvoch je moj plan pri 20% prepade predat a cakat na trend hore, alebo automaticky ako robot kupovat pri 50% prepade. To plati pre sirokozaberove ETFka, fondy ci ine investicie. Male vykyvy treba ignorovat.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To sú otázky na ktoré nikto nevie odpovedať..resp. keby experti vedeli, tak už dávno by boli bohatí ( z vlastných špekulácii a nie z rozdávania rozumov..)

Neideš dať do toho všetky peniaze a držať 30 rokov, nie? Tak otázka načasovania v tvojom prípade nie je životne dôležitá...bude pre teba pracovať dollar cost averaging effect.

Otázku načasovania si riešim po svojom a už dávno som prišiel na to, že mi v tom nikto neporadí... Ja som v týchto investičných načasovaniach momentálne 100% cash a vôbec ma nezaujíma čo si kto myslí...

V otázkach menového rizika je najjednoduchšie kúpiť Ameriku za doláre a Europu za eurá. A hned je riziko vyriešené...
Ak veríš smerovaniu Eurozóny, tak daj všetko do € a potom čiň seba zodpovedným za neúspech. Ja myslím, že ani Česi, ani Poliaci, ani Maďari sa už do eurozóny neponáhlajú a zrejme na to majú dôvod...Grécko, Taliansko, Španielsko Francúzsko...skrátka južná časť Európy nemá dobrý vplyv na euro a to im zrejme otvorilo oči...

Amerika zo svojím tlačením peňazí a skupovaním vlastného dlhu tiež nie je svetový šampión. Raz to z ňou možno nedopadne dobre...ale OK...svet je závislý na dolári...nič lepšie tu nie je. Môžeš si ku ETF v € a ETF v USD namixovať trochu zlata...bude sa ti lepšie spať.

Pri akciách ti dane z dividend automaticky sťahujú...amíci to zdanujú 15% sadzbou. Kedže naši zaviedli 7%, tak sa to už podla mňa nezdanuje. keby naši zaviedli 30% dan..tak by si musel doplácať ešte 15%.

Ja som práve včera objavil etf na SPY i Európu z akumulovaním dividend. Takže žiadne starosti , človek je automaticky zdanený pri zdroji a takto zdanené dividendy sa mu akumulujú a reinvestujú (total return ). Pri držaní nad jeden rok si automaticky oslobodený aj od daní z príjmov a odvodov.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Takze pri americkych ETFkach nie je rozdiel ci sa dividendy reinvestuju alebo vyplacaju, zdaneni som tak ci tak - ale priamo pri zdroji podla USA legislativy a ja to uz nedanim na slovensku. chapem dobre?:)
Oproti tomu europske ETFka ak reinvestuju dividendy dan neplatim (drzane viac ako rok) a ak vyplacaju podliehaju zdanovacej povinnosti na slovensku za 7% - to si musim ale zdanit sam.
Nejde mi ani tak o to spekulovat, skor by som nerad zmeskal nejaku svoju obciansku povinnost v tom vyborne fungujucom state:) ..ale ked sa v tom ani cert nevyzna...

Este by som si rad upresnil ako je to s vynosmi ETFiek ktore dividendy vyplacaju oproti tym co reinvestuju. Chapem to dobre ze tie ETFka co reinvestuju dividendy rastu viac kedze maju viac volneho kapitalu?
A teda identicky index ale jedno ETF ktore vyplaca druhe ktore nevyplaca tak po X rokoch bude zisk priblizne rovnaky? Poplatky za spravu zanedbavam.

Mozno sa teraz spytam ale ze uplnu hlupost ale ked chcem nakupit ETF za dolare, musim si dolare na platformu poslat alebo by to slo zmenit cez forexove kurzy priamo na platforme?:)

S tou exit strategiou rozmyslam takto. v 2008 DAX a SP500 padli cca o 50%. Teraz by som povedal ze korekcia nebude taka velka (odhad laika), ale kedze som len na zaciatku pravidelneho sporenia tak nema moc imho zmysel odpredavat ale skor dokupit pri nejakom 25%-30% prepade. Ak by to slo ako na tobogane a prepad by bol este vacsi tak dokupit aj pri 50%
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa demorez »

Pozor, dane neplatis z rozdielu predajnej a kupnej ceny akcii ak ich drzis viac ako rok. Z dividend platis dane vzdy. A aj ked si uz dane zaplatil v zahranici, do danoveho priznania ich musis uviest aj ked dane na sk neplatis. IMHO zdanovane su aj europske etf reinvestujuce dividendy. Co sa tyka vynosov, rozdiel je v tom ze reinvestujuce etf ti navysi hodnotu tvojej pozicie, distribucne ti pripise peniaze na ucet u brokera a musis si ich investovat sam, alebo aj vybrat.

Dolare ti zameni broker, su tam ale samozrejme nejake poplatky
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Melisko napísal: Nejde mi ani tak o to spekulovat, skor by som nerad zmeskal nejaku svoju obciansku povinnost v tom vyborne fungujucom state:) ..ale ked sa v tom ani cert nevyzna...
Pri dividendach americkych ETFiek mas na vyber platit 7% SR, alebo 15% v USA. Treba posudit ci sa za 8% rozdielu oplati unuvat co samozrejme zalezi na vyske investicie. Nemam to vyskusane, ani moznost vyskusat, ale navrhujem tento postup:
1. Brokerovi nahlasit, ze si zelas strhnut iba 1% z dividend na dane z dovodov, ze to je danove pasmo, v ktorom sa v USA danovom systeme nachadzas.
2. Bez ohladu kolko broker strhne do 15. aprila buduceho podas danove priznanie v USA. K tomu si potrebujes vybavit identifikacne cislo (Social security Number) pre danovych nerezidentov. Mozno to ide elektronicky ci na ambasade USA.
3. Vypln danove tlacivo, co je sice otravne a narocne, ale po prvom roku iba opakujes proces a jedine cisla sa menia.
Vysledkom by malo byt, ze Ti strhnute dane vratia.
4. Medzitym zaplat 7% dan na Slovensku.

Je to zvladnutelne hocikym so znalostou ci pomocou osoby so znalostou anglictiny.

Niekto by sa o to mal pokusit a napisat nam ako to dopadlo. Niet co stratit iba cas.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa demorez »

vidim trosku problem v tom bode "strhnute dane sa ti vratia". pravdepodobne to bude vyzadovat mat ucet niekde v US, lebo pochyubujem ze IRS to posle na EU ucet alebo brokerovi, co znamena naklady navyse. ja by som o tom bol ochotny uvazovat ked dividendy dosiahnu aspon 100 eur rocne, co v mojom pripade to je tak horizont cca 2 rokov, kedze tiez iba zacinam, sledujem a peniaze davam postupne (tie ktore vytiahnem z P2P poziciek a nevyhodnych IZP)
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa rmaly »

Preco sa maju podla vas nahlasovat zdanene dividendy (napriklad z akcii) na Slovensku? Ja to robim tak, ze to nahlasujem len zdravothej poistovni a ona z toho vyrubila odvody, ale zdanene to uz je...
Podla mna by to tak malo byt aj s danami z ETF... ak su zdanene (hlavne v krajine s ktorou mame zmluvu o dvojitom zdaneni) tak len nahlasit zdarvotnej poistovi (a to neviem, ci nezrusili uz... ale furt sa to meni, nastudujem az pride cas)
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa demorez »

od roku 2017 tusim odvody z dividend sa neplatia. inac ako si nahlasoval zdravvotke? pokial viem na nahlasovanie sluzi prave danove priznanie a zdravotke ziadny dokument sa nepodava
Používateľov profilový obrázok
Alo Bunda
Gold Member **
Príspevky: 370
Dátum registrácie: Ne 27 07, 2014 8:11 am
Bydlisko: Chicago

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Alo Bunda »

Zdravotnej poistovni za rok 2016 nehlasis nic. Zo zákona o ZP to bolo vynate a je to už v platnosti od 2016.Neplatia sa žiadne odvody
If God had wanted women to play ball,
he would've made them men.
It's only a game if you win but if you lose it's
a stinking waste of time
Insurance is like marriage.
You pay and pay but you never get anything back
Alo Bunda
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa rmaly »

@ Alo Bunda - dik... divil som sa, ze na stranke unionu nebol na to formular :) :)
@ Demorez - nahlasoval som to tak, ze som na stranke Unionu (moja ZP) stiahlo taky formular, tam som vyplnil kolko som inkasoval dividend, podpisal som to a nascanoval - a poslal...

Oni mi potom v tom rocnom zuctovani co doslo v auguste ci septembri vyrubili k normalnemu vyuctovaniu este nejakych par eur navyse... toto sa - pokial viem - robilo preto, lebo si dividendy nedaval do danoveho... Lebo vsetko co slo do danoveho sa automaticky cez Danovy urad hlasilo do poistovne a toto sa muselo extra... mal som to tak vo svojich "poznamkach k podaniu danoveho priznania", tak predpokladam, ze som si to niekde zistil svojho casu... tak snad som to robil dobre... teraz to uz odpada, co je cool :)
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Dakujem vsetkym za rady. Uz len dufat ze bude co danit:)
Po dlhsom vybere platformy som si nakoniec vybral lynx hlavne kvoli jazykovej podpore, kedze som uplny zaciatocnik tak napriek dobrej znalosti anglictiny nechcem zbytocne riskovat lost in translation issues.

Trosku som este premyslal a hlavne vela cital a potom zase premyslal, utriedil som si myslienky a dosiel som k zaveru ze:
Povodny plan pravidelneho investovania trosku upravim tak ze spravim jednorazovy nakup do ETF zlata a striebra resp taziarskych spolocnosti v hodnote cca 25k a zvysnych 25k co mam v plane investovat necham len tak na terminaku a budem ciihat kym pride korekcia a potom zainvestujem celych 50k do akciovych ETF (SP500 + MSCI World ex US alebo nieco na ten styl)
Pravidelne potom raz rocne budem dokupovat ETFka podla toho ako sa bude darit v robote odhadom tak 10k + nejaky ten rebalance.

Trosku ma ale matie resp odradza silny dolar a teda ak nakupim teraz a dolar klesne (zosilniet uz asi nema kam) zlato zlacnie. Jedine zeby prisla ta korelacia trhov skor ale!! ta pride asi aj s oslabenim dolara pricom dolar moze oslabit aj bez korekcie... hmmmmm same zahady, ake su vase nazory?
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Moj nazor je, ze prilis analyzujes a snazis sa predpovedat buducnost co nikto nedokaze. Lepsie je konat a potom sledovat vyvoj. Pri zapornom vyvoji ber stratu. Pri kladnom vyvoji tes sa. Mal si stastie. Stastie je dolezitejsie ako analyza.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

fuuha, tvoj povodny plan znel lepsie :) skus si predstavit situaciu, ze za 2 roky bude tvoja pozicia v zlate/striebre/taziaroch -30% a naopak akcie budu +40%. Rozdychas to? Lebo takyto scenar nie je vobec nerealny
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Dakujem vsetkym ze ste ma nenechali zist z cesty. Trosku som sa uclovecil a nakoniec som kupil 3x ETF, 1 akciu a 1 komoditu. Komletne to zhrniem v prehladnej tabulke nizsie, a postupne to budem podla potreby aktualizovat, aby to mohlo sluzit pre dalsie generacie:)

ETF:
meno - pocet akcii - nakupna cena - mena
ISHARES CORE MSCI WORLD (IWDA) - 150 - 43.57 - €
ISHARES MSCI Europe ACC (IMAE) - 100 - 49.45 - €
ISHARES CORE HIGH DIVIDEND E (HDV) - 120 - 85.19 - $

akcie:
BRK B - 30 - 166.14 - $

komodity (striebro):
SLV - 650 - 15.79 - $

Celkova hodnota portfolia je cca 35k eur
Nakoniec som sa rozhodol diverzifikovat medzi usd a eur. Mozno casom pridam aj nejake ETF v librach kedze si myslim ze je po brexite libra podhodnotena.
Nakup som realizoval cca pred mesiacom a zatial som v malej zanedbatelnej strate, co samozrejme neriesim kedze je to dlhodoba investicia. Napriek tomu sa musim priznat ze sa rad chodim pozerat do platformy ako sa investiciam dari, snad ma to casom omrzi:)

Mam este volnych cca 10k ma zmysel dokupovat este samostatne naprikald klasicke SP500 kedze uz mam msci world alebo by som sa mal pokusit skor diverzifikovat cez nejake azijske markets?

PS: Nedavno som dostal jednu hlupu otazku na ktoru som zistil ze neviem dostatocne odpovedat. Aky mam dokaz ze dane akcie/ETF vlastnim? Nemam k tomu ziadny papier iba udaje v platforme. Ak by platforma resp broker jedneho dna skoncil co potom?
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Este jedna vec! Co si myslite o stranke http://www.nemesis.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazorovo je to proti establishmentu, centralnym bankam, zapadu a viacmenej predpoveda novu krizu a vystrelnie zlata/striebra az do stratosfery. Web je sice na zozname konspiracnych webov ale tipkovi co to pise nemozu upriet znalosti v obore. Osobne s nim vo vela veciach suhlasim ale kopec odbornym veciam nerozumiem. Kazdopadne pri nakupe striebra som sa nechal zlanarit prave touto strankou, preto sa pytam aky mate na nu nazor.
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Aurelio »

Melisko napísal:
PS: Nedavno som dostal jednu hlupu otazku na ktoru som zistil ze neviem dostatocne odpovedat. Aky mam dokaz ze dane akcie/ETF vlastnim? Nemam k tomu ziadny papier iba udaje v platforme. Ak by platforma resp broker jedneho dna skoncil co potom?
ja ti polozim podobnu otazku. aky mas dokaz, ze peniaze na svojom bankovom ucte vlastnis? :-) rovnako ako u bankovych uctov existuju vypisy z uctu, tak u brokerskych uctov mas tiez vypisy. ten napr urcite budes musiet pouzit pri podavani dan. priznania. ak by broker krachol, tak akcie, ktore ty vlastnis su od jeho majetku oddelene, on tvoje akcie nevlastni v tvojom mene, on ich iba spravuje. novy broker preberie portfolio klientov krachnuteho brokera aj so vsetkymi akciami, ktore ti klienti vlastnili. prirovnal by som to zjednodusene k tomu, ked niekto pracoval vo VSZ a krachli, vzali to USSteel pod seba a vsetko bezi ako predtym /prevzali "portfolio" zasob, majetku, zamestnancov, odberatelov, dodavatelov atd/, akurat sa vymenilo logo a nazov zamestnavatela na prac. zmluve a vyplatnej paske /velmi zjednodusene, len pre vysvetlenie/. takze ked ti krachne Degiro alebo cokolvek ine co pouzivas a mas tam tie ETF, tak to preberie napriklad Fio a ides dalej. Broker ani nemusi nutne krachnut, staci ze si zmysli, ze sa mu to nevyplati a skonci - myslim ze takto nejak skoncil Brokerjet od ceskej sporitelne, ale nechcem kecat ...
Power of Knowledge
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa demorez »

Melisko napísal:Este jedna vec! Co si myslite o stranke http://www.nemesis.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazorovo je to proti establishmentu, centralnym bankam, zapadu a viacmenej predpoveda novu krizu a vystrelnie zlata/striebra az do stratosfery. Web je sice na zozname konspiracnych webov ale tipkovi co to pise nemozu upriet znalosti v obore. Osobne s nim vo vela veciach suhlasim ale kopec odbornym veciam nerozumiem. Kazdopadne pri nakupe striebra som sa nechal zlanarit prave touto strankou, preto sa pytam aky mate na nu nazor.
znalosti moze mat aj T. Rostas, dokonca ani uplne hlupy nie je, ale co s tym ked je keket... trosku som do toho zacital, nebol by som prekvapeny keby bol naviazany na nejakych obchodnikov s drahymi kovmi. investicie su trosku ako viera, kazdy je presvedceny o vlastnej. pre mna zlato a striebro ma zmysel aby som v uplne zlych casoch vedel nieco prepasovat so sebou v konecniku, ked uz nejake cisla na ucte a papieriky v penazenke nebudu nic znamenat, to podla tohto clanku ani to nema zmysel https://blog.etrend.sk/vladimir-jurik/z ... onara.html" onclick="window.open(this.href);return false; Jedina investicia na zle casy je asi byt lekarom, polnohospodarom alebo automechanikom, ani jeden z nich nejsom takze asi nic ine my neostava.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ten clanok je onicom.
Pocas 2. svetovej by fyzicke zlato mohlo kupit dalsi zivot a bud tomu tak VZDY.
Nie je ani mrtvy kov, ma ho aj on, asi vo svojom iPhone (neodpustim si taketo nieco, ked niekto neopravnene kritizuje zlato)
"kov, ktorý sa nemení. Je furt rovnaký teraz aj o tisíc rokov."
no do prdele, a ta tisickorunacka sa tiez nemeni, len stale mi kupi menej a menej.
unca zlata kupila oblek pred 6000 rokmi, a ta ista unca kupi ekvivalent obleku aj dnes ! a tisickorunacka stratila tuto schopnost za smiesnych 10 rokov!
'nemnoží sa" tak, ako to robia dobré investície. "
dalsi bullshit podla mna
investicia sa nemnozi, vola sa to inflacia.
peniaze su vlatne ludska praca, a praca sa nemoze mnozit! okrem robotiky.
co tam potom, ze mam na vyplate namiesto 1000Sk 1000eur co je udajne 30 ci 50 nasobok. ked si kupim to iste, co pred 25 rokmi?
"Alebo si vykopať studňu, prípadne založiť farmu. "
isteze - studnu zdanime, farmu znarodnime.
'No príklad s rímskymi vojakmi ukazuje, že zlato je veľmi zlá investícia. Ak by si pomyselný, večne živý centurion nainvestoval len 1 dolár do investície s ročným výnosom iba 1%, dnes by mal 439 miliónov USD."
zabudol inflaciu, krach meny (pocas 2000 rokov BY asi bol nejaky krach). keby to urobi kazdy bezdomovec v tom case, ako by asi fungovala ekonomika, keby ma kazdy dnes na ucte pol miliardy? no asi nijak - inflacne, chleba by stal 100 milionov. neodrbal system absolutne nijak!
vobec nespomenul tazbu - ked taziar tazi pod trhovu cenu, LOGICKY NEPREDAVA... atd atd

zlato veru svoj zmysel ma :) ano, lekar, mechanik, to je daleko lepsie ako zlato. ale diametralne odlisne, podla mna.
opakujem, podla mna, pretoze ak nastava co i len cvalajuca inflacia, tak zlato mi moje tohtorocne usilie ako lekar, mechanik uchova a prenesie do inej meny, krajiny. ked dostanem eura, koruny, co s nimi, ked som lekar.. mozno mi pekar donesie chlieb.. ale stavim gram zlata, na to ze autor antizlatoveho clanku by skritizoval aj barter..

ale aj tak je to relativne, niekomu zlato zachranilo zivot a niekto vdaka nemu o ten zivot prisiel. iny zas o peniaze v nom..

zlato povazujem ako bezpecnu investiciu AZ PO
- vode, hygiene, jedle, pristresku, zbrani na obranu..
ak uz ma nastat apokalyspa..
cize urcite nie ako prva vec, zo zlata sa nenajem. to je pravda.
zaroven, zlato nekupi konzervu od suseda. lebo sused co bol chytry natolko, ze usetril konzervu, asi nebude taky blb, ze ju preda za nieco, co je nejedle.
no cierny trh, tam uz ano, tam zlato funguje.
zdroj: Bosna, 1992.
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Po technickej stranke ma zlato podobne nizku hodnotu ako med. Vo vacsine pripadov sa na rovnaky ucel radsej pouziva med, lebo je daleko dostupnejsia a trvacnost zlata je u novodobych vyrobkov bezpredmetna.

Zlato ma len taku hodnotu, nakolko po nom tuzia okoliti ludia. A teda k akej praci ich mozes vyzvat vymenou za to zlato. Zaujem ludi sa da niekedy vcelku lacno vzbudit reklamou.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3823
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

zlato nema riziko protistrany, kym ostatne aktiva ho maju.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Myslis v zmysle ze vzdy bude dostatok zaujemcov o zlato za dost vysoku cenu?

Ak vynajdu technologicky unosny proces kde dokazu do jadra prvku pridavat protony a neutrony a do obalu elektrony ... a teda trebars z olova alebo podobneho prvku vcelku lahko vyrobit zlato ... zaujem o zlato bude na urovni zaujmu o olovo.

Vyrobit zlato z bizmuntu sa uz podarilo.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3823
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

nieviem kolko stoji bizmut ale trhy ocenuju zatial / cca viac ako 6000 rokov/ zlato podstatne vyssie.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Premena bizmuntu na zlato by bola pri sucasnej technike prilis draha. (Hlavna polozka cena energie pre hodiny ziarenia laserom). Technologia sa ale postupom rokov meni, tak nevylucujem ze casom moze niekto prist s niecim zaujimavym.
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Istiach »

Netreba vyrabat zlato, staci vytazit asteroid :)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3823
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

to vsetko tu uz bolo ... objavenie Ameriky pokles ceny zlata a striebra na polovicu a nasledovna inflacia.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

myslim ze pocas nasich zivotov sa asteroidov obavat nemusime...
ked za 50 rokov nikto nedokazal ani na tom blizkom Mesiacu znovu pristat :)
ale ktovie, aj kritici zlata maju pravdu, ono cela realita je relativna..
Odoslané z počítača
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Istiach »

no az take relativne to nieje. v clanku mas cisla ktore pre zlato ako investiciu moc dobre nevyznievaju.
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa demorez »

iceberg8 napísal:myslim ze pocas nasich zivotov sa asteroidov obavat nemusime...
alebo ked ano, tak iba uplne na konci, ze? :D
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

clanok ale zabuda na nieco:
totalna skaza, vojna, krach statu a podobne.. tam nevidim naozaj ziadny iny sposob, ako uchovat majetok, ako nakupit zlato za dobru cenu (nie uz inflacnu).
pozemok? vyvlastnime
byt dom? vyvlastnime
cudzia mena ? ucty blokneme
a hotovost cudzej meny? ved to je to iste co zlato! niekde to skryt treba, prepasovat tiez.
skusenosti? ano, tie mi nikto nevezme. ale pisem skor o prenose usporeneho kapitalu. (nie celeho, kedze nikto nie je v zlate na 100% mozno tak 5-20% podla majetku...) . napr, ak mensi mobile house v USA stoji 100k, tak chcem zlato v 150k hodnote, na novy zivot. to je takmer 4kg zlata. ako to tam dostat nie je podstatne. kedze clanok taktiez neriesi ako preniest kapital pocas velmi zlych casov. nieco clovek bude nuteny vymysliet. homo sapiens sapiens je chamtivy tvor, dam uplatok 10k, a mam vacsiu sancu, ze to prezijem, ako ked budem stiskat VISU alebo MASTERCARD, ci list vlastnictva. ale to je len moj fantasmagoricky nazor.

ten asteroid som myslel tak, ze do 50 rokov silne pochybujem, ze pristaneme na asteroide a prinesieme zlato naspat, aj ked, 50 rokov je dost.. kilo zlata je za tusim cca 30milionv eur? treba doniest aspon 100kg, to su 3miliardy.. kolko by stal taky vesmirny program? aka by bola marza ? keby zlato prudklo kleslo lebo je velka ponuka, kto by to dotoval? vytazili by uncu za 200eur, aby mohli predavat za 400eur ? vo velkom objeme asi aj ano.

ale potom je tu kontrolna otazka: naco tazit komplikovane komodity na asteroide, ked zapnutim pocitaca "si mozu" naklikat tie miliardy pri kazdej kave ?

ale ano, ako INVESTICIA urcite nie - jedine spekulativna, ja to osobne beriem skor ako poistku. len skoda, ze clanok to nepripomenul. alebo neviem, uz si nepamatam co tam presne bolo a nebolo ale mohlo byt.

EDIT: niekde som nasiel, ze staci len 120 miliard usd a da sa tazit... ved to je smiesny peniaz pre niekoho, kto by mohol mat nekonecne vela zlata... ROI tam musi byt obrovske.. nechapem, preco to este niekto neruobil.. aj ked, neviem kto by potom tie tony kupil, ked zlato skoro nikto neodporuca :) alebo co by s nim robili? rozvody elektriny ? otazne asi len je, za kolko by sa dala lacnymi robotmi vytazit unca zlata... (alebo ineho kovu) - ale to mi uz pride jednuduchsie to zlato rovno vyrobit molekularne ci chemicky, ako tu bolo vyssie spomenute...
Odoslané z počítača
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Istiach »

to co pises je vsetko pekne, ale su to domnienky. Kdezto cisla nepustia. Ja som teda neskumal zdroje tych cisel, ale ak su presne, tak zlato ako investicia nic moc. BTW keby uz doslo k nahorsiemu tak nejake to zlato urcite, ale to sa napokon v tom clanku aj spomina.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

iceberg8 napísal:ale to mi uz pride jednuduchsie to zlato rovno vyrobit molekularne ci chemicky, ako tu bolo vyssie spomenute...
Zlato je prvok. Cize rovnake atomy.
Molekuly su zoskupenia atomov.

Chemickou cestou sa meni len pocet elektronov v obale atomu. Chemickou cestou sa nikdy nezmeni pocet protonov a neutronov v jadre atomu. Cize chemickou cestou sa da z jednej molekuly urobit ina, pripadne ju rozbit na prvky. Ale nikdy tak nezmenis jeden prvok na iny prvok.
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Ospravedlnujem sa vopred vsetkym ale nasledujuci post vyznie trosku melancholicky ale ja som vas varoval.
Pride mi to ze cely svet je nahlavu, peniaze sa tlacia z nicoho a odtial rovno huraaa do akcii. Vsade sa spomina ze akcie su nadhodnotene a skor ci neskor musi prist korekcia, kriza resp ze nas caka pad horsi ako v 2008. Mne nejde do hlavy preco prave na toto obdobie nevlozit cast portfolia bezpecne do zlata/striebra? (Bitcoin som nakupit nestihol hold som slimak). Viem ze sa predajom teoreticky "okradam" o usli vynos +-10% rocne ale zas riskujem stratu povedzme 50% a viac

Tak ako som uz pisal som pasivny dlhodoby investor (snazim sa byt aj ked len naberam skusenosti) podla vzoru https://peniazesucas.sk/" onclick="window.open(this.href);return false; Ale napriek tomu by som sa chcel posnazit o maximalizaciu ziskov. A teda nakupit diverzifikovanie portfolio akcii (ETF) za najlepsi cenu a potom pravidelne dokupovat. A teraz su ceny na maxime. Ide mi o nacasovanie. Ja som teda sice uz nakupeny ale kludne to rozpredam a kupim o 2 roky za polovicu:) Uz sa aspon viem orientovat v oneeee problematike.
Alternativne by som este rozmyslal aj nad korporatnymi dlhopismy najlepsie nejakej firmy na ktoru by potencionalna kriza nemala az taky dosah. Stacilo by aj za skromych 5%. Nejake "zarucene" tipy okrem nasich "financnych zralokov"?
PS1: Nevravim ze sa trhy zrutia hned zajtra ale ja sa tiez rozhybem az na velku noc. A v podstate nejde ani tak o mna. Ale mam rad moznosti a alternativy a tiez si myslim ze pochybovat je prospesne najme ak ide o peniaze.
PS2: dufam ze si nebudem nikdy musiet prepasovat v konecniku kilovu tehlicku zlata ani ekvivalent v striebre!
PS3: mile steniatko proti depresii (kiez by som to vedel dat nejako do spoileru)
Prílohy
screenshot.9.jpg
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Melisko napísal:Ja som teda sice uz nakupeny ale kludne to rozpredam a kupim o 2 roky za polovicu:
Tato cast uplne staci pre pasivneho dlhodobeho investora. Zlato/striebro su mozno bezpecne, ale casto nevynosne.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Prajem vsetko dobre v novom roku!
Chystam sa spravit mensiu bilanciu svojho portfolia + trosku si ho doplnit.
Zacina sa druhy kalendarny rok odkedy som spravil prvy obchod.
Momentalne drzim 6 titulov, z toho vsetky v pluse, jupijou mtfkr... aj ked zachrana prisla az v decembri ked sa striebro a taziari vysvihli hore. Na druhej strane dve tretiny celkoveho kapitalu na platforme drzim v dolaroch a zvysnu tretinu v eurach, pricom som menil pred oslabenim dolara, takze celkovy zisk od zaciatku svojich investici je vsehovsudy 300evri. Ale berem to ako dobry zaciatok, a aj psychologicky je maly plus lepsi ako klincom do riti...

Portfolio: https://i.imgur.com/Cuv6ePg.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (ked som pridaval cez img tak to useklo polovicu screenshotu, tak len takto)

Najviac radosti mi cely cas robil Buffet s jeho BRK ktory si ide stabilne hore cely cas.
Dividendove ETF (HDV) sa tiez drzi a v decembri prisli v poriadku aj prve dividendy, life is good:)

iShares MSCI WORLD planujem predat. Zda sa mi to prilis obrovske a tak by som to hcel zamenit za drobnejsie. Najradsej by som to spravil hned, ale pockam kym dobehne rok od kupi aby som sa nemusel babrat s danami (kvoli par euram sa mi to akoze fakt nechce)
Urcite idem nakupit SP500 aby som mal porieseny americky trh samostatne. A pre pasivneho investora asi ani nic lepsie nie je. Zvysok je len kvoli diverzifikacii.
Japonsko a australiu asi vynecham to mi nepride prilis atraktivne, mozno si o pridam neskor. Ale chcel by som zainvestovat do in3n - ishares core msci emerging markets imi ucits etf ktore pokryvaju trhy v cine,rusku, mexiku a juznej amerike. Aj ked asi uplne najradsej by som zainvestoval do ciny tiez samostatne. Neviete o nejakom vhodnom ETFku? A takisto pre rusko?

A nakoniec by som este rad pridal nejaku tu akciu nech mam co sledovat
Rozmyslam medzi googlom a amazonom, len mi neni jasne preco ma AMZN PE 303? neni to nejaka chyba? Google ma "len" 35. A skor si myslim ze v pripade krizi pojde dole viac amazon ktory beriem ako dost konzumne orientovany.
Alebo nejaky tip na akciu skokan roka?:)

Dakujem za nazory
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Aurelio »

AMZN i GOOGL by som drzal dlhodobo, to su firmy, ktore hold uz nemaju preco a ako padnut. PE AMZN je preto tak vysoke, lebo AMZN nevytvara zisk. nie preto, ze by to nevedeli, ale ucelovo. a teda ak nevytvara zisk, tak pochopitelne ma earnings zalostne voci cene akcie a preto PE ukazovatel je u tejto firmy irelevantny. myslim, ze niekedy v 2013 mal PE 1200 ci kolko a pozri na graf ako sa tejto firme darilo za poslednych 5r
Power of Knowledge
Používateľov profilový obrázok
Alo Bunda
Gold Member **
Príspevky: 370
Dátum registrácie: Ne 27 07, 2014 8:11 am
Bydlisko: Chicago

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Alo Bunda »

Melisko napísal:iShares MSCI WORLD planujem predat. Zda sa mi to prilis obrovske a tak by som to hcel zamenit za drobnejsie. Najradsej by som to spravil hned, ale pockam kym dobehne rok od kupi aby som sa nemusel babrat s danami (kvoli par euram sa mi to akoze fakt nechce)
Pokiaľ pri držbe kratšej ako jeden tvoj zisk z predaja CP nepresiahne 500 evri po odpočítaní poplatkov tak je to oslobodené od dane
If God had wanted women to play ball,
he would've made them men.
It's only a game if you win but if you lose it's
a stinking waste of time
Insurance is like marriage.
You pay and pay but you never get anything back
Alo Bunda
Melisko
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Ut 21 03, 2017 1:00 am

Re: ETF for dummies alebo s kym bankujete vy?

Príspevok od používateľa Melisko »

Pokiaľ pri držbe kratšej ako jeden tvoj zisk z predaja CP nepresiahne 500 evri po odpočítaní poplatkov tak je to oslobodené od dane
To som ani nevedel, vdaka za info. A nejaka aspon oznamovacia povinnost uviest to v danovom priznani k tomu neni?
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"