Insider Trading

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Insider Trading

Príspevok od používateľa Aurelio »

Caute, zakladam novu temu, lebo som tu nasiel iba jednu, ale ta ma 10 rokov a 1 mesiac presne, tak nechcem ozivovat mrtvolu.

K akciam AMD v teme Predmet: Investovanie do akcii - začiatočník Martin7 ( +AMD ) sa zacalo diskutovat o tom ako CFO a CEO predali akcie AMD.

Vid tieto dva prispevky:
JUGGLER napísal:Ich finančný riaditel tiež predáva časť. Žeby bol v lufte offering? Mohol aj za lepšiu cenu, nie?

AMD CFO Devinder Kumar sold 130,217 shares of the firm’s stock in a transaction that occurred on Thursday, August 3rd. The stock was sold at an average price of $13.18, for a total transaction of $1,716,260.06. Following the sale, the chief financial officer now directly owns 850,107 shares of the company’s stock, valued at approximately $11,204,410.26.
Hawk napísal:
Predavali viaceri, aj Su Lisa CEO cca. 366k akcii http://finviz.com/quote.ashx?t=AMD
Mna zaujima, do akej miery moze mat toto vypovedaciu hodnotu? Ved ked CFO vlastni 980 tisic kusov akcii a preda 130 tisic, tak to predsa absolutne nic neznamena. Mozno si chce kupit novu vilku na Bahamach. Ak by bol v lufte offering napr za 11$/kus, tak preda vsetko za tych 13.18 a potom zase za vsetko nakupi naspat po offeringu, nie?

To iste CEO predavala iba zlomok tych akcii, pretoze potom sa jej pozicia znacne navysovala uplatnenim opcii, takze dnes ma na konte este vacsi objem akcii ako mala pred predajom.

Tych dovodov moze byt milion a nemusia suvisiet vobec s firmou nie? Napr Gates sa zbavoval akcii Microsoftu, aby dal miliardy na charitu, Bezos odpredava akcie Amazonu za 1 miliardu dolarov rocne, lebo to leje do nejakeho start-upu a podobne.

Ak by chceli robit nejaky sidivy insider trading, tak to stale dokazu robit cez ine osoby. Napr staci mat nejakeho bratranca niekde v Europe, na jeho konto mat otvoreny brokersky ucet a pretocit tam miliony dolarov na insider info. SEC toto nema sancu odhalit. Ja keby som bol veduci FDA v Amerike a schvalujem/zamietam uvedenie lieciv na trh a viem jak toto moje rozhodnutie ma brutalny vplyv na cenu akcii danej firmy, tak mam hned 10 ludi v mysli s inym priezviskom, v inej krajine ako zijem a so zdanlivo neexistujucim prepojenim na tychto ludi, ze by sme na tom vyryzovali desiatky milionov. Aj ten clovek, aj ja. Tak neviem preco by som taketo informacie o buducom vyvoji mal zverejnovat cez nakupy/predaje na svoje meno, ktore povinne uverejnujem do SEC form.

Vy co tomu pripisujete nejaky vyznam, mozete mi napisat co mi este unika? Urcite to ma nejaky hlbsi zmysel, inak by sa tie insider tradings neuvadzali na kazdej lepsej stranke.
Power of Knowledge
demorez
Active Member
Príspevky: 111
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 1 time

Re: Insider Trading

Príspevok od používateľa demorez »

podla mna to moze znamenat 4 veci:
1) firma nechysta ziadne zasadne oznamenie alebo aktivitu ktore by vyrazne ovplyvnovala cenu akcii, lebo v tom pripade by to bolo nelegalne
2) urcite to odraza doveru manazerov vo vlastne odvetvie. da sa predpokladat ze ku svojej investicii tiez pristupuju racionalne a vedia ohodnotit aka hodnota akcii je realne alebo nie. a insider trading hore-dolu, stale maju lepsie informacie ako radovy investor a vedia urobit kvalifikovanejsi odhad. takze ak maju pocit ze vlastne akcie ich spolocnosti maju teraz dobru cenu, predaju a kupia napr. akcie apple. v podstate to iste co robi Martin7 vedla.
3) vyplatenie odmien. toto trosku suvisi s racionalitou v bode 2). manazeri maju odmeny v akciach, ak si stanovili ze chcu mat nejake portfolio, kde podiel investicii do vlastnej firmy neprekroci urcite %, tak jednoducho cast akcii predaju aby rebalansovali
4) tak ako si pisal, chcu potesit manzelku, milenku, deti novou chatou pri mory.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1344 times

Re: Insider Trading

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Môže a nemusi to mať vypovedaciu hodnotu. Je to proste informácia. Áno, ked mal CFO pred rokom v akciách (opciách ) 1,5 milióna USD majetku a teraz má 14 miliónov, tak je pochopiteľné, že časť ziskov vyberá...bez toho aby to muselo niečo znamenať. Sú akcie kde insideri pravidelne vyberajú a vôbec to nesúvisí s pohybom ceny. Myslím, že aj väčšie výbery sa dopredu plánujú a oznamujú dopredu, aby nevystrašili investorov.

Ja sledujem insider aktivity a beriem to ako súčasť komplexného hodnotenia. Insider nákupy beriem ako väčšie plus ( a confidence, že insideri investujú do budúcnosti), insider predaje beriem ako menšie mínus, ale z rezervou, že to nemusí znamenať nič. Preto hodnotím históriu ...či sa vyberá pravidelne...či vyberajú viacerí...či vyberajú nárazovo...aké velké čiastky ..pri akých cenách.. či popritom dostávajú dalsie opcie.

Podobný pozitívny/negatívny vplyv majú na cenu buybacky a offeringy. Ked firma kupuje svoje akcie, vždy je to pozitívne.
Čím menej akcii na trhu, tým väčší zisk na akciu ( eps ), tým väčší dopyt po akciách. Ked firma predáva, potrebuje kapitál. Ked predáva do vysokých cien, je to OK, ked do nízkych cien, beriem to ako akt zúfalstva, čo sa zvyčajne nepáči investorom.

Podobne môžete sledovať aktivity shortsellerov. Vypovedá to o tom ako trh vidí další cenový vývoj. Najradšej mám, ked sú ceny dole, shortselleri v ziskoch a je vysoký short interest. Potom, ked prídu dobré správy, tak musia zatvárať pozície ( nakupovať ), čo spolu s nákupmi obyčajných investorov môže vyvolať silný nákupný tlak až paniku, ktorú voláme shortsqueeze.Cena vtedy môže prudko stúpnuť, alebo stúpa dlho a vysoko.

Na všetky tieto kategórie proste treba prihliadať. Mnohí trejderi sa na tieto veci špecializujú...robia screeningy...hladajú extrémy a na základe toho potom trejdujú. Takisto môžete sledovať opčné aktivity, aktivity velkých investorov (13F), aktivity analytikov, sentiment retailu (buy/sell ) a kadečo iné.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Insider Trading

Príspevok od používateľa Aurelio »

ok, tak budem tuto info nadalej spokojne ignorovat, v konecnom dosledku mi neunikla ziadna hlbsia pointa...
Power of Knowledge
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"