Amalfiho prihody a skusenosti & magia pri investovani

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa JUGGLER »

amalfi napísal:Pozeral som tu stranku uz asi treti raz ale zacinam to trocha chapat.Rozumiem to tak ze ten Benchmark je vlastne realny narast indexov na ktory je podielovy fond spravovany dcerou prislusnej banky viazany ale potom nerozumiem to ked indexovy fond prekona Benchmark.
Akciový index je súhrn vybraných akcií. Index S&P500 je 500 najväčších amerických spoločností, index Nasdaq súhrn technologických spoločností, index DAX30 sú najsilnejšie firmy z frankfurtskej burzy atď.

Benchmark je výraz pre niečo s čím porovnávame výnos portfólia. Ak investujeme do amerických akcií, tak najčastejšie používame S&P500, alebo Dow Jones 30..ked do technologických akcií, tak Nasdaq...ked do svetových akcií, tak MSCI World..

Podľa toho načo je fond zameraný, podľa toho si stanoví, alebo nestanoví benchmark. Niektoré fondy sa nechcú porovnávať a tak si nestanovia žiadny benchmark. Pripadá mi to neférové, lebo porovnávať sa podľa mňa treba vždy. Zvlášť pri fondoch, ktoré vyberajú tučné poplatky a tvária sa, že ide o AKTÍVNU správu - teda že poskytujú pridanú hodnotu. Lebo indexy, ked ich berieme ako benchmark, tak tu ide o čisto PASÍVNU vec... do indexového etf investujeme pri minimálnych nákladoch, nepotrebujeme rozum, šikovnosť...nič čím sa chvália aktívne spravované fondy.

Áno, realita je taká, že takmer žiadny aktívne spravovaný fond neprekoná obyčajného človeka zainvestovaného v akciovom indexe cez indexové ETF. A nielen že ho neprekoná, ale ho aj cez poplatky okradne o velkú časť výnosov, nezriedka o viac ako polovicu.

Najväčšími zlodejmi nie sú však len fondy, ale investično-poistné produkty známe ako Investičné Životné Poistenie (IŽP), alebo rôzne iné sporiace a investičné PRODUKTY. Je to vďaka finančnej negramotnosti ľudí, ale aj vdaka benevolentnej legislatíve a kontrole. Pri pôžičkách sa musí zo zákona uvádzať RPMN, pri fondoch poplatky a celková nákladovosť, ale pri iných je to často absolútne neprehľadné a rôznou formou utajované.

Napríklad čo sme tu mali naposledy sráčov, čo ponúkajú investovanie do akcií cez telefón, tak tí berú poplatky pre seba a idú cez zámerne drahého brokera (o.c.p.), ktorý vám naúčtuje akože za full service nákup/predaj aj 1,5% z celkového objemu. Napríklad kúpite cez nich za 100 000 € akciu AAPL a ked ju predáte, tak na vás zarobili 2 x 1,5% = 3000 € !!!
Tri také obchody a už majú vo vrecku 9000 € ! Pár desiatok takých obchodov a oberú vás o všetko.... A toto tu bežne existuje a je tolerované celé roky...

P.S. Pre porovnanie. Nákup a predaj AAPL za 100 000 € u bežného brokera vyjde od 3€ do 30€...čiže 1000x až 100x menej!
Viete si predstaviť úverový produkt, ktorý by mohol mať RPMN 100 x viac ako bežné RPMN? To by už bola úžera. Pri mnohých ,,investičných produktoch,, nie. Hlavne, že je všetko prísne licencované a pod regulačným dohľadom...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Mam tomu rozumiet tak ze podielovy nakupi akcie viazane na povedzme index 100 % DAX ktory plni ulohu Benchmarku.Ale danymi poplatkami za spravu a depozitarstvo sa dany fond hodnotou na grafe znizuje ? Teda to je ten rozdiel? realna cena Daxu a realna hodnota fondu? Fond je fond a Dax je vlastne Benchmark?....................No a ak by som prekonal index Dax hovorime ze by som prekonal Benchmark ale to sa nestane lebo fond ma naklady aj ked nie moc vysoke ked to robi vo velkom no zauctuje si pekne a mozno aj veci co nevidi bezny Investor. ...............No a keby som investoval cisto do indexu priamo ziaden Benchmark by som neprekonal lebo ten index je Benchmark...........No kebyze dam do indexoveho fondu tak neviem ako prekonam ten Benchmark.Nerozumiem tomu asi stale ak to neni ako som to teraz napisal...................Faktom ale je ze banky a poistovne su riadni uzernici.Kladiem si otazku ci su mnohi vs vzdelani ludia mozno doktori a pravnici co sa vseobecne povazuju za velmi setrnych ludi tak naivni ze im nedojde to ze mozu banky obist cez indexy ked si ich riesia pramo sami na burze ale oni radsej daju do fondov? Lebo nejaka klinetela musi byt co da do fondov.A tak som aj ja som tomu veril ze fond je pre mna to najlepsie v tych casoch som nikde nezachytil info ze sa da do indexov investovat priamo.Aj ked tu sa hovori o konci rokov devädesiatych.Co u mna siahaju zaciatky vo fondoch.Vlastne ked si spominam ani Internet som vtedy doma nemal. Ako pochopim ked die niekto predat dom bez realitky chce usetrit na 5 percentach maklerovi z realitky tak si ho preda sam s vyraznym rizikom s mensimi nakladmi akobyy predal makler.,Aj ked nie vzdy usetri lebo makleri su dobri psychologovia a dravci co klamu kazdy den aj ked vsetko ostatne sa zaklada na pravde a korektnosti .Vedia co na ludi plati.Vedia ake veci maju zamlcat a ake benefity vyzdvihnut.Takze toto vedia ludia daleko viac ako to ze indexove fondy su lepsia varianta ako obdobna varianta cez podielovy fond v kamennej banke.Nieco medzi fondom a indexakom cez pocitac je zu len ten Acrosss.Ale zeby casti klineti Acrossu neboli natolko pc zdatni aby si predsa dali do indexov sami na zaklade rad Juglera ,Kleo ci Filipa? Podla mna su to aj tak vacsinou podnikatelia ci riaditelia firiem.Alebo ludia co nekalou cinnostou prisli k prachom co potrebuju do niecoho dat.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Do indexov sa priamo nedá investovať. Index sa nedá kúpiť. Musel by si kúpiť všetky akcie ktoré ho tvoria a to presne v pomere podla váhy jednotlivých akcií. Preto vznikli ETF.

ETF znamená Exchange Traded Fund a to v preklade znamená, že je to fond ktorý sa obchoduje na burze. Ten fond sa obchoduje ako jedna akcia, ale ten fond investuje priamo do všetkých akcií, ktoré tvoria daný index. Tým pádom výnos ETF kopíruje výnos indexu. Niektoré ETF vyplácajú osobitne dividendy, iné ich reinvestujú, teda aj po odčítaní nákladov máš vyšší výnos ako index.

Podielový fond bežne neinvestuje do indexov. Bankám sa to nevyplatí. Oni chcú vyššie poplatky, preto robia vlastné portfólia a výnos a riziko potom porovnávajú s indexami ( index je benchmark ). Výnimkou sú indexové podielové fondy Amundi, čo spomínal Peter Cmorej. Tie majú nižšie poplatky, keďže neide o aktívnu správu, lebo len nakupujú indexové ETF. Je tam vstupný poplatok na ktorom sa vieš dohodnúť so sprostredkovateľom a potom je tam ročný poplatok 0,5% p.a.

Druhá možnosť je investovať cez Across, kde ti oni nakupujú indexové ETF...založenie účtu tam stojí 300€, ročný poplatok je 0,72% a podla toho kto ti to sprostredkuje ešte môžeš platiť vstupný poplatok. Obidve tieto možnosti sú cez licencovaného o.c.p (EIC do Amundi fondov, ktoré držia indexové ETF a Across nakupuje priamo ETF).

To čo tu preberáme my, je že každý človek si do tých indexových ETF môže investovať sám. Tým že si založí účet u brokera a nakupuje ETF priamo na burze. Tým pádom neplatíš sprostredkovatelom, ani fondom, ktoré nakupujú ETF, ani o.c.p. ktorí nakupujú za teba, ale účtujú si poplatky.

Ak si ETF nakupuješ sám, tak platíš len brokerovi ( nákup/predaj stojí od 1 do 15 USD) a náklady samotného ETF sú minimálne (je to uvedené pri každom ETF). Napríklad u ETF SPY (=ETF pre index SP 500) sú ročné náklady 0,1%. Áno, náklady sa odratávajú, ale oproti výnosu indexu dostávaš ešte dividendy zo všetkých akcií, čo je pri SPY momentálne okolo 2,1% ročne. Tie dividendy ale dostávaš aj cez podielové fondy, aj cez o.c.p....všetci čo majú zainvestované v akciách dostávajú aj dividendy ( nie každá firma ich však vypláca. Spravidla len väčšie firmy ).

Takže zhrnutie. Benchmark je index. Ak investuješ do indexu cez ETF tak sa nemáš s čím porovnávať...tvoje výnosy kopírujú výnos indexu. Ak podielový fond investuje do indexu, tak sa tiež nemá s čím porovnávať, jeho výnos tiež zhruba kopíruje index, hoci má vyššie náklady. Ked ale taký podielový fond investuje do viacerých ETF, čiže viacerých indexov, napr. z celého sveta, tak už sa môže porovnávať s nejakým svetovým indexom, napr. MSCI World. Vtedy môže držať rôzne zastúpenie rôznych indexových ETF, ale benchmarkuje sa len ku jednému, napr. etf MSCI World. To isté fond, ktorý nenakupuje ETF, ale investuje do rôznych akcií z celého sveta.

Bežný podielový fond neinvestuje do indexových ETF ale zostaví si vlastné portfólio. A toto portfólio akcií sa potom porovnáva (benchmarkuje) s príslušným indexom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3759
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Bydlisko: Alicante
Been thanked: 10 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Ladis »

'''Do indexov sa priamo nedá investovať. Index sa nedá kúpiť. Musel by si kúpiť všetky akcie ktoré ho tvoria a to presne v pomere podla váhy jednotlivých akcií. Preto vznikli ETF.'''

Daytrader to nepíše správně. Ve skutečnosti ale platí: Do indexu se dá investovat. Index se dá koupit pomocí ETF.
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Istiach »

Pomocou ETF nekupujes index, kupujes iba akcie ktore tvoria index. Cize index kupit nevies. Index je iba abstraktny koncept.

A stock index or stock market index is a measurement of the value of a section of the stock market. It is computed from the prices of selected stocks (typically a weighted average). It is a tool used by investors and financial managers to describe the market, and to compare the return on specific investments.

An index is a mathematical construct, so it may not be invested in directly. But many mutual funds and exchange-traded funds attempt to "track" an index (see index fund), and those funds that do not may be judged against those that do.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_market_index" onclick="window.open(this.href);return false;
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Juggler a kolko je na trhu takych indexovych fondov? Je mozne ze sa clovek pomyli a kupi zly indexovy fond?......No ked toto citam fakt rozmyslam ze o pol roka alebo rok skusim najst odvahu a dat si brokersky ucet.Ale pre koho sa rozhodnut:Ked mam zivit Across ktory sice tiez najhorsi nie je tak by som sa radsej snad naucil ako vstupit na burzu k indexovym fondom.Len neviem ci pravidelne alebo naraz vacsiu sumu.Pises ze 1 az 15 dolarov za obchod cize je jedno ci tisicku alebo dvadsattisic ?:Da sa aj v eurach co je viazane na europske trhy?...... Ked sa bavime o dividendach a o indexovych fondoch ked sa povie vynos desat percent tak tam su uz asi aj tie dividendove perecenta? Potom uz len ostava otazka byrokraticka.Dane a odvody ku vztahu rezident SR .No ani vyber brokera pre zaciatocnika nie je lahky:ci vybrat lacneho a bezpecneho brokera ktory nema vysoke poplatky ale zas ma poplatky za neaktivitu alebo vybrat drahsieho ktory zas za neaktivitu nema poplatky. Ludia tu spominali FIO banku........Plni trosku funkciu kamennej banky aj ked ma tusim iba jednu pobocku ale ma.Na internete som cital ze maju velmi dobre meno a je dost silna.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

toto je pain ale neda mi: presne tuto amalfi je ziarivy priklad cloveka, ktory by mal pekne ostat u podielovych fondov a u nejakeho poradcu, ktory na neho bude mat trpezlivost. Nic v zlom amalfi, ale to co tu pises je uplne mimo. Mas velmi skreslene predstavy o svete aj o investovani. Pravdepodobnost, ze ty si otvoris ucet u brokera a nieco investovnanim zarobis je asi taka, ako ze mna zajtra trafi meteorit.

Aby si to nechapal zle: ja ta nechcem urazat, len na rovinu hovorim svoj nazor.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Peter.Nemusim ostat u podielovych fondov .Trpezlivsot ruze prinasa.Vsetko chce svoj cas.......Zbrkle rozhodnutia niesu dobre.........Nemyslim si ze by som mal skreslene predstavy o svete a v investovani mam uz nejaku dvadsatrocnicu za sebou aj ked len na miere nizsieho rizika.................Urcite ked si otvorim ucet nebudem robit pakove efekty.Viem o pripadoch ze ludom zavolal chlapik z Fimexu a podobnych firiem a prisli o take prachy ktore bezny smrtelnik zarobi za cely zivot.Na to ked sa clovek pyta nie je nikdy nic zle. A inak co je na tom zle ze ma zaujimaju dane a odvody do zdravotnej poistovne.Nikdy som nikomu nic nedlhoval.Preto mam v tychto veciach rad poriadok .Ty robis s financiami denne Aj ked sice ako sprostredkovatel .Predpokladam ze ty si riesis burzu sam akoby si dal zarobit firme ktoru zastupujes.Pokial samozrejme nemas stopercentnu zlavu s poplatkov..............Takze si daj pozor aby si sa vcas tomu meteoritu vyhol. Pretoze ten cas kedy si otvorim ucet skutocne pride.AJ keby to malo byt o dva roky.Na tuto stranku som prisiel aby mi nieco dala .Je pre mna skutocne dobra alternativa voci horsim moznostiam ktore nukaju banky.Aj ked samozrejme necakam ze za par rokov v indexovych fondoch budem na tom tak dobre ze si kupim vilu na Amalfitanskom pobrezi.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Amalfi: treba, aby si to trochu poštudoval. Nie je to ťažké. Ani ja som v začiatkoch nevedel o burze absolútne nič. Začni krok za krokom, na tomto diskusnom fóre nájdeš v rôznych vláknach všetko. Všetko sme už preberali. A na tie úplne základné výrazy použi Google. Napr. dáš do Googla slovo ,,akcia - cenný papier a hned máš linku na definíciu:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Akcia_(cenn%C3%BD_papier" onclick="window.open(this.href);return false;)

alebo si daj do googla ,,slovník investora,, a naštuduj si rovno kopu výrazov. Tak sa krok po kroku staneš finančne..lepšie povedané ,,kapitálovo gramotný,,.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

amalfi napísal: Pretoze ten cas kedy si otvorim ucet skutocne pride.AJ keby to malo byt o dva roky.Na tuto stranku som prisiel aby mi nieco dala .Je pre mna skutocne dobra alternativa voci horsim moznostiam ktore nukaju banky.
Ak si otvoris ucet u brokera az o 5 rokov, nic nestratis. A hlavne tam vloz co najmenej penazi (maximalne 3 vyplaty), lebo drahsia skusenost moze byt velmi neprijemna (ked si budes pripominat ze 5-tis ktore mohli ist zubarovi ti prave utieklo medzi prstami).

Banky ponukaju podielove fondy, ktore su porovnatelne s ETF; akurat s nasobne vyssimi poplatkami (jednorazovy vstupny + kazdorocne + niekedy aj vystupny). Ak ale budes mat ucet u brokera, budes mat pristup aj k pake a budes mat pristup aj k moznosti obchod kedykolvek zmenit cez internet. To je zbran hromadneho nicenia, lebo vacsinu ludi to zvedie z casoveho horizontu obchodu 20 rokov na snahu "uspesne" obchodovat v kratsich intervaloch.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Jaroslav....Ked das na zubara 5000 za rok tak vies ze to bolo pre zdravie.Ale 5000 ked padne index tak to nemas chut vyberat. Ja nemam pocit ze tie produkty bank su az tak porovnatelne etf fondami............Takze vravis ze vacsina ludi sa povodne da na stabilnejsie investovanie nonakoniec vsadi na hazard? Ty riesis investicie do etf fondov alebo aj riskujes?
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Juggler ..........Tak zrovna akcia nemusim hladat.Pre mna su posledny rok ci dva nove pojny ETFka a uplne najdolezitejsie je to ze co som pozeral porovnania najlepsich fondov s produktmi Acrosssu bol som sokovany preco sa nenajde banka ktory by tento Argument dokazala vsadit do marketingu.Ked mozu fungovat nizkorozpoctove banky kde mas ucet zadarmo tak preco nie aj nizkorozpoctove banky kde mas taketo produkty aspon za minimalne naklady.No asi by bol problem z coho by sa zplatili ich otravni zamestnanci a kde by sa premietla ich provizia.Cas presviedcanim a nutenim na produkty nieco stoji a niekde sa to musi premietnut..Raz prides ku mne domov a ukazes mi ako zacnem s ETFkami zo svojej obyvacky D....
kleeo1
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Ut 30 07, 2013 9:15 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa kleeo1 »

Amalfi drzim ti palce, aby sa ti to podarilo. Inak ak uz budes na burze bude to dost nudne (pokial nie si daytrader) ;) ten adrenalin je iba na zaciatku, kym zistujes s kym na burzu, potom novy ucet, do coho dat peniaze... Inak ja som ostala velmi prekvapena z mojej vlastnej reakcie, ked som uz mala ucet otvoreny. Myslela som, ze je to tutovka a mam peniaze investovane, lenze ty musis este nakupit podiely a to je zazitok. Musis zadat prikaz a strafit sa do sumy, ktora sa prave obchodje na burze. Ak uz mas predstavu kam das peniaze a pravidelne odkladas, stane sa to rutinou a uz to neriesis, iba ak velky pokles, ci si urobil spravne;) ale to musis iba prezit. Myslim, ze ETF su dost konzeravativna investicia, ak si vyberies nejaky msci world. Ale ja nie som poradca, ani nemam niekolkorocne skusenosti. Kazdy si musi stanovit to svoje vlastne, co jemu vyhovuje.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

amalfi napísal: Takze vravis ze vacsina ludi sa povodne da na stabilnejsie investovanie nonakoniec vsadi na hazard? Ty riesis investicie do etf fondov alebo aj riskujes?


Ja som do r.2010 drzal peniaze jedine v hotovosti alebo na terminaku. Cize investicny profil v tom case mi uplne spravne urobili ako "totalne nevhodny na riziko" a odporucili mi tomu zodpovedajuci produkt (podielovy fond penazneho trhu).
Od 2011 som stihol skusit dlhopisove a akciove podielove fondy, dlhopisy, pakovy forex, CFD indexov, exoticke opcie. Samozrejme najviac tisicok som prerobil na pakovom forexe a CFD. Ale aj na nepakovych som stihol asi 2500E. Prerobil by som v kazdom pripade, lebo u dolezitych eventov som casto tipoval nespravne. Napr. bral som ako tutovku ze Brexit referendum neprejde a ze Trump nevyhra (nastastie ani na jedno som nevsadil peniaze, no keby to bolo o 3 roky skor, tak na kazdom z toho by som prerobil par tisicok). A teraz beriem ako tutovku ze Kim na Ameriku atomovku neposle. Co nie je zrovna povzbudzujuce, kedze viem ako moje odhady zvycajne dopadnu.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Fiha Jaroslav.To si siel do toho riadne strmym kopcom.Dnes podielovy fond a o rok uz pakovy forex a podobne..................Ja som si tiez myslel ze Trump nevyhraje.No ale stretol som sa aj s ludmi co ho volili preto aby vladli iluminanti........Dufajme ze kym sa umudri lebo by to mohlo inak zamavat akciovymi trhmi .A inak ked to zosumarizujes si vseobecne s tvojim portfoliom v zisku???????........Neuvazoval si sa nakontaktovat na nejakych ludi co pracuju s kyvadlom alebo na zaklade jasnovideckych predpovedi Edgara Casyho? Podla dokumentov ludom radil spravne a ludia vyhravali nielen dostihy ale aj ktore akcie maju kupit.Aj ked sa blizil krach na Newyoerskej burze radil aby radsej predali ludia akcie.Aj ked na druhej strane neslo mu o peniaze ked pytal za svoje sluzby ornicu.A to aj len preto lebo jeho rodinu trapilo ked ho navstivil aj Rockefeler a nic z toho nemal.Asi by sme mali najst aj take alternativy ako je zakon pritazlivosti.Aj o Sorosovi som cital ze ze ten ma zasa velmi dobre vyvynuty siesty zmysel.Ale co mame robit my co sme take dary nedostali.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Rokosák »

Predpovedat udalosti je nemozne. Ak vsadis na Trumpa tak mas 50% sancu ze uhadnes a taku istu, ze nie. Lepsie je analyzovat co urobit ak vyhra Trump a co ak Clintonova. Ale aj tam predpovedas buducnost, lebo dalsi vyvoj je znamy az v buducnosti. V podstate predpovedat udalosti je sialenstvo a predpovedat vplyv udalosti na svoje investicie nemozne. Nastastie vplyv udalosti na investiciu nepotrebujes poznat.Staci poznat vyvoj uctu, co je jednoduche a presne.

Takisto je jednoduche konat, ked nie si zatazeny svojimi predpovedami. Ak nepredpovedas, tak sa nemozes mylit. :D To znamena, ze beries stratu sportovo a cakas na novu prilezitost.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ci som v zisku si budem isty az ked postupne vsetky investicie prevediem naspat do cash. Dovtedy je vsetko len holub na streche.
Bol som naivny a prerobil som tisice vdaka tomu ze som podcenil situaciu a myslel si, ze peniaze sa na forexe povaluju lahucko dostupne pre kohokolvek. Ale nebol som naivny az natolko, aby som skusal kyvadlo.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

No zaujimalo by ma keby sa tu ozval niekto kto kyvadlo pouziva alebo ma vyvinuty velmi dobre siesty zmysel.Aj ked pre nezasvätenych ludi to vela neznamena no pre ludi co sa venuju ezoterike a psychotronike podrobne to moze velmi vela.O zakone pritazlivosti ste tiez urcite nieco poculi.Ja som pocul aj o pripadoch ze si ludia pomocou magie peniaze pricarovali no zial neskor o ne aj prisli........Kazdopadne treba byt vdacny za to co clovek dostane aj ked je to malo.Ja sa nemozem dopracovat k informaciam co zanechal najznamejsi spiaci prorok Edcard Casey.Jeho svedectva su ulozene v nejakom Archive vo Virginii.Lebo ak ak je pravda to ze ludia vdaka jeho typom ktore kone vyhraju ci ako dopadnu burzy moze to znamenat ze ludia co maju informacie o tychto veciach mozu s nimi pracovat a byt o krok vpred.Aj ked mi to trosku pripomina ten Almanach z filmu Navrat do buducnosti.Mozno si spominas.Ten film bol super................Inak aj ked clovek ma cash naspät ostava otazka co dalej.Ci to necha na terminak alebo to vrazi do niecoho.........Veru lepsie sa radsej vyhnut Forexu ako prist o vsetko. Som pozeral dokument ako padla burza v USA. Aj Churchill prisiel o velke prachy.Aj o Tom ako tu burzu chceli ozivit umelo a trochu to aj zabralo.Ako aj to ako ludia brali uvery na to aby mohli investovat peniaze do rastucich akcii.Si predstavme kolko moze byt na Slovensku ludi co maju investicie na velku paku.Otazne je kedy sa tej paky zbavit a ci sa jej dokaze clovek zbavit kym nie je neskoro.
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Istiach »

Siesty zmysel, magia, kyvadlo? Omg toto nieje modry konik. Sa spamataj.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Istiach.Nejde o to ci je alebo nie je modry konik.Ale je to tiez jedna z moznosti.Ak si pozries diskusie na take temy tak zistis ze tieto ci podobne veci dokazu realne fungovat.Podobne ako vyvolavania duchov.Ale to uz je nebezpecna hra.Kyvadlo je este pohoda.Ludia co s tymi vecami pracuju vedia najlepsie ako to funguje.Ty si zrejme taky typ ze veris len tomu co vidis.Ked zazijes zmenis nazor.
marcopolo
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Ut 19 07, 2016 12:51 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa marcopolo »

použivať mágiu na obchodovanie?? čo viem nikto nedokáže predpovedať budúcnosť a ani cestou mágie - mágiu chápem ako spoluprácu so zlým duchom v prvotne dobrom úmysle (bielu mágiu) :D v konečnom dôsledku vždy táto spolupráca so silami mágie konči fatálne pre spolupracujúceho - psychické choroby a iné veľmi vážne veci... hovorí sa že diabol vidí do budúcnosti a vedel by ti ju prezradiť... ale on nevidí, on len vie čo chystajú jeho spolupracovníci v ľudskej podobe reálne vykonať (napríklad že plánujú vraždu) ...a predpovedať chovanie masy obchodníkov na to je žiaľ aj satan prikrátky :D
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Istiach »

amalfi napísal:Istiach.Nejde o to ci je alebo nie je modry konik.Ale je to tiez jedna z moznosti.Ak si pozries diskusie na take temy tak zistis ze tieto ci podobne veci dokazu realne fungovat.Podobne ako vyvolavania duchov.Ale to uz je nebezpecna hra.Kyvadlo je este pohoda.Ludia co s tymi vecami pracuju vedia najlepsie ako to funguje.Ty si zrejme taky typ ze veris len tomu co vidis.Ked zazijes zmenis nazor.
Ty si sa asi s konom zrazil kamo.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Marcopolo Su aj ine moznosti ako magia.Ak sa mam zaujimat o magiu urcite len ako ochrannu bielu.Nakolko tento svet niesu len dobri ludia ale ludia .Zijeme v 21 storoci.Internet ponuka velke moznosti.Co sa 40 rokov tajilo dnes sa spristupnuje vo velkom.V podstate mnoho ludi robi magiu aj nevedome....Vsimni si kolko ludi co robi v zdravotnictve alebo v policii veria na veci okolo ezoteriky.Alebo su niektori sami mediom.Napriklad taka cervena farba ma skutocne farbu sily.Ci kvantova fyzika si urcite pocul........co sa predpovedania buducnosti tyka problem je v tom ze my zijeme v casovom regrese.Ta udalost sa akoby uz stala respektive cas je len iluzia.Mnoho jasnovidcov aj realne policii pomohli pri objasneni dolezitych pripadov.No nie vzdy mohli povedat vsetko alebo dostat povolenie povedat vsetko.Problem je ze na tejto profesii sa prizivuje vela sarlatanov.Lebo kazdy clovek ked chce vie byt dobry psycholog a vie co na ludi plati.Typicki financi poradcovia ci realitni makleri.(chapem z niecoho zit musia) .Ak si videl dokumenty o Hitlerovi tak vies cim sa zaoberal ked mal postupovat dalej.A ten mal velmi silnych magov.No konat zlo je jedna vec a konat dobro je vec ina.Nemam pocit ze vsetci vestci su posluhovaci diablovi..Mnoho veci maju zakazane.Ak stretavam ludi co navstivili uznavanych jasnovidcov vraveli im take veci co jednoducho nemohlii len tak vediet.Faktom je ze vestit si davaju aj velmi vysoko postaveni politici ci velkopodnikatelia.Pre mna je male potesenie vtedy ked sa mi nieco konretne sniva a viem si uz zistit co do par dni mozem cakat.Zial niektore sny su sny ktore by ste nikomu nepriali lebo pravdu poznate hoc sa to este nestalo.No ale to som chcel povedat ze by som bol rad ak by sa tu vyjadril niekto kto ma skusenosti s niecim podobnym.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Amalfi, myslim ze Cmorej nebude velmi rad ak mu vlakno "Sporenie Across" budes zaplnat prispevkami o kyvadlach a magii. Aj ked tu zatial vladne sloboda slova.
Len to proste je akoby si do encyklopedie o astronomii zacal pisat prispevky, ze ludia narodeni v znameni skorpiona su uskocni a veznice su plne skorpionov. :D Ak aj su, tak v encyklopedii o astronomii to je proste irelevantne.

Mozeme teda zacat rozoberat aj metody investovania podla poctu slonov ktori migrovali z Egypta do Sudanu; ako tu uz bolo kedysi davno spomenute.

Inak Casey ma nick aj na tomto fore. Mozno to je ten ktoreho hladas. Ten tunajsi sa ale chystal myslim do Anglicka alebo Australie (alebo sa mi to s niekym pletie) a na veci ohladom magie je zrejme alergicky.

Tato diskusia by mohla pokracovat - no v oddeleni "potencialne podvody" a s nazvom vlakna "investovanie s vyuzitim magie, jasnovidectva, kariet, kristalovej gule".

Ohladom toho Hitlera, precitaj si zivotopis Rudolfa Hessa, ten bol uplne mimo a posadnuty vecami ktore spominas.

Tiez som kdesi cital ze nacisti raz robili pokus, pri ktorom silny radar namierili do neba aby si overili teoriu, ci nas vesmir nie je nahodou velka dutina v hornine v strede ktorej je Slnko ... a ci sa im radarove luce neodrazia od protilahlej steny tej dutiny ukrytej za slnkom :D
marcopolo
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Ut 19 07, 2016 12:51 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa marcopolo »

no nič Amalfi o rizikách praktizovania magie vieš, ešte dodám že ani žiadna ochranná biela mágia neexistuje - vždy je to spolupráca s jednou a tou istou bytosťou ako v prípade čiernej mágie len sa trocha pretvaruje že je dobrá :D jo Hitler bol sám posol satanov a vieš ako dopadol nakoniec,,, spoluprácou so zlými silami sa otváraš ich pôsobeniu, tak veľa šťastia.
Fuzata babka
Príspevky: 19
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2017 7:34 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Fuzata babka »

Och boze :( .... Jedina rozumna stranka kde som sa vedel docitat nieco o investovani/sporeni a podobných veciach a aj rozumne informacie a vznikne tu z toho uz spominany modry konik alebo este cosi horsie. Magia a ine somariny. :roll: :roll:

Nech niesom uplne OT:
1.) Amalfi prosimta ty si sadni za internet a studuj/studuj/studuj co to vôbec investovanie je a urcite chod od zakladnych zakladov. Velmi ti to pomoze.

2.) Ked tak silou mocou chces vsetko na pobocke a fyzicky tak si vyber banku na slovensku ich je dost tych velkych (VUB, SLSP, CSOB ... atd.), tam ti otvoria majetkovy ucet a veselo mozes nakupovat (ETF, Akcie, Dlhopisy ... atd.). Avsak potom ides sam protisebe kedze vsade pises ako si velmi vazis kazdy zarobeny cent tak namiesto toho aby si si to zobchodoval sam u overeného brokera za nizky poplatok (s vyssim rizikom nezvladnutia vlastnej psychiky), tak zaplatis v banke obrovske sumy za kazdy telefonant alebo navstevu pobocky s tym ze tvoj osobny bankar bude vediet o tej investicii menej ako niektory support online brokera.

3.) A ak by si velmi chcel tak ti viem poslat moju Diplomovu pracu kde rozoberam rozdiel medzi akciovými ETF a podielovými fondami, ich vynosnosti a volatility, vyhody a nevyhody v case aj krizy a aj rastu. Sice to neni veldielo, a po novych informáciách by som tam urcite niektore veci pomenil, ale aspon by ti to dalo aky taky zaklady pohlad na vec a chvilku by si tu nepisal o magii a iných veciach, ktore nepatria do temy Across sporenie, poprípade ani do ziadnej nadradenej temy ale mozno tak do temy Off Topic.

Za gramaticke chyby sa ospravedlnujem
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Jaroslav,Marcopolo........Skuste si pozriet tento dokument . https://www.youtube.com/watch?v=4OlMHAgXgXI" onclick="window.open(this.href);return false; alebo si dajte na YouTube Edgar Cayce - nejznámější jasnovidec Ameriky (dokument)------------Rozhodne nebol to ziadny sarlatan a navstivil ho aj sam Rockefeler,Edison,prezident Wilson.Dokonca vedel meter po metri urcit kde sa nachadza nalezisko ropy.Pozri si dokument...Rozhodne to s podvodmi nema nic spolocne.Napokon vsetko pravi jasnovidci ci vestci nerobia cez telefon a je velmi tazke sa k nim dostat.No clovek nemoze cakat ze im daju rady ako zbohatnu aj ked v pripade Caseyho ludia co sli k nemu zo zistnych dovodov bohatli. Ja taky dar nemam aj ked to moze byt aj pritaz.Za zivot som osobne stretol asi dvoch ci troch ludi ktori maju informacie z druheho sveta aj ked nahodne a pri niektorych veciach som bol riadne prekvapeny co som sa dozvedel.Napokon aj sväty Pater Pio ktory posobil v San Giovanni Rotondo bol knaz s janosvideckymi schopnostami.Dlhe roky bol nepriatel cirkvy.Az kym cirkev zistila ze moze z toho profitovat jeho schopnosti a proroctva uznala.A sam bojoval s diablom a nebolo to pre neho lahke.Inak uvazoval som ze presne tieto temyv suvislosti s investovanim na tomto portali chybaju ale neviem sa zorientovat ako si zalozim vlastnu temu......o tych praktikach Hitlera som davnejsie sledoval dokumenty.Ale rozhodne to neni cesta ktorou mam ist.Cakal som ze sa tu vyjadri niekto kto prispeje realnymi skusenostami.Zaujima ma dost aj vyborne vyvynuty siesty zmysel ku vztahu k investovaniu tak ako ho ma napriklad Soros.
Naposledy upravil/-a amalfi v Št 07 09, 2017 8:15 pm, upravené celkom 1 krát.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Fuzata babka...........Praveze ja chcem ist na cestu mat vlastny brokersky ucet len to nejaky cas potvrva.Len chcem taky co bude najoptimalnjsi ku vztahu euro /ETF plus fyzicke zalozenie.Moze to byt aj nizkonakladovka ale nie taka co je na trhu ako na navsteve.Potom zu si budem konto riadit sam ale to prve fyzicke zriadenie je dolezite.Uz vies co myslim. Tvoja diplomovka by ma iste zaujimala.Hlavne co sa tyka obdobi poklesov a opätovne narasty..........To ze ste sa tu niektori chytili magie v negativnom slova zmysle som necakal.No nik sa nevyjadril na temu siesty zmysel ani kvantova fyzika repsketive zakon pritazlivosti v suvislosti s investovanim.Ver mi ze tieto veci funguju a mozno si ich ludia ani neuvedomuju.Nie nadarmo sa vravi ze prave zeny maju velmi dobre vyvynuty siesty zmysel.
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Istiach »

Meta-fyzicke nexistuje :D
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Fyzicke znamena pre mna bezpecne.Nie kazdy je ochotny poslat osobne udaje len tak cez Internet.
Používateľov profilový obrázok
Alo Bunda
Gold Member **
Príspevky: 370
Dátum registrácie: Ne 27 07, 2014 8:11 am
Bydlisko: Chicago

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Alo Bunda »

amalfi napísal:Fyzicke znamena pre mna bezpecne.Nie kazdy je ochotny poslat osobne udaje len tak cez Internet.
To chceš povedať,že ked si osobne otvoriš účet tak tvoje údaje nie je možné zneužiť?
If God had wanted women to play ball,
he would've made them men.
It's only a game if you win but if you lose it's
a stinking waste of time
Insurance is like marriage.
You pay and pay but you never get anything back
Alo Bunda
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Al riziko je samozrejme vzdy aj ked mam pocit ze cim ma banka viac pobociek tym viac ludi ma pristup k osobnym udajom.Nehovoriac ze si zamestnanci niekedy kratia cas tym ze sa bavia o tom kto vsetko je ich klientom a ake produkty u nich ma a kolko tam ma.Alebo idu z banky do nejakej firmy co obchoduju s akciami udaje co ziskali z banky pouziju vo svoj prospech.Ked sa ich opytas odkial maju tvoje udaje povedia ze im to system automaticky vygenereoval a podobne blbosti.Kazdy kto robi v oblasti financi vie velmi dobre ako to chodi.No a ani zamestnanci niesu tak dobre zaplateni aby sa nenechali podplatit a mnoho dolezie udaje poskytnu tretej strane.
Naposledy upravil/-a amalfi v Pi 08 09, 2017 6:23 pm, upravené celkom 1 krát.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Pokus.Ja sa nemienim venovat ani Forexu ani spekulaciam s komoditami.Mna zaujimaju len indexove fondy ETF.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Indexove ETF sa snazi kopirovat niektory index.

Najznamejsie indexy mas SP500, DAX, EURO50, Nikkei, BRIC.

Uplne najjednoduchsie pre teba je kupit ETF kopirujuce MSCI World.
https://www.msci.com/world

Zlozenie: 50% USA, 16% EU (bez UK), 11% BRIC, 8% Japan, 6% UK, 3% Canada, 4% zvysok. Vyzera to na vcelku rozumnu kombinaciu.

(I ked Cina + India + Rusko su zastupene len 11%. No to zrejme z dovodu ze su ekonomickou protivahou a rivalmi USA+EU+JPY a Amici predsa radsej podporia kupovanie vlastnych a spojeneckych akcii, nez konkurencnych).
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa Istiach »

Myslim ze keby nechceli podporovat kupu konkurencnych akcii, tak by neponukali napr MSCI Emerging markets...

Skor by som povedal ze BRIC su zastupene iba 11% lebo tomu zodpovedaju ich kapitalove trhy.

Mozno ze to maju v niekde v nejakej brozurke napisane preco kolko % coho.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Mas pravdu. Realna ekonomicka a kupna sila Ciny, Indie a Ruska su jedna vec a dostupnost a spolahlivost investicnych prilezitosti tam je ina vec.

Predstavme si ale scenar, ze USA+EU+UK+Japonsko by zaspali na vavrinoch (ako sa to stalo s Japonskom koncom 80-tych rokov) a Azia by pracovala a pracovala a realne by predbehli zapad. V takom pripade by zlozenie MSCI World 85% zapad vs. 15% zvysok sveta, bolo dost nevyhodne a nevynosne.
Cize chcel som Amalfiho len upozornit, ze to nemusi byt super kombinacia, ten MSCI World. Ani ciro ETF kopirujuce len SP500.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Sporenie Across Sporenie+

Príspevok od používateľa amalfi »

Jarko Tak neviem potom co by Bola dobra kombinacia lebo ......Zajtra je 11september.Som zvedavy co sa udeje na trhoch..............Pises ze najjednoduchisie je pre man kupit ETF kopirujuce MSCI World kedze je tam 50 percent Ameriky 16 Percent EU no a zvysok je trocha Japonska Canady a UK.......Aj ked nechapem preco take rozdielenie...ci koli diverzifikacii?.....No a na druhej strane poukazujes na to ze USA ,EU a Uk by sli do recesie spolu S Japonskom a zvysok v Zastupeni Azie by siel hore by v tomto pripade nakoniec nebolo predsa dobre do toho .A inak mame tu teraz aj Hurikany v Karibiku a Kima v Koreii.Ako to moze zamavat s indexami?
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Amalfiho prihody a skusenosti & magia pri investovani

Príspevok od používateľa amalfi »

Pozeram ze niekto sa pricinil o zmenu nazvu tohto fora obsahujuce moje meno..Preco rovno nezalozil specialnu sekciu venovanemu mediam ,prognostikom,jasnovidcom ku vztahu k investovaniu?
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Amalfiho prihody a skusenosti & magia pri investovani

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

prispevky som oddelil ja. Ale rovnako ako som nerozumel niektorym tvojim doterajsim prispevkom, nerozumiem ani terajsej otazke
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Amalfiho prihody a skusenosti & magia pri investovani

Príspevok od používateľa Aurelio »

amalfi napísal:Pozeram ze niekto sa pricinil o zmenu nazvu tohto fora obsahujuce moje meno..Preco rovno nezalozil specialnu sekciu venovanemu mediam ,prognostikom,jasnovidcom ku vztahu k investovaniu?
keby si si pred kazdym svojim prispevkom precital nazov temy, do ktorej prispievas, tak by si nepisal prispevky, ktore s danou temou nemali absolutne nic spolocne ... potom ma admin zbytocnu robotu ten balast oddelovat a este mu vymyslat nejake prislusny nazov temy. ja som kvoli tomu temu Across sporenie prestal citat a to tam mohol niekto prispiet niecim prinosnym, pripadne tam mohol prist niekto s problemom, s ktorym by som mu vedel poradit.

takze dobra rada do buducna: 1. vzdy kukni na nazov temy 2. napis prispevok tak, aby bol k teme 3. precitaj si po sebe, ci je fakt k teme 4. odoslat ... a uz sa ti nikdy nestane, ze niekto presunie off topic do inej temy.

ps: nikto sa nepricinil o zmenu nazvu tohto fora. vola sa rovnako ako pred 10 rokmi, ked som sem zacal chodit.
Power of Knowledge
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"