Investovanie do ETF bez poplatku?

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Keldon
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Po 26 03, 2018 10:09 am

Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa Keldon »

Xtrade Brokers teraz ponukaju 5 obchodov mesacne bez poplatku.
Nebude to nejaka buda?
AndyF
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Po 02 04, 2018 12:45 pm

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa AndyF »

nemusi, Interactive Brokers ma bez poplatku ETFka tiez. bez limitov casovych, transakcnych, mnozstevnych. otazka je ci su to fondy do ktorych rad zainvestujes aj keby v "akcii" neboli
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7057
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 277 times

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa jogo »

Keldon napísal:Xtrade Brokers teraz ponukaju 5 obchodov mesacne bez poplatku.
Nebude to nejaka buda?
To ma byť reklama na XTB? Už som tu a tam aspoň 2x napísal, že dlhodobo nevhodné, lebo platíte swapy z držania nakupených ETF.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Keldon
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Po 26 03, 2018 10:09 am

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa Keldon »

Dik za odpoved. Nieje to reklama, nedavno som si zalozil demo ucet a zacali ma otravovat cez telefon.
Toto mi bolo prezentovane ako novinka a preto sa pytam.
Zatial do ETF neinvestujem ale chcel by som. Hladam brokera cez ktoreho by som ETF nakupoval a chcel som vyskusat najprv nejaky demo ucet. No tak som zacal prave s xtrade, kedze sa u nich da ten demo ucet zalozit najjednoduchsie.
Tie swapy som si vsimol uz v demo ucte ale netusim co to je.
Skusim este radsej nieco postudovat a poobzeram sa niekde inde.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Pozor, lebo to je CFD broker. CFD sú deriváty. To nie sú skutočné investičné nástroje obchodované na burze. Taký broker nie je sprostredkovateľ medzi tebou a burzou kde nakupuješ skutočné akcie a etfká...ale on len kótuje podľa burzy a necháva ťa profitovať/neprofitovať podľa vývoja ceny. Zjednodušene povedané, niektorí CFD brokeri pôsobia ako kasíno a neoplatí sa cez nich investovať..Hodia sa iba na špekulatívny trading, lepšie povedané gambling.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JozefL
Príspevky: 6
Dátum registrácie: St 28 03, 2018 8:00 am

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa JozefL »

Pozri si tuto temu:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 57#p105557" onclick="window.open(this.href);return false;
Maju tam aj nejake systemy zliav cez ktore to vies mat zdarma, inak je to aj tak celkom lacne.
cico29
Active Member
Príspevky: 76
Dátum registrácie: St 16 05, 2018 11:35 am
Has thanked: 1 time

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa cico29 »

Ja som nedavno pre deti otvoril ucet v ETFmatic. (Robo poradca) etfmatic.com
0 % management fee (detsky ucet)
inak 0,48 % management fee (do 25000 EUR)

Finax moze byt tiez zaujimavy pre niekoho kto
Juraj Hrbaty
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Po 30 04, 2018 12:23 pm

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa Juraj Hrbaty »

Problemom s ETF Matic je, ze pri sprave portfolia nevyuzia benefity slovenskych danovych zakonov, ale optimalizuje trading na zaklade anglickych danovych zakonov.

Preto vyuziva ETF ktore platia dividendy a slovensku klient tak musi odviest 7% dan z dividend. Rovnako pri rebalansingu neuvazuju o rocnom casovom teste, pretoze rebalansuju nie vtedy, kedy to je potrebne, ale raz rocne a mozete tak zaplatit vela na dani zo zisku a zaroven stracate hlavnu vyhodu rebalancingu. Ak sa totiz ten robni spravne, tak vam vyrazne zvysuje vynosy. Vid nas blog tu: https://www.finax.sk/blog/preco-rebalansujeme-portfolia" onclick="window.open(this.href);return false;

No a posledny problem je, ze investuju prevazne do large cap akcii. Dlhodobo najziskovejsi index v Amerike totiz nie je SP500 ktory ma 10 rocny vynos 8,31% p.a., ale prekonavaju ho Indexy SP400, co je index stredne velkych US firiem s 10 rocnym vykonom 9,54% p.a. a tiez aj Russel 2000, co je index malych US firiem, s 10 rocnym vykonom 9,03% p.a.. Vdaka tomu prekonava nase 100% akciove portfolio po poplatkoch MSCI Wolrd o 1,2% p.a. Vid nas blog tu: https://www.finax.sk/blog/vyssie-vynosy ... om-aj-trhu" onclick="window.open(this.href);return false;

Cize, aby som to zhrnul, neni vsetko o poplatkoch, ale aj o tom kolko zarobite. V kazdom pripade aj u nas to mozete mat zadarmo, ako to tu uz niekto pisal.

Zakladatel Finax.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ak zaplatim v usa alebo v EU dividendu pri vyplate zrazkou, myslim, ze na Slovensku uz 7% zaplatit nemusim.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa hokaido »

osamely chodec napísal:na Slovensku uz 7% zaplatit nemusim
Presne tak. Jedine ze by investovali do ETF s domicilom krajiny, s ktorym SK nema zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia, vtedy by sa platili dane este raz na SK.

"there is no such thing as a free lunch", takze ak Vam niekto ponuka nieco zadarmo, zbystrite pozornost :)
V pripade finaxu tzn, ze musite dotiahnut znamych aby nejaku cast vasich investicii spravovali zadarmo. Ak nemate nejakych bohatych znamych tak prakticky, cely ucet zadarmo mat u nich nebudete. A na ten zvysok mate poplatok 1.20% p.a. co je takmer ako maju podielove fondy (1.5%). Pre porovnanie indexove ETF maju okolo $10 na $10000 a Finax teda $120 na $10000, samozrejme pri brokeroch treba ratat aj s poplatkami za obchod co pri Finaxe nemate.

Finax moze byt pre niekoho vyhodny, ked nechce riesit brokera, alebo studovat ako funguje burza, alebo chce mat niekoho s kym si moze pokecat po slovensky a snad mu aj poradia :). Tak ale musi si za tuto sluzbu zaplatit vo forme vyssieho rozneho poplatku.
Juraj Hrbaty
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Po 30 04, 2018 12:23 pm

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa Juraj Hrbaty »

Ano, mate pravdu, zle som si to nastudoval. Dividendy, ktore su vyplacane su uz zdanene. Takze treba si dat pozor iba na dan z prijmu, podla toho, ci vam ETF matic realizoval aj nejake predaje z dovodu rebalansingu, alebo z dovodu tax loss harvestingu.

Co sa tyka uctu zadarmo, tak v niecom mate pravdu a v niecom nie. Musite si uvedomit, ze vy ste hlavne traderi. Ak sa na burze hrate sami a investujete si do jednotlivych akcii, tak pravdepodobne na to mate aj dost casu, penazi, znalosti, ovladate jazyk a zvladate stres, ktory obchodovanie prinasa. Ste v hornom 1% Slovakov co investuju.

Skuste sa na to pozriet ocami bezneho Slovaka, ktory vie o investovani velmi malo, nema chut ani cas si to nastudovat a sledovat. Bezny Slovak je velmi konzervativny, spori si v priemere 67 eur mesacne, je pohodlny a znalosti anglictiny su skor priemerne.

Pre tychto ludi je produkt, ktory sme priniesli na Slovensko jedinecny. Ak si overi identitu online a budeme mu spravovat 500 eur zadara a dohodi dalsich dvoch kamosov, co vlozia 20 eur, tak mu budeme spravovat ucet uplne zadarmo takmer tri roky. Poznate este nejaky iny taky produkt na Slovensku? Ja nie.

No a tiez mi ukazte ktory investicny produkt na Slovensku ak klient posle 1000 eur, tak mu broker/spravca zainvestuje celych 1000 eur, bez toho, aby si strhol co len jeden cent na poplatku. Iba Finax, Pri 20 eurach mesacne zainvestovavame 19,8 eur.

Cize, ked sa na to pozriete ocami 99% Slovakov (mozno trocha prehanam), tak zatial tu ziadny tak vyhodny produkt pre sporitelov na Slovensku nie je.

Zakladatel Finax.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Juraj Hrbaty napísal:Problemom s ETF Matic je, ze pri sprave portfolia nevyuziva benefity slovenskych danovych zakonov, ale optimalizuje trading na zaklade anglickych danovych zakonov.
To je ale veľký problém. Benefity nových slovenských zákonov sú obrovské. Pri držaní nad 1 rok sa prakticky netreba o nič starať.
Nič sa nezdaňuje, nič nepodlieha odvodom. Dividendy prichádzajú na účet zdanené zrážkovou daňou pri zdroji , čo je spravidla 15%. A keďže u nás je daň z dividend 7%, tak ani s tým už nič netreba robiť. Nič netreba platiť.

Takže ak rebalancovať, tak až po uplynutí časového testu 1 rok. Ak sa predaj urobí skôr, zisk podlieha dani z príjmu, čo je 19% až 25% (25% pri základe dane nad 35 tisíc ) + 14% zdravotný odvod, čo je investičná katastrofa a obrovská nevýhoda.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Juraj Hrbaty
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Po 30 04, 2018 12:23 pm

Re: Investovanie do ETF bez poplatku?

Príspevok od používateľa Juraj Hrbaty »

JUGGLER napísal: Takže ak rebalancovať, tak až po uplynutí časového testu 1 rok. Ak sa predaj urobí skôr, zisk podlieha dani z príjmu, čo je 19% až 25% (25% pri základe dane nad 35 tisíc ) + 14% zdravotný odvod, čo je investičná katastrofa a obrovská nevýhoda.
Prave preto vo Finaxe nas automatizovany rebalancing sa pozera vzdy naskor na danove hladisko, aby nasi klienti neplatili ziadne dane ani s rebalansovanim. Ak je klientk v zisku, tak rebalansuje vzdy naskor az po roku od zainvestovania a ked klient spori pravidelne, tak sa pozera, ci v pripade ze vyvstane potreba rebalansovania, ci mame na to dost akcii nakupenych dlhsie ako rok.

Musim ta vsak Juggler poopravit. Nemusis cakat vzdy rok na rebalansovanie. Nas automat to rebalansuje aj skor ako po roku, ak si v strate a nemas zisk, ktory by si zdanil.

Zakladatel Finax.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"