Chcem kúpiť akcie - pár otázok.

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Kredatus
Dátum registrácie: Po 16 04, 2012 5:55 pm

Chcem kúpiť akcie - pár otázok.

Príspevok od používateľa Kredatus »

Zdravim, chcel by som investovat volny kapital do akcii spoločnosti, ktora ma potencial rastu do buducnosti, takze pojde o jednorazovy nakup s drzbou do buducnosti, ale potreboval by som zodpovedat na par otazok:

1. Spolocnost obchoduje na americkej NASDAQ, je vyhodnejsie zalozit obchodny učet v USD oproti EUR, alebo to je jedno ked nemam devizovy učet v banke ?
2. Ma obchodnik nejak ošetrene (FIO), ze ak učet nie je dlhsie v pohybe (spominany jednorazovy nakup), tak si mozu nauctovat nejake poplatky ?
3. Pri nakupe akcii elektronicky, je jediny poplatok za realizaciu obchodu, alebo aj nieco viac ?
4. Ked zadam cez E-broker pokyn na nakup, a medzitym stupne cena akcii, obchodnik nakupi mensie mnozstvo, alebo pozadovany pocet ?

Vdaka
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Chcem kúpiť akcie - pár otázok.

Príspevok od používateľa filip glasa »

Je jedno v čom si založíš ten účet. KOnkrétne u FIO si tie peniaze musíš aj tak zmeniť v platforme za USD. Ale daj si EUR aby si videl ako sa ti vyvíja účet v tvojej mene. Nakúpiš v USD ale účet budeš vidit v eur.

FIO myslím žiadne priebežné poplatky nemá. Interactive Brokers má 10 USD/mesiac. Brokerjet zatiaľ nemá ale vraj plánuje 0,3% ročne.

Platíš len ten poplatok za nákup, ale je vyskladaný z viacerých súm Vo finále to bude okolo tých 8 USD.

V platforme zadáš počet a limitnú cenu. Počet sa nemení a ak sa zmestí do toho zadaného limitu, tak broker nakúpi. Ale v základe vo FIO nemáš real time data, si o 20 min. oneskorený. Tak si tú cenu musíš pozrieť niekde inde, alebo proste dať o pár centíkov viacej alebo niečo podobné.

Ešte jedna poznámka mimo: prečo kupuješ akcie len jednej firmy? NIe je to riskantné?
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Fio ponúka aj úver na menu. Na účet vložíš eurá a $ si požičiaš. Žiadny ďalší poplatok po nákupe nečakaj. Ja by som však už Fio na dlhodobejšie držanie akcií nepoužil. Celkom pekný výnos dokážeš generovať aj vypisovaním opcií na tebou držané akcie, čo vo Fio nie je možné. Tiež nákup by som riešil cez opcie, aby si kupoval so zľavou a nie za aktuálnu cenu. V prípade, že to takto nechceš riešiť, tak je Fio z pohľadu poplatkov dobrá voľba. Na kúpu pre dlhodobé držanie real dáta nepotrebuješ. Tých pár centov z pohľadu času nehrá žiadnu rolu.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
milanr1
Dátum registrácie: Št 02 09, 2010 9:21 pm

Príspevok od používateľa milanr1 »

Rado, a ty si z Fia odisiel uplne?
Rado
VETERAN MEMBER *****

Mám tam ešte akcie jednej spoločnosti. Ďalej však už cez Fio obchodovať nebudem. Keby som ich mal v IB, tak by som už nejaké dodatočné € zarobil na vypisovaní call opcií. Takto dostávam dividendy, ale zatiaľ sa cena výrazne v môj prospech nepohla. :(
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Kredatus
Dátum registrácie: Po 16 04, 2012 5:55 pm

Príspevok od používateľa Kredatus »

filip glasa napísal:u FIO si tie peniaze musíš aj tak zmeniť v platforme za USD.
Tou platformou myslíš tú aplikáciu e-Broker ? Mám ten demo účet na vyskúšanie a nikde to tam nevidím.
filip glasa napísal:Ale daj si EUR aby si videl ako sa ti vyvíja účet v tvojej mene. Nakúpiš v USD ale účet budeš vidit v eur.
Čiže dajme tomu vložim po založeni učtu napr. 500€, zmenim to pri kurze 1.3 (kurz sa berie nejaky ich, podla Fio banky ?), t. j. $650, kupim 100 akcii po $6, realne mi na účte zostane par eur, ale vývoj účtu bude odzrkadľovať aj vývoj akcií, t. j. ak stúpnu, stav účtu bude väčší ako 500€, a naopak. Dobre som to pochopil ?
filip glasa napísal:Platíš len ten poplatok za nákup, ale je vyskladaný z viacerých súm Vo finále to bude okolo tých 8 USD.
Ten poplatok za nákup sa berie, 1 nákup = nákup akcií od jednej spoločnosti, alebo za ten jeden poplatok ($7.95 do 100ks) môžem zadať pokyn aj pre akcie iných spol. ?
filip glasa napísal:Ešte jedna poznámka mimo: prečo kupuješ akcie len jednej firmy? NIe je to riskantné?
Nejdem tam vložiť nejakú horibilnú sumu, takže ak to nevýjde, nevadí.
Rado1 napísal:Fio ponúka aj úver na menu. Na účet vložíš eurá a $ si požičiaš.
Je tam nejaka výhoda oproti tej zmene v "platforme" ?
Rado
VETERAN MEMBER *****

Ak tam pošleš $ tak si už € zmenil pri určitom kurze a si vystavený kurzovému riziku. Môžeš využiť ich menový úver. Úrok sa pohyboval tuším do 1,5% p.a. Máš na účte €, ktoré slúžia ako kolaterál a požičiaš si $. Podľa pohybu USD/EUR kolaterál zvyšuješ resp. znižuješ. Takto sa vyhneš kurzovému riziku. Nepamätám si sumu od ktorej to ponúkajú. Ich spread bol dosť veľký, ale dalo sa to prežiť. :)
kobolcs
Active Member
Dátum registrácie: Ut 27 03, 2007 11:08 pm

Príspevok od používateľa kobolcs »

Limit na Fio úver je 10000usd, kollateral more byt euro alebo akcie,navyše potom sa dá aj shortovat ,jediná nevýhodách je dost vysoký kvartalny poplatok za pristavenie úveru , takze lepšie to pre aktívnejšie investovanie ale poplatky Fico zase tomu vysoké 8usd pre pokyn čiže hneď si v minus -16 predaj/nákup plus úver povedzme 40usd/kvartál príklad: kúpil si za10000usd drzis6mesiacov naklady100eurcize -1% zo a to si Kipling Len jeden titul pri 10titulovco je uz možné považovať za diverzifikovane portfólio to máš 240usd tej až 2.4%zo zisku ale aj k strate. Na dlhodobé držanie v mene je Fio ok ,ale má obmedzený počet burz.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"