Pravidelná investícia 100 €

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Crack3n
Dátum registrácie: So 14 04, 2012 2:03 pm

Pravidelná investícia 100 €

Príspevok od používateľa Crack3n »

Zdravím,
potreboval by som poradiť kde resp. do čoho investovať.
Rozhodol som sa mesačne odkladať 100 €a viac (som študent, preto taká suma ak sa niekomu zdá nízka) a dobu ktorú chcem šetriť určenú nemám, no určite viac ako 5 rokov. Jednoducho, chcel by som sa zabezpečiť do budúcnosti a neskôr nasporené peniaze možno inak investovať. Ďakujem za každú cennú radu! 8)
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Pravidelná investícia 100 €

Príspevok od používateľa filip glasa »

pokiaľ si študent, tak tie peniaze možno použiješ na konci školy, alebo tak podobne. Možno na rozbeh podnikania. V tom prípade by nemalo význam vymýšľať niečo rizikové, ale iba zvoliť vhodnú kombináciu sporiacich účtov a termiňákov.

Ak to chceš kvázi "na dôchodok" tak potom možno uvažovať aj o rizikovejších investíciách ako sú akciové podielové fondy, samotné akcie, komoditné fondy a podobne.

Musíš teda lepšie porozmýšľať na čo tú nasporenú sumu použiješ.
Crack3n

Sumu chcem použiť skôr možno na postavene domu resp. zabezpečenie sa v budúcnosti, určite ich nebudem vyberať po škole, to som si istý.
Riziko by nemalo byť ani nízke ale ani zase vysoké aby som na tom určite zarobil.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

co to znamena urcite zarobil ? Absolutne bez rizika = terminovane vklady a pod = 2-4% = skoro urcite menej ako inflacia. Vyssi potencionalny vynos je vzdy spojeny s vyssim teoretickym riziko. Si mlady, nemas zavazky, mozes si dovolit "riskovat", mas teoreticky neobmedzeny investicny horizont .. sporil by som do akciovych podielovych fondov. Takto vyzera nas sporiaci plan: http://www.mfc.sk/?Manazovane_sporenia" onclick="window.open(this.href);return false;
Je na vyber z cca 500 fondov. Mozes si predplatit minimalnu ciastku sporenia a vkladat ako chces = kedykolvek a kolkokolvek.

ad 100 Eur: bodaj by si vsetci ludia v SR mohli dovolit sporit 100 Eur :)
Crack3n

Pozrel som si stránku na ktorú si odkazoval aj produkty.
Ktorý produkt by si mi odporučil viacej? Vyššie riziko znamená to, že môžem kľudne o všetky svoje nasporené peniaze doposiaľ prísť? Uvediem príklad, po 2 rokoch mám na účte 5000 € a zlou investíciou do fondu o ne prídem?
Čítam, že poplatky sú 5% z cieľovej sumy, tz. že ja si musím určiť akú sumu chcem nasporiť a z toho zaplatiť 5 % ?
Ďakujem za odpovede!
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

v totálne zlej situácii roku 2007-2008 akciové trh klesli cca 30-50%. O všetko by si teda neprišiel. Ale samozrejme v zápätí cez 2 roky neuveriteľne silno rástli. Aby si prišiel o všetko je malá pravdepodobnosť. Vyššia pravdepodobnosť je, že výnos bude +- niekoľko percent od nuly. Ak budeš na nule alebo -5% tak ťa bude štvať že si to nedal do banky. Ak budeš mať peniaze v banke a akciové trhy urobia 7% p.a., tak ťa bude štvať že si to nemal v akciových fondoch.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

Odporucal by som ti presne ten produkt, na ktory som ta odkazal. Konretne sporenie Dynamik.
Na tvoju otazku o riziku ti velmi dobre odpovedal Filip, nemam co dodat.
K poplatku: urcujes si sumu, aku tam chces za urcity cas vlozit a z tej platis poplatok = predplacas si tuto sumu. Kedze si student, tak skusenosti mi hovoria, ze ta mesacna platba bude rozne oscilovat .. raz to bude menej, raz viac. Takze na tvojom mieste by som volil minimalnu cielovu sumu 5000 Eur a ked to tam navkladas, tak si cielovu sumu opat zvysis.
timki
Dátum registrácie: Ut 24 04, 2012 5:44 pm

Príspevok od používateľa timki »

Pravidelná investícia =majetkový účet, jednoznačne otvorené podielové fondy, ktoré z dlhodobého hľadiska urobia priemerne 7-12 %, nie cez poisťovňu ani banku, napriamo, majiteľ účtu, nie veriteľ!!!...
Kontrast
Active Member
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2012 10:16 pm

Príspevok od používateľa Kontrast »

timki napísal:Pravidelná investícia =majetkový účet, jednoznačne otvorené podielové fondy, ktoré z dlhodobého hľadiska urobia priemerne 7-12 %, nie cez poisťovňu ani banku, napriamo, majiteľ účtu, nie veriteľ!!!...
k priemeru 7-12% (predpokladam ze p.a.) len toto:
hahahahahahaha

a ten teraz prosim ta napis ten o bezirizikovych akciovych fondoch s priemerom 15%. Ten je moj oblubeny :)
timki

skus.. http://www.fondsprofessionell.at" onclick="window.open(this.href);return false; a najdi si trebars latin america.. a prejde smiech :)... nevies- smejes sa...neinvestuj ak nechces :)... daj si Inv. zivotne poist. :)
Kontrast
Active Member

V podstate mas pravdu. V rokoch 90-99 rastol priemerny(t.j. ani nie zamerany na latinsku amerkiku) akciovy fond nieco cez 20% p.a. Z toho vyplyva, ze fond priemerne urobi 20% rocne. Nebudme predsa skromny s 7-12 %

(o poplatkoch sa radsej ani nebavim)
timki

Ok.... well.... navrhni mi prosím nejaké portfólio.... vdaka :-) mám 100000 voľných a mesačne si viem odkladať 500 eur...
Kontrast
Active Member

Ak tych 100 000 mas ako kratkodobu investiciu(cca. 5-6 rokov a menej ich nebudes potrebovat ale potom hej) tak potom vidim realne dve moznosti
1. terminovany ucet
2. nejaky strukturovany produkt ktory je nastaveny na vynos inflacia + x %

ak to mas na dlhsie ako 5-6-7 rokov, a nemas potrebne skusenosti, cas a povahu na aktivnu spravu, tak indexovy fond na nejaky europsky index(koli menovemu riziku). Teraz su ceny akcii(moj nazor) niekde okolo feroveho ohodnotenia(mozno trocha pod) a su tiez okolo dlhodobeho priemeru(klasika: p/e atd.). Dolezitym kriteriom su poplatky. Poplatok za spravu by mal byt maximalne 0,5% rocne(aj to je mozno vela).

tych 500 eur mesacne davat tiez priebezne do toho fondu.

+ ked sa rozni susedia a znami zacnu pytat kam investujes ty, pretoze oni prave zacali a ide im to, tak treba predavat :D
+ vykaslat sa na to, ako sa hybe cena podieloveho listu(az na extrem, teda predchadzajuci bod)

... ale ani toto nezaruci, ze ked budes peniaze potrebovat za napriklad presne 8 rokov vybrat, ze tam budes mat zhodnotenie napriklad 8% p.a. Len to zvysuje sancu, ze tam nejake rozumne zhodnotenie bude.

EDIT: nic nepredavam, nesprostredkovavam a neviem kde su najlacnejsie fondy.
timki

vdaka za nazor...nieco som skusil a zatial to funguje..uvidime ako to pojde dalej...:)
Kontrast
Active Member

Zo zvedavosti, mohol by si napisat co si skusil, resp. akym sposobom si investoval?
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

budem hadat :) Investoval 100 Eur do Templetonov.
Zatial ho to stalo iba akciovych 1407 Eur !! 14 nasobok mesacneho vkladu a 7 % vstupny poplatok :D
timki

Áno pán Cmorej, sporim si v templetone 250e mesačne a zaplatil som za to 2100e za otvorenie účtu.... za kvalitu si zaplatím :-) a moje voľné prostriedky sú tu http://www.fondsprofessionell.at/fonds/ ... c%252BUSD/.." onclick="window.open(this.href);return false;. myslím že celkom pekné :-)... spokojnosť... neviem odkiaľ beriete 7%, máte zle informácie...
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

2100 za otvorenie účtu + sa ti strháva klasický vstupný poplatok. Zderstvo jak hovado. Sak by som si to otvoril bar kde v rakusku, cr bez tych 2100 evri, ked sa ti uz to EIC nepaci.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

Tak dlhopisovy fond za 2100 eur :mrgreen: no to sa oplatiii! vsak za kvalitu sa plati. Ked tak nad tym rozmyslam, tak ti co do tohto isteho fondu investuju iba s poplatkom 2% by sa asi mali citit nejaki menejcenni :D
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

tych 2100 eur je vstupny poplatok a Zicherova torta (poplatok navyse) spolu? Alebo je 2100 eur je jeden poplatok a vstupny (2%) sa strhava este navyse?
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"