svadba kvôli hypotéke ?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
BB6
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ut 17 06, 2014 11:46 am

svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa BB6 »

Som tehotná v 7. mesiaci, s priateľom uvažujeme o kúpe vhodnejšieho bytu a časom aj o svadbe.
Tú svadbu sa mi nechce teraz narýchlo zbúchavať, hoci priateľ by bol ochotný.

Ako ovplyvní náš manželský/nemanželský stav budúcu hypotéku ?
Dostávajú manželia lepší úrok alebo nejakým spôsobom lepšie podmienky než dvaja slobodní ?

Aby som bola konkrétna, môj príjem je 991 EUR v hrubom, ale už som odovzdala papier, že pôjdem na materskú od 25. januára, takže vraj z hľadiska banky som už niekto, kto hypotéku sám o sebe aj tak nedostane.
Môj priateľ zarába 2000 EUR.

Chceme kúpiť byt za max. 150 000 EUR, pričom ja dám hotovosť 90 000 EUR a on si vezme hypotéku na max. 60 000 EUR.

Pýtala som sa v VÚB a pochopila to tak, že manželský stav ovplyvňuje rozhodnutie dáme / nedáme hypotéku, ale po kladnom rozhodnutí manželstvo neovplyvňuje výšku splátok či úroku. Nie som si ale istá, či som ich odpovedi rozumela dobre, tie ich vyjadrenia mi pripadali ako také šalamúnske slovíčkarenie a chytračenie.

Prosím, poraďte mi. Nechcem nasilu uponáhľať svadbu, ale samozrejme nechcem ani roky platiť viac len preto, aby som mala krajšie biele šaty.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2796
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Laska je najdolezitejsia. Manzelstvo potrebuje aj schopnost spoluzit s konkretnym clovekom. K spoluzitiu prospieva slusna strecha nad hlavou. Okrem toho je aj ekonomicko-pravnym utvarom. V poradi dolezitosti:
1. Lasku treba vyskusat spoluzitim v jednej domacnosti. V Tvojom pripade aj s dietatom.
2. Dieta potrebuje otca ako chlapsky vzor k plnemu psychologickemu rastu.
3. Z pravneho uhla staci manzelstvo na urade. Okazalu svadbu sa da urobit aj neskor. Je celkom mile ak sa Vase dietatko plazi ci pobehuje medzi svadobnikmi.
4. Po svadbe a kupe nehnutelnosti je manzelov podiel na nehnutelnosti ihned 45 tisic. Mozno staci zlozit 75 tisic a nechat si 15 tisic rezervy.
5. Hypoteka nie je problem (ak ju dostanete) kvoli vysokemu vkladu. Ak cena nehnutelnosti klesne hoci aj o 50% aj tak nestratite celu hotovost.

Teda akcny plan je - svadba na urade, spoluzitie v oficialno zvazku, kupa nehnutelnosti a nakonie svadba, ktoru si budes pamatat do smrti. Sustredte sa na prvy krok - svadbu na urade.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

V siedmom mesiaci tehotenstva by si sa už nemala stresovať prípravou svadby. Aj samotná svadba pre teba nebude zážitkom..nemôžeš tancovať, nemôžeš si vypiť atd.

Ak by ste boli zobratí, tak sa nehnutelnosť braná na hypotéku posudzuje ako bezpodielové vlastníctvo. To znamená, že banka berie do úvahy váš spoločný príjem, spoločné ručenie a nehnutelnosť je vaším spoločným vlastníctvom ( do doby splatenia zaťažená ťarchou na liste vlastníctva). Hypo sa zvyčajne poskytuje do výšky 70% z ceny nehnutelnosti ( cena podľa znaleckého posudku ).

Ja by som sa na tvojom mieste do svadby kvoli hypotéke nehrnul. Máš 90 tisíc v hotovosti a žiadny príjem ( banka to tak teraz na materskej bude brať ) a tvoj partner má príjem 2000 €. Prečo sa teda nedohodnúť tak, že nehnutelnosť zaplatíte napoly a budete ju vlastniť obaja ( 50% a 50% ). Ty svoj podiel vyplatíš cashom a on nech si na svoj požičia. 150 000 napoly je 75 000, takže ti ešte ostane 15 000 do rezervy. Keď sa raz rozhodnete zobrať, tak sa nehnutelnosť stane vašim spoločným majetkom. Dovtedy však bude polovica tvoja a s tvojej strany aj vyplatená.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jednoznacne svatba na urade. Neviem si predstavit ako mozete spolocne zit, to kazdy bude maz svoj rozpocet? A ake priezvisko bude mat dieta?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal:jednoznacne svatba na urade. Neviem si predstavit ako mozete spolocne zit, to kazdy bude maz svoj rozpocet? A ake priezvisko bude mat dieta?
Ja si to viem predstaviť :) . Na to aby spoločne žili nepotrebujú pečiatku z úradu.

Paradoxne, ja som tiež hnal moju manželku do svadby kvôli dieťaťu...ale bola v treťom mesiaci, ked sme sa brali.
To je trochu iné ako v siedmom mesiaci. Kým to vybavia, bude pred pôrodom.

A čo je to svadba iba na úrade? My sme mali svadbu iba na úrade. Skladáš slub, musíš pozvať všetkých, pridu Ti blahoželať, je to tá istá ceremónia ako v kostole...len máte na mysli, že potom nepôjdu oslavovať? To akože oslava, pohostenie, svadobné dary, redový tanec a všetky tie veci sa urobia pár mesiacov po svadbe?

Ja som tiež za to, aby sa dieťa narodilo do stavu manželského, ale v siedmom mesiaci by som to už nesilil. S tým menom nie je problém. Hlavné je, že má otca.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kiikino
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 23 08, 2012 7:05 pm

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa kiikino »

kupou po svadbe sa dostavas do rizika lebo zostatkova cena bytu po pripadnom rozvode sa bude delit na polovicu a zatial co ty das podstatnu sumu , tvoj partner skoro nic, no po predaji bytu sa budete delit napoly lebo nehnutelnost bola nadobudnuta pocas manzelstva - 50% manzelstiev konci rozvodom
kupa pred svadbou sa pocita uz inak
co sa tyka hypo ked sa bojis ze dostanes kvoli tomu ze nie ste zosobaseni vacsi urok, tak si daj kratsi fix trebars len na jeden rok a po svadbe mozes skusit vyjednavat aj s inymi bankami lepsi urok
ako tu uz niekto pisal odporucam podielove spoluvlastnictovo 50 na 50 ty das hotovost a tvoj priatel bude splacat svoju cast
BB6
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ut 17 06, 2014 11:46 am

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa BB6 »

"ked sa bojis ze dostanes kvoli tomu ze nie ste zosobaseni vacsi urok"...
- a je to teda opodstatnená obava, alebo nie ?
PetrikX
Príspevky: 31
Dátum registrácie: Št 11 10, 2007 1:41 pm

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa PetrikX »

ja by som toto byt tebou vobec neriesil. Pokial to ma byt spravodlive, tak kazdy by mal prispiet svojou castou, takze ako uz bolo spominane - 50 na 50. ty das svoju cast cash, pripadne priatelovi mozes potom zostatok bezurocne pozicat, aby si bral nizsiu bypoteku. Pri jeho prijme a celkovej vyske pozicky (ktora je relativne mala), je vysoky predpoklad, ze ju i tak splati do par rokov. Ci zaplati o 100 eur viac alebo menej na urokoch, podla mna nezalezi (a mozno toto sice vyznie trosku egoisticky, ale vyska uroku je "jeho problem":) ).
A inak - sice nie som expert, ale logicke mi pride, ze pri ziadosti o hypoteku manzelov sa berie do uvahy spolocny aj prijem, ale aj zivotne naklady. Kedze ty mas momentalne prijem ziadny, ale zivotne naklady nejake, podla mojho nazoru vam svadba moze naopak zhorsit ponukany urok (kedze naklady 2 resp. coskoro 3-clennej domacnosti su vyssie ako jeho - jednotlivca, pricom prijem sa nemeni). A este aj mozno ako slobodna mamicka budes mat nejake vyhody.
.
A co sa tyka etiky - nie je problem dat dietatu otcovo priezvisko, a mat svadbu dodatocne (alebo aj vobec). Na spoluzitie naozaj nepotrebujete ziadne papiere, hlavne aby ste boli ako rodina spokojni a stastni. A ako uz ktosi spomenul, dieta v prvom rade musi mat otca - je mu jedno, ci je svadba.
.
Posledna vec - kedze uz si vo vysokom stadiu tehotenstva - radsej by som mozno venoval ten cas, co ti zostava do porodu, (pokial uz mas o matkovani vsetko nastudovane:) ) hladaniu vhodnej nehnutelnosti. Fyzicku kupu a zariadenie do porodu (co by bol asi idealny stav) zrejme nestihnete, ale aspon budes v obraze, co asi mozete za tie peniaze dostat a ake mate moznosti. Nejaka svadba v tomto case ti akurat (i ked na urade+pohostenie v restike nemusi byt nejaka narocna vec) zozerie aj ten posledny volny cas, ktory mas , kvoli papieru, ktory nepotrebujes...
BB6
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ut 17 06, 2014 11:46 am

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa BB6 »

A inak - sice nie som expert, ale logicke mi pride, ze pri ziadosti o hypoteku manzelov sa berie do uvahy spolocny aj prijem, ale aj zivotne naklady. Kedze ty mas momentalne prijem ziadny, ale zivotne naklady nejake, podla mojho nazoru vam svadba moze naopak zhorsit ponukany urok (kedze naklady 2 resp. coskoro 3-clennej domacnosti su vyssie ako jeho - jednotlivca, pricom prijem sa nemeni).
Ale ja budem spoluzaložiteľ, spoludlžník, keď tiež kupujem, hoci hypotéka nie je na mňa ? Alebo nemusím ? Nerozumiem tomu dobre.
Tomtom
Active Member
Príspevky: 133
Dátum registrácie: St 01 05, 2013 10:52 pm
Bydlisko: Čadca , Bratislava

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa Tomtom »

BB6 napísal: Ale ja budem spoluzaložiteľ, spoludlžník, keď tiež kupujem, hoci hypotéka nie je na mňa ? Alebo nemusím ? Nerozumiem tomu dobre.
Nie dlžník bude tvoj partner, ty svoju časť zaplaťíš cash, tu druhú polovičku ktorú bude vlastniť tvoj terajší partner bude musieť financovať on sám, kedže nemá cash ako ty on si zobere hypotéku. Môžeš ty dať 75 000 ako tu už bolo spomínane a on dá tiež 75 000 z hypotéky a bude to jednoduché počítanie máte to proste napoly a tých 15 000 môžete použiť potom na svadbu alebo na zariadenie bytu...

Prajem drobcovi všetko dobré :)
TomTom - vaša navigácia :)
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 751 times
Been thanked: 81 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa rmaly »

PetrikX napísal:ja by som toto byt tebou vobec neriesil. Pokial to ma byt spravodlive, tak kazdy by mal prispiet svojou castou, takze ako uz bolo spominane - 50 na 50. ty das svoju cast cash, pripadne priatelovi mozes potom zostatok bezurocne pozicat, aby si bral nizsiu bypoteku. Pri jeho prijme a celkovej vyske pozicky (ktora je relativne mala), je vysoky predpoklad, ze ju i tak splati do par rokov. Ci zaplati o 100 eur viac alebo menej na urokoch, podla mna nezalezi (a mozno toto sice vyznie trosku egoisticky, ale vyska uroku je "jeho problem":) ).
A inak - sice nie som expert, ale logicke mi pride, ze pri ziadosti o hypoteku manzelov sa berie do uvahy spolocny aj prijem, ale aj zivotne naklady. Kedze ty mas momentalne prijem ziadny, ale zivotne naklady nejake, podla mojho nazoru vam svadba moze naopak zhorsit ponukany urok (kedze naklady 2 resp. coskoro 3-clennej domacnosti su vyssie ako jeho - jednotlivca, pricom prijem sa nemeni). A este aj mozno ako slobodna mamicka budes mat nejake vyhody.
.
A co sa tyka etiky - nie je problem dat dietatu otcovo priezvisko, a mat svadbu dodatocne (alebo aj vobec). Na spoluzitie naozaj nepotrebujete ziadne papiere, hlavne aby ste boli ako rodina spokojni a stastni. A ako uz ktosi spomenul, dieta v prvom rade musi mat otca - je mu jedno, ci je svadba.
.
Posledna vec - kedze uz si vo vysokom stadiu tehotenstva - radsej by som mozno venoval ten cas, co ti zostava do porodu, (pokial uz mas o matkovani vsetko nastudovane:) ) hladaniu vhodnej nehnutelnosti. Fyzicku kupu a zariadenie do porodu (co by bol asi idealny stav) zrejme nestihnete, ale aspon budes v obraze, co asi mozete za tie peniaze dostat a ake mate moznosti. Nejaka svadba v tomto case ti akurat (i ked na urade+pohostenie v restike nemusi byt nejaka narocna vec) zozerie aj ten posledny volny cas, ktory mas , kvoli papieru, ktory nepotrebujes...
tak toto vytesat do kamena :)
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa jogo »

BB6 napísal:Ako ovplyvní náš manželský/nemanželský stav budúcu hypotéku ?
Dostávajú manželia lepší úrok alebo nejakým spôsobom lepšie podmienky než dvaja slobodní ?
To akoze ak budes mat ako slobodna matka o 0.5% lepsi urok na hypoteke ako vydata, tak sa radsej nevydas? :shock:
Dufam, ze to tu nebude citat tvoj priatel. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

no aka pekna manzelska poradna sa nam tu z toho vyklula :lol:

ak by ste boli manzelia, tak by ste museli brat hypoteku spolocne. Kym manzelia nie ste, moze si ju priatel zobrat aj sam a byt mozete nadobudnut do podieloveho spoluvlastnictva, 50 na 50 alebo aj v inom pomere. V pripade ak by ste byt nadobudali uz ako manzelia, nadobudnete ho do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov (BSM) a ano, v pripade rozvodu by to mohol byt problem, tak ako tu uz niekto napisal. Ale na druhej strane skuma sa aj povod penazi, za ktore bol ten byt do BSM nadobudnuty, takze az take zle to nie je :)

Kedze prijem priatela/manzela je dobry, ani jeden pripad nebude mat vplyv na urokovu sadzbu ci inu dostupnost uveru. Ak si priatel zoberie hypo sam a nadobudnete to do podieloveho spoluvlastnictva, tak nie, nebudes spoludlznik, budes "spoluzalozca".
PetrikX napísal:A inak - sice nie som expert, ale logicke mi pride, ze pri ziadosti o hypoteku manzelov sa berie do uvahy spolocny aj prijem, ale aj zivotne naklady. Kedze ty mas momentalne prijem ziadny, ale zivotne naklady nejake, podla mojho nazoru vam svadba moze naopak zhorsit ponukany urok (kedze naklady 2 resp. coskoro 3-clennej domacnosti su vyssie ako jeho - jednotlivca, pricom prijem sa nemeni). A este aj mozno ako slobodna mamicka budes mat nejake vyhody.
Slobodna mamicka nema ziadne vyhody. V ostatnom mas pravdu, ale kedze prijem je dobry, v tomto pripade to nehra rolu.

Ak budete chciet ten uver riesit, kludne sa ozvite
PetrikX
Príspevky: 31
Dátum registrácie: Št 11 10, 2007 1:41 pm

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa PetrikX »

Slobodna mamicka nema ziadne vyhody
Nemyslel som na vyhody pri ziadani uveru, to asi naozaj tazko :) Skor som myslel vyhody ineho charakteru.
Nie som sice expert ani do socialnych veci, ale od znamych viem, ze minimalne tuto kusok u susedov v AT aj hentam za kratkou mlakou LaManche maju slobodne mamicky naroky na specialne socialne prispevky a podobne veci. Zeby u nas v silnom socialnodemokratickom zriadeni nic nemali? :) ale nevylucujem, ze mozes mat pravdu
Miska8766
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Pi 11 08, 2017 4:47 pm

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa Miska8766 »

Ahoj, podľa mna sa nemáte kam ponáhľať :) kľudne si kúpne dom/byt a potom aj s dieťatkom šuprbte svadbu a nebude to hneď teraz tak finance náročné. ak vam na tom tak veľmi záleží tak si môžete urobiť úplne malú svadbu v kostole s nejakým obedom iba a rodinou. V kostole si dáte obrúčky a potom pôjdete na peknú večeru :) len si dávajte pozor ak za druzicku dáte malé dieťa, kamarátke tak mala sestrička drahé obrúčky od Rydla nechtiac stratila a to sa na ňu nepozerali dve minuty :D veľa šťastia s rozhodovaním :)
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 751 times
Been thanked: 81 times

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa rmaly »

Miska8766 napísal:Ahoj, podľa mna sa nemáte kam ponáhľať :) kľudne si kúpne dom/byt a potom aj s dieťatkom šuprbte svadbu a nebude to hneď teraz tak finance náročné. ak vam na tom tak veľmi záleží tak si môžete urobiť úplne malú svadbu v kostole s nejakým obedom iba a rodinou. V kostole si dáte obrúčky a potom pôjdete na peknú večeru :) len si dávajte pozor ak za druzicku dáte malé dieťa, kamarátke tak mala sestrička drahé obrúčky od Rydla nechtiac stratila a to sa na ňu nepozerali dve minuty :D veľa šťastia s rozhodovaním :)
tak za tie tri roky sa snad uz rozhodli :)
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: svadba kvôli hypotéke ?

Príspevok od používateľa Aurelio »

rmaly napísal: tak za tie tri roky sa snad uz rozhodli :)
tiez ma to pobavilo :D
Power of Knowledge
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"