Daň z dividend USA

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
demko1
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Št 07 05, 2015 3:06 pm

Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa demko1 »

Dobrý deň, Ahojte

Mám pár akciových titulov z USA. Sem tam príde dividenda a raz je zdanená 15% raz 40% raz 0%. Mám že dva rôzne tituly a sídlo je v rovnakom štáte USA a zdanené je inou sadzbou.

Od čoho to závisí ?

Ďakujem
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Dana »

Nemajú tam progresívne zdaňovanie? Aj ked neviem, či aj pre dividendy platí.

U brokera treba vyplniť tlačivo W-BEN alebo ako sa to volá, aby ti v USA nestrhávali vyššiu zrážkovú daň ako 15 %. /pokial si rezidentom SR/.

.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
mgulka
Active Member
Príspevky: 112
Dátum registrácie: Ut 25 06, 2013 10:11 am

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa mgulka »

To, čo ti zdanilo 40%-tami nie je náhodou nejaké ETFko?

...inak raz 15%, raz 40% a inokedy 0%? Určite to dobre pozeráš? Pri akom titule ti nestrhlo žiadnu daň z dividend?
Matej1992
Silver Member *
Príspevky: 176
Dátum registrácie: Po 23 08, 2010 8:55 pm
Bydlisko: Trnava
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Matej1992 »

Vymenuj tituly, inac je to otazka do luftu...
Klasicky je dan 15%, pravidlo 80/20 ti moze znizit dan od 15% az na 0% a potom su tu napr. MLPcka, ktore maju na distribuciach dan az do 39,60%.
Dalsia vec jeden titul ti moze vyplatit aj normalnu dividendu a aj specialnu dividendu vo forme nejakej distribucie casti kapitalu, na ktoru sa moze vztahovat ina danova sadzba. Firma to urcite ma uverejnene na svojej stranke tak hladaj :wink:
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Dividendy akcii, ktore si vlastnil menej ako 60 dni su zdanene vyssou sadzbou.
Sadzba je progresivna a zalezi na prijme. Pokial podas danove priznanie v USA, tak sa konecna vyska dani urci na zaklade prijmu. Cudzincom ihned strhavaju zrazkovu dan, ktoru sa da neskor aspon ciastocne ziskat naspat.
Tema US dani je zlozita a ich spravovanie nakladne. Najlepsie je neinvestovat u US brokerov.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Dana »

Je úplne jedno cez akých brokerov to pôjde, podstatnejšie bude do akej miery mieni broker hájiť záujmy klientov. Broker predsa nie je konečný príjemca dividendy, on to iba za svojich klientov preberá a mal by dozerať na správnosť vyplatenej sumy. Aj ked by to išlo cez českého brokera, kľudne by dane mohli byť strhnuté ako bolo písané vyššie.
Nie som účtovník, ale zrážka dane cudzincom sa má robiť podľa platných medzinárodných zmlúv, ktoré stoja nad zákonmi každého štátu, ktorý ich podpísal a iba v prípade, že takáto zmluva nie je podpísaná so štátom odkial cudzinec pochádza /je rezidentom/ sa to začne riadiť daňovýni zákonmi štátu odkial je vyplácaný príjem.
Takže ani náhodou to nemá fungovať tak, že zrážka dane sa urobí podľa daňového zákona USA a komu sa to nebude páčiť nech si žiada dane späť podľa medzinárodnej zmluvy.
Pre našinca ktorý sa v USA vôbec nezdržiava je nonsens chcieť, aby si tam podával daňové priznanie a žiadal tak USA vrátiť dane späť, ak bolo u dividend zdanené niečo vyššou sadzbou ako 15 %-ami. V prípadoch, že sa tam vôbec nezdržiava by ho mal niekto zastupovať, čo je v tomto prípade broker. Ale broker tiež nebude za klienta podávať daňové priznanie.
Malo by to byť ako pri klasických reklamáciách ak bola nesprávne vyplatená suma dividendy, tak sa to asi tiež reklamuje u brokera. /neviem, nikdy som to nerobila/ a on by to potom nejak mal dať do poriadku.
Ak účtovník vo firme odkial bude vyplácaný príjem vedel, kto bude konečným príjemcom dividendy, napriek tomu zrážku dane neurobil podľa medzinárodnej zmluvy, tak by mal logicky za škodu zodpovedať on. On zase tiež zrážkovú daň neodvádza ihned, ale má tam nejakú lehotu dokedy to má urobiť. Takže broker by teoreticky mohol dať klientom 2-3 dni dokedy majú nezrovnalosť nahlásiť a ak to dovtedy neurobia, nech si to potom riešia sami.
Ak by chybu spravil broker, že neposunul potvrdenie o daňovom domicile ďalej, mal by byť zodpovedný za škodu on a ak klient nedal žiadne tlačivo, potom sa nemá na koho sťažovať.

Toľko môj teoreticko-laicko-neodborný pohľad, lebo nemám ani šajnu o tom, ako funguje nahlasovanie dividend na úrovni broker-burza-firma a tak nevylučujem, že tu píšem nejaké sprostosti, ale ohľadom zdaňovania asi nie.
Kto to chce nejak riešiť asi bez malej debaty s brokerom to nepôjde a ten bude určite z toho nesmierne nadšený. Ale inak asi k náprave nedôjde, ak nejaký tlak od klientov nenastane.
Mňa nič iné nenapadá.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Pozri si IRS Publication 519: U.S. Tax Guide For Aliens. Predpokladat, ze medzinarodne dohody platia pre USA je odvazne.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Dana »

Jo, tak aspoň predpokladať to zatiaľ môžme. :)
Mne sa to čítať nejak celé nechce a kedže angličtinu mám pomerne slabú, tak si pomáham aj pomocou prekladača. Ale z toho, čo som zatiaľ narýchlo pozrela, všade sa píše o tom, že cudzinec tam nebýva, ale zdržuje sa na území USA aspoň 1 a viac dní. Vtedy povedzme má voči US povinnosť podať daňové priznanie, príp. zrážka dane sa mu urobí podľa zákonov USA a on si ich potom môže pýtať späť.
Ale nenašla som ani zmienku o tom, ak tam nebýva a nezdržuje sa tam ani 1 deň, iba poberá z US príjem. Vtedy nejaké povinnosti voči daňovákom nemá a zrážka dane by v tom prípade mala byť urobená len podľa medzinárodnej zmluvy.
Ak je niečo, čo túto hypotézu vyvráti, tak kde je to napísané, lebo teraz nemám čas na dlhé čítania.

Inak úprimne povedané, mne je to úplne jedno ako to je, nemusím to riešiť. Bolo to písané skôr všeobecne aj pre Europu, lebo tam sa podobné problémy vyskytujú tiež. Už je na každom, či si to chce alebo nechce nejak riešiť a príp. to študovať.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
Používateľov profilový obrázok
Alo Bunda
Gold Member **
Príspevky: 370
Dátum registrácie: Ne 27 07, 2014 8:11 am
Bydlisko: Chicago

Re: Daň z dividend USA

Príspevok od používateľa Alo Bunda »

Ohľadne Witholding TAX na ETf v USA Pimco ako jediný správca používa zákon, ktorým umožnuje investorom NRI zminimalizovať prípadne uplne ich oslobodiť od zdanenia z dividend.The American Jobs Creation Act of 2004 allowed ETFs having regulated investment company status to designate amounts of QII and STCG as exempt from Nonresident
Alien Withholding Tax (“NRA Withholding Tax”) when paid to non-U.S. shareholders with appropriate tax documentation. The exemption expired with the PIMCO ETFs
7/7/15 payment date, but has since been extended permanently from that date with the “Protecting Americans from Tax Hikes Act of 2015” signed into law on12/18/15.
The amounts set forth below have been identified as exempt from NRA withholding tax, and may be subject to revision. We recommend that shareholders consult their tax advisor for further information.
V príloha PDF sú zobrazené jednotlivé ETFka v tabuľkách je hodnota z dividendy v % za jednotlivý mesiac,ktorá nepodliehala zdaneniu(witholding Tax).
Prílohy
Qualified Interest income USA.pdf
(104.25 KiB) 244 stiahnutia
If God had wanted women to play ball,
he would've made them men.
It's only a game if you win but if you lose it's
a stinking waste of time
Insurance is like marriage.
You pay and pay but you never get anything back
Alo Bunda
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"