Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Marek12345
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Pi 06 01, 2017 8:25 pm

Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa Marek12345 »

Zdravim.. uz dlhsie premyslam nad tym, ze by som zacal podnikat. Mam k dispozicii 20 000Eur. Rozhodujem sa bud nad tym,ze by som kupil pozemok a choval tam hydinu, pripadne vcely, skratka zalozil by som malu farmu. Alebo zacnem rozvazat ludi, pripadne baliky, do zahranicia. Co by ste mi poradili resp. je tu niekto taky, kto v niecom podobnom uz podnika? Nejake napady, skusenosti? vopred vdaka
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Marek12345 napísal:Zdravim.. uz dlhsie premyslam nad tym, ze by som zacal podnikat. Mam k dispozicii 20 000Eur. Rozhodujem sa bud nad tym,ze by som kupil pozemok a choval tam hydinu, pripadne vcely, skratka zalozil by som malu farmu. Alebo zacnem rozvazat ludi, pripadne baliky, do zahranicia. Co by ste mi poradili resp. je tu niekto taky, kto v niecom podobnom uz podnika? Nejake napady, skusenosti? vopred vdaka
Neviem či ideš na to z dobrého konca.... Práve nás zasiahla vtáčia chrípka...dobrá šanca si uvedomiť, že chov hydiny nemusí byť zrovna tou najlepšou cestou. Predstav si, že máš takých 25 tisíc kusov a zajtra ti začnú kapať...prídu veterinári, zavrú Ti chov a všetko spália... Pokial viem, tak polnohospodárstvo a zvlášť živočíšna výroba je u nás temer v krachu. Ale OK, ak máš s tým skúsenosti a si z farmárskej rodiny...tak asi vieš prečo práve chov hydiny...

Prečo potom ten diametrálne odlišný, druhý nápad ...rozvážanie balíkov, či ľudí do zahraničia? Prečo by sa malo dariť práve tebe, keď je konkurencia taká obrovská? Máš s tým skúsenosti, alebo nejaké špeci know-how, ktoré ti prinesie konkurenčnú výhodu?

Ja by som začal tým, že si prečítaš túto knihu:
http://www.podnikanivusa.com/wp-content ... _v_USA.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Z tej knihy pochopíš, že podnikanie nie je o tom, že máš 20 000 éčiek a začneš podnikať... ale o tom , že ,,upletieš z hovna bič,,... vybuduješ prosperujúci biznis z nuly, lebo na to máš schopnosti. Ak máš, bude z teba podnikatel. Ak nie, skončíš ako zamestnanec. Inej cesty niet.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

a este si dovolim upozornit na rozdiel medzi podnikanim a vytvorenim si zamestnania. Lebo z toho co a ako to pises, mam dojem, ze ty si planujes vytvorit zamestnanie. Tz. rozmyslas nad niecim, co bude na vecne veky zavisle od tvojej prace, resp casu co tomu budes venovat. Podnikanie je nieco, kde casom dokazes najst zamestnanca a ty to budes kontrolovat a poberat plody z toho co si vytvoril. Ak zacnes podnikat v niecom, co nedokazes v buducnosti delegovat, tak si si iba vytvoril zamestnanie.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

JUGGLER, pises dobre, len mam otazku. Ked je ta hydina a celkovo farmarcenie cohokolvek na SR take zle, ako to, ze to este existuje? Aleo su to posledni mohykani co sa len tak tak drzia nad vodou? Zvysok je dovoz z razilie a Ciny ?
lebo ono - tak ako kazdy konzum, ked ja som pisal, ze sa bojim prepadu trhov, vela ludi mi pisalo, ze to nie je mozne, pretoze ludia vzdy udu chciet zit a minat. to je celkom aj pradive.
no ale jest bude trea vzdy, cize odkial udu tie hydiny ? fakt CHN/BR? alebo nejake dotacne povdody v ES/IT ?
to sme potom v prdeli, aj s celou EU, bez ohladu na to, ze prijimame viac, ako davame.
vychadzam z jednoduchej logiky, ked chovat hydinu je ekonomickejsie, aj v extremne malom (70ks), ako ju kupovat. Dokonca je mozne ju predavat takto aj so ziskom, sice minimalnym. Ale zas, to skor len rodine, lebo kto uz len dnes kupuje kvalitu, vsakze... Vajicka to iste.. 1 hydina ma za rok 200-250 vajicok. cize za rok vygeneruje kolko 20-25eur? kolko stoji krmivo? pozemok? neviem.. jedna vec je vajicko z klietkoveho chovu a dalsia je z volneho chovu, kde 1 hydia ma bohate 1m2.. (pri 100hydine je to 100m2 co je ekonomicky nezmyselny luxus, ale je to volny chov). nechem ist do zbytocnyh detailov, skor take makro.
ako je mozne, ze farmarcenie u nas krachuje, ked ludia musia vzdy jest? (to nie je ze chcem, ale musim). potom je to fakt prolem systemu ? dovozu ? politickeho likvidovania domacich fariem? volba spotrebitelov a uprednostnenie dovozu?
pytam sa preto, lebo potom vo velmi vela sferach sa neoplati vyrabat doma, okrem monatznnych liniek samozrejme.. pretoze ak ma slovek nejaku a istu kupnu silu, vzdy preferuje dovoz, lebo matematicko ekonomicky to vyjde najlepsie. preto su montazne linky u nas, a nie v nemecku. vyrobit lacno, predat draho..
ale je mi z toho zle, z celeho systemu, lebo aj zelovoc - GMO vyhrava, lepsie sa uchyti, viac zimy prezije, je odolnejsie, hustejsie, a teda matematicky vyhodnejsie.. ale je to otras, ze sa to deje na ukor potencionalnych zdravotnych problemov, ale nechem sem riesit GMO flame.. kedze kazdy moze mat svoj nazor na GMO, resp monsanto konkretne ako take. (nemoznost uchovat si zrna kukurice - to je najviac antifarmarsky zakon logicky a triezvosti, aky len existuje, aby mal niekto pravo na prirodne semena, ale ako pisem vonkoncom mi nejde o flame, len poukazanie na paradox penaize vs treizvost)
Odoslané z počítača
Marek12345
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Pi 06 01, 2017 8:25 pm

Re: Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa Marek12345 »

Ahojte
VDAKA VSETKYM ZA POSTREHY
...Neviem kedy,a s cim zacnem,ale asi to bude s hydinou(na maso,nosnice,pripadne aj nejake perlicky) ,zajace,alebo osipane.Bude to vsetko v mensom rozsahu,takze ziadna mega vykrmna.

pre JUGGLER
Tak ten uhyn,to uz je tragedia,a nestastie-ale ano,je to realna hrozba,a treba s tym pocitat(pri vsetkom zivom je tam toto riziko)
-Z tej knihy pochopíš, že podnikanie nie je o tom, že máš 20 000 éčiek a začneš podnikať... ale o tom , že ,,upletieš z hovna bič,,... vybuduješ prosperujúci biznis z nuly, lebo na to máš schopnosti. Ak máš, bude z teba podnikatel. Ak nie, skončíš ako zamestnanec. Inej cesty niet.
Prave s touto logikou sa neviem stotoznit...a myslim ze sa to uz coskoro prejavi...proste nieje mozne z hovna,alebo z nicoho urobit bic,alebo nieco...jednoducho tam musi vzdy nieco byt,a hlavne tam musi byt praca...

pre peter.cmorej
tak zo zaciatku asi budem makat ja(nevadi mi manualna praca) a casom by sa uvidelo,tych spominanych 25000 ks hydiny by som asi nezvladol sam,a este logistika okolo,predaj....to sa jednoducho pri takom mnozstve asi ani neda...casom by boli aj zamestnanci,ak by to slo.

pre iceberg8
s tebou plne suhlasim,a je jedno ci sa to oplati alebo nie,to je proste potreba ktora je dana bohom,a neda sa to nijak obist.
A je to velky hazard ze sa tento sektor u nas ignoruje,pretoze eventualne mozu prist aj sankcie,a potom sa to prejavi v plnej sile,a to bude neskoro.
este by som dodal asi ze aj tie ceny by sa dali stlacit nadol,ked dokaze predat za euro niekto(nechcem menovat-ale bavime sa o velkych predajcoch),tak moja cena nemoze byt vyssia,kedze som producent-to nevravim aky sajrajt sa na sk predava...a to by bolo masko bez vody,liekov,hormonov atd...tu by bolo mozno dobre,aby si aj ludia toto uvedomili,ze ta vyhodna cena,nie je az taka vyhodna
Ja planujem dat 1ks hydiny 2m2 :) a aj krmivo si vyrabat sam.

Myslim si ze sa oplati vyrabat v kazdej sfere,potom je otazka predaja a nasledne ceny...
Napriklad vykup vsetkeho za mizerne ceny,a nasledny predaj za nekrestansky rabat(aj preto popadalo vela nasich vyrobcov-pritom mozno stacilo dat sa 5ti-10ti dokopy,co sa predaja tyka,a mozno by to vyzeralo uplne inak.napr v obciach budovat vlastne predajne.Boli by to 2muchy 1 ranou)...bude tam asi chyba ten medziclanok(tiez casto prave velky predajcovia)takze ja by som urcite predaval napriamo(Vyrobca-Spotrebitel)

PS-ani by tak neslo o to,co najviac zarobit(samozrejme na naklady a prevadzku ano)...ale skor vyprodukovat kvalitu,za dobry peniaz...SK obcania to potrebuju ako sol,ked vidim ako to je...samozrejme su tu este rozne nariadenia,smernice,a kopa prekazok koli byrokracii,to bude asi naj problem
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa JUGGLER »

iceberg8 napísal:JUGGLER, pises dobre, len mam otazku. Ked je ta hydina a celkovo farmarcenie cohokolvek na SR take zle, ako to, ze to este existuje?
Existuje aj predaj kníh, hoci je nerentabilný. Spýtaj sa Filipa či sa mu vyplatil online predaj kníh. Aj predaj elektroniky máš kadekde...ale skús v tom podnikať...

Ja nechcem spochybňovať, či sa niečo vyplatí, alebo nie...ja len chcem povedať, že do podnikania by sme nemali ísť s tým, že predaj kníh sa mi páči, tak budem predávať knihy. V niektorých odvetviach majú proste velkí hráči monopol a malí sa nechytajú.

Preto sa pýtam či ide na to s dobrého konca. Chov alebo farmárčenie v malom môže byť rentabilné, ked máš odberateľov na drahé ale kvalitné bio produkty. Ale aj tu platí zásada, že nie je problém vyrobiť - problém je predať. Ten chov hydiny spochybnujem aj preto, lebo mám v rodine človeka, ktorý vedie hydinovú farmu... a trochu som v obraze, čo to obnáša. Takisto mám v rodine človeka, ktorý má pomerne velkú farmu v rastlinnej ( a čiastočne živočíšnej) výrobe. A môžem povedať, že nezačal na zelenej lúke...pozemky a technológie má už splatené - no aj tak má problém prežiť.
Pritom je známe, že kopa hydinárov v posledných rokoch zatvorilo prevádzky. Ja tu nechcem rozoberať prečo naše polnohodpodárstvo padlo na hubu....treba to brať tak, že padlo a je ťažko sa v ňom uživiť. Ja by som na Marekovom mieste nezačal rozhodnutím, či investovať 20 000 do kúpy pozemkov a technológii...ale by som si pozrel zoznam hydinárov v SR, vybral si nejakého menšieho a trebárs pozval majitela na obed...

http://www.svssr.sk/zvierata/Zoznamy_sc ... odsekcia=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Neviem..proste bud by som začal podnikať v niečom, v čom sa perfektne vyznám...alebo najprv našiel niečo, čo vyzerá rentabilné, bude ma to baviť a o tom by som začal zbierať informácie až kým by som nebol presvedčený, že sa v tom oplatí podnikať.

Ja mu odporúčam tú knižku, lebo práve v nej sú pekne opísané základné princípy a filozofia ktorou by sa mal riadiť každý začínajúci podnikateľ. Buchnúť do niečoho 20 000 € a riskovať, že ani tých 20 000 sa mu nakoniec nevráti...pred tým ho chcem varovať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Chov hydiny vs preprava do zahranicia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Urcite ides na to dobre JUGGLER... opatrne. pravda s knihami a IT, vdaka za prirovnanie, uz viac chapem ako si to myslel.

inak, babka dedo obcas len tak pre seba a rodinu chovaju hydinu, niekedy mali 100ks, teraz skor 70ks, lebo je to makacka, 2x denne (ku koncu asi aj 3, nie som si isty) kompletne vycistit priestor, starat sa o krmenie, vodu, a co je dolezite, co najstabilnejsiu teplotu, ani vela, ani malo. a toto cele bez ATB 2 mesiace. no ale pisem orientacne, nie presne, aj ked zistit mozem.
No a potom zabijaju sami, resp s pomocou rodiny, stacia sikovne ruky, ja z IT som s tym problem nemal, staci cas a trpezlivost, no cas je drahy, od cloveka k cloveku.
kvalita je absolutne niekde inde.. a cena, no viem len ze cca polovicu predavaju rodine, ktori to predavaju na trhu, neviem presne, ale to kura ma 1,5kg alebo tak nejak, a cena je bud 3eur za kg, alebo za kus, to by som musel zistit..
osobne, kedze je to komodita, ktoru spotrebujem maximalne 10x do roka, tak nesetrim na tom a kupujem to bud v AT, alebo samostatne prsia aj na SK u masiara ktoremu verim, ale zas biedu netriem, cize nemozem hovorit za bezneho priemerneho smrtelnika s 500eur prijmom.
to len tak, snad tieto halabala informacie niekomu pomozu v niecom :D
babka dedo maju 64/74 rokov, tento rok budu mat o jeden rok viac. no a co ja budem robit, ked uz nebudu farmarcit pre rodinu? bud sa to naucim sam na malom pozemku (v intravilane su uz drahe), alebo si zozeniem farmara a face to face u neho objednam presne mnozstvo ci uz na kg alebo m2 a zaplatim mu za robotu, alebo potom kvalitne obchody. no kvalitne obchody su pomerne drahe, ale setria cas, takze neviem.
idealne by bolo, keby som milionar a nemusim pracovat. to potom obetujem cas na okopavanie :) a to myslim bez srandy, smrtelne vazne.
inak ja sa cudujem, ze neexistuje taky system, ze sa da dokopy xy ludi a zaplati cas jednemu, nech farmarci... co bude,to bude. aj ked aj tam by boli nastrahy... ktovie..
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"