Investovanie na fundlift

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Vlado Béreš
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Pi 06 01, 2017 11:53 am

Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Vlado Béreš »

Dobrý deň,
Chcel by som začať s investovaním nakoľko sa o túto temu začal zaújmať. Môj dobrý kamarát mi poradil stránku https://www.fundlift.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; s tým, že je momentálne najlepšia pre československý trh. Mohol by mi niekto poradiť, či je relevantná, dá sa jej dôverovať a či s ňou už niekto má skúsnosti? Nechcem urobiť nejakú hlúpu chybu na začiatok.
Ďakujem,
Vlado
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2796
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Rokosák »

Vlado, firma je zaciatocnicka ako Ty.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Airmike »

Fundlift je v Cesky projekt a su v nom zapojene renomovane mena rovnako ako zo strany investorov, tak aj zo strany startupov. Jedna sa o projekt equity crowdfundingu co je v nasich pomeroch pomerne nova forma investovania.
Z hladiska kredibility ziadny problem nevidim. to co vidim ako primarny problem je produktova skala. Fundlift vo vacsine projektov ponuka takzvane minibondy s kuponom. to znamena, ze si nekupujes akcie firiem ale dlhopis.
do laickej reci poziciavas peniaze startupistom. a tu vidim najvacsi problem.

ak ti niekto ponukkne urok 5-10% z nejakou kradsou expiraciou dlhopisu, tak je to sice high yield, ale riziko spociva v tom, ze tie projekty su v porovnani s velkymi firmamy na burze ovela rizikovejsie. nechcem tym povedat, ze projekty su neoverene. prave naopak, oni prechadzaju dost serioznym checkom. ide len o to, ze ked porovnas urok s minibondu takehoto lokalneho startupu napriklad s korporatnym dlhopisom nejakej obrovskej firmy, tak je to v podstate iracionalna investicia.

je tam samozrejme jedna zaujimava moznost, ked firma na fundlifte ponukne cast svojej equity. realny podiel na firme. to moze byt zaujimava investicia. taketo investicie sa vsak velmi rychlo vyfilluju vacsimi investormi. ti to sleduju a vedia dopredu, ze firma pojde na fundlift, takze za 1-2 dni je v podstate nemozne si uchytit vacsi podiel.

treba si to dobre prestudovat. ked si vsimnes projekty, tak tam mas tieto dva typy investicie popisane.

cil za podil x%
cil za urok x%

podil je equity, urok je minibond. este existuju aj kombinacie. ale ako hovorim musis si to dobre prestudovat.


Inac ten projekt je celkom pekne rozbehnuty. Praha je mala a ty sa s tymi podnikmi dokazes celkom dobre zoznamit aj na vlastne oci. ako funguju , kde sidlia , co robia. to je vlastne dovod preco sa fundlift tesi takej velkej popularite.
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Airmike »

inac este taka drobna rada ak dovolis. tieto typy investicii su fajn , ked mas moznost osobneho kontaktu s investormi a startupmi , a trosku si otukas prostredie. pytat sa na taketo veci na slovenskom fore nieje zle, ale som si skoro isty, ze tu dostanes viac odpovedi z nudy, ako relevantnych informacii.
Palo
Príspevky: 57
Dátum registrácie: Po 11 02, 2013 1:35 pm
Been thanked: 7 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Palo »

S doveryhodnostou Fundliftu resp. Roklenu by som problem nevidel. Ani to, ze ide o "zaciatocnicku" resp.novu platformu, ved koncept investment crowdfundingu sa vo svete coraz viac rozmaha. Ako pise Mika, je na zvazenie, ci potencialny vynos z minibondov na urovni jednociferneho cisla zodpoveda riziku, ktore prislusny sturtup obnasa. Kedze voci zavazku platit kupon minibondu (a nasledne istinu) casto stoji iba projektovany CF a ziadna realna historia. Miera defaultu nebude mala. Ak chces postupit vysoke riziko, to je lepsie P2P lending, kde na zahranicnych platformach mas v podstate "high yield bondy" s dvojcifernym urokom. To je moj nazor a skusenost.

Btw, Fundlift je sice otvoreny vsetkym EU obcanom, ale mozes investovat iba v CZK. Iste, da sa namietnut, ze opustenim znameho zavazku CNB niekedy po 1Q 2017 mozes zarobit na kurzovom pohybe. Lenze, ked budes mat zainvestovane cez Fundlift, tak vsetky investicie budes mat nelikvidne a musis cakat splatnost bondov, ci pripadny exit ak ziskas podiel na majetku.
Ak sa chces vyhnut CZK pri investovani do zacinajucich projektov, tak skus si pozriet platformy napr. Symbid, Companisto, alebo Oneplanetcrowd. Vsetky platformy su otvorene zahranicnym investorom a stranky maju aj v anglictine.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

Fundlift povazujem za jeden z aktualne najzaujimavejsich projektov v nasom cesko-slovenskom priestore. Fakt som zvedavy kolko z tych startupov bude uspesnych, aka tam bude miera defaultov a aky bude vynos priemerneho Jozka, co cez Fundlift investoval. A ktovie ci sa to vobec niekedy dozvieme. V prvom rade by sme asi potrebovali vediet do kolkych projektov a kolko v priemere taky priemerny Jozko investuje.

Palo ...Symbid, Companisto, Oneplanetcrowd .. funguju na rovnakom principe ako Fundlift? a to su najvacsi svetovy hraci v tomto "odbore"? Predpokladal som, ze Fundlift iba okopiroval nejaky zahranicny koncept ale neskumal som to. Ujo Google by pomohol, ale ak viete, napiste.

Vlado Béreš .. zacal si zaujimavu temu, ale uprimne, som si 100% isty, ze pre teba to aktualne nie je ... ano, Fundlift je "investovanie", ale skor je to podobne situacii ked susedovi Janovi pozicias 100 000 na rozbeh jeho podnikania a dufas, ze mu to vyjde ... ano, vo Fundlifte to mas (zrejme) diverzifikovane medzi viac firiem, ale ta miera rizika je stale uplne ina ako pri klasickych akciach, podielovych fondoch .. atd.

Ak ti mozem poradit, najprv si skus zadefinovat co od investovania ocakavas, resp. co chces dosiahnut. Mozeme to oddelit do samostatneho vlakna a tam sa mozeme pobavit, ze ake nastroje su vzhladom na tvoje ocakavania (a financne moznosti) vhodne. Zacni uplne najzakladnejsimi otazkami: ake riziko si ochotny podstupit a ako znasas riziko? ako sa zachovas / si schopny prezit, ked prides o cast kapitalu? aky vynos ocakavas? chces iba udrzat kupnu silu penazi alebo cielis na vysoky vynos? mas chut sa tomu aktivne sa venovat?

Najprv si musis ujasnit co chces, pochopit vztah vynos/riziko a naucit sa, co mozes od akeho nastroja (druhu investicie) ocakavat
Vlado Béreš
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Pi 06 01, 2017 11:53 am

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Vlado Béreš »

Ďakujem všetkým za odpovede, Fundlift som si cez víkend preštudoval aj s Vašimi radami, predsa len som sa rozhodol zainvestovať do firmy RedCrox, ktorá vyzerela na prvý pohlaď zauíjimavo a relevatne. Najmenšia investícia ktorá sa dala dať. Na preskúšanie ak nevyjde snáď nevadí. Chcel by som sa poradiť, či som urobil dobre.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa filip glasa »

osobne by som odporúčal v tomto prípade investovať systematicky malé sumy do viacerých (možno všetkých) projektov z platformy, alebo aj na viacerých platformách.
Tak ako keď investujete do akcií, tak nekupujete akcie jednej firmy, ale viaceré. Alebo kupujte fondy kde už sú desiatky, alebo stovky firiem.

Pri malých a nových firmách bude pravdepodobne vysoká miera zlyhaní (projekt, startup sa nevidarí) a plus k tomu nejaká miera podvodov (alebo manipulácií na hrane podvodu). Rovnako ako pri akciách mikro firiem, pink sheets a podobne.
Na burze však máš výber s tisícov akcií. Na crowfunding platforme máš na výber povedzme desiatky ktoré spĺňajú tvoje kritériá na veľkosť investície. Tak asi bude treba investovať tak, že investuješ do každého projektu do ktorého je možné dať tvoju malú sumu.

Ja som videl tu v SR a ČR množstvo projektov aj startupov na živo - miera úspešnosti je (podľa očakávaní) nízka. Preto ak chceš chytiť z toho množstva jednu hviezdu, tak asi musíš investovať do všetkého čo je dostupné.
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Airmike »

problem je ze ked chytis jednu hviezdu z fundliftu , ktora ti zaplati 10% z investovanej sumy, tak ti to tvoje faily nezaplati.

ako som spominal vyssie. minibondy niesu investovanie do equity. preto sa to pre investorov velmi neoplati.

jediny projekt ktory na fundlifte ponuka podiel je Carsharing AJO.cz a to je dost malo na diverzifikaciu :)
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa filip glasa »

Myslel som skor vseobecne - nie konkretne fundlift, ale akakolvek platfroma na taketo investovanie s podielom na firme.

Co sa tyka tych minibondov, tak urcite sa viac oplatia klasicke HY bondy, pripadne HY bond fondy.

Ale to ze ti nezaplati jedna hviezda ostatne faily plati vseobecne. Sice sa na to kazdy spolieha (je to lepsie ako vrazit vsetko do jednej firmy), ale v realite pri valuaciach ktore dnes su sa do startupov (statisticky) neoplati investovat vobec. Jedna hviezda nezaplati vsetky tie faily. A namyslat si ze zrovna my sme ti co dokazu vybrat hviezdy a minimalizovat faily je naivne.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2796
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Rokosák »

Firmy investujuce do startupov ocakavaju minimalne 40% vynos, kvoli vysokemu percentu neuspechov. Pri vynose 10% by musela drviva vacsina startupov prezit a byt uspesna. To je nerealne.

Takisto nerealne je ocakavat, ze si dokazete vybrat spravny startup. Desat percent mozno zarobit aj z firiem, ktore existuju roky a ich buducnost predvidatelnejsia. Samozrejme vyber je tazky. Pravdepodobnost uspechu vsak vyssia. A hlavne pravsepodobnost, ze cela investicia skonci v hajzli daleko nizsia.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Airmike »

filip glasa napísal:Myslel som skor vseobecne - nie konkretne fundlift, ale akakolvek platfroma na taketo investovanie s podielom na firme.

Co sa tyka tych minibondov, tak urcite sa viac oplatia klasicke HY bondy, pripadne HY bond fondy.

Ale to ze ti nezaplati jedna hviezda ostatne faily plati vseobecne. Sice sa na to kazdy spolieha (je to lepsie ako vrazit vsetko do jednej firmy), ale v realite pri valuaciach ktore dnes su sa do startupov (statisticky) neoplati investovat vobec. Jedna hviezda nezaplati vsetky tie faily. A namyslat si ze zrovna my sme ti co dokazu vybrat hviezdy a minimalizovat faily je naivne.
no hlavne je, ze ty dokazes hviezdu vytvorit, takze netreba vyberat :)
btw: good luck v novom roku . cez sviatky som pocul, ze sa vam pekne dari a ze rastiete
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 989 times
Been thanked: 1343 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa JUGGLER »

filip glasa napísal:Co sa tyka tych minibondov, tak urcite sa viac oplatia klasicke HY bondy, pripadne HY bond fondy
Súhlas s Filipom. 7 až 10% výnos na startapy v lokálnom prostredí? A kto vie posúdiť riziko? Veď keď niekto niečo vymyslí, to ešte neznamená, že mu treba len peniaze, aby vybudoval úspešnú firmu.

Veď taký Western Digital dáva 10,5%...Sprint 7,5%...to sú obrovské firmy, z dobrým manažmentom...nehovoriac o etfkách, kde je už riziko diverzifikované a možnosť defaultu je len pár %. Spýtal by som sa odborníkov ako u nás Jonatanus, ale podla mna tu je riziko úplne opačné. Kým pri tých velkých firmách prežije viac ako 90% z nich...Pri týchto malých start-upíkoch možno len 10%. Pár som pozrel ..nevidel som žiadne prevratné myšlienky. Niektoré sú len odkukané od toho, čo už beží inde.

Pripomína mi to penny stock market v USA...dosť malá šanca, že nejaký investor na tom zarobí. Pre tie firmy je to dobrá možnosť ako získať kapitál, ale ešte lepšia by bola, keby to bolo tak ako v USA. Na penny stock trhu sa kupujú akcie, čo je pre investora oveľa lepšia voľba ako dlhopisy. Blbé je len to, že v USA sa potom bez kontroly môžu vydávať nové akcie, čím mnohí špekulanti investorov ošklbú.

Možno by bolo zaujímavé, keby u nás, alebo v EU vznikol nejaký regulovaný trh a burza kde by sa dalo investovať do akcií takýchto malých firiem. Ved pri amerických penny stocks je kategória start-upy a za tých pár mesiacov čo som to sledoval som videl niektoré bezvýznamné, len čisto špekulatívne projekty , ktoré získali kapitál v desiatkách miliónov dolárov.
To je aj na zamyslenie pre tieto akože už rozbehnuté a kvalitnejšie firmy z Fundliftu. Napríklad Favorit...o tej firme som čítal... podarilo sa to rozbehnúť...predávajú bycikle po 2500 €...je to neuveriteľné...Nie je to však vďaka prevratnému nápadu, ale vďaka šikovnému chlapíkovi, ktorý ten biznis vybudoval. Takýto rozbehnutý biznis by mohol kludne dať na penny stock market v USA a podľa mňa by na tom získal...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Palo
Príspevky: 57
Dátum registrácie: Po 11 02, 2013 1:35 pm
Been thanked: 7 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Palo »

Veď taký Western Digital dáva 10,5%...Sprint 7,5%...to sú obrovské firmy, z dobrým manažmentom...
Western Digital sice ma bondy, ktory maju relativne zaujimavy vynos, ale tych 10,5% je kupon, nie aktualny vynos do splatnosti, nakolko cena nie je 100%. Napr. ak by si si chcel kupit bond Western Digital 10,5 04/2024 (v USD), tak aktualna cena je cca 119%, a teda YTM cca 7% (ak mi to dobre ukazuje). I ked tych 7% nie je zle na dnesnu dobu, asi to ma svoj dovod...
Tym nespochybnujem nazor na uspesnost/rizikovost startupov vo vseobecnosti.
Palo
Príspevky: 57
Dátum registrácie: Po 11 02, 2013 1:35 pm
Been thanked: 7 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Palo »

...Symbid, Companisto, Oneplanetcrowd .. funguju na rovnakom principe ako Fundlift? a to su najvacsi svetovy hraci v tomto "odbore"?
Neviem a ani som nepatral po tom, kto je No1. Pred casom som sa snazil najst platformy na investment crowdfunding s kriteriami - otvorene pre medzinarodnych investorov, mena EUR, stranka v AJ a existencia platformy uz nejaky ten piatok t.j. kopec projektov za sebou. A tieto sa mi pozdavali. Ale nakoniec som do nicoho nezainvestoval, prave vo vazbe na pozadovany vynos vs riziko.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 11207
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Bratislava
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa filip glasa »

Mika - díky za pochvalu, ale napríklad my nedokážeme urobiť 10-30 násobok investície pre investorov. Tak aby sa investorom pri 10 násobku zjednodušene povedené vrátili peniaze z tých 9 skrachovaných, prípadne urobiť 20 násobok za X rokov aby mali aspoň priemerný výnos a už vôbec nie 30 násobok aby mali nadpriemerný výnos (násobky investície sú vymyslené a je celkom zjavné že ak sú tie čísla okrúhle - tak je to len kvôli jednoduchosti výpočtu a nie realita).

Pri dnešných "valuáciách" sa viac oplatí startup založiť ako do neho investovať :-)
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: Investovanie na fundlift

Príspevok od používateľa Airmike »

jasne , s tym investovanim vs. zakladanim suhlasim.

a s tymi nasobkami si nerob tazku hlavu, plnite dieru na trhu a v neposlednom rade aj urcitu spolocensku funkciu. to je dolezite. mne osobne sa paci viac, ked ma startup value a nie valuation. :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"