Nedávno som niečo vybavoval v banke a zaćali mi ponúkať, skôr až masírovali môj mozog, povolené prečerpanie (kontokorent). V inej banke mi ho zase bez môjho pokynu zriadili. To vo mne vzbudilo zvedavosť a našiel som pár blogov s príhodami pri rušení PP.
Väčšinou banka presviedča, že ho nemusíte používať, alebo sa nedá zrušiť - je súčasť balíku. Problém je, že vo výpisoch sa zostatok na účte udáva aj s PP. Pri finančnej gramotnosti slovákov si nieje ťažké domyslieť následky.
A ak ho aj nečerpáte, tak ste vedení v úverovom registri, akoby ste mali úver.
Povolené prečerpanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- Lobista
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Re: Povolené prečerpanie
Mne povolene precerpanie priznali sami od seba cca pred rokom -- mal som vyssie pohyby na ucte lebo som bol na Erasme. Ani raz som ho nevyuzil a teraz mi nedavno prislo oznamenie, ze mi ho rusia, lebo nesplnam minimalny pohyb na ucte. Normalne som sa nasral 
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
ja som mal PP niekolko rokov dozadu v TB. Oznamili mi, ze ho mam cca 2 tyzdne po tom, co mi ho fyzicky priklepli (som sa divil, kedze som mal nastaveny disponibilny zostatok pri zobrazeni, ze co sa deje).
Po par mesiacoch som to z vyssie spomenytych dvovodov zrusil, i ked to nebolo lahke - branili sa zubami nechtami. Vyhrazali sa (ze uz si ho nikdy nebudem moct obnovit), prosili (ze sa to nemusim vyuzivat) a tak... ale nakoniec zrusili
Po par mesiacoch som to z vyssie spomenytych dvovodov zrusil, i ked to nebolo lahke - branili sa zubami nechtami. Vyhrazali sa (ze uz si ho nikdy nebudem moct obnovit), prosili (ze sa to nemusim vyuzivat) a tak... ale nakoniec zrusili
-
Mino Demovic
- Dátum registrácie: Št 10 09, 2009 9:07 am
Povolené prečerpanie a kontokorent sú dva rôzne produkty. Na PP nie je potrebné ručenie a banka to schváli bez väčších problémov len na základe histórie účtu (zostatky, pravidelné platby). KTK je normálny úver, ktorý vyžaduje štandardný schvaľovací proces a samozrejme ručenie.
PP som využil cca 5 krát na drobný 1-2 dňový "medziúver", keď som vedel, že mi na účet o pár dní nabehnú peniaze. PP je pre mňa výhodné, pretože bez neho by som musel na bežnom účte držať rel. veľkú rezervu (pokazí sa auto, odíde kotol v dome, ...). Úroky za takéto obdobie sú smiešne a pohybujú sa rádovo v centoch.
KTK som využíval jediný raz (počas obdobia asi 2-3 mesiacov), keď som potreboval dať rýchlo dohromady veľkú sumu. Vďaka KTK som nemusel likvidovať dlhodobé investície za pre mňa nevýhodných podmienok. Odvtedy to mám na účte a nemám dôvod to rušiť. Ručím akciami
, ktoré plánujem držať dlhodobo.
Zhodou okolností mám PP aj KTK na tom istom účte a funguje to tak, že najskôr zafunguje PP a až po prečerpaní väčšej sumy ako umožňuje PP sa aktivuje KTK.
PP som využil cca 5 krát na drobný 1-2 dňový "medziúver", keď som vedel, že mi na účet o pár dní nabehnú peniaze. PP je pre mňa výhodné, pretože bez neho by som musel na bežnom účte držať rel. veľkú rezervu (pokazí sa auto, odíde kotol v dome, ...). Úroky za takéto obdobie sú smiešne a pohybujú sa rádovo v centoch.
KTK som využíval jediný raz (počas obdobia asi 2-3 mesiacov), keď som potreboval dať rýchlo dohromady veľkú sumu. Vďaka KTK som nemusel likvidovať dlhodobé investície za pre mňa nevýhodných podmienok. Odvtedy to mám na účte a nemám dôvod to rušiť. Ručím akciami
Zhodou okolností mám PP aj KTK na tom istom účte a funguje to tak, že najskôr zafunguje PP a až po prečerpaní väčšej sumy ako umožňuje PP sa aktivuje KTK.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Lobista napísal:Mne povolene precerpanie priznali sami od seba cca pred rokom -- mal som vyssie pohyby na ucte lebo som bol na Erasme. Ani raz som ho nevyuzil a teraz mi nedavno prislo oznamenie, ze mi ho rusia, lebo nesplnam minimalny pohyb na ucte. Normalne som sa nasral
,,Bankár je človek, ktorý vám núka dáždnik, keď svieti slnko a pýta ho naspäť, keď začne pršať,,