Býčie trhy v USA budú pokračovať i v roku 2015

23.01.2015  /  Redakcia

Finančné trhy sa v poslednom štvrťroku roku 2014 prejavovali zvýšením volatility a investori by mali očakávaťi v roku 2015 ďalšie otrasy, s tým ako porastú úrokové sadzby v USA. Avšak verím, že americké trhy sa s týmto zvýšením pohodlne vyrovnajú. S utlmenou infláciou a nízkymi cenami komodít predpokladám, že rýchlosť a rozsah rastu sadziebbude omnoho pomalší, než mnohí komentátori predpovedajú.

Zatiaľ čo volatilita pravdepodobne dosiahla v tomto cyklu svojho dna, vývoj sa bude ďalej uberať rovnakým smerom a býčí trh v USA bude pokračovať až do prezidentských volieb v roku 2016. Vyhliadky na rast ekonomiky v USA sú veľmi silné a umožňujú investorom sústrediť sa na pozitíva firemných ziskov a rast dividend.

Verím, že býčí trh v USA zostáva nedotknutý a že budeme v roku 2015 svedkami nových maxím. Rozhodne to bola dôvera trhu v americké oživenie, ktorá spôsobila býčí trh s akciami a nie je žiadny dôvod očakávať, že sa táto dynamika nejako zmení. Samozrejme, že úrokové sadzby v USA porastú, pretože súčasné oživenie je považované za silné a trvalé. Skutočnosť, že inflácia je nízka a že zásluhou nízkych cien komodít zostane oslabená, dáva Fedu veľký priestor na manévrovanie.

Ceny komodít a dolár

Predpokladám, že hlavný vzťah, ktorý bude určovať dianie na burze, je kombinovaný vplyv oslabených cien komodít a rastúce hodnoty doláru. Od júna 2014 spadli ceny ropy o 25% a je možné predpokladať, že tieto nízke ceny budú trvalé, s ohľadom na štrukturálne zmeny na strane ponuky, ovplyvnené rastúcou produkciou bridlicového plynu v USA.

Dolár v posledných mesiacoch výrazne posilnil voči všetkým hlavným menám. A vždy, keď svetová rezervná mena posilňuje, hodnota ostatných aktív klesá, hlavne cena ropy, ktoráje účtovaná práve v dolároch. Je to presný opak javu, ktorého sme boli svedkami v rokoch 2003-2008, keď slabý dolárspôsobil rast ceny komodít a podporil rozvíjajúce sa trhy (viď. tabuľka nižšie).

Rast hodnoty doláru je výsledkom prebiehajúcich štrukturálnych zlepšení v USA. Zatiaľčo tie už nejaký čas prebiehajú, teraz sa zmenila i monetárna politika. Až donedávna uvoľnená monetárna politika efektívne udržovala nízku hodnotu doláru. S výhľadom na rast úrokových sadzieb v roku 2015, ktoré sa súčasne zhodujú s ďalším kvantitatívnym uvoľňovaním v Európe a Japonsku, sa tento ochranný poklop podarilo odstrániť. Takže dnes môžeme vidieť rast hodnoty doláru kombinovaný s poklesom cien komodít. Táto kombinácia má tradične blahodárny vplyv na cenu amerických akcií.

Zdroj: DataStream 17.11.2014

USA BUDÚ NAĎALEJ DOMINOVAŤ SVETOVÝM TRHOM

Americká ekonomika pokračuje v raste zdravým tempom; štrukturálne zlepšenie dvojitého deficitu pokračuje a bude podporovať ďalšie zvyšovanie hodnoty doláru. Pád importu palív v dôsledku domácej ťažby bridlicových plynov značne znížil obchodný deficit, navyše, exportné vyhliadky tejto komodity sľubujú úplný prevrat v obchodnej bilancii. Ešte dôležitejšie je zlepšenie v oblasti výdajov – fiškálny deficit klesol z 10% na počiatku Obamovej vlády na aktuálne 3%. Súčasná administratíva značne znížila plytvanie z dôb Bushovej éry a federálne výdaje sa znížili hlavne v dôsledku ukončenia dvoch nákladných vojen v Iraku a Afganistane. Som presvedčený, že Obama skončí svoj prezidentský mandát dokonca s malým fiškálnym prebytkom – čo je vo všetkých ohľadoch pozoruhodný obrat.

Myslím si, že výhľad na americké zisky zostáva veľmi pozitívny a že to budú práve zisky a rastúce dividendy, ktoré poženú trhy nahor, zatiaľ čo budú investorom bohato kompenzovaťkrátkodobé straty spôsobené rastom úrokových sadzieb. Niektorí skeptici predpovedajú už nejakú dobu pokles ziskov. Nesúhlasím s nimi – myslím si, že zisky zostanú vysoké a že budú podporovať ďalšiu expanziu oceňovania. V priebehu uplynulých dvanástich rokovsme boli svedkami výraznej zmeny v rozdeľovaní bohatstva v prospech spoločností a kapitálu na úkor práce. V súčasnej dobe sa zdá, že sa tento vzťah pomaly mení.

Býčí trh rokov 2003-2008 bol spôsobený čínskou dominanciou a tým, že rozvíjajúce sa trhy prekonávalizásluhou vysokých cien komodít a nízkeho doláru trhy rozvinutých zemí. Súčasný býčí trh je spôsobený americkou hospodárskou dominanciou a odvetviami intelektuálneho vlastníctva, akými sú farmaceutický priemysel, biotechnológie a ďalšie technológie, ktorých hodnota stúpa navzdory silnému doláru.

ZMIEŠANÝ VÝHĽAD PRE ROZVOJOVÉ TRHY A EURÓPU. HLAD PO VÝNOSOCH TRVÁ

Udržateľnosť americkej ekonomiky, amerických ziskov a rastu amerických dividend zostáva veľmi silná. Avšak to, čo je dobrou správoupre americkú ekonomiku, môže saľahko stať prekážkou pre niektoré iné trhy. Pri poslednom býčom trhu v rokoch 2003 – 2008 profitovali rozvíjajúce sa trhy z dvoch faktorov: prvým bol rýchly nástup Číny a jej dvojciferný ekonomický rast; druhým faktorom bolo oslabovanie amerického doláru a rast cien komodít. V poslednom desaťročí fungoval v mnohých rozvíjajúcich sa krajinách ekonomický model založený na exporte, ale v súčasnosti táto éra skončila.Jednotlivé rozvíjajúce sa trhy môžu uspieť iba vtedy, keď sa odhodlajú ku štrukturálnym reformám a budú úspešne aplikovať nový ekonomický program orientovaný predovšetkým na domáce potreby.

Z tohto pohľadu sa zdá byťEurópa niekde uprostred; na jednej strane štrukturálne problémy pretrvávajú a skutočný rast neprichádza – sme svedkami rastúceho zadlžovania. Na druhej strane však oslabené euro môže znamenať významnú podporu, hlavne v kombinácii s klesajúcimi cenami ropy a komodít všeobecne, čo pôsobí ako znižovanie daní z ekonomickej aktivity. Všetky tieto faktory môžu mierne posilniť hospodársku aktivitu v roku 2015. Vzhľadom k úpravám, ktoré sa odohrali v oblasti oceňovania, hodnotím Európu už nejaký čas pozitívne.

V globálnom finančnom systéme máme v súčasnej dobe nadbytok úspor. S politikou úrokov blížiacich sa nule a dlhopisovými výnosmina rekordných minimách, nemá táto hromada peňazí žiadnu „cenovú silu“ a núti investorov, aby svoje peniaze nechávali pracovať, pokiaľ z nich chcú mať nejaký zisk.V širšom globálnom kontexte vyzerajú akcie vynášajúce dividendy omnoho atraktívnejšie než ostatné aktíva ako dlhopisy, a mali by stále priťahovať investorov.  Tým, že akcie S&P prinášajú väčšie výnosy než desaťročné pokladničné poukážky a európske trhy ponúkajú výnos okolo 4%, som presvedčený, že kapitálový príjem bude jedným z hlavných katalyzátorov, ktorý bude poháňať akciové trhy rovnako, ako pokračujúci hlad po výnosoch.

ZÁVEROM

Investori by sav roku 2015 nemali nechávať znervózňovaťobčasnými vlnami volatility spôsobenými rastom úrokových sadzieb.V podstate si myslím, že kladné vyhliadky hospodárstva a rast ziskov v Amerike sú zárukou, že teraz bude už päťročné obdobie amerického býčieho trhu pokračovať ďalej. A aj keď i ostatné trhy si môžu naďalej viesť dobre, hlavným ťahúňom býčieho trhu zostanú naďalej USA.  Hlavne s ohľadom na perspektívu silnejšieho dolára, ktorý je tradičneprekážkou pre trhy rozvíjajúcich sa krajín závislých na exporte surovín a taktiež pre krajiny, ktoré majú stále ešte veľké dolárové záväzky.

Autor: Dominic ROSSI, Fidelity Worldwide Investment

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.