Šéf Saxo Bank: Finanční klienti chcú už byť aktívni. Nie len pasívne čakať na výnos

09.04.2015  /  Saxo Bank

Prístup k využívaniu bankových služieb sa podľa Pavla Drahotského, riaditeľa Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko, stále viac mení. Tento proces už podľa neho začal a je presvedčený, že bude postupovať smerom k stále väčšej aktivite klientov bánk, ktorých už nebude baviť prostriedky len niekam uložiť a niekoľko rokov pasívne čakať na neveľký výnos. Ľudia budú chcieť byť pri spravovaní svojich peňazí viac aktívni.

V čom bude bankovníctvo iné ako v minulosti?

Ako príklad použijem prostredie telekomunikácií. Najskôr sa chodilo volať na poštu, neskôr sa vďaka technológiám dostali telefónne prístroje do telefónnych búdok na uliciach a tí šťastnejší si vďaka kontaktom zaobstarali vlastný prístroj domov. Dnes sa nám mobilný telefón ľahko vojde do vrecka, ale dokáže aj mnoho ďalších užitočných vecí, ktoré šetria čas aj peniaze.

Vo svete financií je tou poštou s telefónnym prístrojom kamenný finančný ústav, kde vám ponúknu sporiaci účet, termínovaný vklad, prípadne podielový fond. To už ale dnes nestačí. Aktívni a zvedaví klienti už niekoľko rokov hľadajú nové a užívateľsky príjemné spôsoby, ako vlastný kapitál zveľaďovať. Po rokoch strávených v jednej z najväčších finančných inštitúcií na svete (Citibank) cítim, že táto zmena je nevyhnutná a osobne rád prispejem k jej urýchleniu.

Čo znamená pre človeka? Ako by mal zmeniť svoj prístup k finančných službám?

Jednoducho už žiadne doprosovanie sa o lepšie výnosy v bankách. Skrátka, mať svoj nápad, prečítať si analýzy z trhu, vybrať si ten správny nástroj a začať si postupne spravovať svoje financie sám.

Ako môže človek začať investovať na finančných trhoch?

Konkrétne u nás v Saxo Bank platí, že stačí vyplniť kontaktný formulár a náš človek investora, v závislosti na jeho doterajších skúsenostiach, do sveta tradingu uvedie. Klienti s praxou už väčšinou vedia, do čoho idú. Začínajúci klienti si najprv prejdú edukatívne materiály o jednotlivých produktoch, vrátane videí, či už o technickej analýze, alebo o psychológii tradingu. Potom sa môžu pripojiť v pohodlí domova na webináre – on-line semináre, a spravidla niekoľko týždňov si skúšať obchody cvične v demo prostredí.

Samotný bankový účet si potom môžete založiť on-line z pohodlia domova v priebehu piatich minút. Je potrebné priložiť kópie dvoch dokladov totožnosti. Keď prevediete prostriedky na svoj účet a môžete začať obchodovať.

Ako reagujete na výhrady, že obchodovanie na trhoch je „špekulatívne“ alebo „hazardné“?

Dôležité je mať určitú vnútornú disciplínu. Rovnako ako pri učení sa nových vecí je bežné, že to na začiatku nejde a človek sa veľa natrápi, ale hneď ako sa začne dariť, je to veľmi príjemný pocit. Pre tých, ktorí sa rozhodnú obchodovať sami, osobne odporúčam veľmi pozvoľný začiatok. V prípade väčšieho disponibilného kapitálu by som odporučili spoluprácu s profesionálnymi správcami.

S čím má podľa vás zmysel začať obchodovať?

Väčšina klientov začína s forexom, teda obchodmi s cudzími menami. Osobne sa domnievam, že je lepšie začať s niečím hmatateľným. Preferujem vybrať si niekoľko komodít, akcií a medzinárodných indexov. O rope, plyne, medi, striebra alebo Nemecku nájdeme oveľa viac informácií vo formou príbehu, s ktorými sa nám začne dopĺňať v hlave mozaika informácií potrebných pre budúce rozhodovanie.

Ak klient nechce mať celý deň v ruke telefón či tablet, aby si strážil kurzy, odporúčam sa zamerať na nákup opcií. Ich predaj je možný až na základe skúseností. Povedzme, že sa zameriam na Nemecko a jeho index DAX. Nechcem denne sledovať trh, ale domnievam sa, že za týždeň alebo mesiac bude jeho hodnota vyššia. Potom si vo vyhľadávači inštrumentov podobne ako v internetovom vyhľadávači zadám opcie, DAX, dátum a hodnotu, na ktorej sa domnievam, že DAX v budúcnosti bude, zvolím nákup množstva call opcie a dátum si uložím do kalendára, aby som skontroloval výsledok. Tým, že sa jedná o tzv. Európsku opciu, nezaujíma ma vývoj v priebehu, ale len v daný rozhodujúci deň.

Tak si môžete poukladať niekoľko „želiezok do ohňa“ a ako v adventnom kalendári čakať, ktoré vám prinesie zhodnotenie. Výhodou tohto prístupu je, že váš výdavok za nákup opcie je zároveň maximálna možná strata z tejto transakcie v prípade, že sa opcia neuplatní. Zatiaľ čo potenciál výnosu je de facto neobmedzený.

Na čo sa vás investori najčastejšie pýtajú, keď uvažujú o otvorenie účtu?

Na prvom mieste býva otázka na ochranu vložených prostriedkov. Saxo Bank je na rozdiel od ostatných brokerov na trhu bankou s plnou bankovou licenciou a ako dánska banka ponúka mimoriadne vysoký štandard ochrany vo svojom odbore

Druhou najčastejšou otázkou je škála produktov. S viac než 42 000 investičnými nástrojmi sme skutočne veľký supermarket príležitostí. Neposkytujeme investičné poradenstvo, no umožňuje prístup ku globálnym a sektorovým analýzam. Rastúcej popularite sa teší inovatívna funkcia, ktorou je spojenie obchodovania a sociálnej siete.

Minimálna investícia u Saxo Bank je 10 tisíc dolárov. Niektorí konkurenti vyžadujú menej. Prečo je to u vás toľko?

Dodávame riešenia pre serióznych investorov. Ak si niekto chce len náhodne vsadiť alebo si len „hrať“ na kapitálovom trhu, Saxo Bank určite nie je tá správna voľba. Naši budúci klienti majú pre skúšanie a učenie sa možnosť ohmatať si všetky možnosti na demo účte, teda na akejsi cvičnej lúke. Tu dostane investor virtuálnych 100 000 dolárov, s ktorými môže úplne bezpečne skúšať, čo sa stane, keď …

Aké výnosy možno tradingom dosahovať?

Samozrejme, že s dajú ročne zarábať desiatky percent, rovnako tak sa dajú desiatky i prerobiť. Ak sa človek uspokojí s percentuálnym výnosom blížiacim sa dvojcifernému číslu po zdanení, môže toho dosahovať s relatívnou ľahkosťou a bez príliš veľkého rizika.

Autor: Pavel Drahotský, generálny riaditeľ Saxo Bank pre Slovensko, Českú republiku a Maďarsko