To čo zasieva medzi bežných investorov paniku, je pomocou CFD obrovskou príležitosťou

15.05.2015  /  Saxo Bank

Rozdielové kontrakty (CFD – Contract for difference) predstavujú finančné deriváty, kde  sa strany zaväzujú zaplatiť rozdiel medzi aktuálnou hodnotou podkladového aktíva a hodnotou v čase, keď bol kontrakt otvorený. Inak povedané, investor môže tento nástroj použiť a úspešne investovať svoj kapitál ako na medveďom, tak i na býčom trhu. Vďaka svojej povahe je používanie CFD výhodné v čase zvýšenej ekonomickej neistoty, keď je stabilita ekonomiky nejasná.

Súčasná makroekonomická situácia sa zdá pre použitie CFD jedinečná. Vyššia aktivita kapitálových trhov, neočakávané zmeny trendov a výrazne komplikovaná geopolitická situácia – to všetko môže signalizovať nástup historických zmien a nielen v ekonomike. Vnáša to nepokoj medzi investorov do tradičných nástrojov a na druhej strane vytvára príležitosť pre vyšší level investícií – použitie CFD.

Pozrime sa na finančné trhy spätne! Ak by sme vedeli, ako sa pohnú trhy a použili by sme CFD, ako by sme mohli zarobiť na historických okamihoch finančných trhov uplynulej doby.

Ruský medveď zakopol

Len nedávno vytvorila veľkú príležitosť ukrajinská kríza. Ruská invázia na Krym a eskalácia konfliktu vo východnej časti Ukrajiny, zvlášť v Luhansku a Donecku, sú hlavné faktory, ktoré výrazne prispeli k ekonomickému kolapsu Moskvy, aj keď ten by určite zasiahol našich východných susedov, ktorí svoju ekonomiku reformovali veľmi pomaly, i tak. A aj keď odliv zahraničného kapitálu z Ruska v predchádzajúcich rokoch zostával pomerne vysoký (61 mld. dolárov v roku 2013), to, čo sa stalo v minulom roku, bol skutočný Armagedon lokálneho kapitálového trhu.

Následné zavedenie sankcií zo strany Západu ako dôsledok agresívnej rétoriky Vladimíra Putina oslabilo investičné nadšenie za riekou Bug a dovolilo, aby v roku 2014 uniklo z krajiny viac ako 150 mld. dolárov. Paniku ešte viac umocnili podozrivé právne kroky, napríklad „znárodnenie strát“ v energetickom sektore.

Nešlo o nič iné, ako o pokus získať účinnejšiu kontrolu nad ekonomikou, s cieľom aby sa neposlušní oligarchovia stali závislými na štátnom kapitále. Doteraz sa nestalo nič, čo by zabránilo znárodneniu strát v ostatných sektoroch a túto obavu „zdieľa“ aj hlavný ruský index RTS, ktorý od minulého júla oslabil o viac než 40 %.

Pozrime sa, aká tu vznikla príležitosť. Investori, ktorí by počas úteku kapitálu z Moskvy využili krátku pozíciu indexu RTS, mohli získať výnosy až vo výške až 60 %.

Čierny štvrtok mohol priniesť zhodnotenie o 45 násobok

Pozrime sa však ďalej do histórie. Problém Ruska je ničím v porovnaní s Veľkou hospodárskou krízou, ktorá v roku 1930 postihla USA a následne celý svet. Podľa viacerých expertov prispel pád na Wall Street nepriamo k vypuknutiu druhej svetovej vojny a neskôr k radikálnej zmene geopolitického systému v nadchádzajúcich dekádach.

Čierny štvrtok znamenal oficiálny štart najhlbšej recesie dvadsiateho storočia. Niekoľko rokov na to sa jeden z hlavných amerických indexov – Dow Jones Industrial Average, scvrkol z hodnoty 381,17 na iba 41,22 v lete 1932. Znamenalo to pokles o zhruba 90 percent!

Keby Saxo Bank ponúkala v 30tych rokoch CFD, investor – veštec, by pri investícií 20 tisíc dolárov zarobil až 900 tisíc dolárov. Ako? Cez popísaný pohyb trhu. S minimálnym vkladom do CFD indexu Dow Jones vo výške dvoch percent kolaterálu, by bolo možné vytvoriť short pozíciu v nominálnej hodnote jeden milión dolárov. Depozit by tvoril 20 tisíc dolárov.

Zmena indexu o 90 percent by priniesla klientovi zisk vo výške 900 tisíc. Predstavuje to zvýšenie hodnoty vkladu na 45 násobok.

Ďalšou prelomovou udalosťou núkajúcou príležitosť bolo napríklad zvýšenie hodnoty zlata v 80-tych rokoch. V prípade, že v tejto dobe by mali investori prístup k CFD, ich kapitál by sa zvýšil 45, alebo 35 krát, v tomto poradí.

V súčasnosti sa objavujú signály, že situácia je na trhoch a vo svetovej ekonomike vratká. Je to len začiatok a neistá geopolitická situácia a stupňujúci sa konflikt medzi východnou a západnou civilizáciou však môže mať za následok nepredstaviteľné zmeny. Nechceme byť prorokom zlých správ, no jedinou alternatívou ako sa vysporiadať s rizikom je pripraviť sa na naň. Tentoraz to, na rozdiel od minulého storočia, je vďaka CFD možné.