10 000% zhodnotenie? 90 000 českých korún z dividend? Ide to.

05.10.2015  /  Jan Dvořák

Cola a Pepsi. Exxon a Johnson. Visa a Toyota. Tri typy akcií, tri typy investičných postupov. A všetky vykazujú veľmi dobré výsledky. Ing. Jan Dvořák, investor a finančný  žurnalista, ukazuje na troch skupinách akcií rôzne investičné prístupy.

Na prípadovej štúdii Cola a Pepsi vidíme, ako možno aj na veľmi konzervatívnej firme získať výnos vo výške niekoľko tisíc percent. Firmy, ktoré si budujú prakticky monopolné postavenie na určitom segmente trhu, môžu – ak im dáme čas – veľmi výrazne vyrásť. „Ak si firma dokáže obsadiť veľký podiel na trhu, môže sa stať synonymom v svojom obore. Tak je to aj v prípade nealkoholických nápojov firiem Cola a Pepsi, hovorí Dvořák.

Exxon a Johnson komentuje Dvořák ako „sliepočky so zlatými vajcami.“ Tento typ akcií investori držia kvôli výnosom z dividend. Prípadová štúdia Exxon a Johnson ukazuje, aký je u tohto typu akcií rast dividendových výnosov. Podľa Jana Dvořáka dividendové akcie môžu smelo konkurovať penzijným fondom. „Dôchodky nebudú, s tým sa musí každý zmieriť. Rozumný človek preto hľadá zabezpečenie v starobe. Ukázal som na firmách z môjho vlastného portfólia, že dividendy vynesú viac, ako najlepší penzijný fond.“ uzatvára autor prípadovej štúdie.

Tretím typom investície sú rastové akcie. Dvořák správne uvádza, že tzv. rakety majú tvoriť len dynamickú časť osobného portfólia investora. Na prípadovej štúdii Monster, VISA a Toyota dokladuje, ako môžu správne vybrané rastové akcie nadopovať celkovú hodnotu investičného portfólia. „Rastové akcie sú čerešničkou na torte nášho portfólia. Ale môžu priniesť extrémne zaujímavé zisky,“ komentuje rastové akcie Ing. Dvořák.

Tri prípadové štúdie sú doplnené video komentárom. Jan Dvořák vo videách opisuje dôvody a postupy pri výbere a alokácii investícii. Prípadové štúdie rovnako vychádzajú z osobných skúseností autora, resp. z jeho vlastného investičného portfólia. Pokiaľ hľadáte zlatú sliepku alebo zabezpečenie na penziu, máte pred sebou zaujímavú inšpiráciu. Online kurz Jána Dvořáka nájdete tu.