Report z investičnej konferencie

27.10.2015  /  Redakcia

Vďaka spolupráci s Filipom Glasom a týmto portálom som mal možnosť navštíviť prvý ročník Českej investičnej konferencie organizované Lenkou Schánovou a Danielom Gladišom.

Zdroj: http://www.ceskainvesticnikonference.cz

Hlavným ťahúňom môjho záujmu o túto konferenciu bol Daniel Gladiš. Poznám ho vďaka knihe Naučte sa investovať a mal som rovnako možnosť opakovane byť na jeho prednáškach. Veľa mojich kolegov vždy zaujímala technika obchodovania a techniky výberu spoločnosti a tipy na investície. To, čo zaujíma mňa je však Danovo uvažovanie nad vecami, ktoré sa nedajú spočítať. Za legendárnu považujem jeho prednášku na tému oceňovanie spoločnosti a tému Goodwill. Z nej som si odniesol základy mojej investičnej stratégie. Tá sa dnes zameriava na vzťahy, ktoré firmy či osoby (majitelia, manažment) navonok zverejňujú a tie potom porovnávam s tým, čo sa vo firmách v skutočnosti deje a to ako v smere k akcionárom, tak predovšetkým k zákazníkom a zamestnancom.

Zdroj: http://www.ceskainvesticnikonference.cz

Medzi najpodarenejšie prednášky považujem okrem Dana Gladiša z Vltava Fund-u, ktorý prezentoval spoločnosť Catlin Group a Kamila Slížka z Proxima Alfa Trade (ktorej som akcionárom), ktorý prezentoval spoločnosť Coca Cola, ešte Jána Hájka z IS Českej sporiteľne, ktorý prezentoval svoju investíciu do spoločnosti Sandisc a Jakuba Skryju z Verdi Capital a jeho investíciu do spoločnosti Do & Co.  Všetci títo prednášajúci zakladali svoje argumenty na nejakom, pre mňa, hodnotovom základe. Nie úplne (pre mňa) uchopiteľné investície boli napríklad do španielskeho indexu, ktorú prezentoval Ján Keška z Aura Investments Group či švajčiarsky investičný manažér Robert Laitz, ktorý prezentoval spoločnosť Perion.

Česká Investičná konferencia sľubovala možnosť spoznať sa s českou investičnou špičkou a to nielen v prednáškovej sále, ale aj mimo neho. Vo svojej podstate môžete komunikovať nepriamo s každým účastníkom, či už prednášajúcim alebo hosťom. K tomuto slúžili prestávky na kávu, neformálny obed alebo konferenčný networking & koktejl.

Zdroj: http://www.ceskainvesticnikonference.cz

V priebehu obeda som mal možnosť prebrať svoje konkrétne otázky k jednotlivým prednášajúcim. Toto je jeden z najväčších benefitov, ktorá táto konferencia ponúka. V tejto diskusii je pre mňa dôležitý rozhovor s jedným z prednášateľov o morálnych rozmeroch investície do zdravotníctva, ktoré je celosvetovo najskorumpovanejším odvetvím.

Avšak najväčší zážitok som si odniesol zo stretnutia s jedným súkromným investorom/hosťom, ktorý navštívil valné zhromaždenie Berkshire Hathaway a absolvoval workshop s ľuďmi okolo Warrena Buffetta. Jeho skúsenosť s morálnymi hodnotami managementu si nesiem celý tento rok. Na túto diskusiu rád spomínam a porovnávam so správami napríklad o prepúšťaní 2 500 ľudí vo firme Kraft Hainz, či prepustenie v českom O2. Akú majú morálku ľudia, ktorí vedú tieto spoločnosti? Ako ich názory a hlavne činy ovplyvňujú globálnu alebo lokálnu ekonomiku?

V každom prípade sa teším na ďalší v poradí už druhý ročník konferencie. Koho zaujíma osobný kontakt s tými najlepšími tak neváhajte, včasné zakúpenie vstupenky Vám môže ušetriť slušné prostriedky. Vstupenky môžete kúpiť tu.

Jiří Brůžek

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.