Bude Frankfurt novým svetovým finančným centrom?

11.07.2017  /  Marek Šimo

Po odhlasovanom Brexite sa rozpútali debaty o tom, ktorá svetová metropola by sa po Londýne mohla stať novým svetovým finančným centrom. Aj keď to možno niektorých prekvapí, najčastejšie sa nehovorí o New Yorku, Šanghaji či Paríži, ale práve o metropole západného Nemecka.

S pripravovaným odchodom Veľkej Británie z EÚ sa banky pomaly obzerajú, kde nájdu nové dvere na spoločný európsky trh. V posledných týždňoch sa viacero veľkých svetových bánk vyjadrilo, že svoj nový prístav si vedia predstaviť na tzv. Mainhattane, ako sa domácky prezýva finančná štvrť Frankfurtu. Standard Chartered Plc, Nomura Holdings Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. a Daiwa Securities Group Inc sa pre Frankfurt už rozhodli. Veľké americké banky Goldman Sachs, Citigroup či Morgan Stanley o podobnom kroku uvažujú.

Aj keď nadšenie je veľké, viacerí odborníci sa domnievajú, že aj keď sa Frankfurt stane novým domovom niektorých bánk, nepôjde o kompletné presídlenie z Londýna. Väčšina zamestnancov zostane pracovať na svojich pôvodných miestach a len menšia časť sa skutočne do Frankfurtu presťahuje. Z tohto dôvodu sa Frankfurt asi neposunie hneď na prvé miesto medzi svetovými finančnými centrami. Momentálne je až na 23. mieste za Shenzenom. Na prvom mieste je Londýn, druhý je New York.

Ďalšou nevýhodou Frankfurtu je aj to, že je stále akoby len bankovým centrom. V oveľa menšej miere tu sídlia veľké poisťovacie, zaisťovacie, či investičné spoločnosti. Z veľkých svetových bánk tu momentálne sídlia nemecká Deutsche Bank AG či Commerzbank AG.

Naopak výhodou, ktorá hovorí v prospech Frankfurtu je jednoznačne prítomnosť európskej centrálnej banky. ECB má veľké možnosti ako finančný sektor ovplyvňovať a už sme si zvykli, že ich často aj využíva. Aj preto by mohla byť geografická blízkosť pre veľké svetové banky výhodou.

A aký je život vo Frankfurte? Presne taký, za akých sú považovaní samotní bankári. Vecný, rýchly a fádny. Možno aj preto, si väčšina finančných inštitúcií vyberie Frankfurt napríklad pred Parížom. Aj keď je Paríž jednotkou medzi európskymi mestami v kultúre, umení a nočnom živote, predsa len je predpoklad, že toto nie sú veci, ktoré pri výbere zavážia.

A dobrou správou je aj to, že Frankfurt je oveľa bližšie pre mladých nádejných slovenských bankárov, investičných poradcov, či maklérov. Chcelo by to už aj nejakého schopného domáceho reprezentanta, napríklad na čele Goldman Sachs.